Sever a Jih - 1. díl

Sever a Jih - 1. díl https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26047/saga-hazardu-a-mainu-na-pozadi-obca-26047.jpg 4 84 15

Děj knihy zobrazuje životní osudy dvou amerických rodů: plantážníků Mainů z Jihu a průmyslníků Hazardů ze Severu. Hlavními hrdiny jsou především Orry Main a George Hazard. Z rodinného sídla v Jižní Karolíně odjíždí šestnáctiletý Orry do Vojenské akademie ve West Pointu. Cestou se seznámí s Georgem,pocházejícím z Pensylvánie, který míří do stejné Akademie. Stanou se z nich nejlepší přátelé. Na Akademii společně prožívají dobré i zlé chvíle a především pronásledování kadeta Benta, který jim zdejší pobyt ztěžuje neustálým šikanováním. Po čtyřech letech zdárně opouštějí West Point s titulem důstojníků, ale zanedlouho musí narukovat do americko - mexické války. Mezi tím můžeme sledovat neméně zajímavé osudy dalších postav vystupujících v románu. Autor zobrazuje i život černých otroků pracujících pro Jižany, přibližuje také život ostatních členů obou spřátelených rodin, mezi jinými sestru George - Virgilii, jenž až fanaticky bojuje za svobodu otroků, nebo velkou lásku Orryho - Madeline, provdanou za krutého plantážníka Justina LaMotta, který ji neustále uráží a týrá.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , X-Egem
Originální název:

North and South , 1982


více info...

zuzana4291
zuzana4291
30.05.2023 5 z 5

Poprvé jsem tuto knihu (prakticky celou sérii) četla jako dítě. Příběh mě úplně nadchnul. Letos jsem se k této sérii vrátila díky čtenářské výzvě a vůbec toho nelituji. Je to kniha, která strhne čtenáře svým dějem. Nejen příběhem dvou kamarádů, ale také historií, která předcházela před občanskou válkou.

Nofar197
Nofar197
12.12.2022 4 z 5

John Jakes v v první části této ságy Sever a Jih - pokračování Láska a válka a Nebe a peklo - krásne vykreslil atmosféru zejména tehdejšího amerického Jihu. Poměry na Severu byly poněkud opomijeny, ale autor evidentně stranil svobodnému Severu, což plně chápu. Na jedné straně krásné jižanské domy, bavlnikova pole, horký vzduch, jemně a krásné ženy či typičtí jižansti gentlemani - na straně druhé neuvěřitelná krutost, nelidské zacházení s černými otroky, nemožnost postavit se nasilnickemu manželovi.
"Tady nemohu zůstat. Nemohu pomáhat na takovém místě. Celý tento systém je prohnilý. Prohnilý a odsouzený k zániku. "


kusma
kusma
22.03.2022 4 z 5

Pěkná rodinná sága z velmi zajímavého období amerických dějin. Těší mě, že má víc dílů, doufám v dobré zápletky. Jedinou výtku bych měla k jednoduchosti charakterů- to je padouch, tak padouch ve velkem a všude, to je klaďas, tak také tak. Mám raději složitější charaktery a překvapení. Ale třeba další knihy toto nabídnou.

Kontryhelka
Kontryhelka
17.01.2022 5 z 5

Krásné. Velice obsáhlá a čtivá sága o dvou rozdílných amerických rodů a jejich pohled na americkou kulturu, otroctví, válku a vztahy mezi lidmi. Klasické je i filmové zpracování, které si našlo i mnoho vděčných diváků. Opravdu hezky nafilmované a příjemní hlavní hrdinové. Fešáci.

astroweb
astroweb
10.12.2021 4 z 5

Čtivý autor historických románů, ale v závěru tohoto prvního dílu začala pro mne být kniha poměrně nepřehlednou vzhledem ke vzrůstajícímu počtu postav.

