S vlčí hlavou v erbu

S vlčí hlavou v erbu https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77613/bmid_s-vlci-hlavou-v-erbu-65ad5eee32b07.jpg 5 522 105

Hynek Tas z Boru série

< 3. díl >

Je mrazivá noc, leden roku 1421, a k bráně Drkolné, malé tvrzi v podhůří Šumavy, přijíždí do sedla zhroucený a těžce zraněný jezdec... Tak začíná děj volně navazující na předešlé romány Čtvrtý králův pes a Čas vlků. Hynek Tas z Boru znovu ztrácí lásku své ženy Markéty. Ale tato ztráta nepatří k jediným. Ztrácí svůj hrádek Vlkov, vodní tvrz Blatec, syna a někde v lesích mizí i jeho vlčice Šedá. Ale Tas nepatří k těm, kteří by se vzdali bez boje. I když je mnohdy na kolenou, zůstává mu vzpřímená hlava. Zůstává mu jeho kůň Flavius, získává nového přítele, ale i tajnou lásku ženy jednoho z německých běženců, nechává se najímat jako ochránce kupeckých karavan. To vše se odehrává v době nejdramatičtějšího kvasu v království, kdy Oldřich z Rožmberka obléhá Tábor a Zikmundu Lucemburskému se podařilo dát dohromady největší kruciátu té doby a kdy se schyluje k bitvě na Vítkově. Tento středověký příběh až mrazí svojí syrovostí a zároveň poodhaluje skutečnosti jinak v literatuře málo zmiňované.... celý text

Přidat komentář

ondras666
08.03.2024 5 z 5

Pokračování osudu páně Hynka a všech, co k němu patří.
Díly trochu temnější než ty předchozí, ale ke středověku to prostě patří a ty husitské boje jsou nevyhnutelné. Pěkná linka s panem Oldřichem.

Janadvorackova
23.11.2023 5 z 5

Poněkud temnější třetí kniha z našeho dávnověku.
Prolínají se dvě dějové linie - první sleduje Hynka coby zraněného jezdce, druhá pak dobu, která k jeho stavu vedla. Až se vše hezky spojí.

Tahle kniha to sice neobsahuje, ale jak se zmíní smrt Václava čtvrtého, vybaví se mi zmínka o znesvěcení jeho hrobu asi rok po jeho smrti. Jak mrtvolu jeho z hrobu vyndali a všelijak hnusně s ní zacházeli... A vidíte, mohl tomu předejít.
Dneska bychom řekli, že na něj měli rodiče vysoké nároky, které nezvládl. Je fakt škoda, že promarnil co mohl.


Iki1
27.10.2023 5 z 5

Tak jako v předešlých dílech výborně popsaný středověký život z pohledu vyšší i nižší šlechty, měšťanů a poddaných. Autor přidává své názory na dobu husitskou, které jsou ovšem adekvátní. Příběh má přímočarý děj, bez dějových odboček a přílišného zauzlení. To je dle mého soudu u historických románů spíše ku prospěchu věci. Hynek zůstává svůj, je charakterizován jako přímočarý, přemýšlivý, čestný a poctivý, což ho odlišuje od mnoha dalších šlechticů. Autorův vypravěčský styl způsobil, že jsem se na pokračování četby knihy těšil.

jan.para
13.09.2023 5 z 5

Dle mého názoru otrochu horší než druhý díl, ale i tak super. V tomto díle se začala ukazovat Hynkova (nebo Psího Čumáku, jak chcete) moudrost, díky které vyhrával spory. Kniha krásně ukazuje obrovskou středověkou moc církve i to, jak tehdejší život neměl žádnou cenu.

kvetuse3368
06.09.2023 5 z 5

Čtu již po druhé, povedlo se získat všechny díly. Tak si momentálně žiji v této době, i když bych v ní žít nechtěla, byla těžká. Ale je to krásně napsané a děl letí.

mcabr
04.07.2023 5 z 5

Za mě pěkné čtení.

Nordic7
17.05.2023 3 z 5

Zábavnější než druhý díl. Pomatená Markéta je vtipná, její procitnutí chytlavé. Zajímavá je myšlenka ochrany solných karavan.
Naopak dvě časové roviny hodnotím jako naprosto zbytečné a samoúčelné. Pobyt na Drkolné mohl být popsán jednoduše a stručněji. Vyloženě z toho čpí křečovitá snaha o nějakou inovaci.

