Sen noci darwinovské

Sen noci darwinovské https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/288365/bmid_sen-noci-darwinovske-vGw-288365.jpg 4 63 26

Sen noci darwinovské aneb o čem se vám v souvislosti s evolucí ani nezdá. O chudáku Charlesi Darwinovi a teorii evoluce koluje mezi lidmi tolik donekonečna omílaných polopravd, že člověk má často chuť zpít se ze zoufalství do němoty. Takové řešení obvykle nikam nevede, máte-li ale náhodou po ruce mimo lahve i spiritistickou tabulku a elementálové jsou vám nakloněni, čeká vás možná nevětší duchařská rozprava vašeho života. V hlavních rolích dobrácký Charles Darwin, uštěpačný Isaac Newton, prostopášný lord Kelvin, volnomyšlenkářský archanděl, mladý biolog a čistá skotská whisky. A samozřejmě evoluce.... celý text

semmi
semmi
18.03.2024 2 z 5

Ráda poslouchám podcasty pana Lhotského, z knihy mám však smíšené pocity. Kniha mi přišla tak nějak křečovitá.

Škubín
Škubín
16.04.2023 1 z 5

Na knihu jsem se velice těšil a stejně takovou měrou jsem nyní zklamaný.

Autor má super přednášky, ale tato kniha se mu opravdu nepovedla.
Vtipy byli překombinované, nucené a kdyby někdo projel knihu s černým fixem tak by mohl začmárat polovinu a dopadlo by to mnohem lépe.


knihyKeMne
knihyKeMne
05.02.2020 3 z 5

Z této knihy jsem poněkud v rozpacích a překvapuje mě veskrze kladné hodnocení. Pro mě to teda moc nebylo. Což o to, humor byl v pohodě, i když místy možná až překombinovaný (to fakt museli tak chlastat a neustále narážet na sex nebo aspoň na manželky? Je vidět, že to psal chlap...). Vyprávění byla také zajímavá, i když Darwin zprvu nevyprávěl chronologicky, takže jsem měla problém se zorientovat. Autorovy vsuvky vlastních příhod by taky samy o sobě mohly pobavit. Jen celé to spojení na mě bylo příliš rušivé a nejen proto, že neustále někdo skákal vypravěči do řeči.

Když se chci pobavit, vyhledám knížku humornou. Když se chci něco dozvědět, sáhnu po naučné. Ale obojí naráz nezvládám, jedno je vyrušováno druhým.

Vlastně jsem si celou dobu připadala jako pilná studentka v posluchárně neukázněných pokřikujících žáků, jimž se chudák učitel snaží zmateně vysvětlit látku a dělá vše možné, aby získal jejich pozornost, zatímco se tam krčím, slyším toho polovinu a je mi líto jak učitele, tak ostatních.

Eldar80
Eldar80
02.02.2020 4 z 5

Knihu hodnotím jako beletrii. Nemá to sice děj. Prakticky je to jen rozhovor autora s několika slavnými vědci z minulosti. Téma je věda a biologie. Celá diskuse je pojatá dost zábavně a tak záleží, zda máte podobný smysl pro humor. Pokud moc ne, tak to bude na hraně čitelnosti. A pak už to ani ta naučná část nezachrání.
Mě se to naštěstí do vkusu trefilo. Prvních 50 stran jsem se výborně bavil a přitom se toho příliš nestalo. Dalších 100 stran Darwin vypráví o své cestě kolem světa a posledních 100 stran vypráví autor o objevech v biologii od Darwinovy smrti. Tak moc se mi to líbilo, že jsem první den přečetl 90 stran.
Musím říct, že je to pro mě zjevení. Místy trochu křečovité, ale jinak to asi nejde. Právě naopak. Spousta hlášek mě přišla perfektně vypointovaná. A celý začátek rozhovoru skutečně vtipný. Hra autora s dialogy neuvěřitelně zábavná.
Akorát zhruba v polovině Darwinova vyprávění to přestane být vyloženě vtipné. Převáží sdělované informace. Ještě horší je vyprávění autora. Zatímco Darwin vyprávěl příběh o svém cestování, kde šlo vymýšlet přirozené narážky a který se dalo pojmout zábavně, tak Lhotský mluví o mikrobiologii.
Rozhovor začne mít formu přednášky. Je to pořád čtivé, ale naučné už příliš a pro humor místo nezbývá. Možná taky proto, že postupný vývoj dělení na eukaryotu a prokaryotu byl pro mě nový. Čtení tak bylo náročnější.
Po stránce humoru se mi to líbí, takže pravdivost odpovědí je další bonus navíc. Většina odpovědí v knize je totiž fakticky podložená. Jako humor a poučení doporučuju. Ale román či novela to není. A číst to jen jako naučnou literaturu nedoporučuju. Zábavný rozhovor vás bude rušit a obtěžovat. Je to spíš taková neobvyklá literární hříčka. 90%