Kuža007
Kuža007
25.07.2021 5 z 5

První díl Severu a Jihu je určitě krásně napsaný, napínavý a odpovídá - skoro - své seriálové verzi a docela realisticky John Jakes vystihnul atmosféru Severu a Jihu v období před Americkou občanskou válku, v této knize v období zhruba 1842 - 1852. Autor dává všem postavám docela velký prostor. I když samozřejmě jsou zde dvě hlavní postavy a to: George Hazard a Orry Main. Oba charaktery jsou skvěle napsány. To samé se dá říci o jejich femme fatale, na druhou stranu však dle mého názoru dostává postava Madeline o hodně méně prostoru, než tomu bylo v seriálu. Jediné, co bych Jakesovi jemně vytknul je to, že na rozdíl od seriálu, který moc nestranil ani jedné straně, tak Jakes jemně fandí Severu, ale to není nijak dramatické a od druhé části této knihy to už ani není de facto vidět. Pět hvězd i za skvělé seriálové zpracování s Patrickem Swayzym, Jamesem Readem a Lesley-Anne Downovou - dnes již ikonický seriál 80. let minulého století.

tatjana1737
tatjana1737
24.10.2020 4 z 5

(SPOILER) !!! POZOR MOŽNÉ SPOILERY !!!

Patřím k těm, kteří v dětském věku viděli seriál. Moc si toho z něj, pravda, nepamatuji, s výjimkou figurování Patricka Swayzeho a nádherné hudby v úvodní znělce. Takže jsem sice při čtení viděla před očima herce, kteří ztvárnili Orryho a George, ale jinak jsem byla téměř nezatížená. Můj starší bratr tehdy seriál hrozně žral, takže mu rodiče postupně skoupili všechny knížky (doteď i vím, v jakém knihkupectví je zamlouvali). úplně jsem zapomněla na to, že v nich byly nálepky, ale ano, je to pravda, bratr je lepil na skříň a psací stůl v našem společném pokoji! Nicméně mně knihy tehdy nijak nelákaly, přišlo mi jich hrozně moc a že jsou hrozně dlouhé, a až když jsem je našla vyřazené na půdě po matčině čistce knihovny, nostalgicky jsem je stáhla k nám do bytu s tím, že si je někdy přečtu. A po skoro dvou letech jejich chvíle přišla.

S ohledem na to, že americkou občanskou válku si už ze školních lavic příliš nepamatuji, mohl by mne autor klidně na událostech a reáliích tahat na vařené nudli. Protože je ale kniha napsána v 80. letech, věřím, že si dal tu práci a všechna fakta jsou ověřitelná, byť samotný příběh je fiktivní a některé situace třeba vymyšlené. (Zajímalo by mne třeba, zda jsou poměry na Westpointu čistě výmyslem JJ, anebo odněkud čerpal.) Líbily se mi narážky nejen na dějiny politické a vojenské (osobnosti, bitvy, události), ale i na různé módní záležitosti, které hýbaly světem, například zmínky o literatuře (Thoreau vyloženě pobavil). Ačkoli seriál neřeší osudy pouze Orryho a George, ale věnuje se i dalším členům rodiny, při čtení mne překvapilo, na kolik z nich jsem zapomněla, ať šlo o bratrance Charlese nebo Orryho staršího bratra. Vcelku jsem proto natěšená na další díly, jak se jednotlivé osudové linky rozběhnou a rozkošatí. Jen mám zatím dojem, že seveřany autor líčí v podstatně lepším světle než jižany.

Po přečtení komentářů souhlasím s tím, že ženské postavy nejsou tak propracované jako ty mužské, a dost mi u některých vadilo zvýrazňování jejich čistě negativní sexuality. Taková Virgilie mi byla vyloženě odporná, působila až úchylně, o démonické Ashton nemluvě. Naproti tomu Brett či Madeline sice mají své touhy, ale jinak je jejich láska naprosto čistá. (Přitom v případě Madeline je to většinou ona, kdo na společných schůzkách iniciuje něco víc než jen čtení poezie! Vždy se však ovládne, takže je to ale v pořádku...)

