S tebou mě baví svět

S tebou mě baví svět https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77606/s-tebou-me-bavi-svet-77606.jpg 4 149 48

Generacemi českých filmových diváků milovaný příběh o zimní pánské jízdě, která se jejím aktérům nevydařila tak docela podle představ, vychází v novém vydání. Rozhořčené manželky se spolčily, vypověděly poslušnost a chirurga Alberta, dirigenta Michala a zvukaře Pepu nečeká na horské chalupě plánované víno, ženy a zpěv, ale péče o houf potomků. Otcové jsou zpočátku přívalem nezvyklé odpovědnosti zaskočeni, ale nakonec si – byť často originálně – se vším dokáží poradit. Doplněno fotografiemi z filmové předlohy.... celý text

SumýšIrena
SumýšIrena
22.03.2024 5 z 5

Film mám moc ráda a kniha je taky fajn. Moc se mi líbí, že se čtenář dozví, jak se dali všichni dohromady. Taky jsem se dozvěděla, co jsou některá divná slova (apalucha, akvodah,...)

Noisette73
Noisette73
18.11.2023

Čteno kvůli výzvě, kterou mám tímto splněnou, ale bylo letos těžké ji plnit, témata nic moc. Notoricky známé dílo co neurazí a nenadchne.


annes
annes
15.11.2023 4 z 5

Oblíbené pasáže z filmu na mě mluvily řádky z knihy. Příjemná změna.

adelkas
adelkas
06.11.2023 5 z 5

Skvělé veselé čteni.

LuckaK.088
LuckaK.088
28.09.2023 4 z 5

Skvělé, zábavné a oddechové počteníčko. Zvlášť po Zabijákovi Emila Zoly jsem přesně tohle potřebovala. Dávám ale 4 hvězdičky, protože mám pocit, že nebýt tak dokonale zfilmované kultovní komedie, asi by mě knížka tolik nepobavila (pořád jsem před sebou měla scénky z filmu).
V knize jsou více rozebrány povahy hlavních postav - kupříkladu mě překvapilo, že Dáša je taková žárlivka (z filmu to prakticky nevyplývá).
A co se mi stává opravdu málokdy, tak za mě filmová verze předčila knížní předlohu. Což ale vůbec nebrání doporučení si knížku přečíst, příjemně se u ní odreagovat a zavzpomínat na kultovní scénky z nezapomenutelné české komedie.

Sova15
Sova15
25.09.2023 5 z 5

Poslouchala jsem na CD a to mi přineslo hezké chvilky u vaření. Jakoby se mi před očima promítal film.

animovanej medv
animovanej medv
22.09.2023 3 z 5

Je to zábavná a čtivá kniha, ale obávám se, že před realitou dnešních dní moc neobstojí.
To, že žena doma dělá všechno od vyzvednutí dětí ze školy, vaření, uklízení a organizování narozenin pro tchýni je model, který doufám není vhodné nápodoby. Že muži si vydupou jeden týden v roce bez svých hrozných žen, aby si v klidu mohli užívat a podvádět je... ech... jako ano, film jsem jako malá milovala a bavila jsem se u knihy, ale svým dětem budu pouštět jiné filmy a číst jiné knihy.

petra3242
petra3242
11.09.2023 3 z 5

Musím se přiznat, že film se mi líbí mnohem víc. V knize se mi nelíbí, jak na sebe postavy hrozně žárlí, ve filmu to snad není tak do očí bijící. Výchovu dětí fackami snad radši ani komentovat nebudu...
Zajímavé je sledovat to, co ve filmu není, třeba jak se Albert, Michal a Pepa dali dohromady, nebo co si myslí Mates, to mě vždycky zajímalo :)

Maanna
Maanna
04.09.2023 3 z 5

Nejsem si jistá, jestli by mě kniha vůbec nějak zaujala, kdyby nebylo výborného filmu, který je v knize vlastně převyprávěn. Dovysvětlování motivace postav mi přijde až příliš detailní a ne vždy funguje - Albert a Kateřina možná působí plastičtěji než ve filmu, ale Michal a Dáša a Pepa a Gábina jsou o to schématičtější. Navíc mi trochu vadí opakovaná slovní spojení (baculka Dášenka). Paní Poledňáková byla nepochybně silná v dialogu a ve vyprávění obrazem, ale její vyprávění příběhu v knižní podobě pro mne zas taková hitparáda není. Na film se určitě zase ráda podívám, knihu pošlu s lehkým srdcem do oběhu.

