Pavilon z oblaků

Pavilon z oblaků https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36628/bmid_pavilon-z-oblaku-vLc-36628.jpg 4 36 8

Sano Ičiró série

< 14. díl >

Sestřenici šógunova komořího Sana unesli a znásilnili. Ale tím to všechno jen začíná… Sano pátrá po své ztracené sestřenici a nalezne ji brutálně znásilněnou. Podobných obětí už bylo víc, takže soudí, že jde o stejného pachatele. Je to však jisté? A co s tím má společného podivné oblačné místo, které všechny unesené popisují? Mezi podezřelými se ocitá bohatý obchodník, správce šógunova psince a dokonce vymítač duchů. A do toho všeho jako blesk z čistého nebe udeří další únos. Tentokrát však není oběť ledajaká. Je to šógunova žena!... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

The cloud pavilion , 2009


více info...

Přidat komentář

Radimka
16.08.2023 3 z 5

Taková drsná pohádková detektivka pro dospělé. Pohádková proto, že historické Japonsko na mne jako pohádka trochu působí. Klaďas Sano a jeho sympatická manželka mi ale docela utkvěli v paměti. Docela dobře vykreslené prostředí, ale další už asi číst nebudu.

m_martina
05.07.2021 4 z 5

A u tohoto dílu zase sešup směrem dolů. No ale nevadí. Přesto už mám rozečtené pokračování.


mosem
06.12.2018 4 z 5

Opět kniha, napínavá od začátku do konce. Přenese čtenáře nejen v čase a prostoru, ale také do období, kdy byly čest, poctivost, služba a poslušnost vnímány zcela jinak než dnes, i když ne vždy lépe. To, co bychom si mohli převzít je skutečnost, že čest znamenala víc než život, kdy služba byla zpravidla nadřazena vlastnímu prospěchu, poctivost byla považována za ctnost. Na straně druhé nerovnost mezi vrstvami obyvatel, mezi muži a ženami není to, co bychom měli obdivovat, ale vzít pouze jako historický kontext.
V souvislosti s tím musíme vnímat i některé dějové zkratky, dnes jen těžko představitelné, včetně vyšetřovacích metod. Také z textu vystupující střípky informací o tehdejším způsobu života jsou nenásilnou formou, jak nám tuto dobu v Japonsku přiblížit. A možná povedou k poznávání jinému, hlubšímu.
Každopádně, pro milovníky historických detektivek velmi povedené čtení.

85098211
15.07.2017 4 z 5

Zase jedna z těch o něco slabších knih série. Opět až moc krutosti a násilí, o zvrhlostech ani nemluvě. V takových chvílích jsem si nejednou pomyslela, že ti Japonci jsou přece jen úplně jiní než my, Evropané... A že ta doba, ve které ony ženy tenkrát žily, byla opravdu hrozná a vůči nim nelítostná. Detektivní zápletka jako obvykle vcelku zdařile vymyšlená, autorka mne však této knize moc nepřekvapila. Není se ale ani co divit, když se jedná již o čtrnáctý díl ;-).

marimari
30.11.2016 3 z 5

Víc se mi líbila Tetovaná konkubína a Tajný deník paní Vistárie.
Dávám 3.

elizabeth_ba
13.02.2015 4 z 5

Víník? (velký otazník a cokoli dalšího by byl spoiler, spíš samí zvrhlíci) Každopádně pro Sana to má dost velké následky, i když se sblíží s rodinou své matky... Joritomo se vzpamatovává ze Sanovy zrady (jak sám jeho lest z předchozího dílu vnímá) a jeho otec Janagisawa (společně se Sanem zastává v tomto díle úřad komořího a oba soupeří o šógunovu přízeň) opět zdárně intrikuje (oba komoří se domnívají, že účel světí prostředky, i když Sano aspoň nemyslí jen na svůj osobní prospěch), přitom se jim lepí na paty jak mecuke (Toda Ikkjú) tak mladičký Masahiro (Sanův syn, další chlapec sympatická).

jaja1989
19.11.2014 5 z 5

Mne se pribeh libil samo se mi nelibi ublizovani zenam ale od teto autorky jsem si z ykla ze si nebere servitky.
Proste zajimava detektivka na tema,kterymu se i ted vyhybame.

WEIL
18.09.2011

Únos a znásilění. A stále se to opakuje, prý celou knihu. A až v samém závěru se najde viník.

Autorovy další knížky

Laura Joh Rowland
americká, 1954
2008  81%Šinjú
2002  86%Bundori
2004  85%Černý lotos
2006  84%Dotek smrti
2004  87%Samurajova žena

Kniha Pavilon z oblaků je v

Přečtených72x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce60x
Chystám se číst19x
Chci si koupit11x