Ryba jménem Ian

Ryba jménem Ian https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/271134/mid_ryba-jmenem-ian-TtA-271134.jpg 4 65 23

Co viděla zlatá rybka, když vyskočila z 27. patra... Někdy riskovat znamená jediný způsob, jak posunout svůj život dál. Zlatá rybka jménem Ian bydlí ve svém akváriu na balkoně v 27. patře. Na rozdíl od jiných rybiček, které jsou se svým skleněným obydlím spokojené, touží Ian po dobrodružství. A jen co se naskytne příležitost, přeskočí balkonové zábradlí a letí. Padá dolů na ulici. Cestou míjí okna domu a nahlíží do života jeho obyvatel. „Když strávíte celý život v akváriu, zemřete jako stará ryba bez zážitků." Je tu pohledný postgraduální student, jeho přítelkyně, ale také jeho milenka. Stavební dělník chycený v pasti svého tajemství. Těhotná žena na lůžku, toužící po zmrzlině. Malý kluk Herman, jenž věří, že umí cestovat v čase. Každý z nich má před sebou rozhodnutí, které mu může změnit život. Dokonce i zlatá rybka Ian totiž ví, že kdo stráví celý život v akváriu, umře jako stará ryba, co nezažila jediné dobrodružství. Ve zdech lidského akvária se skrývají příběhy lásky, nového života i smrti. A my všichni musíme čelit ošklivé pravdě o tom, čím jsme se nikdy nestali, a krásné pravdě o tom, čím se můžeme stát.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Fishbowl: A Novel , 2015


více info...

Přidat komentář

lenkaabooks
16.11.2020 4 z 5

Co všechno vidí jedna rybka během čtyřvteřinového letu ze 27.patra, se nám rozehrává v příbězích několika obyvatel jednoho výškového domu. Zažijeme smutek i radost, bolest i naději, tak jak to v životě bývá. Trochu neskutečný byl pro mě příběh Petúnie, ale což, zázraky se dějí.

alena4154
09.02.2019 5 z 5

Taková ta oddechovka, která vás nenechá nadechnout :D Příjemné čtení :)


laura
07.11.2018 3 z 5

Nejspíš by si kniha zasloužila těch hvězdiček víc, ale kdybych ji měla srovnávat s knihami, které mě natolik zasáhly, že dostaly pět hvězdiček, tak musím připustit, že zase tak dobrá prostě nebyla. Po kostrbatém začátku, který čtenáře spíš odradí (a upřímně, nemít knihu doma půjčenou skoro třičtvrtě roku od kamarádky, vzdám to) se děj rozvine do mozaikově poskládaného příběhu několika lidí během jednoho odpoledne, dá se říct pouhé půlhodiny lidského života... Co všechno se může stát, co všechno se může změnit, jak jediné rozhodnutí může vést k věcem, které nemůžete předpokládat, jak je těžké určité věci pochopit a někdy, někdy je to zase lehké tak moc, až vás to překvapí. Příběh o obyčejném lidství, který dojme, překvapí a potěší. Přesně tím tahle kniha je. A Ian? Inu, někdy je lepší skočit a zažít dobrodružství - však ono to nakonec nějak dopadne. Jen bych při tom rozhodování neskákala zrovna ze 27. patra :)

hajrys
11.09.2018 3 z 5

Ze začátku jsem byla trošku rozpačitá. Po několika kapitolách to bylo lepší, ale úplně můj šálek to nebyl.

Mátová
23.06.2018 5 z 5

Tahle kniha mě hodně bavila. Psáno s ironickým nadhledem a ilustruje něco, co mě fascinuje - svět je plný příběhů, každý člověk, věc, zvíře, rostlina nějaký mají a každý je obyčejně neobyčejný. O tom je tato kniha - protože takový sedmadvaceti patrový činžák je jich plný a někdy se musejí potkat.
Bavilo mě to a knihu jsem slupla jako malinu.
A opravdu oceňuji vtipné grafické zpracování.

