Sekera z bronzu, rouno ze zlata

Sekera z bronzu, rouno ze zlata https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13612/bmid_sekera-z-bronzu-rouno-ze-zlata-yas-13612.jpg 4 180 33

V povodí řeky Istros, která o mnoho století později dostane jméno Dunaj, panuje věk bronzu a zlata. A také jantaru, pro kupce od jižních moří vysoce ceněného zboží. Ale nejen pro ně. Do barbarských končin severně od Istru přijíždí trójský princ Podarkés, Je odhodlán získat zde poklad, kterým vykoupí rodné město z pařátů mykénského zabijáka Hérakla. Brzy se ukáže, že je to úkol nad síly jednoho muže. Naštěstí Podarkés získává spojence ve válečníkovi Astériovi s tajemnou, temnou minulostí, mladé věštkyni Sýkorce, schopné mluvit s bohy, a také v udatném knížeti Sokolovi. Zdá se tedy, že bitva o poklad nemůže skončit jinak než vítězstvím. Jenomže to Podarkés ještě netuší, že do Istru vplula na útěku před kolchidskou flotilou černá loď Argó s palubou plnou nejobávanějších řeckých hrdlořezů... Juraj Červenák se ve svém novém románu vypravil mohem dál do minulosti, než jak tomu bylo ve slovanských eposech Černokněžník, Bohatýr a Bivoj. I tato hrdinská fantasy však zůstává spjata s našimi dávnými předky a českému a slovenskému čtenáři důvěrně známými místy. Také u nás totiž v době bronzové žili vladaři, hrdinové a osudové ženy, nápadně se podobající těm, jejichž příběhy zaznamenal Homér.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura slovenská , Fantasy

Vydáno: , Brokilon
Originální název:

Sekera z bronzu, rúno zo zlata , 2008


více info...

Mily95
Mily95
01.06.2023 1 z 5

Pre mňa veľké sklamanie, začiatok sľubný, potom veľký zvrat, až som sa strácala v deji. Knihu som nedočítala, bolo to trápenie.

Celestine
Celestine
17.04.2023 4 z 5

Mně se to líbilo moc. Neříkám, že to je příběh o pěti vrstvách, ale rozhodně to je poctivá a velmi uvěřitelná červeňákovská rubačka!


JanzPardubic
JanzPardubic
02.06.2022 5 z 5

Pro spojení starých mýtů a pověstí s fantasy, a zvlášť v podání Juraje Červenáka, mám prostě slabost. Je nadto zábavné, jak si Červenák pohrává s tradičními hlavními hrdiny bájí, jejichž vlastnosti mnohdy využívá k tomu, aby z nich udělal záporné postavy svého vyprávění. Sekera z bronzu, rouno ze zlata sice nedosahuje kvalit Roganovy série, ale stále je to velmi příjemné čtení, které má správný spád a vše, co k žánru patří.

petgona
petgona
30.12.2021 3 z 5

Taky zvlastny gulas to bol, ale ok. Dalo sa to precitat, ale asi zostanem pri tych novsich dielkach od Cervenaka.

Luigi1
Luigi1
05.09.2021 5 z 5

Pěkné propojení řecké mytologie a sci fi.

Hade
Hade
27.08.2020 1 z 5

Zatím nejslabší Červeňákovina, kterou jsem četl.

technik1965
technik1965
14.08.2020 3 z 5

Dobré písané, dobrý deň, otvorené dvere pre ďalší príbeh. Určite si ho prečítam ak bude napísaný

jaja4
jaja4
03.06.2020 4 z 5

Lepšie než Bohatier.

OSTROVID
OSTROVID
05.10.2019 4 z 5

Velice slušná kniha ze světa fantasy...

karel0684
karel0684
19.01.2019 4 z 5

Velmi hezky napsaná fantasy z dob dávno minulých. Četlo se to jedním dechem. Propojení s řeckou mytologií je velmi zajímavý nápad.

avalonek
avalonek
14.07.2018 5 z 5

Cože,ono to má jen 300 stránek??Já chci další pokračování,další příběh a další akci s hlavnímy hrdiny..Děj se sice na začátku trochu táhnul,ale pak se to rozjelo a každá další kapitola byla lepší a lepší.A ten konec,prostě paráda..Já vím,že na každou knihu od Juraje pěju chválu,ale ono to jinak ani nejde,on prostě fakt umí..