TaLu
02.05.2023 4 z 5

Husité táhnou zemí, páni s hrůzou zjišťují, že jsou poražení, boje a drancování na každém kroku. Hynek přichází téměř o vše, ale to si nepřátelé neuvědomili, že vydráždili vlka a ten si bude chtít vzít zpět to, co mu patří.
V příběhu je dobře ukázáno, že na spory mocných doplácejí vždy nevinní.
Moc se mi líbil popis vzestupu husitského hnutí, který již nemá téměř nic společného s učením Jana Husa.

Johny_H.
16.04.2023 3 z 5

Místy moc jednoduchý a zároveň složitý děj. Mám autora rád, ale tento díl mi moc nesedl. Je z mého úhlu pohledu moc komplikovaně psán a na rozdíl od jiných jeho hrdinů z předchozích knih je Hynek opravdu už moc. Téměř pořád umírá a nebo stojí v beznadějné situaci a pokaždé se s toho dostane. Moc s ním díky tomu nesoucítím.

špulo
25.03.2023 4 z 5

Niedl má neskutočný talent balansovať na hrane medzi poctivým historickým románom a mayovkami. Tentokrát mu pero viac ťahalo na tú romanticko-dobrodružnú stranu. Čo je vlastne dobre ;))

konicekbily
21.03.2023 5 z 5

"Na čo sú nam dejiny, keď jich píšu vždy iný". Citát z mé oblíbené písně přesně vystihuje to, jaký mám dojem ze čtení našich současných autorů, kteří nám dávají reálnější obraz o tom, jaké to tehdy před mnoha lety bylo nebo mohlo být. Autor se ve svých knihách věnuje středověku, období našich velice sledovaných dějin a já mu za to děkuji.

tlllk
16.03.2023 4 z 5

Ten chlap ma svoje charizma, a občas som sa neubránil zrovnaniu, ako jednoducho by sa dali vyriešiť niektoré problémy. Potom si zas poviem, že možno nie je tak dobrý nápad, aby každý mohol nosiť zbraň. Našťastie naši predkovia to pochopili na rozdiel od tých za oceánom. Postavy celkom realisticky zodpovedajú tomu, akú predstavu mám o tom období, i keď hlavný hrdina je obdarený romantickou nezraniteľnosťou, celkovo je to to lepšie a ako audio to utečie až moc rýchlo. Teším sa na koniec ságy.

Mabie
15.02.2023 4 z 5

Na pozadí jsou skutečné historické události: husité plundrují zemi, lidé přicházejí o své majetky i životy, schyluje se k bitvě na Vítkově a doba je krutější než do té doby byla. Autor nešetří syrovými a realistickými popisy, ze kterých je občas člověku úzko. Kniha má spád, děj je plný zvratů a hlavně je to příběh velkých ztrát hlavního hrdiny, který téměř přichází o život, ztrácí Vlkov i Blatec a přichází o Markétu. Navíc je unesen jeho syn Hynek a někde v lesích se ztratila i Šedá.
Hynek Tas z Boru se ale nevzdává a i když ho ta krutá doba několikrát srazí na kolena, on bojuje se vztyčenou hlavou dál. Velice kvalitní propojení historické reality s fikcí je opět neuvěřitelně věrohodné.
Jinak se ale také připojuji k výtkám, které se týkají občasných chyb ve jménech/postavách. Tato mizerná korektura velmi kazí “dobré jméno” této epické historické série, za což snižuji hodnocení o 1 hvězdičku.

Alma-Nacida
22.01.2023 4 z 5

Tento díl je akčnější a díky dvěma časovým rovinám i zajímavější než předchozí. Střídám čtení s posloucháním a užívám si boje a nástrahy, jakož i skoro dobré konce, takže jsem zvědavá, co si s tím autor počne dál. ;)

Slepy
01.01.2023

(SPOILER) Série o Hynkovi je skvělá,pan Niedl umí nacpat příběh do přesné historické události,to je bez debat,nebudu tudíž hodnotit jednotlivé tento díl.To co mě zarazilo a s čím jsem si neporadil až do konce série jsou dvě postavy?První je šenkýřova pomocnice Terka,která ve velmi mladém věku porodí Hynkovi syna jak jinak Hynka,se v tomto dílu stává Kateřinou,a druhá je postava Kadrnožky,která coby králův šašek v minulosti umírá v předpokoji královy ložnice při pokusu o vraždu Hynka,se v tomto dílu zjeví jako Hynkův špehéř.Mozna mi něco uniklo,nevím.Každopádně to nic nemění na tom že série je výborná.

