Sharpův tygr

Sharpův tygr https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12473/bmid_sharpuv-tygr-wBV-12473.jpg 4 228 48

Sharpe série

1. díl >

Richard Sharpe a obléhání Seringapatamu, 1799. Knihou Sharpův tygr zahajuje Bernard Cornwell mnohadílný seriál příhod vojáka britské armády Richarda Sharpa, prostřednictvím jehož dobrodružných osudů provází autor čtenáře historií pohnutých let v období 1799 až 1820. Je to doba vojenských tažení, dlouhých obléhání a slavných bitev; doba napoleonských válek, ale také bojů britských koloniálních vojsk o ovládnutí Indie. A právě zde, v Indii, příběhy Richarda Sharpa začínají. Píše se rok 1799 a britská armáda táhne k Seringapatamu, opevněnému sídelnímu městu maisúrského sultána Típúa. Vojínu Sharpovi, který uvažuje o dezerci, se náhle naskytne zvláštní příležitost uniknout tyranskému seržantu Hakeswillovi i nudnému vojenskému životu, jenž neuspokojuje jeho dobrodružnou povahu. Dostane od velitele armády generála Harrise úkol, aby se jako předstíraný dezertér pokusil proniknout do Seringapatamu a spojil se tam se zajatým britským zvědem plukovníkem McCandlessem, který ví, jakou past Típú na Brity nastražil. Nebezpečné poslání zavede Sharpa do exotického prostředí orientálního města, v němž musí vynaložit všechen svůj důvtip i odvahu, aby si zachoval život, a navíc zachránil britskou armádu před porážkou. V dalších dílech seriálu bude mít čtenář možnost prožívat spolu s hlavním hrdinou Sharpem námořní bitvu proti Francouzům u Trafalgaru, bitvu u Salamanky nebo obléhání Badajozu při španělském tažení, vítězství nad Francouzi u Waterloo a jiné slavné boje tohoto období. Přestože jde o příběhy se všemi atributy romantického žánru, jako jsou statečné činy, láska, zrada nebo boj o čest a slávu, Cornwell se v nich - jako ostatně ve všech svých románech - na striktně drží historických faktů, které uvádí v závěrečné poznámce a obvykle ještě doplňuje mapkou, jež podrobně zachycuje postavení vojsk při bitvách nebo obléháních.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Oldag
Originální název:

Sharpe’s tiger , 1997


více info...

Přidat komentář

Jochen77
03.04.2024 4 z 5

Bohužel jsem tento díl sehnal až poté, kdy jsem přečetl dílů deset. Ale jo, Indii s Ríšou mám tůze rád. Spousta věcí o kterých jste neměli ani zdání a Cornwell to má sakra najeté. Popis budov, kultury, jídla a podnebí je takřka hmatatelný. Boje vidíte úplně před sebou a v jejich čele kdo jiný, než neohrožený 007 Sharpe. Ještě, že tento rok vychází další díl našeho skvělého bojovníka a lamače ženských srdcí. Těším se...moc.

m_martina
29.06.2022 5 z 5

Tuto knihu mi doporučila moje nejlepší kamarádka Katka, protože jinak bych si ji určitě v knihovně nevypůjčila. Ale nakonec jsem byla spokojená, kniha se mi četla dobře a Sharpe mi byl sympatický.


Janadvorackova
03.03.2022 3 z 5

Námět vypadal čitelně, začátek se mi líbil. Následovalo takové vlažné čtení. V paměti zůstane málo.

