SAS - Příručka jak přežít

SAS - Příručka jak přežít https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19275/bmid_sas-prirucka-jak-prezit-JG5-19275.jpg 5 130 26

Tato publikace vám umožní zvládnout jakoukoli situaci tak jako speciálně vycvičení vojáci jednotek SAS. Obsahuje rady z oblastí: strategie, tábornictví, výkladu map, první pomoci, předpovědi počasí, přežití na moři či při pochodu v horách a džungli. Dozvíte se nejdůležitější informace o správné výstroji, podnebných pásmech, jedlých rostlinách, zvířatech, která lze ulovit, rozdělání ohně a přípravě jídel, nebezpečných rybách, ale i o signálech a kódech či pátracích postupech. S touto knihou prostě přežijete!!!... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura naučná , Vojenství

Vydáno: , Svojtka & Co
Originální název:

The SAS survival handbook , 1996


více info...

Přidat komentář

Terva
13.02.2024 5 z 5

„Každý chce přežít,
mladý i starý, zdatný i slabý.
Čím jste zdatnější
(a čím máte lepší znalosti)
tím máte větší naději na úspěch.“

„Buď připraven“

Někdy před rokem na DK jsem zavadil o tuto knihu a zůstala mi v paměti. Nedavno jsem čistil prach u své sbírky figurek a knih a našel jsem i pár zajímavých věcí. Nůž na přežití, kompas dělaný jako hodinky na ruku, nášivku Umbrella Corporation, píšťalku, zápalky se znakem města Čáslav a miniaturní obrázkovou knížečku nejznámějších hradů České republiky. Ve skříni mám neustále zabalený batoh se spacákem (do -25°C), se stanem, s ešusem, podpalovačem, malým vařičem, pončem a dekou. Nevědomě jsem vlastně připraven na nějaký průser. Jenže to není vše. Ještě nějaký návod, jak to využít a hlavně co přidat nebo odstranit. (Například si myslím, že deka nebo pončo je zbytečná přítěž do batohu). A tato kniha vyplula na povrch. Má to přes 560 stránek. Studium bylo tedy velmi dlouhé. Těžko říci, co mi v hlavě zůstane, co vyšumí a hlavně, co z toho všeho vůbec dokážu praktikovat, pokud tedy budu muset. To, že si to přečtu ze mě nedělá odborníka na katastrofy, autonehody nebo lékaře. Ale, alespoň jsem si upravil věci, které mám v batohu. Něco přidal, něco ubral.

Malá ochutnávka:
Základními potřebami jsou voda, potrava, oheň a přístřeší.
Úspěch přežití závisí na využívání základních platných principů a jejich přizpůsobení okolnostem.
Batoh musí mít pohodlný bederní pás. Tajemství dobrého nošení batohu je v tom, že největší váhu nesou boky, které jsou nejsilnější částí těla a ne ramena a záda, jež se rychle namohou a unaví.

Na začátku této knihy se jedná o přežití na plánovaných akcích a výletech. Tak že tůry na které se můžete předem připravit. Příprava je velmi důležitá část. Ale nebudu se rozepisovat. Vše najdete v této příručce. Všechno se může v praxi hodit. Znalost jedlých rostlin, dokonce i stromy se daj jíst, jak získat vodu ze zvířat, jak se chovat u dopravní nehody – no prostě SAS – Příručka jak přežít. Povedený, informativní, inspirující (dokoupil jsem si pár nezbytností) a dechberoucí části, u kterých jsem ani netušil, že se dají využít a jak s nima zacházet. Docela mě zaujalo přírodní lékařství – fakt síla. Doporučuji všem ztroskotancům (budoucím).

Citát: Základními potřebami jsou voda, potrava, oheň a přístřeší.