Petass
01.05.2018

Nedočetla jsem... Kamarádce se líbila. Mně tu kniha ležela měsíc, měla jsem z ní obavy a doufala, že se budu mýlit, nestalo se... Hned od začátku jsem měla pocit, že mě autor poučuje a že snad ani nejsem hodna pravdy, kterou se mi touto knihou snaží sdělit. Styl je popisný, striktní... lépe to nedokážu přiblížit. Kapitola o rybičce a jejím omezeném vnímání hned na začátku byla utrpením, další příběhy obyvatel jednoho domu se začaly proplétat náhodnými setkáními protagonistů (něco jako Bábovky, ale mnohem přehlednější, nebo možná
jako Hotel od A. Hailey). Pak jsem však došla do bodu kdy jsem si řekla, že tohle dám jedině někde u moře, kde v okruhu kilometru nebude žádná jiná česká kniha... Nedočetla jsem, hvězdy neudílím, ale pokud bych dočetla bylo by to max za 2 spíše 1.

POZOR dále SPOILERY:
Hned od začátku bylo jasné, že to bude jednodušší literatura, nic jiného jsem ani nečekala, prostě propletené příběhy jednoho domu. Začala jsem kroutit hlavou ve chvíli, kdy jedna z postav - těhotná Petunie, prvorodička, začne rodit, zjistí že má vybitý telefon, tudíž se nedovolá pomoci, když ho chce nabít, vypadne ji z telefonu baterie atd... a opouštíme ji ve chvíli kdy asi po dvaceti minutách z ní visí nožička dítěte a ona se nemá koho dovolat. To si snad autor dělá srandu... Jsem máma dvou dětí a takhle to tedy opravdu nefunguje! Podobný překotný porod u prvorodičky prostě neexistuje. Dotyčná neměla jakékoliv potíže - poslíčky a najednou během dvaceti minut rodí!!! s úzkou pánví a nevím čím ještě, co jí autor přisoudil?! Fajn, tohle jsem ještě překousla, ale když dotyčná začne s visící nožičkou běhat po chodbách a nakonec se sehne a táhne za nohu chodbou omdlelého chlapce, na kterého tam narazí... To tedy vážně nemusím dočíst. Poprvé v životě, jsem přestala číst a podívala se na konec, zda některá z dalších linek stojí za přečtení a řekla bych, že nestojí. Pak je tu proutník, který cíleně podvádí svoji přítelkyní a pak si během jednoho pohledu přes zabordelený byt, z kterého zrovna vypakoval milenku, uvědomí, že přítelkyni vlastně miluje... No páni! Napravili jsme hříšníka!

Téhle knize nevěřím ani tečku za větou. Škoda papíru.

whiolet
12.03.2017 5 z 5

Knihu jsem brala do ruky se zvědavostí,ale také s pocitem, že to asi nebude můj šálek kávy. Jsem opravdu ráda, že jsem se spletla! Kniha byla zábavná, nabitá emocemi a skvělým osvěžením od knih, které se pyšní nálepkou bestseller a přitom vás zklamou. Opravdu výborná kniha, díky, které mám v sobě ten zvláštní pocit, který mě nutí se při myšlence na ní usmívat.

popeluška
03.03.2017 5 z 5

Právě jsem knihu dočetla a mám z ní nádherný pocit :-) je moc pěkně a zajímavě napsaná a já jsem si ji maximálně užila....pět hvězdiček je pro tuto knihu málo :-)

Marcela52
24.02.2017 5 z 5

Už dlouho jsem se tak nepobavila. Autorovi se podařilo namíchat koktejl z lidských osudů tak vtipně a sugestivně, že až do poslední chvíle udržuje čtenáře v napětí, jak to se všemi, mnohdy hodně svéráznými lidmi jednoho výškového domu, dopadne. Určitě mohu doporučit těm, kteří netrpí přehnanými předsudky a mají pochopení pro vše lidské...