Ivan F
23.08.2021 4 z 5

Vôbec som netušil, do čoho idem a v konečnom dôsledku ma čítanie bavilo. Počas dovolenky sediac na morskom pobreží som si pri Sharpovom príbehu oddýchol, pretože žiadna veľká a už vôbec nie hlbokomyseľná literatúra to nie je - práve naopak, je to prachobyčajné dobrodružné čítanie, ktoré mi kedysi dávno napĺňalo tú časť mojej duše určenú práve týmto príbehom. Po rokoch sa mi do ruky dostalo toto dielko a ja som si ho s takmer neskaleným pôžitkom vychutnal. Tak to má byť, číra radosť z prehnaného príbehu plného akcie, mi vyhodila plesnivé spomienky a nahradila ich čerstvými. Teším sa na ďalšiu porciu.

katallinka
10.08.2021 4 z 5

Historické události a fakta jsou od tohoto autora vždy velmi zajímavé. Sharp byl sympatickou postavou a určitě zkusím i další díly této série.

bleekemolen
13.07.2021 1 z 5

po 9ti násobném utrpení (rozuměj, přečetl jsem skoro 9 dílů) hodnotím sérii takto:
ne, proste uz ne. dal jsem teto serii 9 šancí. opět se v každé v kapitole někdo na Sharpa zubí (fuj, odporné slovo) a všechný ženy ho oslňují svoji krásou. Došel jsem na stranu 100 a mám toho dost. Nebaví mě ta naivita s jakou jsou knihy sharpovy série psané, všechno je šablonovitě vykonstruované a zároveň strašně vážné a přitom je to literární dno. Nevím, proč bych s tím měl ztrácet svůj čas i nadále. ´
Spoiler alert- prozradím Vám děj všech dílů a ušetřim Vám čas na čtení hodotnější literatury.

místo děje: random place

prelude
přehnaně negativní popis postavy X a jejího zavrženíhodného jednání

první dějiství
Sharp si udělá nepřítele na celý život (do konce aktuálního dílu), jelikož se snažil jen být poctivý / dobrý / ochraňovat svoje vojáky
onen nepřítel není nikdo jiný než postava X z prelude. Pro jistotu postavu X ješte nezapomene poplivat Cornwell i v tomto dějiství. (protože čtenár je asi debil)

druhé dějiství
Sharp je očištěn díky svému dřívějšímu hrdinství (pokud je jeho nepřítel z vojenského prostředí a stězoval si na Sharpa u svých nadřízených) a je poslán na tajnou misi na které ho bude doprovázet postava X a činit mu všelijaká protivenství.

nebo

Sharp je poslán na tajnou misi. V následujícím průběhu děje zjistíme, že hlavním oponentem bude postava X.

třetí dějiství
na tajné misi se seznamuje s nejnadhernější ženou, která kdy chodila po *random place*

čtvrté dějiství
nechutně se muchluji za výbuchu artilerie, odrážející se v zářících očích nejnádhernější ženy

páté dějství
tajná míse se ukazuje jako nesplnitelná, ovšem vojáci se na Sharpa zubí. to podle autora znamená, že to pro ně bude brnkačka
Sharp splnil tajnou misi, zabíjí u toho svého úhlavního nepřítele a získává (vyber jedno)
-nepřátelskou trofej
-tajné dokumenty
-spoustu peněz

a dílem nespravedlivého osudu přichází o:
-nejnádhernější ženu

řekněte mi někdo, proč jsem s tim ztratil cca 300 x 9 stran?

ps: nechcete někdo koupit skoro celou serii? je pozvracená jenom trošku

radimch
06.06.2021 5 z 5

Výborná kniha, historická věrnost se s precizně propracovanou fiktivní zápletkou. Ano Sharp působí jako superhrdina, ale kniha je psána opravdu poutavě. Děkuji

špulo
15.03.2021 4 z 5

Dobrodružka á la Kara ben Nemsi pre starších a pokročilých. Napísaná s chuťou a prehľadom, so všetkými atribútmi tohto žánru. Aj s nadsázkou. Hoci, Sharpova schopnosť páchať všakovaké vylomeniny chvíľu po tom, čo absolvuje jeho telo tortúry, že by aj Rambo zaplakal... Mno...
Ale, nevadí. Ide sa ďalej. Lebo pán Cornwell umí...

iskovsky
06.03.2021 4 z 5

Historicko-dobrodružný román ako sa patrí... príjemne ma prekvapil (nielen) Sharpov charakter, ktorý tu nie je tak zidealizovaný ako si to pamätám z filmového spracovania a o to viac mi je sympatickejší, pretože k danej dobe mi to akosi viac sedí...

