Rudo

Rudo https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/237943/bmid_rudo-237943.jpg 4 163 35

Vysoce zábavná kniha, jejíž nekorektní černý humor se pohybuje na škále od duchaplné woodyallenovské ironie až po absurditu a sarkasmus kultovního komiksu Red Meat. Jazyk existenciálně laděných kreslených povídek pracuje s ironií i nadsázkou a je zacílen na čtenáře s vyšším kulturním povědomím. Hlavní postavou je třicetiletý stoik a sociopat Rudo, který většinu svého času tráví se svými třemi přáteli ze střední školy a hraním sól na imaginární kytaru. V jednotlivých příbězích hledá odpovědi na věčné otázky: Existuje bůh? K čemu je nám literatura? Jaký smysl má život? Co bude po smrti? Na rozdíl od svých vrstevníků nachází jasné a stručné odpovědi, které ho však deprimují ještě víc.... celý text

Humor Komiksy Literatura slovenská
Vydáno: , Labyrint
Originální název:

Rudo , 2015


více info...

Přidat komentář

Recidivista
20.08.2023 4 z 5

Moje prvé stretnutie s Majlingom dopadlo vcelku dobre. Prvá tretina knihy bola fakt výborná, aj keď som mal občas chuť zakričať: Rudo, človeče, prejav trochu súcitu! No, ale potom by to už nebola taká sranda. Zhruba od epizódy s bradavkami a neskôr s Ježišom, moje výbuchy smiechu postupne ustávali a ku koncu to bolo už iba občasné uchechtnutie. Neviem, možno sa mi len časom zunovala X-tá variácia vtipu o tom, že s Rudom môže žena stráviť noc, iba keď pri ňom zaspí od nudy.

Mám rád cynický humor plný sarkazmu a absurdnosti a v miestach, keď to bolo ako-tak vyvážené, tak to na mňa aj fungovalo. Časti knihy, kde sa to preklápalo viac na stranu absurdna, ma až tak nebavili. Treba uznať, že táto kniha je veľmi originálna, neviem, kde na tie nápady autor chodil, ale dokonca aj otrepané vtipy a frázy, boli zapracované veľmi originálne.

Jedná sa o komiks, tak pridám aj pár slov ku výtvarnej stránke. Kresba nie je tým, čo by tento komiks ťahalo na vyššiu úroveň, ale to človek zistí už pri zbežnom prelistovaní pred kúpou. Aj tu sa však dajú nájsť veci, z ktorých sa je možné potešiť - za pozornosť stoja napríklad výrazy postáv pri doznievaní vtipov a Rudov punchable face, čo budem považovať za autorský zámer, keďže Majling je typ človeka, ktorý si zo seba dokáže urobiť srandu.

8/10

Starmoon
27.05.2023 3 z 5

Quentin Tarantino a Woody Allen v jednom; to je Daniel Majling (dokonca nielen obsahovo, ale trochu aj výzorovo ;)) a to je aj jeho Rudo. Po Zóne a najmä Ruzkej klasike som však mala asi príliš veľké očakávania, ktoré Rudo nenaplnil. Alebo som možno už príliš "premajlingovaná" a toto dielo by som ocenila s väčším odstupom či v inom období/rozpoložení.


tomexx
14.11.2021 5 z 5

"Bůh má rád paradoxy. Vezmi si například takovou cibuli. Už Ovidius o ní píše, že je to afrodiziakum. Bůh tedy stvořil něco, co v tobě zvětšuje touhu po ženě, ale zároveň od tebe ženu odpuzuje."

Brilantné. Drsné. Vtipné. Černočierne. Nekorektné. Bezútešné. Ľudské.

bob0985
15.08.2020 3 z 5

Občas velmi chytré a vtipné se skvělými nápady a postřehy, ale čekal jsem ještě něco trochu víc. Škoda, že nelze dát 3,5 bodu.

kure91
10.08.2020 5 z 5

Tohle byla chuťovečka, autor se pohybuje na stejné vlně humoru jako mám rád, takže jsem si vychutnával každou stránku a některé příběhy od doby pořízení knížky četl už x-krát. Hodně zajímavé nápady, Rudo je strašně krásně cynicky-nihilisticky-sarkastická postava a možná jediná vada na kráse je v tom, že knížka, pokud je mi známo, nevyšla v autorově rodném jazyce, ale to je jenom drobnůstka. A kdybych měl na závěr vypíchnout jeden příběh, Salman Rushdie vede.

LeDock
10.04.2020 4 z 5

Knihy, ktorým sa podarilo nahlas ma rozosmiať (nevraviac ešte o tom, že opakovane), by som vedel spočítať na prstoch jednej ruky. Rudovi Daniela Majlinga sa podarilo tento počet navýšiť o jeden prst. A to bez veľkej námahy.