SSTknihy
SSTknihy
20.08.2023 5 z 5

Komedie století, která je skvělá v jakémkoliv podání, ať už filmovém nebo knižním. Geniální zápletka, nesmrtelné hlášky, vztahovka v tom nejlepším slova smyslu, a jak už to u autorky bývá, nechybí i trocha té psychologie. Kniha dává možnost podívat se na jednotlivé postavy trochu víc do hloubky, aniž by tím jakkoliv utrpěla humorná stránka příběhu.

Ulala
Ulala
03.08.2023 4 z 5

Příjemná oddychovka. Film znám skoro z paměti takže volba do této kategorie Čtenářské výzvy byla jasná.

lucie2371
lucie2371
26.07.2023 5 z 5

Krásná, odpočinková kniha u které se i zasmějete.
Poprvé znám celý příběh neboť jsem knihu četla poprvé díky výzvě tady na DK a film jsem ještě nikdy neviděla celý.
Určitě knihu doporučuji jako takové příjemné odpočinkové čtení.

jana5655
jana5655
28.06.2023 5 z 5

Film naprosto miluji a znám ho skoro nazpaměť. A tak když byla možnost si to dát do knižní výzvy, i když bohužel do kategorie autorky, která zemřela v roce 2022, tak mi bylo hned jasné, že si tam dám zrovna tuto knihu. V knize jsem se však dozvěděla i nové vtipné hisotrky a za mne kniha lepší jak film.

Majuš333
Majuš333
17.06.2023 5 z 5

"Buďte tak laskav a odvezte mou tchyni na nádraží včas."
"Buďte bez starosti, pane," odpověděl taxikář chápavě, zastrčil peníze do kapsy a zaklapnul kufr. "Povezu vaši tchyni, jako by to byla moje vlastní."


S filmom som vyrastala a sprevádza ma dodnes, aj keď už dávno nie som dieťa. Každé Vianoce, keď beží upútavka, si na tento film rezervujem čas, a keď sa spustí, zasadnem k televízoru so zatajeným dychom a úsmevom na perách, akoby to bolo po prvýkrát :)
'S tebou mě baví svět' je klasika, ktorá nikdy neomrzí! A tak som si po toľkých rokoch povedala, že prečo sa nepustiť aj do knižného spracovania???


"Dávej mi na Matýska pozor!" řekla vlídně, když pokládala Albertovi batole do náručí.
Albert se šarmem odpověděl: "Buď bez obav. Budu se o něj starat, jako by to bylo moje vlastní!"

karel2700
karel2700
13.05.2023 3 z 5

Nelze kvalitou vůbec srovnat s filmem.

Venneto
Venneto
08.05.2023 5 z 5

Příjemná klasická oddechovka, která krásně doplní snad všemi známý film. Moc oceňuji, jak autorka v knize více do detailu rozebrala situace v rodinách každého z hlavních hrdinů. Jak už zde také bylo napsáno, i já jsem měla při čtení před očima scény z filmu a jednotlivé repliky herců. Po přečtení jsem si film musela pustit a vstřebat tak příběh ještě i jinými smysly.

rafan65
rafan65
25.02.2023 5 z 5

Přečteno hlavně kvůli čtenářské výzvě 2023. Kniha je srovnatelná z filmovou verzi. Při čtení se člověku míhají hlavou postavy herců a je třeba přiznat že skvělých herců. Prostě kniha mě sedla.

M.C.SMITH
M.C.SMITH
03.02.2023 5 z 5

Tohle je klasika, kterou zná snad naprosto každý.
Velmi dobře si vybavuji, že filmová verze běží každý rok na Vánoce.
Kniha se četla velmi lehce a neustále jsem si vybavovala scény z filmu. Bylo snadné knihu přečíst za pár hodin a já jsem si ji užila. Bylo to milé a určitě vřele doporučuji.

85098211
85098211
31.01.2023 5 z 5

Měla jsem to jako většina těch, kdo četli tuto knihu - v podstatě nepřetržitě se mi vybavovaly scény z filmu a skvělé hlášky, kterých je zde opravdu nepřeberné množství ;-). A také jsem si k jednotlivým epizodám pobrukovala výborné písničky a melodie - samozřejmě jenom v duchu :-). O co v knize jde, psát nebudu. Děj je totiž tak notoricky známý, že by to bylo doslova nošení dříví do lesa ;-). Za co ale musím autorku pochválit jaksi navíc, je skutečnost, že v knize mnohem podrobněji popsala charaktery jednotlivých postav a také jejich společný život. Knize tedy dávám bez debat plný počet a doporučuji ji stejně jako vynikající film! :-)))

RMarkéta
RMarkéta
30.01.2023 5 z 5

Tři chlapi a k tomu kupa dětí na horské chalupě. Jednoduchý a chytrý nápad k nezaplacení. To tedy ano. Film mi jel přímo před očima. Bezvadná oddechovka. Jasně za pět.