špulo
špulo
25.06.2018 4 z 5

Občas som mal pocit, že som v akčnom počítačovom RPG-éčku. Ale, ani mi to až tak veľmi nevadilo...

ludek.n
ludek.n
29.03.2018 4 z 5

Sekera z bronzu a rouno ze zlata je poctivá a syrová kniha, v níž není místo pro váhání nebo zbabělost, protože tady se hraje ostře a tvrdě. Žádná „romance pro křídlovku“ nebo „večery pod lampou“ se nekonají. Základními atributy téhle knihy jsou nelítostné boje, krvavé oběti, strašlivé stvůry, vraždění a smrt, ale také odvaha a udatnost, čest a sláva, věrnost a odhodlání poprat se s osudem. Autor se s tím nemaže a neutápí se ve zdlouhavých popisech dějů, věcí a ani charakterů. Příběh uhání jako splašený kůň, jehož jezdec má na žerdi pověšenou zástavu, sešitou ze strohosti a přímočarosti. Je to kruté a nevlídné vyprávění, ale místy ho prosvětluje naděje a laskavost. Kupodivu to dohromady funguje, a funguje to až překvapivě dobře. Vyměnit řecké bohy a hrdiny, kteří mě svou přítomností v okolí Dunaje lehce iritovali, za ty slovanské, asi bych románu přiřkl plný počet hvězd.

Svářeč
Svářeč
02.01.2018 4 z 5

J. Červenák opět nezklamal a přinesl nám skvělou knihu, tentokráte, na rozdíl od jeho předchozích knih, odehrávající se mnohem dále v minulosti, konkrétně v době bronzové. Na téhle knize mě potěšilo mnoho věcí, z nich rozhodně nejvíce perfektní temná atmosféra a propracované prostředí, na kterém si dal autor opravdu záležet. Především atmosféra je opravdu bezútěšná a přiznám se místy jsem začal dokonce propadat depresím. Je tu ale pár nedostatků, které knihu srážejí do stínu Červenákových ostatních románů. Je to hlavně zcela viditelná časopisovost. Viditelné to je především na tom, že zhruba v polovině knihy mizí jeden záporák a objevuje se druhý. Jinak je ale Sekera z Bronzu pořád velice nadprůměrnou knihou a dokazuje, proč Červenák patří mezi tuzemskou špičku.

Vlk.kh
Vlk.kh
29.12.2017 4 z 5

Není to klasická historická fantasy od tohoto autora - hlavně historickým zařazením do doby bronzové a zajímavým nápadem prolnutí s řeckou mytologií. Četl jsem už dvakrát a určitě se k tomu opět vrátím i v budoucnu. Je to velmi příjemná oddechovka a děj má spád.

tartan
tartan
29.11.2017 5 z 5

Román, ktorý asi najviac vyčnieva z Červenákovej tvorby. Odohráva sa v najvzdialenejšej histórii - v dobe bronzovej na území dnešného Slovenska. A áno, autor má všetko archeologicky podchytené, len si to, samozrejme, prispôsobil pre potreby svojho románu. (Anti)hrdinami sú tu známe postavy z gréckej mytológie, nikto menší ako slávni Argonauti. Zaujímavá a celkom vtipná mytologicko-historická rošáda. Ako vždy, poriadna akcia v tomto napínavom a miestami naozaj atmosférickom príbehu nemôže chýbať. Vzhľadom k tomu, že román pôvodne vyšiel na pokračovanie v časopise Fantázia, obsahuje nadpriemerný počet skvelých ilustrácií od Miša Ivana.

Miro.slav
Miro.slav
26.10.2017 5 z 5

Výsostne oddychovka. Síce kniha nereflektuje staroslovanskú tematiku, no nudiť sa nebudete. Červenák teraz siahol po antických bájach a spojil ich s našim pravekým územím. Čo z toho vzniklo? No nemá to taký náboj ako Černokněžník (s Bohatýrom sa to nedá už vôbec stotožniť), ale bolo to lepšie než Bivoj. Stále mám však pocit, že autor sa aj tu nechal viesť už zaužívanými stereotypmi a šablónami. Napriek tomu to nebolo zlé. Pýta si to však pokračovanie.

Charlie119
Charlie119
08.07.2017 4 z 5

Velmi zajímavé. Taková oddechovka, která se čte sama.

JohnnieStewe
JohnnieStewe
23.10.2016 3 z 5

Priemerná kniha so zaujímavým nápadom a peknými ilustráciami. Popri ostatných autorových tituloch sa však javí ako "slabší kus" :-)

zork
zork
15.06.2016 2 z 5

Knihu som čítal asi dvakrát dlhšie ako iné knihy a nie kvôli nedostatku času. Príbeh bol celkom zaujímavý, ale celkovo sa mi kniha zle čítala. No nič, idem skúsiť inú knihu od autora, snáď sa to zlepší.

Kniha Sekera z bronzu, rouno ze zlata je v

Právě čtených1x
Přečtených258x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených7x
Knihotéce177x
Chystám se číst18x
Chci si koupit9x