WolfIssen
31.01.2024 5 z 5

Absolutní špička, co se týče dané problematiky. Autor je odborníkem na slovo vzatým. Nic nevynechal, nic neopomenul, nic neodfláknul. Zkrátka a dobře myslel na všechno, na všechny situace a daná prostředí. Kniha je přínosná snad každému: od cestovatelů, expedičních dobrodruhů, survivalistů a prepperů, zálesáků, skautů až po běžného čtenáře, protože každý se může dozvědět a přiučit věcem, které možná jednou budou setsakra k užitku.


vvikingg
24.01.2024 5 z 5

Už od mládí jsem tyhle knihy miloval už jako kluka mě zaujala kniha F. A. Elstnera dobrodružnou cestou, stále je v knihovně. Po roce 1989 na toto téma začaly vycházet i u nás speciální příručky, které těží ze zkušeností speciálních jednotek, tato kniha patří k jedné z nejlepších co u nás vyšla

Vidlička
07.01.2022 4 z 5

Chca nechca musím jednu hvězdičku strhnout za zpracování knížky, ne za její obsah, tam si netroufám jakkoliv polemizovat s odborníky z nejodbornějších!
Překlad je tragickej (chobotnice a její tykadla), stylistika a gramatika jakbysmet. Knížka by taky zasloužila jiný formát, aby držela otevřená, když budu podle ní třeba smolit nějaký uzel. A takový ty barevný proužky na okrajích stránek, abyste mohli rychle nalistovat příslušný oddíl, by neměly být všechny v jedné výšce, ale rozděleny podle kapitol. Vím, jsou to blbosti, ale takový je holt můj dojem z knížky.
Jinak, klobouček před každým, kdo zkoušel i zkusil. Doufám, že nebudu nikdy muset, každopádně putuje do mého únikového zavazadla.

anonymní.Ilja
28.12.2021 5 z 5

Kniha, která naplnila mou fantazii mnoha aspoň o trochu realističtějšími představami a přežití v kruté divočině, ale zároveň mne obohatila o mnoho zajímavých vylepšení do života na zahradě. Kdybych mohl jít na zahradu a vyzkoušet tam přežívat, tohle by byla ta kniha, bez které bych do toho nešel.

luke442
21.09.2021 5 z 5

Jsem zastánce e-knih ale tato v papírové podobě putuje do mé knihovny, nikdy nevíte kdy se bude hodit. Je skvěle napsaná, obsahuje spoustu užitečných informací. Je hodně obecná, ne všechny informace jsou důležité pro tuhle danou oblast.

cvicitel089
14.11.2020 4 z 5

Zcela zbytečné kapitoly o přežití na poušti nebo v Antarktidě, ale jinak docela dobrá kniha.

Jury
26.07.2020 5 z 5

Tohle by doma mel mit v dnesni dobe asi kazdy. Nejen kvuli technikam jak prezit, ale kvuli dobre vysvetlene zdravotni priprave, prvni pomoci, priprave zasob a mnoho dalsiho co se muze v jakekoli krizi hodit... Lepsi komplexni kniha, ktera obsahuje veci od A do Z na trhu neni. Doporucuju vsem, zalesakum i beznym lidem :)

vlkodlaq
05.07.2020 4 z 5

I přes nedostatky a některá mylná vyjádření (například broušení nože - vrcholový úhel, taky výběr konstrukce nože je vyloženě mimo) je to jedna z nejlepších knih pro survival, určitě nejlepší, co vyšla v češtině.

Zulufox
28.02.2020 5 z 5

Tohle je naprostý základ pro každého kdo se pohybuje "venku" a nejen pro něj.

___michal_
11.03.2019 5 z 5

Kdybych si mohl vybrat jedinou knihu s sebou na pustý ostrov, byla by to tato. NEJLEPŠÍ survival kniha co znám.

stoun25
17.02.2019 3 z 5

Pěkná kniha, která je plná informací které člověk v České kotlině nevyužije. Některé místa jsem prostě přeskočil..

cernydrak
19.10.2018 5 z 5

S touhle knihou člověk přežije kdekoliv.

Isew
14.11.2017 5 z 5

Zatím jedna ze dvou nejlepších knih o přežití co znám. Je velmi obsáhlá a osobně jsem přeskakovala kapitoly, které nevyužiji. Poměrně nerada cestuji do zahraničí (jen když mě někdo donutí), tak doufám, že mi ztroskotání na poušti nehrozí. Zato se dá nádherně využít v našich podmínkách. Rozdělávání ohně, hledání a filtrace vody, stavba přístřešku .... S malými zálesáky zkoušíme mnoho dovedností, které jsou v knize uvedené. Snad jen jednu malou výtku. Na obrázku při rozdělávání ohně ručně nebo lukem je dřívko, kterým se "šmrdlá" (lepší výraz mě teď nenapadá) je zašpičatělý. To by poměrně dobře nešlo. Tento způsob je založený na tření. A určitě se mnohem víc tře plochý konec než zašpičatělý. Ale to je jen malá výtka jinak výtečné knihy.

