Rudý úsvit

Rudý úsvit https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/289422/bmid_rudy-usvit-Mog-289422.jpg 4 120 29

Rudý úsvit série

1. díl

Darrow je Rudý, člen nejnižší kasty v barevně rozdělené společnosti budoucnosti. Stejně jako ostatní Rudí celé dny pracuje a věří, že povrch Marsu se mění v obyvatelný pro příští generace. Ale Darrow a jeho lid byli podvedeni – lidstvo se na povrch dostalo již velmi dávno, po planetě se roztahují velká města a rozlehlé parky a Rudí nejsou pro dekadentní vládnoucí třídu nic než otroci. Hnán touhou po spravedlnosti i vzpomínkou na svou ztracenou lásku, Darrow obětuje vše, aby infiltroval legendární Institut, místo zkoušek pro dominantní kastu Zlatých. Bude muset soupeřit o svůj život s těmi nejlepšími a nejkrutějšími z vládnoucí třídy Společnosti. Aby své nepřátele porazil, nezastaví se před ničím. I kdyby to znamenalo stát se jedním z nich.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Triton
Originální název:

Red Rising , 2014


více info...

Přidat komentář

knihomolka_68
21.05.2023 5 z 5

Kniha je často přirovnávána k Hunger Games a myslím, že zaslouženě a v tom nejlepším slova smyslu. Namístě je i přirovnání k Enderově hře nebo Pánu much. Příběh je chytrý, komplexní, velice napínavý a sympaticky nečernobílý, obzvlášť na knihy pro cílovou věkovou kategorii (young agult). Samotný nápad není úplně světoborný, ale opravdu velmi dobře zpracovaný. Po dočtení prvního dílu série se rovnou s nadšením jdu pustit do pokračování.

EDIT: Další díly série bohužel česky nevyšly, ale pokud máte možnost si je přečíst nebo poslechnout v angličtině, neváhejte! Je to pořád lepší a lepší.

klempy2
03.05.2023 5 z 5

4,5*

Je to strašná vykrádačka. Hunger games + Enderova hra a potom trochu z Harryho Pottera, trochu z Matrixu a tak trochu ze všeho. Originalita nula bodů. Celou dobu jsem si říkal "Tohle už jsem někde viděl". Některé scény byly trochu naivní. Ze začátku mi nesedl ani autorův styl psaní, potom jsem si už ale zvyknul.

Tak, teď když máme negativa z cesty, pojďme ke kladům. Je to neskutečně návykové. Tempo je vražedné. Výborné konflikty, spousta překvapení, dobré zvraty, zajímavé postavy, které jsem si oblíbil a dobře vystavěný děj, který chytne a nepustí. Neměl jsem šanci se nudit a příběh jsem si moc užíval a o to jde při čtení nejvíce.

Strašně mě štve, že u nás nejsou další díly, které jsou podle všeho kvalitativně hodně nad prvním dílem a děj se přesune do vesmíru, takže mě mrzí, že je tu nemáme.


Frizer
18.12.2022 4 z 5

Hunger games pro dospělejší čtenáře....i když jde serie kvalitou později dolu, první díl je výborný. Autor má originální přístup ke psaní a tvorbě vět, což je osvěžující. Jinak jde o kastovní, antiutopické sci-fi s několika dobře vykreslenými postavami....nevím proč v CZ nevyšli další díly.

alishek
09.06.2022 4 z 5

Knížku jsem měla jako audioknihu a musím říci, že byla velmi dobra, místy mi připomínala Hunger Games. Hlavní hrdina je sympatický, takže mu člověk od začátku fandí.

