Saola aneb největší zoologické objevy posledních let

Saola aneb největší zoologické objevy posledních let https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74310/saola-aneb-nejvetsi-zoologicke-objevy-poslednich-let-74310.jpg 5 17 3

Po roce 1992, kdy byl objeven ve vietnamské džungli dosud neznámý kopytník saola, následovaly brzy další podobné nálezy, a odstartovaly tak novou éru zoologie. Zároveň tyto vědecké senzace upozornily na to, že naše planeta není zdaleka definitivně prozkoumána, jak se zdálo a tvrdilo. Znovuobjeveno bylo také několik druhů živočichů pokládaných za vyhubené. Zdá se, že věk romantiky a dobrodružství se vrací, a právě toto je ústřední myšlenka titulu. ... celý text

Yoshika
Yoshika
03.03.2021 5 z 5

Takhle kniha mi v knihovně ležela minimálně dekádu a je mi líto, že jsem se k ní dokopala až teď. Zajímavé informace ze světa zvířat, lidsky psané, občas s humorem, je vidět, že autor má k tomuto tématu citově blízko. Ráda bych si od něj přečetla nějakou další knížku (pro dospělé), protože očividně jeho talent netkví jen v ilustracích.
Každopádně jestli se jako laici zajímáte o živočišnou říši, určitě touto knížkou nešlápnete vedle. A i když už není nejaktuálnější, příběhy o objevování těchto druhů rozhodně nezestárnou.

hrbosek
hrbosek
21.03.2013 5 z 5

Saola patří na to nejčestnější místo v knihovně, tolik ucelených informací na jednom místě se hned tak nenajde. Kéž by bylo více takovýchto klenotů.


Chogori
Chogori
22.10.2011 5 z 5

Koho baví zoologie, ten tuhle knížku musí zhltnout jedním dechem. Saola je graficky moc hezky zpracovaná, informacemi nabitá (několik tabulek s údaji o nedávno objevených ptácích, kopytnících, primátech atd.), ale hlavně výborně a poutavě napsaná kniha. Ať už jde o objev saoly, znovuobjevení některých druhů jako je buřňáček malý nebo datel knížecí, odhalení kryptických druhů (třeba Pipistrellus pygmaeus) nebo spekulace nad tím, zda některé druhy vůbec existují (Pseudonovibos spiralis), Hošek vše podává s nádechem detektivního příběhu, od kterého je těžké se odtrhnout. Jedna z nejlepších zoologicky zaměřených knih, co jsem kdy četla.

Štítky knihy

zvířata, fauna

Autorovy další knížky

Jan Hošek
česká, 1961
2007  92%Saola aneb největší zoologické objevy posledních let
1992  97%Život bez vody
2018  100%Kdo k sobě patří?
2010  0%Domácí zvířata

Kniha Saola aneb největší zoologické objevy posledních let je v

Přečtených25x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce18x
Chystám se číst6x