Temná tajemství

Temná tajemství https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/150332/bmid_sebastian-bergman-temna-tajemstvi-1FR-150332.jpg 4 829 211

Na policejní ústředně zvoní telefon. Šestnáctiletý chlapec Roger zmizel a jeho matka si dělá starosti. Je vyhlášeno pátrání a skupina mladých skautů učiní zanedlouho v bažinách hrůzný nález. Roger Eriksson je mrtvý a někdo mu vyřízl srdce z hrudi. Případ zavražděného Rogera přebírá Oddělení vyšetřování kriminálních činů a využívá nabídky pomoci psychologa Sebastiana Bergmana, jednoho z předních švédských expertů na sériové vrahy. Sebastian se sice po smrti své ženy a dcery úplně vzdal policejní práce, ale má své vlastní důvody, proč chce být součástí týmu. Proto se zprvu neochotně, ale postupem doby stále větší měrou podílí na vyšetřování vraždy. Ne všichni z Oddělení jsou však ze Sebastianovy přítomnosti nadšeni. Jeho šovinistické způsoby a drsné chování pramenící z pocitů prázdnoty po ztrátě rodiny hraničí se zastrašováním a narušují harmonii skupiny. I přes interní neshody se týmu vyšetřovatelů podaří zjistit, že všechny stopy vedou jedním směrem — k soukromé škole, kam Roger chodil. Palmlövské gymnázium se na první pohled zdá být ideálním prostředím pro mladého chlapce, avšak pod povrchem dřímají temná tajemství. Kniha Temná tajemství přináší inteligentní a strhující příběh, který se čte jedním dechem. Michael Hjorth a Hans Rosenfeldt píší jistou rukou a autoritativním tónem. Připravte se na výjimečný zážitek!... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , Host
Originální název:

Det fördolda , 2010


více info...

majakmp3
majakmp3
23.03.2024 5 z 5

Kdysi slavný psycholog Sebastian Bergman je ztracená existence. Poté, co ho tsunami připravila o manželku i dceru ztratil smysl života - přežívá den za dnem a aby se nezbláznil, svádí jednu ženu za druhou, které pak ihned opouští.
Smrt matky a odkaz majetku přivádí Bergmana do švédského Västerås. Prohlídkou pozůstalosti zjišťuje, že existuje poměrně vysoká pravděpodobnost, že má dítě. Tato idea ho vytrhne z letargie, využije konexí a vetře se do vyšetřovacího týmu, který v obci řeší rituální vraždu mladého chlapce, kterému někdo vyřízl srdce.
Bergmanovy pohnutky jsou v jádru sobecké, chce najít svou dceru (nebo syna) a vyhodnotil, že s pomocí policejních databází a přístupů bude mít nejlepší šanci. Záhy ho však případ vtahuje a stává se platným členem vyšetřovacího týmu.
V knize Temná tajemství není nic takové, jak na první pohled vypadá a stejně jako seriálový doktor House, prozkoumá i vyšetřovací tým mnoho slepých uliček, než se dobere ke konečnému, a alespoň pro mě nečekanému odhalení.
Kniha je dlouhá a komplexní. V detektivním románu vystupuje mnoho postav s komplikovanými vztahy, přesto se mi kniha trefila do vkusu – tohle bylo opravdu dobé – 90%.

MKrat
MKrat
25.01.2024 5 z 5

ano, ano moc dobrýýý...


Riccione
Riccione
19.01.2024

Zkusila jsem a líbilo, je to za mě hodně čtivé. Ani Sebastian mě nijak neiritoval, to jiní. Ale lidé jsou různí a kdo ví, jak by se (za)choval, kdyby se mu stalo totéž, co jim? Vidím v knížce spoustu osobních neštěstí. Přesto se nikdo moc v ničem nepitvá a jedná.

m_martina
m_martina
08.01.2024 5 z 5

Výborný začátek nové řady, kterou jsem si vybrala do začínajícího roku. Sebastian Bergman je mi silně nesympatický s tou svou promiskuitou a sebestředností. Ale když odhlédnu od tohoto faktu, kniha se mi jinak líbila a také případ byl zajímavý. Těším se tedy na pokračování.

MMacicekk
MMacicekk
28.12.2023 4 z 5

První díl série byl takovým lepším průměrem. Jednalo se o poctivou švédskou detektivku se zajímavým případem i překvapivým rozuzlením. Hlavní postava Sebastiana jakožto psychologa mi bohužel moc nesedla, ale další díly určitě zkusím.

Gracinka
Gracinka
25.12.2023 3 z 5

Čekala jsem víc. Děj se táhnul, druhá polovina knihy byla lepší. Nejvíc se mi tedy líbila poslední kapitola. Postavy až na Vanju nezajímavé a Sebastian byl vyloženě příšerný. Arogantní, líný, nafoukaný, vypočítavý. To má být hlavní kladný hrdina? Ani omylem.

sasena
sasena
18.11.2023 5 z 5

Skvěle napsaná detektivka. Sebastiana jsem si představovala jako titulni postavu seriálu Mentalista, což mi dost vadilo. Ale dokázala jsem ho pochopit a mít i trochu ráda. Rozhodně si ráda přečtu další detektivku, kde se objeví. I když některé věci jsem odhadla správně, jistá jsem si nebyla až do úplného objasnění.

