Setkání

Setkání https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179103/bmid_setkani-Z9i-179103.PNG 4 9 3

Opakované setkání dvou významných osobností, strýce a synovce Čonga Tasana a Čonga Hasanga, tvoří rámec vrstevnatého románu dnes již zesnulé spisovatelky Han Musuk, zasazeného do období počátku 19. století. Debata slavného konfuciánského literáta s pozdějším nejznámějším korejským křesťanským mučedníkem jako by přesně kopírovala tehdejší názorový vývoj celé korejské společnosti: začíná strýcovým odporem k synovci, představiteli „strašlivé víry“, která způsobila pád vážené rodiny a smrt mnoha jejích členů, a ústí k závěrečnému smíření. Křesťanství bylo v té době velmi krutě pronásledováno a každý z utajených stoupenců víry byl vystaven nemilosrdnému útisku, provinění jednotlivce zasahovalo celou jeho rodinu a na denním pořádku byly zrady a udávání. I v této atmosféře se Čong Hasang nebývale hrdinně zasazoval o to, aby do země přišli z Číny první misionáři. Četné vedlejší motivy a příběhy mnoha dalších postav čtenáři poskytnou barvitý a komplexní obraz tehdejší korejské společnosti a jejích myšlenkových proudů – zavedou ho do královského paláce prolezlého zákulisními intrikami, mezi tlumočníky a obchodníky, na tržiště, do nejtěžšího žaláře i na strastiplnou pouť korejského poselstva do Pekingu, do vyhnanství odlehlého venkova, mezi šamany i na buddhistický pohřeb. Han Musuk román prokládá autentickými citacemi historických a filosofických spisů a poezie a vkládá do něj i bezmála detektivní zápletku zázračného a současně tragického setkání tří v dětství ztracených sester. Tím se kniha stává skutečnou románovou freskou barvitě představující historii, zvyky a lidi pro nás tak exotické země.... celý text

Přidat komentář

ainny
25.09.2019 5 z 5

Hodně zajímavá knížka. Koreji se věnuju už dobře devět let a tohle bylo první setkání s tím, jak se na poloostrově žilo prvním křesťanům. Historických seriálů jsem viděla mraky, ale s křesťany se setkávám jenom v těch ze současnosti. A i když jsem na korejská jména zvyklá, tady jich bylo na začátku opravdu moc a ještě českou transkripcí. Nicméně děj i příběhy postav jsou více než zajímavé a český překlad velmi poutavý.

Katy007
04.04.2014 5 z 5

Opravdu skvělá kniha, která mě upotala zajímavým způsobem psaní. Autorčin styl mě jako čtenáře vedl příběhem dál a dál, aniž bych si to pomalu uvědomovala. Tím ovšem nechci říct, že by se mi kniha četla bez problému. Dlouho trvalo, než jsem se do ní pořádně ponořila a zvykla si na složitosti v textu a krkolomná korejská jména a názvy.
Každopádně pro křesťana i nekřesťana je to úžasně silné svědectví víry v úplně jiné době a podmínkách, než jsme zvyklí my.


puml
03.01.2014 5 z 5

Výborný román, který podává čtivým a zároveň vytříbeným "literátským" stylem pohled na pozici křesťanství na počátku 19. století na korejském poloostrově. Znamenitá je především mnohovrstevnatá stavba románu se spoustou informací ohledně života nejnižších, ale i nejvyšších vrstev společnosti, provádění různých rituálů a nelehkého období křesťanství, jež se názorově prolíná s oficiálním konfucianismem, budhismem a lidovým šamanismem, což dobře prezentují četné ukázky z dobových filosofických a básnických textů.

Zpočátku složitější četba s dramatickým dějem a množstvím informací o historii Koreje, a vhled do uvažování, filosofie, morálních principů a pocitů korejských křesťansky orientovaných učenců, dvořanů i prostého lidu na počátku 19. století.

Štítky knihy

korejská literatura

Autorovy knížky

Han Mu-suk
jihokorejská, 1918 - 1993
2013  87%Setkání

Kniha Setkání je v

Právě čtených1x
Přečtených9x
Knihotéce7x
Chystám se číst18x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x