Sádhana – Cesta k Bohu

Sádhana – Cesta k Bohu https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26604/mid_sadhana-cesta-k-bohu-vfH-26604.png 5 14 2

Originální pojetí duchovní cesty indického jezuity Anthony de Mella překračuje uzavřenost jednotlivých učení a odmítá jejich výlučnost navzájem. Každá z těchto nauk je cestou vedoucí k cíli, směřující k Bohu. De Mello tu předkládá způsoby meditace, kontemplace a rozvíjení vědomí, které nás odlučují od svázanosti s vezdejším světem a přibližují nás k universu.... celý text

Žánr:
Duchovní literatura , Náboženství

Vydáno: , Cesta
Originální název:

Sadhana – A Way To God , 1978


více info...

Přidat komentář

honajz
17.01.2024 5 z 5

Tohle není knížka na čtení. Jako je, ale ne takové to čtení jako třeba u románu nebo povídek. Je to soubor křesťansko-hinduistických (nikoliv buddhistických, jak tvrdí v komentáři edysy pode mnou) cvičení na zklidnění těla a mysli při modlitbě a meditaci, aby člověk mohl lépe nazírat Boží poselství pro jeho život a Boží přítomnost v nicotě. Mnohá ta cvičení vycházejí z jogínské praxe, ale autor sám dohledal jejich spojení s mystickými úkony katolických svatých. Je to něco podobného, jako když kardinál Špidlík nacházel paralely mezi východními zvyklostmi uctívání Boha a mezi západními a pokoušel se o vzájemné obohacení. Jenom si myslím, že ta knížka není pro začínající v modlitbě, ale aspoň trochu pokročilé, kteří přinejmenším trochu budou tušit, o čem je řeč. Protože jde hodně i o osobní, druhým nesdělitelné prožitky.

edysy
04.04.2013 5 z 5

Knížka od jezuity, který pobýval také v buddhistických klášterech. Je to sbírka duchovních cvičení, z nichž jsou mnohá inspirována právě zkušenostmi z buddhistických meditací. Ale jsou zde popsány především křesťanské exercicie. Dokud jsem se nesetkala s touto knížkou, tak jsem si myslela, že křesťanská modlitba je odříkání proseb v kostelích, což na mne působilo jako mluvení do prázdna. Po přečtení této knížky jsem pochopila, že je to živá duchovní rozmluva, ať už se slovy, či beze slov. Tato knížka mi připravila mnoho zajímavých zážitků, za což autorovi děkuji.


Autorovy další knížky

Anthony De Mello
indická, 1931 - 1987
2013  91%Bdělost
2010  87%Cesta k lásce
1995  89%Modlitba žáby (1)
2012  87%Čirá radost
1996  90%Sádhana – Cesta k Bohu

Kniha Sádhana – Cesta k Bohu je v

Právě čtených1x
Přečtených26x
Doporučených2x
Knihotéce14x
Chystám se číst11x
Chci si koupit2x