S láskou, Rosie

S láskou, Rosie https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/238567/bmid_s-laskou-rosie-238567.jpg 4 1165 289

„V životě je jen málo věcí jistých, ale jedna podle mě rozhodně – ať uděláš cokoliv, následky si neseš celý život.“ Nejlepší přátelé Rosie a Alex se musí vinou osudu rozloučit na neurčito, aniž by si dokázali navzájem přiznat pravdu o svých citech. Jejich přátelství pokračuje dlouhé roky pouze prostřednictvím e-mailů, dopisů a dlouhých telefonních hovorů, které si vyměňují přes oceán. Žijí své vlastní životy a hledají štěstí a „poklad na konci duhy“. Přijdou na to, že ho mají na dosah ruky už dávno a dostane jejich láska druhou šanci?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: ekniha , Motto
Originální název:

Love, Rosie , 2004


více info...

Přidat komentář

LexiS
05.04.2024 3 z 5

Opět jsem si po nějaké době přečetla knihu, která je zfilmovaná.
Nemůžu říct, že by kniha byla horší nebo lepší. Je v ní toho o dost víc... Ale možná až tak moc, že je to na škodu.
Posledních 150 stran už jsem se musela hodně držet, abych to dočetla. Naštěstí se to čte, tak rychle, že se stačilo trochu kousnout a už byl konec.
(Celkově to bylo mých nejrychleji přečtených 450 stran v životě.)
Byl pro mě hodně velký šok, že je to CELÉ psané jen pomocí mailů, dopisů a chatů. A úplně mi to nesedlo, ale v průběhu mi to alespoň přestalo vadit.
Nemůžu nesrovnávat s filmem, ale první část byla jak reklama na antikoncepci. Do filmu přidali možnost adopce a je až dojemné, když se Rosie rozhodne si dítě nechat. V knize vyloženě dlouho fňuká o tom, jak ji to zničilo život a tečka.
Celý děj popisuje několik desítek let a je hezké, jak se život všech postupně mění a vyvíjí. A hlavně, že historie má tendence se opakovat. Potom už nedržíte palce jen Rosie, ale i její dceři.
Najdeme zde i pár skvělých hlášek u kterých vyprsknete smíchy. Zvlášť chatování Rosie a Ruby stojí za to.
Doufám, že běžný život obyčejného člověka neobsahuje tolik překážek jako ten od Rosie a Alexe, protože jinak se spousta z nás má na co těšit. Každopádně celou dobu budete čekat, kdy konečně najdou to společné štěstí. A pokaždé, co jim to nevyjde má člověk chuť tam na ně vletět a trochu jim pomoct. Takže vlastně i o emoce není nouze.
Jako bonus si nejspíš odnesu, že už nebudu vědět, jak se píše slovo pořád.
(Děkuji za autoopravu)
Hodnotím 3/5 hvězdiček. A zůstanu u filmového zpracování. Opravdu mám dojem, že film je zakončen v pravou chvíli.

Always a reader
28.01.2024 3 z 5

Příběh krásný, ale nesedí mi vyprávění pouze formou dopisů, emailů či chatování. Chyběly mi tam dialogy, popsání scény a pocitů.
Znám filmové zpracování a to bylo moc povedené.


Imaginárium
12.12.2023 4 z 5

S láskou Rosie od autorky bestselleru P. S. Milujem ťa, je príbeh o najlepších kamarátoch Rosie a Alexovi, ktorí bez seba nespravia ani krok. Teda až do koncoročného plesu, kde Rosie omylom otehotnie. Spoločná budúcnosť sa v zlomku sekundy rozplynie a ich cesty sa rozdelia. Kniha o nesprávnom načasovaní a premarnených príležitostiach obsahujúca množstvo správ a listov, ktoré si vymenia počas rokov a popisujú, kam až ich osud dokáže zaviesť.

Budete im do poslednej strany držať palce, aby konečne našli svoje zaslúžené šťastie a budete sa rozčuľovať zakaždým, keď im do toho niečo nečakané znova skočí, presne tak, ako aj ja.