Artos
19.09.2017 5 z 5

Zálesácká sranda. Pro mě jako člověka, který tráví hodně času v lese, byla tato kniha jako dar z nebes. Stačí si pár věcí zkusit v praxi a hned si začnete vážit veškerého komfortu, který nás dennodenně obklopuje a ani to nevnímáme :D. Například rozdělání ohně, připravit si pitnou vodu atd. Tyto zkušenosti se nikdy neztratí ;).

Paulika
07.11.2016 5 z 5

Podle teto knihy by meli udelat skolni predmet na zakladku a zaradit ho do skolnich osnov jako povinnost stejne jako matiku, cestinu nebo chemii. Klidne i misto telocviku. Rozdelat ohen v prirode bez zapalek, sehnat pitnou vodu nebo vyvrhnout vnitrnosti ulovene zvere je podle me mnohem dulezitejsi nez se ucit o bezvyznamnych autorech literatury na prelomu 20.stoleti ;-)

Kulhavá
29.09.2016 5 z 5

Naprosto skvělá kniha. Opravdu velký rozsah informací .Rozhodně doporučuji

Ebon
13.03.2016 5 z 5

Nejlepší současné dílo o survivalu. Ucelené, bez zbytečné omáčky.

rabor
10.11.2015 4 z 5

Asi nejlepší kniha o přežití co je v současnosti na trhu, přečetl jsem už dvě (Robinson Crusoe a Máša a medvěd) takže vím. Jen je tu mnoho zbytečných informací a opakujících se pouček typu: nikdy nepijte mořskou vodu, nikdy nepijte mořskou vodu, NIKDY NEPIJTE MOŘSKOU VODU (ani pokud máte žízeň a k pití vám zbyl jen nealkoholický Staropramen NEPIJTE MOŘSKOU VODU). Naopak občas mi chybí obrázek např. "Pokud jsou na vašem ostrově tuleni múžete si z nich vor udělat" , …jak se dělá vor z tuleňú je prostě nad rámec mých představ.
Kniha taky nijak nepočítá s nějakým kulturním programem, neporadí jak točit na kameru mezitím co se vaši kamarádi jeden po druhém ztrácí v hustém lese a chovají se u toho čím dál víc nelogicky, nenaučí vás jak vycvičit medvěda aby jezdil na kole a žongloval ani vám neprozradí jak se zachovat v případě, že vás přepadnou amazonky (nebo kde by k takovému přepadení mohlo dojít). Tudíž jakmile vyčerpáte všechny survivalistické zábavy jako je přeskakování ohně a snahu zapálit vlastní prdy (což se dá praktikovat i zároveň, ale nedoporučuje se), hrozí vám smrt nudou a to je ten nejhorší zpúsob smrti co znám.
Co mě jako starého cynika ale zklamalo nejvíc, to je míra pokrytectví s jakou kniha ignoruje většinu skutečných případú přežití. Jak bych vám to jen řekl, představte si, že se zřítíte s letadlem kamsi do ledové pustiny. Přežije jen několik lidí a z letadla zachráníte jen hromadu paliva na oheň, jeden velký kotel a požárnickou sekeru. Co se tu asi bude jíst? Lišejník nebo guláš z pilota?

vlkodlaq
08.09.2015 4 z 5

Vynikající čtení a zdroj studia pro každého preppera či survivalistu. Podle mého mohla být trochu víc trampingově zaměřená (nebo spíše rozšířená), ale i tak stojí za vlastnění.

Štítky knihy

přežití v přírodě SAS - britské speciální jednotky

Autorovy knížky

John Wiseman
britská, 1940
2004  96%SAS - Příručka jak přežít

Kniha SAS - Příručka jak přežít je v

Právě čtených19x
Přečtených169x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených25x
Knihotéce185x
Chystám se číst94x
Chci si koupit68x
dalších seznamech3x