Příběh draků

Příběh draků https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/170187/mid_pribeh-draku-UjX-170187.jpg 4 504 132

Serafína (R. Hartmanová) série

1. díl >

V království Gored žijí lidé s draky v míru už čtyřicet let, vzájemná nedůvěra však přetrvává. Draci jsou schopni brát na sebe lidskou podobu, ale přestože mají neobyčejně pronikavý rozum, lidské emoce jim zůstávají záhadou. Dívka Serafína, nadaná hudebnice, nechová důvěru ani k jedné z obou stran. Když je zavražděn příslušník královské rodiny a podezření padá na draky, v ohrožení se ocitá i její vlastní tajemství, které by ji mohlo stát život… Existuje hodně knih o dracích. Debut spisovatelky Rachel Hartmanové nad nimi ale vyniká. Trnitá cesta Serafíny za poznáním a přijetím sebe sama se vám vryje pod kůži.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Seraphina , 2012


více info...

Přidat komentář

deedulka
30.12.2023 4 z 5

Zajímavě vymyšlený svět draků a lidí. Na můj vkus tam bylo až moc do detailů nimráno v zákonitostech hudby a působilo to nezáživně, ale když ji měla autorka v oblibě, tak to chápu. Byla to taková pohádka a doporučila bych ji spíše mladším čtenářům. Hlavní hrdinka byla okolnostmi donucena být odvážná. Princ byl zase ustrašený uplakánek, takže moc bodů si u mne nezískal.

Bylo to zajímavé čtení, ale čekala jsem trochu něco víc. Ještě navíc když knihu vychválil Paolini.

kate9326
01.09.2022 5 z 5

Moc pěkné, příběh zajímavý, dračí fantasy, jak napovídá obálka..
Sympatičtí hlavní hrdinové- Fina, Lucien /aka princ/
Co bych víc ubítala by byly delší kapitoly, trochu ala Tolkien, u fantasy to nikdy neškodí. Popisnost by mi taky nevadila. Je fakt, že kniha je na první pohled obsáhlá, ale jsou i obsáhlejší..kdo má rád tenhle žánr si nestěžuje :-))
pokud někomu nesedí, at si vybere něco jiného..


vaskajiras
23.12.2020 5 z 5

Původně jsem chtěla dát čtyři hvězdičky, ale když proti sobě postavím tento krásný příběh a to, jak je dle mého nedoceněný a poněkud opomenutý, nemohu jinak a volím plný počet.

Kde začít? Soudě podle mnohých rozhořčených komentářů, není to kniha pro každého. V první řadě by potenciální čtenář měl vědět, do čeho jde. Rozhodně tedy nečekejte dechberoucí bojové scény, neohrožené hrdiny, plno draků dštících oheň a lidská města lehající popelem. Tento příběh je prostě jiný, citovější. Tím nemyslím, že by se zaměřoval hlavně na milostnou linku (i když i ta tvoří jeho nedílnou součást), jde především o bohatý vnitřní svět hlavní hrdinky a její lásku k hudbě, o odlišnou psychologii lidí a draků, o myšlenky, city, morálku, o to, kdo je vlastně zrůda, o právo na lásku, na život...

Ano, tato kniha je poněkud popisná, pro někoho snad až příliš, ale to je dáno především její mnohovrstevnatostí. Nicméně trpělivý čtenář ji neodloží a kromě toho, že pronikne do propracovaného světa (náboženstvím a historií počínaje, filozofií, politikou a místopisem ani zdaleka nekonče), dočká se i nečekaných zvratů, intrik a napětí.

Zkrátka: Kdo touží po neobvyklé fantasy o dracích, s jazykem prodchnutým hudbou, jemným humorem a sebeironií, se zajímavými postavami a prostředím, po knize nabízející podněty k zamyšlení, vřele doporučuji. Ale kdo prahne po ději, který vám napumpuje adrenalin do žil, ruce pryč! :D

Lionis
15.11.2020 4 z 5

Rozhodně zajímavé.
Do příběhu se člověk musí dostat, protože má ohromnou hloubku. Každá stránka jako by měla několik další stránek příběhu a děje, které se pod ní ukrývají. Někteří lidé píší, že je to celé takové zdlouhavé, s čímž nemůžu souhlasit, ale ani plně nesouhlasit.
Za mě je to kniha, která má tak hluboký skrytý děj, že když se do něj člověk plně neponoří, může mu přijít zdlouhavá, protože ta pravá akce, nění přímo na papíře. Některé knihy to mají tak, že mají tu vždy pro všechny viditelnou akci na papíře a pod ní se odehrává další příběh, který však většinou není tak hluboký jako tu. To se mě na této knize hrozně líbí.
Rozhodně doporučuji lidem, co se do ní chtějí v klidu hluboko ponořit a vnímat vše, co se v knize skrývá. A že toho je.

niki-chan
12.11.2020 4 z 5

Velmi velké překvapení. Čekala jsem tuctovou YA, ale tento příběh byl mnohem více. Děj i místa byly dobře popsány, příběh se dobře četl a vymyšlený svět byl zajímavý. Takhle bych si YA fantasy představovala.

Miri294
13.09.2020 2 z 5

Když jsem si knihu poprvé půjčila, odložila jsem ji v půlce. Děj mi přišel zdlouhavý a nudný. Asi po dvou letech jsem se rozhodla dát jí znovu šanci a první polovinou jsem se prokousala. Ta druhá byla lepší, nápad není špatný, kniha mě však moc nezaujala. Dračí tématiku miluji, ale druhý díl číst nebudu.