knihovna1
knihovna1
02.10.2023 5 z 5

Knížka se mi moc líbila i když případ byl velmi tragický. Líbilo se mi vykreslení postav, sondy do jejich životů. Určitě si přečtu další díly. Sebastian mě bavil, občas mi ho bylo líto. Knížka je čtivá, má zajímavé, napínavé zvraty. Všichni jsou podezřelí. Závěr mě až dojímal.

zazvorka
zazvorka
29.09.2023 5 z 5

Sebastiana bych si nepřála potkat, není to laskavý člověk. Nic jiného, než se s ním znovu setkat mi však nezbude, další díly mě neminou - tohle byla opravdu bezvadná detektivka! Vždy , když jsem si myslela, že už vím, jak se věci mají, zase bylo vše jinak. Spletité, napínavé, výborné čtení!

LuckaH2
LuckaH2
26.08.2023 5 z 5

Četla jsem ted podruhe, po letech. Vubec jsem si nepamatovala, takže me to dost bavilo, nemohla jsem se odtrhnout. Jdu do druheho dilu. Ač "brutalni" vrazda, není tam nic nechutneho. A velmi se mi líbilo, ze me Bergman střídave stval, stridave skvely, proste zadne černobílé postavy:-)

GYROTOURBILLON
GYROTOURBILLON
30.07.2023 4 z 5

Moje první setkání s autory. Jdu hned do druhého dílu.

Jenny46
Jenny46
26.07.2023 5 z 5

Kdysi jsem něco přečetla a Tv seriál viděla moc se mi to líbilo a tak začínám od začátku...
Čte se dobře psychologická detektivka a Sebastiana B. si určitě zamilujete, jak se říká dostane se vám pod kůži. Styl psaní mám ráda zajímavá zápletka s temným tajemstvím.
Postupně si přečtu všechny díly....

ArwenAragorn
ArwenAragorn
15.07.2023 5 z 5

85%

Táhl mrtvého chlapce dolů ze svahu a utvrzoval se v tom. Nejsem žádný vrah.
______________________________________________________________________________________________________________
Skvělý thriller, začala jsem sérii číst po nějaké době od začátku. Je dokonale čtivý, napínavý, s perfektní zápletkou a rozuzlením. A ty zvraty ke konci! Moc se mi líbí, že autoři se kromě vyšetřování vražd hodně věnují problémům policistů v práci i jejich soukromému životu a mě to děsně baví. Tak se taky dozvíme pro mě to nejzajímavější - Sebastian zjistí, že má někde dítě.
Tento thriller už je prostě klasika, hodně návykový, kdo ještě nečetl, pusťte se do toho!

bernadeta9876
bernadeta9876
04.07.2023 4 z 5

Veľmi napínavé krimi! Aspoň od toho momentu kedy sa vyšetrovanie konečne naplno rozbehne.
Ten začiatok je naozaj ťažkopádnejší a aj som to chcela vzdať, ale je dobre, že som to neurobila.
Hodnotenie v rámci žánru je určite na 4 a keby sa to od začiatku do nejakej strany cca 220 (?) ukresalo cca o polovicu bolo by to možno aj na 5.
Veľmi napínavé a ten koniec som nečakala. Príjemná jednohubka aj keď teda tú hlavnú postavu mohli vybrať trochu sympatickejšiu...
Vďaka pekne za severských autorov krimi!

Prateri
Prateri
19.05.2023 5 z 5

Kniha, kterou jsem původně číst nechtěla. Jen se nakouknu, jsem si řekla - a skončila jsem na stránce poslední. Temná tajemství pěkně zamávala se všemi zúčastněnými. Policejní psycholog Bergman mě teda ze začátku pěkně vytáčel a vytočení z něho byli i jeho spolupracovníci. Takže neváhejte a nechte se také vytočit, litovat nebudete.

Tamirai
Tamirai
14.04.2023 4 z 5

Dobrý prvý diel severskej kriminálky.

alca-212
alca-212
10.04.2023 5 z 5

Neměla jsem v úmyslu začínat další sérii, protože jich mám rozečtených opravdu hodně. No ale stalo se :-).
Četlo se lehce, děj odsýpal. Jen malá výhrada k hlavnímu hrdinovi - za mě byl nějaký moc chytrý. Tým tápal, nevěděl a najednou prásk - Sebastian dostal nápad, usměrnil vyšetřování. Nebýt jeho, kdo ví, jak by to všechno dopadlo...
Snad se to v dalších dílech trochu změní - a nebo si zvyknu :-).
Protože série to bude dobrá, to je mi jasné už teď :-). 

Safrika
Safrika
09.04.2023 3 z 5

Libilo se mi, zaver jsem temer uhodla, tak me to potesilo. Cetla se rychle a prijemne, casem zkusim dalsi.

Siege03
Siege03
17.03.2023 5 z 5

Moje prvotina,za mě super

rezzba
rezzba
04.03.2023 4 z 5

No sice opět další postava, která musí mít nějaké trauma,tam na severu je to holt povinnost,ale jinak celkem spokojený. Ovšem najít tak nepříjemného hlavního hrdinu to se jen tak nevidí. Zápletka byla dobrá a i jiný styl psaní. Jdu do 2 knihy a snad už nebude takový strašný egoista.