Janek
Janek
13.12.2019 3 z 5

Originální nápad, ale pro nezasvěcené to myslím není úplně nejšťastnější vstup do problematiky. Začátek byl svižný, postupem času už text dle mého názoru ztrácel jiskru.

los
los
26.09.2019 1 z 5

tato forma popularizace vědy mi nesedí, příliš mnoho humorných průpovídek, příliš násilných, křečovitých...

Scatnach
Scatnach
25.03.2019 5 z 5

Tuhle knihu si beru kdykoli nevím co číst.. Jakožto přírodovědci mi přirostla k srdci a díky ní jsem si zamilovala Darwina jako dědulku s žížalama.. Je krásné si "poslechnout" vzpomínání starého muže na svůj život, ale i shrnutí vývoje přírodních věd "po něm". Plus pozadí doplněné Newtonem, ostrostřelcem jablíček a dalšími postavami vykreslilo krásný obraz, do kterého se ráda vracím. Doporučuji spíše lidem se zájmem o přírodní vědy. Pro ostatní možná spíše jen 1. část knihy.

Knihomlok2015
Knihomlok2015
24.02.2019 3 z 5

Rozhodně mi víc sedla ta půlka knihy, kdy vypráví Darwin sám a to andělské zjevení mě dost nepříjemně překvapilo (já nevím i když tam ten nadpřirozenej prvek byl celou dobu, tohle jako by té knize vzalo vítr z plachet), ale i tak jsem se u tohohle příběhu bavila a dokonce i dost věcí dozvěděla. (jako fakt až tak pozdě?) A jestli ten humor s Newtonem a spol. byl opravdu jen prvoplánovou vějičkou, tak jsem na to skočila a párkrát se spokojeně zasmála. Jo a jako nadšená houbařka vím jistě, že si na tuhle knihu vzpomenu, kdykoliv podříznu dalšímu hříbkovi nohu - aneb jak změnit romantiku v orgie, což :-)

Makec
Makec
31.10.2018 3 z 5

Hodně zvláštní pro nezasvěcené přírodních věd, ale počin a nápad dobrej. Bavil mě cestopisný popis.

amaenium
amaenium
06.03.2018 2 z 5

Kniha nebyla špatná, dokonce byla i čtivá, ale jelikož se ve vyprávění odehrávalo další vyprávění, stávalo se mi, že jsem se často ztrácela a také jsem vynakládala velkou snahu nejen soustředit se na text a nebloumat myšlenkami jinde, ale také dočíst vůbec knihu.
První část o Darwinovi mi přišla lepší, zajímavé vyprávění z jeho života, ve druhé půlce jsem se snažila matně si rozpomenou na to, co jsme se učili v přírodopise a na obrázky buněk z učebnice. Jako laikovi to na mě bylo moc "technické".
Co mi ale určitě kniha dala pozitivního je právě náhled do Darwinova života a určitě si nějakou knihu od něj přečíst.

medvedice3
medvedice3
22.06.2017 5 z 5

Skvělý humor. Výborná popularizace vědy - biologie vč. nejnovějších poznatků a teorií v závěru knihy.

YellowBean11
YellowBean11
16.03.2017 5 z 5

Dlouho jsem se rozmýšlela, jestli si tato knížka ode mě zaslouží čtyři, nebo pět hvězd. Body ztratila hlavně kvůli tomu, že vypravěč hodně fandil whisky, potom i jeho společníci rozhodně nezůstali střízliví. A taky, že Darwin ze všeho vyšel jako největší hrdina. Na druhou stranu musím vzít v potaz autorovu frustraci (co si budeme povídat, mýtů o Darwinovi a jeho teorii je víc než dost), takže chápu, proč si občas trochu zapřeháněl :) . Moc se mi líbí, jak to celé pojal, ale nerada bych tu něco prozradila. A ten vtip/narážka na Newtona a jablko - byl od začátku úplně jasnej, ale nebylo by vám líto, kdyby nás o něj vypravěč ochudil? :) Takže jo, já mu tu pátou * dám!