stesti.s.knihou
03.08.2021 1 z 5

Kniha Rudý úsvit pro mě byla opravdu velkým trápením. Byla mi doporučena jako příběh velmi podobných kvalit jako Hunger games, a jelikož Hunger games miluji, do knihy jsem se pustila s velkým očekáváním. Jenže chyba lávky.
Miliarda postav, velice komplikovaný svět, vůbec jsem nechápala, proč je svět rozkastován, kdy k tomu došlo a z jakého důvodu, dále jsem nechápala, proč mladí lidé prochází Institutem (který se evidentně velmi inspiroval Hunger Games), no za mě velký špatný. A je to škoda, protože nápad to je celkem fajn, ale jeho uchopení a zpracování nikoliv.
Když jsem knihu začínala číst, hrozně jsem se divila, proč v Česku nevyšly i další díly. Teď to chápu :D Nicméně v zahraničí má kniha opravdu “hajp”, netuším tedy, kde je chyba - zda v českém překladu, nebo prostě jen v tom, že čeští čtenáři nejsou na takový příběh dělaní.
Autorova inspirace v Hunger Games je zcela zjevná, myslím, že se snažil vystavět Hunger Games 2.0, ale vyšly z toho akorát Hunger Games z Ali Expresu.
Já se s tímhle kouskem trápila dva týdny, v mezičase jsem přečetla ještě i jinou knihu, a z výše zmíněných důvodu hodnotím 1/5 a opravdu nedoporučuji... Raději znovu sáhněte po Hunger Games než po Rudém úsvitu...

SONP
24.04.2021 3 z 5

První kniha, kterou jsem si kdy přečetl kvůli připravované deskovce stejného názvu. A spíše velké zklamání. Expozice do dělnického světa Rudých se mi líbila, ale poté, co se hrdina dostane do světa Zlatých, se veškerý děj smrskne na boje armád teenagerů ve stylu Battle Royale nebo Hunger games, dobýváí hradů a území a to už pro mě je opravdu málo. Takže si ze čtení neodnáším prakticky nic, vyjma znalosti světa a postav pro případné hraní té deskovky. 50% (nejsem ovšem cílová skupina).

Bedikk
14.03.2021 4 z 5

Začátek trochu nejistý a opravdová síla knihy se ukazuje až v druhé polovině. Nabere až zběsilé tempo, které je však dost návykové. Jakmile se čtenář dostane k Institutu, pravděpodobně knihu bude chtít zhltnout najednou (to se mi mimochodem povedlo). Nevím, jestli občasné zvláštní formulace a nejasnosti připsat nezkušenosti autora nebo překladu. Zároveň absence pokračování v češtině opravdu zamrzí. Svět Red Rising je totiž mnohem barvitější, než se z úvodu zdá. A stejně jako se do nejistoty propadá hlavní hrdina, tak se to samé stalo i mně. I přes všechny krutosti (a v porovnání s nespočtem dalších podobných námětů) mi připadá vykreslená společnost postavená na římském podkladu nápaditá a čtení bych doporučil.

[EDIT: Dočtena celá trilogie v angličtině, protože česky bohužel nebude. A rozhodně ji doporučuji. Svět se v ní ještě víc prokreslí a autor je mnohem jistější ve stavění děje. U něj zmíním jen to, že jakmile má hrdina nějaký plán, tak nikdy nevyjde a celé je to jedna velká jízda na klouzačce s nečekanými odbočkami. Je taky potřeba zmínit, že mnohdy je klamán i čtenář a motivace nebo plány hlavních postav vyjdou najevo až na poslední chvíli. Je to napínavé a postavy jsou líbivé. Přirovnání k Game of Thrones a Hunger Games asi sedí.]

Tyet
19.11.2020 5 z 5

Skvěle napsaný první díl sci-fi trilogie Pierce Browna se zatím nedočkal dalších přeložených pokračování. Bohužel se domnívám, že je to nevhodně zvoleným názvem vyvolávajícím v našich podmínkách nepříjemné konotace a nepovedenou nicneříkající obálkou. Vinou těchto marketingových přehmatů se asi kniha dostatečně neprodávala a tak se další pokračování neplánuje. Ale ráda bych se mýlila, protože je to opravdu výtečně napsané dílo, napínavé tak, že se až člověku nechce chodit spát. Děj se odehrává na teramorfovaném Marsu, kde se hlavní hrdina pustil do boje za osvobození své kasty Rudých (odtud název), otroků žijících v podzemí, klamaných a zneužívaných ostatními Barvami, z nich nejvýše stojí Zlatí, téměř polobozi.
Pokud si chcete odpočinout a zapomenout na trable, chcete, aby vás děj pohltil, tak vřele doporučuji. Je to jízda :)

ciaram
16.11.2020 5 z 5

Do Rudého úsvitu jsem se začetla až na podruhé. A jsem ráda, že jsem to podruhé zkusila. Sledovat Darrowa a jeho cestu byla jízda. O to víc mě mrzí, že pokračování v cz není.