Gracian1964
13.09.2019 5 z 5

Na knihu som narazil v kníhkupectve Artfórum, kam chodím pre knihy a kvôli káve. Ruda som prečítal počas niekoľkých takýchto kávových posedení, občas som po káve dostal chuť aj na pivo, keďže v chladničke kníhkupectva sa takýto nápoj nachádza. Nuž, nemaj rád toto kníhkupectvo, keď si tam okrem kníh vieš vychutnať kávu i pivo, aj čaj a čokoládu. A Rudo k tomu, hm. Veľmi vtipné, trefné, sarkastické, štipľavý humor, svojské uletené nápady, bavil som sa ohromne.

MCGinger
23.06.2019 5 z 5

Po Ruzké klazice už jsem čekal cokoliv, nebo raději nic. Ale Rudo mě fakt chytil, nad jeho depresivním osudem jsem se bavil v každé kapitole a často se nahlas smál v MHD.

Alena_S
14.06.2019 5 z 5

Rudo a jeho parta magorů jsou úžasní! Jedna z těch knih, které se nemůžu dočkat, až začnu číst znova.
Kdo znáte Bojacka Horsemana, tak to je Rudo, jen bez koně, talentu, živých žen a hollywoodské vily. Zato obklopen přáteli, kteří mu jeho tesknou situaci neváhají denně připomínat - načež i na ně dojde a smíchy si popláčeme všichni - chápajícími lékaři - které by tak rychle nedostal do blázince ani major Maisner - a milujícím Ježíšem, který se nediví ničemu.

InaPražáková
22.07.2018 4 z 5

Intelektuální černý humor, který míří na konkrétní cílovou skupinu - sečtělé kavárenské povaleče do pětatřiceti, kteří když zrovna nemají krizi, mají aspoň depku. Občas mi vtipy přišly trochu chtěné, takové zkoumání, kolik vtipů se dá z jedné situace vyrazit, ale vem čert - jsem cílová skupina a žrala jsem to Majlingovi i s navijákem, dokonce jsem se jednou smála nahlas, věc u mě nevídaná.

Jizi
19.04.2018 5 z 5

Cesta do hlubin cynikovy duše. Nevím, jestli se mi někdy stalo, aby mě kniha rozesmála tak, že jsem praštila hlavou o zeď. Asi ne. Rudo, byl jsi první! Černočerný humor, absolutní bizár a neskutečný nápady. Salman Rushdie ve sklepě, dovezený Ježíš, mluvící bradavky nebo šukající psi. A nakonec: "Je to vůl."
Jak mi něco tak geniálního mohlo tak dlouho unikat?
FUCK!

Tomas@S
26.01.2018 5 z 5

Dosti bizardni zalezitost, ale bavilo mne to; hlavni hrdina mi byl velmi sympaticky a dost jsem ho chudaka litoval. Zavzpominal jsem si i na eru komunismu a pak, trochu jsem si na komiks vzpomel pri seldovani filmu "...a bude hur". Jiste paralely tam snad trochu jsou. Jinak fakt dobry, plne hodnoceni.

snimcibdim
31.12.2017 4 z 5

Dane, prosím, napiš sitcom (něco na způsob česko-slovenského Big Bang Theory, černějšího a drzejšího). ;-)
Pobavilo velmi. :-)
Hvězda dolů za grafiku - ta mě na rozdíl od scénáře moc nekonvenovala.

KidCZ
21.10.2017 5 z 5

Půjčil jsem si to z knihovny a půjdu si to koupit. Takhle jsem se u čtení komiksu ještě nezasmál. Vše důležité je v top komentářích, nemám co dodat. :)

kanitsuj
27.09.2017 4 z 5

Skvělý a moc vtipný komiks, který se pěkně čte a rozesmává na každé stránce. Čtyři hvězdičky dávám jenom proto, že poslední příběh mne již nebavil tolik jako předchozí. Na rozhovor bradavek budu dlouho vzpomínat:-)))

z1631984
19.04.2017 4 z 5

Zcela absurdní komiks. Pobavilo.

yenda1
18.02.2017 5 z 5

"Proč tě mrzí neúspěch u ženy, která by na svůj vkus mohla získat invalidní důchod?" Rudo

vandislav
09.01.2017 5 z 5

Úžasné. Pořád mě překvapuje, jak dobré komiksy od nás (a za Slovenska) přicházejí.

Netopyr07
01.12.2016 5 z 5

Knihu mi doporučil náš knihovník a napřed jsem byla skeptická. NIcméně u některých pasáží jsem se smála NAHLAS a přišly mi opravdu báječné. Některé pasáže jsou méně zábavné, ale přesto je celkový dojem kladný :-) John Lennon jako anděl.. haha... Knihu jsem krom toho objednala pro šváru k Vánocům ;-)

evickakyticka
02.09.2016 2 z 5

Když pominu tu šílenou kresbu, některé vtipy se i podařily. Většina byly ale nudné tlachy...tedy aspoň podle mně, asi nemám smysl pro humor. Já tam tolik hlášek nenašla... a ne že bych se ztrácela v kontextu!