Rukověť pábitelského učně

Rukověť pábitelského učně https://www.databazeknih.cz/img/books/96_/96021/bmid_rukovet-pabitelskeho-96021.jpg 4 9 3

Soubor Rukověť pábitelského učně obsahuje povídkovou tvorbu Bohumila Hrabala ze 70. let 20. století. Vesměs jde o texty psané v Kersku a Kerskem inspirované. Část povídek vyšla na jaře 1978 v nakladatelství Československý spisovatel pod názvem Slavnosti sněženek, stejný titul měl i pozdější film Jiřího Menzela (1983), kde Hrabal spolupracoval na scénáři. Kniha pak několikrát vyšla a dále vychází v redakční úpravě 1. vydání. V tomto našem souboru obnovujeme původní autorův záměr, v 70. letech cenzurovaný. Vracíme tehdy vynechané povídky a přidáváme prózu Družička. Textovým východiskem je 8. svazek Sebraných spisů Bohumila Hrabala (Pražská imaginace, 1993), odkud také přebíráme název.... celý text

Přidat komentář

Stanas513
15.02.2024 4 z 5

Protože mám pana Hrabala docela ráda, tak jsem si v rámci výzvy stáhla tuto e-knihu. Jeho styl psaní je tak trochu zvláštní. Jeho myšlenky lítají sem tam a možná je ani nestačí všechny zapsat. Trochu mi zůstává rozum stát nad rozmanitostí jeho myšlenek a hlavně jazyka. Kde se to v něm všechno bere?

michall17
03.10.2020 4 z 5

Konečně jsem přečetl původní verze této povídkové knihy..slavnosti sněženek jsem znal jen z oficiálního vydání z roku 1978 a samozřejmě díky legendárnímu filmu Jiří Menzla..toto vydání myslím to původní autorem zamýšlené je dobré si přečíst a porovnat s tím oficiálním..mě se asi líbilo víc..


1amu
12.04.2020 4 z 5

Tuto knihu si vychutnají příznivci sbírky povídek autora z kerského polesí pod názvem "Slavnosti sněženek". Protože vidím, že můj komentář k Svazku č.8 sebraných spisů B.Hrabala "Rukověť pábitelského učně" je první, dovoluji si upozornit, že teprve tento soubor povídek je úplný.
Zahrnuje několik variací uvažované knihy, kterou autor připravoval zřejmě dlouhou dobu. Jednoduše proto, že nemohl publikovat (o to více vycházely jeho knihy v t.zv. "valutových zemích, což tvořilo základ pro jeho celkem přijatelný život) a také chtěl svým příznivcům předat zprávu o tom, kde žije, s jakými lidmi se stýká, ale zejména fakt, že obce jako Kersko, Semice, Hradíšťko či Přerov nad Labem nebo Velenka jsou zdrojem neuvěřitelných příhod, o kterých čtenáři neměli a nemají ani ponětí.
Požadovaná "Sebekritika B.Hrabala" byla publikována v Tvorbě č.2/1975, ale i to bylo pro soudruhy málo. Cenzoři škrtali fest a autor se snažil vyhovět. Alfou-omegou byla postava policajta působícího v dané lokalitě (ve filmu Josef Somr), který byl dle zasvěcených obyvatel jednoduše grázl, či slušněji podrazák.
Kdo by chtěl napsat studii o sbírce povídek "Slavnosti sněženek" - poslouží mu tato kniha jako jedinečná skripta. My ostatní, kteří povídání Bohumila Hrabala pročítáme s chutí labužníka, oceníme zejména povídky Hostina a Čekání na chleba.
Zejména u první citované oceňuji její závěr:
" Když se o hostině myslivců dozvěděla nazejtří ta učitelka, před kterou hrdina pan Janeček zastřelil poraněnýho kance, řekla... To je škoda, že jsem k té hostině nemohla vzít moje žáky, abych jim názorně vysvětlila, jak se mají řešit všechny konflikty světa."
"Slavnosti sněženek" je jedním z mých oblíbených filmů. Po přečtení této knihy musím smeknout hluboce před pány Hrabalem a Menzlem co dokázali. Nebýt typického českého humoru, který by Akademici rozhodující o Oscarech zkrátka a jednoduše nepochopili, mohlo být v dané kategorii jasno.