Alex.Barunka
07.08.2020 4 z 5

Mohla bych tu vyjmenovat hned několik důvodů, které by rozpitvávaly to, s čím jsem tady měla problém aka to, že jsem hlavnímu hrdinovi viděla neskutečně málo do hlavy a bylo to potřeba, zběsilé tempo bez jakékoliv možnosti hloubky nebo neodmyslitelný pocit toho, že autor v půlce jako by pozapomněl, proč Darrow vůbec existuje.... Ale k čertu s nimi, protože jsem si tohle neskutečně užila.

Nikdy bych neřekla, že ocením sci-fi prvky v kombinaci s římskou mytologií. Nikdy bych si na sebe v tomto nevsadila. Ale to je dobře, protože si zde můžu vsadit na samotného autora. Jeho svět funguje, má historii, má vývoj, má hierarchii a má podstatu. Kastovní systém postavený na základě barev, drsností a úžasná příchuť sarkasmu a ironie? Ano, děkuji.

Je to jízda, je to rychlý, je to zběsilý. Ale já musím, sice se z toho sype jedna emoce za druhou, ale tak trochu bych potřebovala, aby se sypaly z postav a ne ze stylu psaní. Tak přiště.

Vknihách
03.06.2020 5 z 5

Tak toto bola jazda! Červený úsvit je úžasne prepracovaný sci-fi príbeh. Postavy, ktoré si hneď obľúbite (Darrow,Trpaslík,Mustang),a o ktorých viete, že sú to prezlečené zmyje(Antónia,Cassius). Už od začiatku je svet vytvorený fascinujúco. Červení z Lykosu sú dospelými mužmi už v 13tich???? môžu sa ženiť a všetko ostatné. Darrow má manželku, ťažko pracuje v bani,kde sa ťaží hélium-3...tento svet je dokonalý! Nemyslím idylický,ale perfektný v zmysle, že všetko funguje ako má. Zdanlivo! Sama neviem čo ku knihe napísať... Jednoznačne ju odporúčam. Neviem či sú pojmy ako nanooceľ, durooceľ, gravitopánky vymyslené,alebo niečo také skutočne existuje????(aj keď o tom pochybujem,ale zas jeden nikdy nevie),ale je to naozaj brilantné. Všetko to politikárčenie, kasty, boje bolo úžasne napísané a ja som sa ani sekundu nenudila...no najviac ma uchvátila premene Darrowa. Neviem sa už teraz dočkať ďalšej preloženej časti.
Ten koniec ma skutočne odrovnal. Verila som Darrowovi...som zvedavá na ďalší vývoj postáv, či sa tam ešte moje obľúbené postavy vôbec objavia.

hanaseidl
24.03.2020 5 z 5

Moc se mi knížka líbíla. O to více mě štve, že další díly nejsou, alespoň v češtině. Takže konečná. Jinak knížka mě zaujala hnedka od začátku. Nejprve spíše Adult než young. Ale následně více young. Ale v pohodě. Zajímavé téma, napínavě napsané... za mě paráda.

Magnat
01.10.2017 4 z 5

Zdařile napsané, taková variace na Hunger Games, ale v drsnějším pojetí (trochu mi to připomnělo Urban Games). Začátek je takový pomalejší, ale to se po několika desítkách stran změní v akční jízdu - škoda jen že autor konec příliš nedobrzdil a je narychlo vyplácnutý na několika stranách. Další osud Darrowa v češtině bych bral, uvidíme...

kukoviky
18.09.2017 5 z 5

Skvela kniha, velmi som sa tesila na pokracovanie.... Ale to ze nebude, lebo nebol o tuto knihu velky zaujem - mala predajnost. Nechapem tomu, kadejake blbosti maju uspech, som sklamana

PetraBery
10.07.2017 5 z 5

Svět, který autor vytvořil, je naprosto skvělý! Po několika prvních stránkách jsem byla vtažena do děje a celou knížku si výborně užila. Netrpělivě budu vyhlížet další pokračování, protože mě opravdu zajímá, jak to s Darrowem bude dál. Doporučuji všema deseti :o)!!!

