Růže ze Sevastopolu

Růže ze Sevastopolu https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24965/mid_ruze-ze-sevastopolu-bKm-24965.jpg 4 60 16

Útrapy války a vášně. Píše se rok 1854, propuká Krymská válka a mladí Britové se vydávají bojovat s novým nepřítelem – Ruskem. Nemocnice se však plní raněnými muži a Rosa Barrová, mladá, krásná a nebojácná žena se vypravuje na bojiště, odhodlaná zachraňovat jejich životy. Cestou se však beze stopy ztratí. Její sestřenice, domácky založená dívka Mariella Lingwoodová, se ji vypravuje hledat. Její cesta z viktoriánského Londýna na Krym otřese celým jejím dosavadním životem, ale umožní jí odhalit vlastní sílu a vášeň, která jí pomůže přežít válečné útrapy...... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Rose of Sebastopol , 2007


více info...

Přidat komentář

MonikaV
19.11.2022 3 z 5

Docela zajímavý příběh, ale co ten konec? Takže za mě spíš rozpačitý pocit...

packlik
24.10.2020 3 z 5

Hlavní hrdinka mi občas lezla trošku na nervy. Byla extrémně plachá, stydlivá, naivní.... a neustále šije. Navzdory tomu se kniha čte poměrně dobře. Dobře navozuje atmosféru 19. století v Anglii a válečné útrapy na Krymu. Nicméně něco jí chybělo, což je trošku škoda, protože měla dobrý potenciál.


Noisette73
15.10.2020 5 z 5

Hrdinku pořád bolí hlava, šílená plačka a na můj vkus prostě zhýčkaná. Takže hrozně nesympatická, ale hrůzy války jsou popsány dobře.

Freedomova
05.10.2018 2 z 5

Na knize mi připadalo nejzajímavější barvité a sugestivní líčení válečných útrap a života ve vojenských táborech. Hlavní hrdinka mi byla nesympatická svojí "přesprávnou uťáplostí", ale i tak mě knížka celkově bavila. Vadil mi otevřený konec, kromě smrti jedné z hlavních postav není vůbec jasné, jak příběh dopadl.

niki-chan
01.10.2018 4 z 5

Růže ze Sevastopolu byla velkým překvapením. Nejedná se jen a pouze o romantickou slátaninu, ale i o popis tehdejších společenských poměrů, dospívání jedné dívky a válečných útrap, které se nedotýkají pouze samotných vojáků. Hlavní postava je možná místy trochu "vadná" a její sestřenice střelená, ale čas věnovaný četbě není žádnou ztrátou času.

Jossie
12.09.2018 2 z 5

Těšila jsem se hlavně na krymskou válku, takže mě příběh vzorně vychované a nesmírně skromné Marielly spíš vyrušoval, Rosa byla zase až moc ztřeštěná a hlavně první polovina knihy byla k nepřežití nudná. V druhé části už jsme se alespoň dostali na Krym, tam to bylo záživnější, ale to neustálé střídání časů (podle mne dost zbytečné) a odkrývání "hrozných" tajemství minulosti mě moc nebavilo.

Vojslava
02.02.2018 3 z 5

No... na červenou knihovnu trochu dlouhé, Londýn i Krym šustí papírem a hlavní hrdinky včetně několika dalších osob jsou na zabití už kolem stránky 70. Dočetla jsem, nicméně jako zvlášť obohacující knihu to nevidím. (A koho si tedy hlavní hrdinka vzala???) :-)

bábuška
24.11.2017 4 z 5

Příběh z poloviny devatenáctého století, období krymské války. Všechny útrapy toho
období, které si dnes nedokážeme představit, zima, špína, nemoci, umírání. A do tohoto přichází zhýčkaná dívka, která pátrá po své ztracené družce. Je to přímo drastická četba, a také zdlouhavá.