mataj
29.12.2022 5 z 5

Vydařené pokračování příběhu Hynka Tase z Boru, který v nelehké a nebezpečné době, plné pletich, mocenských a náboženských bojů, zůstává pevný ve svých postojích. Dostává se do velice nezáviděníhodných situací, mnohokrát se ho snaží zabít jeho protivníci a i jeho rodina a přátelé jsou v nebezpečí. Nicméně Hynek se nevzdává snadno...

vladka16
04.11.2022 5 z 5

Tak že, jsem dočetla tento díl. Zatím je to stále dobrá četba, ani jsem ze začátku netušila, že mě to tak chytne. Ani po třetím dílu nemám pocit, že mě Tas a jeho přátelé nudí. Pan Niedl stvořil postavu, která by byla výjmečná i v dnešní době. Díky Tasovi můžu sledovat, co se děje v okolí, jak se kdo chová a udělat si obrázek jak se žilo (spíš živořilo), za Husitských válek. Je jasné, že pokud chce spisovatel zvýraznit postavu, musí ta postava mít nějaké vlastnosti a ostatní postavy také, bez toho by byl příběh nudný. Já jsem se rozhodně nenudila, proto Tasovi a jeho blízkým fandím a jdu na další díl.

TomHr
20.06.2022 5 z 5

Husitské války stále více vyčerpávají zemi a obě strany stupňují násilnosti. Tas spolu se zemanem Brusnickým organizuje doprovody karavan kramářů a uprchlíků mezi Prahou a Českými Budějovicemi a dále na jih. Často musí sebrat veškerou odvahu, taktiku a vojenské umění, aby odrazil přesilu a ochránil své lidi. Ale je to takový středověký superman, takže vždycky vyhraje. Mezitím však přijde o Vlkov, na čas o uneseného syna Hynka a také o „uzdravenou“ Markétu, nejdříve obrazně a pak definitivně. Rýsuje se zárodek elitní Tasovy družiny a slibně se rozvíjí vztah s vdovou Matyldou. Není nouze o události, děj má spád, autor dobře zvládá střídání dějových linií i dramatické scény, umí navodit patřičnou atmosféru a napětí.

Metla
08.06.2022 4 z 5

Superman z Boru pokračuje ve šlépějích svých předchozích rekovných činů za zvuků řinčících čepelí, pádících kopyt a bojovného pokřiku. František Niedl opět odvedl mou pozornost od momentálních starostí, což kvituji s velkým povděkem v této době, kdy je mnohé posraným navrch - v rovině osobní i globální. Přesto mám vůči tomuto historickému dobrodružství několik výhrad, které brání velkorysosti při udělování hvězd. Bezchybnost a dokonalost hlavního hrdiny je přetrvávajícím jevem: neporazitelný bojovník, obávaný nepřítel, vždy čestný, poctivý, spravedlivý, moudrý, lstivý, takový středověký Old Shatterhand, akorát nemilosrdnější, pragmatičtější a rozhodně žádný puritán, stranící se ohnivé vody či něžných pohlaví. S realitou tato postava nemá mnoho styčných bodů, občas ty superschopnosti ve všech oblastech lidského konání lezou na nervy. Pak jsou zde pokusy o humor, obvykle vytažené z šuplíku nadepsaného „infantilní“. Dialogy s ženami stále trpí mírnou nepřirozeností. V určitých pasážích by prospělo ubrat něco z přemíry trojteček… A pak je tady ten nešťastný Kadrnožka, kde se vzal, tu se vzal, potřebovalo by to vysvětlení, třeba i blbé, ale nějaké.
Sérii rozhodně dočtu, případně doposlouchám, a ráda se podívám na další knihy z dílny tohoto pana autora. 80%

DuncanIdaho
31.05.2022 5 z 5

Děj je strhující s mnoha událostmi. Kniha je velmi čtivá. Škoda jen, že jsem byl na pracovní cestě, kde se neměl tolik času číst. Určitě tuto sérii dočtu co nejdříve a budu pokračovat dalšími knihami p. Niedla.