Nikča1236
06.07.2017 4 z 5

Nápad skvělý, ale první půlka knihy nebyla tak zajímavá jako ta druhá. Ze začátku​ jsem se v knize hodně ztrácela, ale postupně mě kniha upoutala a ke konci knihy jsem napjatě očekávala, co se bude díl dál. Jsem zvědavá na další Darrowovy osudy.

ivusa14
25.06.2017 5 z 5

Absolutně úžasná kniha, přečtená za jeden den (nedalo se jinak) doufám ve vydání dalších dvou dílů.

Markouš
20.06.2017 4 z 5

Zprvu mě kniha nijak nezaujala. Nemohla jsem se začíst a příběh jsem moc nechápala. Postupně mě ale začala pohlcovat a posledních 100 stran uteklo jako nic. Přišlo mi, že se autor inspiroval jinými sériemi (HG, PJ), ale vytvořil si to podle sebe. Když si knihu přečtete, určitě nebudete litovat.

Samira
07.05.2017 5 z 5

Možná vůbec nejzářivější současná dystopie, která je jiná v tom nejlepším slova smyslu. Ač se mi série Hunger Games jako celek líbila, Rudý úsvit stavím výš. Je dle řazení určen mladším čtenářům, kterým se jistě bude také líbit, ale starší si ho více užijí a ocení všechny jeho vrstvy.
Samotný námět má obrovský potenciál a autor ho využívá s velkou bravurou. Kromě propracovaných postav, které rozhodně nejsou jen černé nebo bílé, vynikají atmosféra, která místy připomíná Pána much, úžasně propracovaná paralela mezi samotnou hrou a politikou, neobjevené a nečekané a maximálně zdařilý sugestivní boj na mnoha úrovních, kterého máte pocit, že se účastníte vy sami.
Závěr vyvolal emoce a nebudu lhát, štve mě, že nemohu hned číst dál.
Tak snad brzy, opravdu výborné.
Doporučuji!

Barbarka_CZ
02.04.2017 4 z 5

Tahle kniha je hlavně a především nabitá akcí od začátku až do konce. Hluchý míst, u kterých byste si řekli, že autor chtěl jenom nějak zaplácnout stránky, je tam minimum, pokud vůbec nějaká jsou. Což je jednoznačně obrovské plus.
Na druhou stranu mi přišlo, že autor nedokázal úplně využít potenciálu, který jím vymyšlený příběh má, a to konkrétně na začátku, kde strašně rychle přeskočil život Darrowa v jeho rodné "vesnici" - najednou bylo o pár měsíců víc a Darrow už byl jinde a měl úplně jiné starosti. V úvodu knihy mi prostě přišlo, že autor šel strašně moc po povrchu, až zbytečně. Naštěstí díky tomu, že se hlavní hrdina v myšlenkách postupně několikrát vrátil do svého "původního života", tak se to přece jen trochu vykompenzovalo a čtenář se tak mohl více přiblížit jemu i jeho rodině a dřívějšímu životu.
Celkově rozhodně velmi dobré čtení a myslím, že komu se podobné příběhy líbí, rozhodně nebude zklamán. Dávám 4 hvězdy a doufám, že Triton vydá i zbývající dva díly. :)

Štítky knihy

antiutopie, dystopie, kakotopie kasty, kastovní systém

Autorovy knížky

Pierce Brown
americká, 1988
2016  88%Rudý úsvit

Kniha Rudý úsvit je v

Právě čtených4x
Přečtených132x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených18x
Knihotéce86x
Chystám se číst241x
Chci si koupit36x
dalších seznamech7x