Zdůrazňování (nejen myšlenkových) rozporů mezi Severem a Jihem mi místy přišlo trochu účelové a zjednodušující, ale je to beletrie a příběhy s sebou vždy nesou jisté zjednodušení, jinak by autor musel knihu podstatně natáhnout co do počtu stránek. (Navíc když to srovnám třeba s historickými romancemi Jude Deveraux, která zjednodušuje až běda a navíc občas píše nesmysly, Jakes má pozadí mnohem lépe zpracované i uchopené.) Pro základní vhled a pochopení problematiky to asi stačí, další hloubka bude doufám poskytnuta díky osudům jednotlivých postav, s nimiž - jak to v historických románech bývá - nehýbají jen jejich osobní pohnutky či motivace jejich nepřátel (Benta si jako až takového magora ze seriálu nepamatuji), ale i dějinná doba, v níž žijí.

S ohledem na dobu vzniku románu oceňuji i to, že autor šetří násilnostmi. Kupříkladu zlý Madelinin manžel ji týrá tím, že ji zavře do místnosti a sebere jí knížky, přičemž k ní pouští jedinou otrokyni, která jí i musí vynášet nočník (ponižující!). Kdyby knihu napsal někdo dnes, a kdyby seriál točili dnes, tak by to týrání bylo podstatně odpornější, plné detailních popisů nějakých sexuálních surovostí. Díky za to, že tohle v knize (ani v seriálu) není!

S Margaret Mitchellovou se to srovnávat nedá, ale i Sever a Jih mají svoji atmosféru. Takže zatím pokračuji ve čtení.

Monika1717
Monika1717
19.06.2020 4 z 5

Na celou trilogii jsem si vystála před lety několikahodinové fronty v knihkupectví. Když jsem měla knihy pěkně pohromadě, oddala jsem se mé zamilované četbě. Díl od dílu však můj zájem klesal, až se vytratil úplně.

Pavlaj
Pavlaj
09.03.2020 4 z 5

Ohromně zajímavé z historického hlediska, skvěle popsané rozdělení společnosti na Jih a Sever. Jak se lidé postupně odcizovali, přestávali spolu vycházet a komunikovat - paralela k dnešku, přesná a alarmující. Romantické pasáže táhnou knihu dolů, ta sladkobolná story Orry - Madeline je příšerná a nedá se vůbec číst. Po přečtení jsem koukla i na seriál, ten se zaměřuje na romantiku a dobrodružství, vynechává historické souvislosti a v porovnání s knihou mě vůbec nezaujal.

Peleus
Peleus
16.08.2018 5 z 5

Kniha, kterou jsem kdysi dostal za druhé místo v dějepisné soutěži (myslím, že Mladý historik). Nadšeně jsem si ji přečetl a vzpomínám si, že jsem se snad poprvé setkal se situací, kdy jsem nevěděl, na kterou stranu se postavit.

Taktéž jsem dlouho váhal, kterou ze dvou nálepek, přítomných v knize, vylepit na školní lavici. Vlajku Konfederace, nebo Unie?

Nakonec skončila v plastovém koši v otcově garáži spolu se starými sešity, učebnicemi, ročenkami a dalšími vzpomínkami...

Babo
Babo
24.11.2014 5 z 5

Tak jsem dočetla 1.díl ságy , který se odehrává před vypuknutím války severu proti jihu.
Kniha se mi líbí,je zajímavé sledovat změnu v myšlení ať už jižanů nebo těch co žijí ve státech,kde se otrokářství odsuzuje.
Každý , tak jak je to normální považuje ten svůj styl života za správný a skutečné přátelství založené na osobních sympatiích najednou stojí před problémem jak se vyrovnat s problémy společnosti.I když se obě strany snaží , aby jejich přátelství nebylo tímto poznamenáno,není to vždy jednoduché.
Autor se snaží být nestranný,nepřiklání se ani na jednu stranu,vždyť nikdy není nic jen černé nebo bílé .
A do této pohnuté doby zasadil několik lidských osudů,lásku,vypočítavost,nesnášenlivost i fanatismus.
Kniha se mi líbí a dopručuji k přečtení