trudoš
04.02.2021 4 z 5

Tři sta padesát stran poctivé dobrodružné zábavy v historických kulisách. Bernard Cornwell tentokrát změnil strategii a charakter hrdiny nepostavil na ideálech statečnosti, cti a obětavosti. Ne, Richard Sharp je obyčejný voják z roty, jemuž válčení vlastně nijak nevadí. A že by si dělal hlavu z nějaké té dýky do zad důstojníka či okradení mrtvoly na bojišti, to skutečně ne. V tomhle ohledu pro mě zůstal zatím trochu rozporuplnou postavou, k níž si teprve hledám cestu. Naopak Obadiah Hakeswill mě nadchl hned, protože jeho prohnilá letora z něj dělá záporáka par excellence.
Britští vojáci táhnou Indií a je to právě tak napínavé, jak to zní, přičemž když pak v doslovu čtete, jak málo si toho autor vymyslel, zpětně chytne vyprávění úplně jinou patinu. Osobně mi zpočátku vadil průhledný vývoj událostí, jakmile se ovšem hrdinové vydají do obléhaného města, další události už se drží v příjemně nevyzpytatelných mezích. O to spíš, když člověk není historik a tím pádem neví, jak to celé skončí.

Boby17
03.02.2021 5 z 5

Sharpe je sympaťák a ještě navíc splňuje 15. úkol ČV 2021. Popis bojových akcí byl strhující, jak jsem si již z mnoha knih pana Cornwella jaksi navykl. Takže děj pěkně odsýpal a než jsem se nadál, byl jsem na konci. Seržant Hakeswill je pěkná svině - jak se praví v Písmu, ale počítám s tím, že časem bude skóre plně srovnáno. Nezdá se mi ale možné, že by hlavní hrdina zvládl takovou akci po více než 200 ranách bičem a na závěr bojoval popsaným způsobem se zlomeným žebrem (v krizové situaci jistě ano, ale ne několik hodin). Proto hodnotím 4,5 hvězdy (zaokrouhluji na 5 celých).

bleekemolen
12.01.2021 1 z 5

Predstavte si Old Shatterhanda v anglicke uniforme 33. pesiho pluku v jizni Indii roku 1799. Velmi zabavny dobrodruzny pribeh radne dochuceny vychodnim korenim. Knihu jsem docetl za jeden den a uz se tesim na dalsi. Bohuzel vsak svoji jednoduchou zapletkou a obcas az prilisnou akcnosti nedosahne na 4*. Autor se vsak nesnazil o zadne umelecku dilo a verim, ze mene narocny ctenar bude hodnotit o mnoho lepe.

mi-380
17.11.2020 5 z 5

1799, nahlédnutí do doby, kdy Anglie ovládala skoro polovinu světa. Je tu i návod, jak na to.
Statečnost, chytrost? Ne, to měli i jejich nepřátelé. Zbraně? I ty často dokázali získat jejich nepřátelé. Promyšlená organizovanost, železná disciplína, protestantská neokázalost a krutost, a to i k vlastním lidem? Ano, v tom byli tehdy Angličané mistři.
Proto Sharpe a jeho spolubojovníci ve jménu panovníka, boha a obchodu dobývali svět. V současné době se tohle snaží realizovat jiné civilizace.
Dobrodružný příběh, založený na skutečné události - bitvě o Seringapatam, je dobře promyšlený, se ctí, vírou a vlastenectvím se to tu moc nepřehání. Hlavní hrdina není žádný vzorný voják, přesto si dokáže získat dostatek sympatií, takže prvním dílem určitě nekončím.
90 % (aktuálně 157 hodnocení, průměr 88 %).

„A proč jsi dezertoval?“ zeptal se Lawford.
„Kvůli žoldu, kvůli čemu jinýmu? Možná je Típú černej muslimskej bastard, ale dělostřelce platí dobře.