Eloorka
11.02.2017 5 z 5

Nádherná knížka, poutavý příběh :)

Ťapulka
02.01.2017 4 z 5

Kniha se četla sama, bylo zajímavé přeskakovat mezi osudy jednotlivých obyvatel domu a k myšlenkám rybky

lumul
12.08.2016 4 z 5

když přehlídnu kapitoly o Ianovi (který jsem přeskakovala), dám klidně pět hvězdiček. Hezky mi utíkalo, postavy byly zajímavé, prostě se mi četlo hodně dobře (y)

Knihomlok2015
02.07.2016 4 z 5

Je pravda, že ty kapitoly věnované jen Ianovi a jeho střemhlavému letu, ty mě moc nebavily, ale jinak to byla velmi příjemná skládačka malého-velkého obrazu jednoho domu a vlastně vůbec nevadí, že z těch kousků nakonec vyšla trochu jiná malba, než jsem čekala.

magnolia
09.06.2016

Přečteno nemám, nešlo to. Od začátku mi nesedl tento styl vyprávění. Těšila jsem se na humor a příjemné pocity ze čtení - ani jedno se nedostavilo. Ty podrobné popisy mě umrtvovaly a ani hrdinové mě nijak nepřitahovali, spíš naopak. Až se divím, že ji syn dočetl (ale také nechválil).

fis.rena
09.06.2016 1 z 5

...co říct? Celou jednu stránku se autor zabývá teplou vodou,posléze celé dva odstavce věnuje smradlavému podpaží údržbáře onoho lidského akvária...
Není tu nic,co by nutilo stále číst dál a ano,přiznávám se,knížka mě skutečně každý den před spaním po dvou stránkách,uspala. Nezajímavé,nudné.
Tohle skutečně ne,děkuji.

aruba
19.05.2016 4 z 5

Moc hezky vymyšlený příběh o více či méně osamělých obyvatelích jednoho velkého domu, rybce-skokanovi a jednom pokaženém výtahu. V knížce taky zaujme originální pohyblivý obrázek skákající rybičky na okrajích stránek (když rychle zalistujete stránkami).

qydko
14.03.2016 4 z 5

Oddechová pohodová kniha, ve které se odvíjejí a setkávají lidské osudy obyčejných lidí žijících v jednom domě očima zlaté rybky.Ideální kniha na víkend nebo na čtení před spaním. Nezatěžuje, příjemně baví.

alzbeta4340
26.02.2016 3 z 5

Dalo se to přečíst, ale dle mého je to úplně obyčejná oddechovka. To by mi vůbec nevadilo, kdybych neměla pocit, že si autor hraje na něco víc. Kniha vhodná na jedno přečtení, víckrát ji určitě neotevřu. Za mě 2 a půl hvězdičky.

Ivuska.09
15.02.2016

Tuto knihu buď budete milovat nebo nenávidět. Čtěte mezi řádky, jen tak si tento příběh opravdu užijete se vším všudy. Napsaná je úžasně.

Márinka
02.02.2016 5 z 5

Toto je moje druhé setkání s Karasem zlatým v tomto týdnu (první v knize Čtenář z vlaku 6.27). Nádhera. Krátké kapitoly, každá z jiného poschodí, děje popisované z pohledu všech zúčastněných. Život i smrt ve všech svých podobách. A zejména skvělé poselství: I zlatá rybka Ian ví, že kdo stráví celý život v akváriu, skončí jako stará ryba, co nikdy nezažila žádné dobrodružství.

Autorovy knížky

Bradley Somer
australská
2015  80%Ryba jménem Ian

Kniha Ryba jménem Ian je v

Přečtených85x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených14x
Knihotéce65x
Chystám se číst81x
Chci si koupit9x
dalších seznamech1x