Sbírka ctností

Sbírka ctností https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/271161/bmid_sbirka-ctnosti-2eX-271161.jpg 4 17 6

Mluví na vás knihy? Uneslo vás UFO? Provozujete funkční vúdú rituály? Většina lidí vás bude považovat za neškodné šílence. Ale někteří začnou zjišťovat, zda opravdu nevládnete nějakou neobvyklou mocí. Postmoderní mágové vypadají jako vysokoškolští profesoři, extravagantní tatéři i obyčejní bezdomovci. Zdržují se však ve společnosti, pro kterou není nic dost přitažené za vlasy a lidský život nemá větší hodnotu než počmáraná krabice od bot. Takový je svět podle hry Unknown Armies...... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká , Fantasy

Vydáno: , Mytago
více info...

Terva
Terva
24.02.2020 3 z 5

Další její pěšák učinil svůj tah v Praze, řekl Posel
Podivuhodné město. Jsem rád, že naši pozornost
zavedla náhoda zrovna tam, řekl Psanec.
Náhoda neexistuje. Jsme jen my, řekl Vládce.
Některé příběhy je třeba začít od konce, řekla Vypravěčka

Od této mladé spisovatelky jsem četl jen Cestu rudé tanečnice, kterou vlastně napsala se svou starší sestrou Lucií. Nedá se tedy moc posuzovat, kterak píše a jakým směrem se sama vydá. Sbírka ctností je čtivý příběh, nebude vás nudit a bude vás bavit. Má však své mouchy. Tou nejdůležitější je, že spisovatelka pracuje s větším počtem osob a já s tím měl problém. Někdy jsem si postavy v tomto románu pletl. Mám pocit, že někdy si je pletla i spisovatelka sama.

Malá ochutnávka:
Rozhodně jí poskytnu dostatek sil, aby dokázala ochránit své děti, řekla Matka.
Děti? Vždyť nemá žádné děti, řekl Šašek.
Jistě, že má, řekla Matka. Má jich celou knihovnu.

Smíšené pocity mě doprovázely celou knihou. Některé pasáže se mi zdály moc náročné a zbytečně vysvětlované. Rituály a převtělování byly pro mě záhadou, ale přijal jsem je tak, jak vypravěčka chtěla. Naštěstí se v knize objevují mimozemšťané a také hlavní postavy nezapomínají pít pivo a tím se jazýček vah naklonil do plusových hodnot. Lehce se to čte, ale nemám pocit, že se ještě někdy budu chtít k tomuto příběhu vrátit.

Citát: Nikdy bych nečekal, že to řeknu, ale ….. právě se tě pokusili unést mimozemšťani.

Ellissabeth
Ellissabeth
12.03.2019 3 z 5

Skvělé na tom jak se vše odehrává v Praze. To vážně úžasné. Příběh mě, ale jinak nezaujal. Mrzí mě to, ale moc nebavil...


trudoš
trudoš
11.10.2018 3 z 5

Čím Petra Lukačovičová rozhodně zaujme, je stylistika, která dává jasně na srozuměnou, že dotyčná ví co je literatura a nebojí se s ní pracovat. Právě díky tomu má podle mě Sbírka ctností zpočátku hodně povedenou atmosféru. Naneštěstí autorka tak dlouho čtenáře udržuje v nejistotě stran zápletky, až ten pomalu přestane vnímat, o co že to vlastně jde. Sami hrdinové přitom skončí podobně, protože sice zjistí, že oplývají nadpřirozenými schopnostmi, ale k čemu jim jsou a jaká je jejich úloha v současném dění, jim zůstane tajemstvím prakticky do konce vyprávění. Rozpačitému dojmu pak moc nepomáhá ani roztříštěná osnova na množství krátkých epizod, přeskakujících z postavy na postavu. Ač to zvyšuje dramatický spád, nějak jsem měl neustále problém orientovat se v jednotlivých motivacích a cílech.
Samotný svět se jinak nevymyká standardům urban fantasy, pozitivum ovšem je tuzemské prostředí. Praha je pro podobný žánr zkrátka ideální. Ale to by pravděpodobně řekl o svém oblíbeném městě každý.

Ivaška
Ivaška
06.01.2018 5 z 5

Sbírka ctností je román, odehrávající se v současné Praze, která vyhrála, pokud jde o prostředí, nad magií oplývajícím městem New Orleans. Praha je totiž také obestřena řadou legend a pověstí, z nichž některé jsou prastaré, ale existuje i řada moderních mýtů. Je možné, že by se opravdu staly? Existují opravdu mágové, kteří se tváří jako vysokoškolští profesoři, charitativně činné bohaté vdovy, extravagantní tatéři nebo opilí bezdomovci? Pokud to chcete zjistit, může to být nebezpečná cesta.
Podrobné, báječně odpozorované popisy skutečného města, jak je Pražané znají. Postavy, charakterizované tak, že byste je mohli potkat za rohem, na zastávce tramvaje nebo u baru. Dialogy z každodenního života, proložené hlubšími úvahami. A najednou se z tohoto naprostého normálu čtenář octne ve světě postmoderní magie. Je vtažen do děje a napětí ho neopustí, dokud knihu nedočte.

Aibell
Aibell
05.08.2017 5 z 5

V knihkupectví mi obálka knihy padla natolik do oka, že jsem neodolala a pořídila si ji... a neudělala jsem chybu. Příběh má dynamiku, nechybí napětí a je dobře napsaný. Čte se jedním dechem. Doporučuji :-)

Teron
Teron
20.12.2015 5 z 5

Byl jsem potěšen, když jsem byl požádán o recenzi...ještě víc jsem byl potěšen o těch cca 270 stránek, dál, protože tohle je sakra dobrý:-)