Odporúčam si určite pozrieť aj filmové spracovanie, myslím, že sa veľmi podarilo.

lucyvase4
08.10.2023 5 z 5

(SPOILER) Rosie a Alex nejlepší přátelé už od dětství. Prožívají všechno spolu, jsou nerozlučnou dvojkou. Až do večera 16tych narozenin Rosie, které si nepamatuje. Od toho okamžiku začíná Alex chodit s Bethany a nemá na Rosie tolik času. A pak k tomu přispěje ještě to, že se musí s rodiči odstěhovat do Ameriky. S Rosie si slíbí, že za ním za rok přijede a bude ve státech studovat hotelnictví. To se ale nikdy nestane. Rosie otěhotní a v 18 porodí dceru Katie. Alex studuje na doktora, jak si vždycky přál.
Sejdou se ještě někdy? Vydrží jejich přátelství? A co všechno si po 50 letech uvědomí?
Moc krásne napsané. Forma dopisu, emailu a telefonních rozhovoru. Kniha se čte velmi dobře.
Kniha o životě a úvahách o něm.
Rosie se cítí občas ztracená, občas šťastná a celý život vlastně hledá smysl života. Zjišťuje že ani ve 20 ani ve 30, 40, 50 o životě vlastně nic neví a proplouvá ji mezi prsty. A do toho Alex . Přítel kterého miluje ale v životě se jim do štěstí stále staví překážky. Ať už to je svatba, rozvod, děti ... řeknou si nakonec co k sobě cítí?

Maku.17
08.09.2023 4 z 5

Trochu mi to připomnělo film s Ashtonem Kutscherem U tebe nebo u mě.

Kristy.Seb
04.05.2023 4 z 5

Život je někdy komický. Právě když si člověk myslí, že má všechno pěkně nalinkované, je celý nedočkavý, jak začne plnit své plány, a má jasno, kterým směrem se chce vrhnout, najednou se směrovky obrátí, vítr zafouká jinam, sever se změní v jih a z východu je západ, a najednou jsi úplně ztracený.

V životě je jen málo věci jistých, ale jedna podle mě rozhodně - že ať uděláš cokoliv, následky si neseš po celý život.

Všichni si potřebujeme hýčkat nějaké sny. Živit v sobě naději, že lze dokázat víc než to, co právě máme.

Útěkem se žádný problém nevyřeší. Člověk může utíkat dál a dál, co mu síly stačí, ale před sebou samým neuteče nikam.

Člověk se prostě potřebuje dívat dál. Chopit se příležitosti, ucítit ve vzduchu úspěch, vychutnat si sladkou odměnu.

Omyly jsou vstupní branou k poznání.

Všechno v životě má svůj důvod.

Líbil se mi styl, kterým byla kniha psaná. Rosie měla neskutečný "štěstí" na překážky po celý život. Ale stále se se životem prala dál a dál. To se mi moc líbilo.

annes
27.04.2023 5 z 5

Achjo, Rosie. Achjo, Alexi. To bylo hrozný, tolik mlčení a ztraceného času. Katie to pochopila naštěstí rychleji :-D Čekání na konec bylo hroozně dlouhé, ale rozhodně mi to postava Rosie hodně usnadnila. Ty její vtipy, hlášky a vnímání života s dcerou. Skvělý!

Lenndy
19.02.2023 4 z 5

(SPOILER) Knížku jsem zhltla během pár dnů.Bavilo mě to,byla jsem napnutá kdy k sobě konečně Rosie a Alex budou upřímní a projeví své city a furt a furt nic.Stále jim v tom něco zabránilo.A až v 50 letech se jejich cesty spojí nejen jako nejlepších přátel.A žili spolu šťastně až do s mrti....aneb pohádka pro dospěláky.Ale hezká.

Dimas
08.11.2022 4 z 5

Ano, není vůbec lehké správně se rozhodnout…

Aquagirl
16.10.2022 5 z 5

Viděla jsem film, který se mi líbil, tak jsem byla zvědavá jak vypadá knižní předloha. C. Ahern mám moc ráda a tahle knížka mě rozhodně nezklamala. Možná bych řekla že byla i lepší než film. Je to přesně ten tip romantiky, který se mi líbí. Rosie mi byla moc sympatická a přála jsem jí, aby všechno dopadlo dobře.

vladenask
10.07.2022 5 z 5

Nádherná kniha, přečtena za jeden den. Je až neuvěřitelné, jak dokáže život zamotat lidské osudy

IvetaZ
17.01.2022 4 z 5

(SPOILER) Romantika jako blázen a vůbec to není blbý. Jak já tý Rosie fandila a ona to všechno zvládla a Alex se taky srovnal s věkem. Skvěle napsaná oddechovka. Film je taky dobrý.