Babo
03.05.2015 4 z 5

Dočetla jsem knihu a i když jsem dlouho zvažovala kolik dát hvězdiček a dlouho jsem uvažovala o třech,dokonce i otom,že knihu nedočtu,nakonec dávám čtyři s konstatováním,že nebyla zase až tak špatná.Spisovatelce se podařilo vystihnout povahu naivní dívky poloviny devatenáctého století s takovou přesvědčivostí,že mi fakt šla na nervy.
Je ale pravděpodobné,že v té době dívky z dobré rodiny uměly krásně vyšívat,ale to bylo asi tak všechno.Trvalo hodně dlouho než se aspoň nepatrně otrkala a stala se pro dnešního člověka snesitelnou.A jak mám dojem už tady někdo psal,kniha skončila v tom nejlepším a tak trochu otevřeně.Znovu ji už určitě číst nebudu ,ale nakonec se docela dala .

enyr
25.02.2013 3 z 5

Děj v knize plynul docela hladce, pro mne byl však největším zklamáním konec. Nějak mi přišel neukončený a takové já nemám moc ráda.

modranka
04.09.2012 3 z 5

Veľmi som sa na túto knihu tešila, ale musím priznať, že ma sklamala. Úplne zbytočne je písaná v prvej osobe. Dej skáče medzi desaťročiami, hneď ste o desať rokov späť, potom o deväť rokov k realite, potom ste zas na bitevnom poli v reálnom čase, čo je značne chaotické a komplikované. Čo ma však najviac naštvalo bol fakt, že kniha nemá záver, len akýsi náznak na divadelnú kulisu. Autorka rozvila niekoľko dejov, ktoré príliš rýchlo opúšťala, čo vyznelo, ako keby iba naťahovala stránky. Napriek tomu knihe dávam aspoň tri hviezdičky.

Sussane
27.05.2012 5 z 5

Kniha sa mi velmi páčila, stále som bola napätá, čo sa stane ...Štýl písania bol tiež velmi dobrý, skoro pri každej kapitole sa ocitneme niekde inde a v inom čase.Či už od Mariellinho detstva až po súčastnost.Vrelo odporúčam :)

Marika Vanova
19.05.2012 5 z 5

Moje první přečtená kniha od McMahonové a nadchla mě, opravdu se pěkně četla. Pak už jsem jen hledala ten další titul- Alchymistova dcera. Je to od McMahonové všechno? Ráda bych si zase něco nového od ní dala.

soukroma
30.04.2012 3 z 5

Dobře se to četlo, ale celý příběh byl zbytečně zdlouhavý a zdaleka neodrážel dramatičnost situace na "bitevním poli". Chyběl také podstatný historický a geografický kontext - polovina knihy je o Krymské válce, ale čtenář si musí sám doplnit svoje znalosti o této historické roztržce jinde, protože kniha přes svoji obsažnost nepodává v tomto smyslu prakticky žádný vhled. Zatímco první polovině knihy docela slušela rozvláčnost a jistá romantičnost odpovídající druhé polovině 19. století, druhá půle z Krymu pokračovala naprosto v tomtéž duchu, takže vůbec neodrážela hrůzy celého válečného konfliktu a působila poněkud ploše. Hlavní hrdinové a celkové vyústění bylo také nevěrohodné (a vlastně nevysvětlené).

Dreisii
08.02.2012 5 z 5

Je užasná! líbí se mi jak je psaná i ostatní knihy od Mcmahonový ;)

shenandoah
04.10.2011 4 z 5

Ze začátku mě kniha nudila, ale pak mě přece jen příběh dívky, která pod vlivem událostí, jakým je vystavena, najde svou sílu, pohltil. Dokázala ze sebe setřepat tuhou anglickou výchovu žen devatenáctého století, což byla věc, která mě docela rozčilovala, ale taková byla doba. Pěkný příběh.

Štítky knihy

Anglie 19. století Krymská válka

Autorovy další knížky

2010  72%Alchymistova dcera
2009  77%Růže ze Sevastopolu

Kniha Růže ze Sevastopolu je v

Právě čtených1x
Přečtených77x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce70x
Chystám se číst33x
Chci si koupit6x
dalších seznamech3x