LussyP
09.08.2020 4 z 5

Velmi popisný jazyk (přirovnala bych s nadsázkou k Hobitovi).
Young adult příběh zasazený do fantasy světa, který je krásný a rozmanitý. Je v něm spousta problémů i ze světa lidí jako třeba rasismus, pohrdání, pomstychtivost, ale také láska.
Velmi praktický je seznam postav uvedený vzadu, pokud nemáte eknihu jako já :).

Ashi
18.07.2020 2 z 5

Pomalý rozplizlý děj a furt se tam řeší hudba.
Miluji knížky o dracích, ale tohle jsem opravdu odtrpěla a vůbec ale vůbec mě neláká číst pokračování.
Rozhodně to není lepší než Eragon.

Malinali
11.05.2020 3 z 5

Kdo nerozumí hudbě, toho bude tohle čtení štvát. Čekala jsem od knihy trochu víc, děj se děsně táhne...

LadyCotton
29.03.2020 3 z 5

Je to takový holčičí Eragon. Možná i proto se mi mnohem lépe (snadněji) tato kniha četla než sága Odkaz Dračích jezdců. Je sice pravda, že některé pasáže mi přišli zbytečně moc zdlouhavé - ale oproti již zmiňovanému ODJ to bylo zcela v pohodě.
Autorka vytvořila velmi zajímavý svět kde kromě lidí a draků jsou i míšenci. Hlavní hrdinka je sympatická (a ačkoliv je zmiňováno, že je jí 16 let - klidně si to číslo můžete dosaďit i 20/25).
Velmi se mi líbilo jak autorka nenásilnou formou prezentovala duševní hygienu (Serafínina zahrada), kterou bychom měli provádět každý z nás.
A ačkoliv se mi příběh líbil, mám z přečtení knihy taky takový... lehce nudný pocit . Nemůžu říct, že bych se od knihy nemohla odtrhnout. Mohla a někdy i schválně. To ale u Eragona taky.

verdulos7977
11.02.2020

No...
Jsem na sté stránce a nejde to... Dočtu to, ale nebaví mě to :-D
Uvidíme. Ale po shlédnutí komentů se bojím, že děj zajímaví nebude :(

linda_pauer
11.12.2019 3 z 5

Nápad byl úžasný. Hrozně se mi líbilo, na jakém základu příběh začínal. Pak to šlo ale z kopce. Nebylo to špatné, bylo to i hezky napsané, ale pro mě dost nudné.

rest
15.07.2019 1 z 5

Tahle kniha vypadala fakt slibně. Dračí tématika + doporučení od samotného Paoliniho = TOP. Ale následovalo zklamání. V knize mě bavila pouze kapitola se šváby. Jinak to bylo opravdu nezáživné a nudné. Nedoporučuji.

Limpyx
12.06.2019 5 z 5

Největší pecka mého dětství

ainekarlickova
24.04.2019 5 z 5

Miluju famtasy a miluju draky. A do této knihy jsem se zamilovala úplně stejně. Nápad úžasný, prostředí parádní, příběh úchvatný, státní záležitosti propracované do detailu :-) . Nové postavy polodraků... ještě jsem je nikde neviděla a originálnější postavy zřejmě nikde už nenaleznu. Rachel Hartman má mou úctu všemi směry. :-)

TerezaJágrová
03.03.2019 1 z 5

I přes to, že nikdy nepřestávám číst knihu, když jí ještě nemám dočtenou, tak tady jsem musela udělat výjimku. Asi bych jí dočetla, ale musela jsem se k tomu nutit. Kniha mě vůbec nezaujala, ačkoliv téma bylo fajn. Jestli mohu doporučit nějakou super knihu o dracích, tak je to rozhodně Drakie. Tohle za mě ne.

Lucas.94
14.01.2019 2 z 5

Nápad super, ale autorka příběh zřejmě nedokázala nasměrovat správným směrem. Řekl bych, že svět a prostředí bylo vytvořené naprosto parádně. Děj mě vyloženě nudil. Dal jsem šanci i druhému dílu, ale ten už mě dobil úplně...

denniys
27.12.2018 1 z 5

musím přiznat, že nechápu hodnocení a komentáře u této knihy.. jedna z nejhorších YA, kterou jsem kdy četla..brrr, přímo hrůza to byla!!! chybělo málo a nedočetla bych to vůbec..Serafína je přímo otravná, celý příběh se vleče tak, že ledovce tají rychleji a každý další řádek je totálně předvídatelný..toto bude první série, kde opravdu po dalším díle fakt nešáhnu..

Misa25
24.10.2018 4 z 5

Příběh se četl jedním dechem, draky mám ráda a do příběhu jsem se krásně ponořila a vynořila se na jeho konci a hned přešla na další díl :)

zazvorka
05.09.2018 4 z 5

Líbila se mi, těším se na druhý díl.

Štítky knihy

draci

Autorovy další knížky

Rachel Hartman
americká, 1972
2013  76%Příběh draků
2015  70%Dračí posel

Kniha Příběh draků je v

Právě čtených9x
Přečtených763x
Čtenářské výzvě29x
Doporučených55x
Knihotéce258x
Chystám se číst204x
Chci si koupit52x
dalších seznamech3x