drackol
drackol
23.02.2017 4 z 5

První půlka knížky byla velmi čtivá - líbil se mi především autorův smysl pro humor. Druhá část byla zajímavá a pro mě osobně poučná (část o životě Ch. Darwina mě opravdu zaujala), ale na čtení jsem se musela čím dál víc soustředit a bohužel jsem se nevracela ke knížce s takovým potěšením jako na začátku. Pro laika ,nepolíbeného biologií, jako jsem já byla některá z témat (především na samém konci knížky) nesrozumitelná, zdlouhavá a tím pádem tak trochu nudná...

codeas
codeas
19.02.2017 2 z 5

Zklamání :-/ Na knihu jsem se těšil ještě než vyšla a následné kladné recenze mě ještě více navnadily. Nejvíce mi vadil mix nesourodých postav (Newton, Kelwin, Darwin,..), kteří vystupují jako duchové a komentující pokrok biologie/vědy od doby kdy zemřeli. Kniha je vtipná, ale až moc prvoplánově (ve stylu "Newtone, nech to jablko!").

R.E.M.
R.E.M.
02.02.2017 5 z 5

Kniha je od začátku čtivá a zaujme svým přitažlivým způsobem vyprávění.
Rozhovor Charlese Darwina s autorem a fyziky - Isaacem Newtonem, Williamem T. Kelvinem, Ernestem Rutherfordem a dalšími osobnostmi přináší známé i nové informace ve svižném tempu a příjemném dávkování (vyjma pár odstavců zážitků z cest, které bych pocitově o něco zkrátila). Autor vybral skvělou společnost pro noční setkání, škoda jen úplné absence žen v debatním kroužku. Bonusem při čtení je vtip a nadsázka, která mě pobavila. Občas jsem dokonce seriózně tvářící se okolí vyrušila hlasitým smíchem a následně je pak odškodnila přečtením povedených útržků textu.

Skvěle napsaná naučná kniha, originální nápad, pěkná čeština.Dávám 5 jablek - zdravím J. J. Thomsona a knižní "Sen" Josefa Lhotského doporučuji.

regulax
regulax
19.12.2016 5 z 5

Fantastický námět!!! Kdo by se nechtěl přímo setkat s Darwinem a pokecat, jak to vlastně všechno bylo....? A nejen s ním, ale i s ostatními velikány stejného či odlišného ražení. Nejdřív jsem byla jako "ve snu" a ve zkratce prožila život nejslavnějšího světového biologa. Bravurní bylo srovnání dnešních poznatků a současný pohled na celou evoluci a posun ve vědě. Sice pro laika je autor velice podrobný a profesně odborný. Místy jsem se ztrácela, ale na veřejnou přednášku opepřenou autorovým humorem bych rozhodně zašla. Konečně bych dostala odpověď, kde jsme se vzali a co s námi bude :-)

TheRaven
TheRaven
15.12.2016 5 z 5

Výborná a zcela ojedinělá kniha, která čtenáře neuvěřitelně čtivou a zábavnou formou seznamuje s úžasným životem Charlese Darwina, evolucí a spoustou zajímavých momentů z dějin biologie a vůbec vědy jako takové. Nedalo mi to a o knize jsem se rozepsal více zde: http://ziva.avcr.cz/2016-6/josef-lhotsky-sen-noci-darwinovske.html (PDF ke stažení)

iveta0254
iveta0254
29.10.2016 5 z 5

Nebojte se, není to jen o biologii. Vtipné, poutavé, trochu si zapřemýšlíte. Kniha je nabitá vsuvkami o životě i zážitky z autorova života, které nezklamou. A jako bonus se ještě dovíte spoustu faktů o Darwinovi. Nemohu jinak než doporučit :)

Moncii93
Moncii93
25.10.2016 5 z 5

Skvělá kniha. Všem moc doporučuji. Určitě se k ní v budoucnu vrátím. :)

LenysekC
LenysekC
05.10.2016

Tak já nevím... Na začátku jsem prskala smíchy, pak už se jen usmívala, a teď to vypadá, že to ani nedočtu. Už přes týden jsem na knihu nešáhla a ani mi to nechybí. Dokonce radši pracuju! Rain in Spain pobavil, ale asi čeho je moc, toho je příliš, a méně je někdy více. Každopádně autor je zjevně bedna, takže nevím, proč se v porovnání s velikány tak shazuje.