Cernakocka09
18.08.2021 5 z 5

Kniha skvělá, ale trochu mi vadilo, že se to protáhlo do 50 let. Jako osobně se mi lépe čtou knihy co mají více stran, ale teď nešlo tak o strany jako o děj... Oblíbila jsem si hlavně Katie, Ruby a taky Phila. I přestože s ním bylo poměrně málo pasáží, líbilo se mi jak se vyjadřoval atd. U Katie nebylo nic co by se mi nelíbilo a tak se stala mou oblíbenou postavou. Určitě se podívám i na film.

Nicolka77
08.08.2021 5 z 5

Jelikož jsem před přečtením knížky viděla už film, tak mi to dost pomohlo. Ale nechci tu srovnávat film a knížku, jelikož pro mě teď po přečtení knizky, je knizka tak o 100% lepší, i když film miluji! Ale to co bylo v knížce a nakonec ve filmu, mě dost mrzí!..Ale teď ke knížce.. ja proste zeru postavu Rosie, Ruby a Alexe..Rosie je odvážná, ale zároveň si i hodně šlapala po štěstí, což mě mrzelo, po tom všem si to štěstí zasloužila. Ruby je svá, ale hlavně vtipná snad od začátku do konce..A Alex...? takového kamaráda by chtěla mít asi každá holka..:)

Magrata15
08.08.2021 4 z 5

Zpočátku mi trošku vadilo vyprávění formou mailů a dopisů. Na druhou stranu, proč ne, zajímavý nápad.
A pak už jsem jen čekala, zda bude šťastný konec.

knihomolkaMist
06.08.2021 4 z 5

Moc krásná kniha.
Neobvyklá forma vyprávění tomu dodala šmrnc.
Jestli chcete něco skutečně slowburn - a teď nejde ani tak o délku knihy, jako spíš období, ve kterém se příběh odehrává - je tohle jednoznačná volba. 50 let? Nemám slov.
Skutečně moc hezký příběh, který mohu jen doporučit :)

iveta0549
23.07.2021 4 z 5

Film mám ráda, tak jsem si rozhodně musela přečíst i knihu. A ta byla podle mě mnohem lepší. Je to psáno velice zajímavě, ta forma mailů a dopisů. Ale některé ty pasáže mi přišly zbytečně zdlouhavé.

monika_v_trapu
08.03.2021 5 z 5

Krásný příběh. Četla jsem ho vždy v autobusu cestou z práce. Vždy jsem se těšila až si sednu do tepla a celou hodinu jízdy budu číst o Rosie a Alexovi. Kniha je psaná v mailech, dopisech, chatech a její čtení tak utíká samo. Je to oddechový příběh, který v sobě skrývá důležité myšlenky. S hrdiny prožijeme několik desetiletí, projdeme s nimi všelijakými životními událostmi - šťastnými i smutnými. Prožíváme s nimi bolesti, zklamání ale i radosti a štěstí. Přijde mi, že právě díky tomu, že je kniha psaná v dopisech a mailech je tak nějak osobnější. Myšlenky, které si v nich hrdinové vzájemně vyměňují, troufám si říct, na mě působili víc, než kdybych četla klasicky psaný román o dvou kamarádech z dětství, kteří postupně stárnou a neustále se míjí...

Dancozz
22.01.2021 4 z 5

Výborně napsaná oddechovka, vše psané formou dopisu, ale i tak se to čte samo.

Je to sice těžká romanťárna, ale já se při čtení nemohla ubránit pocitu "jaká škoda promarněného života".

Jája92
13.01.2021 4 z 5

Filmové zpracování jsem neviděla, tudíž mohu hodnotit pouze knižní zpracování. Chvíli mi trvalo, než jsem si zvykla, že celičká kniha je tvořená pouze pomocí různých dopisů, emailů, chatů, vzkazů a dalších. Čtenář poznává hlavní hrdiny v jejích pěti letech a postupně sleduje jejich dětství, dospívání a dospělost. Kniha je koncipována tak, že si musíte spoustu situací domýšlet, ale kupodivu mi to ani nevadilo. Občas se ale stalo, že mi přišlo, že je děj zbytečně natahován. Přesto se jedná o příjemné čtení a se zájmem jsem sledovala různé životní peripetie Rosie, Alexe a jejich nejbližších.