D.-e.-e.-
D.-e.-e.-
09.11.2013 5 z 5

Neskutečně autentická sonda do 19. století. Neměla jsem pocit, že si o otrokářství Jihu a průmyslové revoluci Severu pouze čtu. Autor mi vše podával tak, že jsem získala dojem naprosté zúčastněnosti. Zcela jsem se napojila na myšlení postav. Až s podivem se zastavuji nad tím, jak jsem pohledem hrdinů samovolně vnímala dnes naštěstí dávno přežité otrokářství jako běžnou denní záležitost, zažitý systém doby, kdy oči zkostnatělého Jihu nechápaly pošetilost severních abolicionistů zamýšlet se nad právy či dokonce prosazovat svobodu otroků. Vždyť to byly "jenom" černoši. No mazec!

ttinecka
ttinecka
23.11.2012 4 z 5

skvělá vzpomínka na středoškolskou četbu, letošní oprášení paměti už není tak žhavé, přesto čtené s velkou chutí - pohodová četba, oprášení znalosti reálií z americké občanské války a osudů dvou mně dobře známých rodin, vše doplněné televizním zpracováním, které zrovna běží v televizi :-)

brabofka
brabofka
29.11.2011 2 z 5

Nejvíc se mi líbila tahle první část trilogie. Popisované události měli spád, napětí i romantiku. Oba díly jsem doslova "shltla". Vím, že nárůst popularity autora donutil v pokračování ale myslím, že mohl klidně zůstat jen u SJ.
Další části Láska a válka a Nebe a peklo už tak silné nebyly. Láskou jsem se prokousávala docela dlouho. V popisu politických a válečných bitev, stejně jako velících osob jsem se dokanale ztratila. Bylo mi líto, že se všechny 3 části knihy soustředily hlavně na Charlese Maina a ostatní postavy šli na úkor tomu do pozadí. Tato druhá část trilogie by se také dala nazvat jako "osudy Charlese Maina".
V poslední trilogii, přišel na řadu Divoký Západ a s ním světe div se opět Charles Main. Sice už to bylo opět lehčí čtení než v LV ale opět se oba dva díly řešil život CHarlese Maina. Velkým vyústěním celé řady měl být autorův popis osudů rodin Mainů a Hazardů od konce války (1865) a do r. 1876. Škoda že se to celé vešlo jen do cca 40 stran ze 400 stránkové knihy. Samozřejmě popis vypořádání se s E. Bentem jehož osoba prostupovala všemi 3 díly a Charlesův pobyt mezi Indiány byl čtivý. Jen mi přišlo líto, že během 2 stran se z něj z nenadání stal ženatý, bohatý rančer s úspěšným podnikem. Když už se autor mohl věnovat jeho životu u vojska a pokusům o návrat k němu, proč nepopsal třeba i jeho vstup mezi rančery v Texasu a tvrdý boj v tomto druhu obživy. George Hazard, hlavní hrdiny prvního dílu se v knize mihl na začátku a poté na konci. Nějak mi uniklo kdy se stihl zamilovat do Madeliny Mainové tak aby se s ní mohl oženit.
No závěr trochu ukvapený a osekaný, na to jak byly rozvláčně popisované válečné bitvy nebo politická jednání, na mě konec zapůsobil jako "už mě nebaví psát." Celkový dojem z díla je přesto 80%. (Ale když bych měla trilogii ohodnotit jednotlivě tak: 1. díl = 1; 2. díl = 3-4; 3. díl = 2; jako ve škole).

Alix
Alix
01.06.2011 4 z 5

Mám ráda příběhy ze starého amerického Jihu. Líbí se mi i tento, ale autorův styl mi naprosto nesedí. Myslím, že ženské postavy se mu moc nevydařily, jsou neživotné a často se chovají naprosto neuvěřitelně. Po historické stránce je to ovšem zajímavé i když filmový seriál se mi líbil daleko, daleko víc.