Típú mohl být desetkrát muslim a muslimští kněží mohli kázat proti alkoholu od rána do večera, ale většina města byla hinduistická, takže sultán se řídil zdravým rozumem a krčmy povolil.

eva-lupen
30.05.2020 5 z 5

Celou sérii už jsem jednou četla. Knihy jsem si půjčovala v knihovně, ale tak jsem se do toho zažrala, že už ji mám doma a k tomu spoustu dalších knih o Napoleonských válkách a lidech z té doby. A teď koukám, že jsem této knize sice dala 5*, ale žádný komentář.
Cornwella jsem objevila romány z americké občanské války, které mne sice bavily, ale hlavní hrdina mi byl trochu proti srsti a z ostatních mne zaujal asi jen Azincourt. To Sharpe, to je jiné kafe. :-)
Tahle série mne zaujala hned, ale zamilovala jsem se do ní až při čtvrtém dílu, protože je fakt, že boje v Indii mne zrovna nezajímali a nic jsem o nich nevěděla. Teď, při druhém čtení, oceňuji víc i tento začátek a vždy se těším až knihu zase otevřu. Takže vzhůru na další díly!

Luigi1
27.05.2020 5 z 5

Ještě,že mám hodné děti,jelikož jsem nemohl mít dost pohybu,jen to nejnutnější,tak mi sehnali tuto ságu.

kokrokr
25.05.2020 4 z 5

Přečetl jsem tuhle ságu postupně jak vycházela celou a je to krásná procházka historií. Kvalita jednotlivých dílů mírně kolísala, ale vždy byla na vysoké úrovni. Cornwell dokáže psát velmi krásným jazykem a čtenáře rychle vtáhne do děje.

Igor1311
19.02.2020 5 z 5

Vynikajúca časť /aj ked som ju čital ako poslednu/, kde sa hned zoznamujeme so sebavedomým, ešte len obyčajnym vojakom, Sharpeom. Svojim správaním si získava nových priatešov, ale možno ešte viac nepriateľov. Je to možno menej dynamická časť ako tie dalsie,vsak sa tu cely dej iba rozbieha, ale aj napriek tomu je to skvele.

orinka3
10.07.2019 3 z 5

Moje hodnocení není objektivní. Knížka je to dobrá, bezesporu. Jenomže já bych, aby se mi to dokonale líbilo, potřebovala víc děje, mezilidských vztahů. Tady se neustále útočí nebo brání útokům. Prostě od začátku do konce nějaká válka. Takže se omlouvám, pro mě je asi lepší Scarrow.

azzies
29.06.2019 5 z 5

Po Uhtredově sérii jsem zkoušel Hledání svatého grálu, ale první kniha mi vůbec nesedla, ani jsem ji nedočetl, nad Sharpem jsem tudíž váhal.
Nakonec jsem to zkusil a už mám za sebou Sharpův hněv a dávám si pauzu.
Sharp začíná bojovat jako řadový voják v Indii a řízením osudu se účastní většiny důležitých bojů, které povedou až k porážce Napoleona.
Cornwell je vynikající vypravěč, umí skvěle popisovat bitvy, splétá příběh Sharpova života na pozadí historických událostí o kterých se dozvíme něco víc, než známe ze školy a hlavně - výborně baví.
V každé knize se Sharp posouvá dál, jak v rámci armády, tak zeměpisně. Každá kniha má svoji podzápletku a většina z nich i svoje prostředí. Např. Sharpův Trafalgar se celý odehrává na moři a patří k tomu vůbec nejlepšímu, co autor napsal. V jiných se pravda, trochu víc rozvášnil a popis děje před bitvou je i na 20 stránek, ale to mu rád odpustím, vezmu schody po dvou a pak se začtu, fandím Sharpovi a najednou je dobojováno.

tereza1198
16.06.2019 3 z 5

Ze začátku se mi kniha velmi líbila. V závěru tomu všemu docházel dech. A pořád jsem si v duchu říkala "Vypadněte z Indie! Nemáte tam co dělat, vy bídní Britové." I když on ten muslimsko-indský rádža stál taky za prd. Google ukazuje Richarda Sharpa jako mladého Seana Beana s vlajícími vlasy, takže se mi kniha při té přestavě četla lépe.