Rozpuštění

Rozpuštění https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15546/bmid_rozpusteni-TUg-15546.jpg 4 310 84

Matthew Shardlake série

1. díl >

Tajemství klášterních zdí Píše se rok 1537. Thomas Cromwell pomáhá králi Jindřichu VIII. zbavit se nepohodlné manželky, stát se hlavou reformované církve a získat majetek mocných římskokatolických klášterů. Doba je bouřlivá a přeje novým zákonům, ziskuchtivým trikům a špehům státní moci. Do tohoto rámce je zasazen příběh vraždy královského vyslance v jednom z klášterů, kterou vyšetřuje další vyslanec, reformistický právník Mathew Shardlake. Ten se bludištěm dalších vražd, nejasných stop a spletitých motivů pomalu propracuje k překvapivému řešení.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Historické romány

Vydáno: , BB art
Originální název:

Dissolution , 2003


více info...

Přidat komentář
Igor1311
Igor1311
26.02.2024 4 z 5

skvelá historické detektívka, ktorá mi silne pripomínala Meno ruže. Na začiatku po pre mňa kostrbatom úvode som mal síce chuť knihu zatvoriť ale neskôr začal dej gradovať a až mi bolo ľúto, že kniha speje ku koncu.

markulina711
markulina711
18.01.2024 4 z 5

Matthew Shardlake, londýnský právník ve službách Thomase Cromwella vyšetřuje zločin v klášteře, který má být zrušen. A snaží se donutit opata podepsat rozpuštění. Přízračná atmosféra poloprázdného kláštera zapadaného sněhem na pokraji zrádného močálu mě dostala. Vzpomněla jsem si na neutěšené filmové zpracování Jména růže, i když tady jsme až v 16.století, knihy se neopisují,ale tisknou. Mniši obývají dobře zařízené a vyhřívané cely a opat si blahobytně trůní ve svém domě. Pod rukou se prodávají pozemky a vede dvojí účetnictví. Klášter drží výhradní právo na vaření a prodej piva. Do toho sem tam nějaká mrtvola, i pár let stará.
Závěr mi navodil ,,zimomravky", když jsem si uvědomila , že ty kláštery fakt všechny zrušili,zničili, srovnali se zemí a knihovny komplet spálili.


alca-212
alca-212
13.11.2023 5 z 5

Klášter zapadaný sněhem, zvláštní atmosféra, která mě dostala... Úplně jsem cítila tu vlezlou zimu, ponurost místa... Sama v klidu zalezlá u ústředního topení...
Skvělý začátek série.

ANDY28
ANDY28
04.09.2023 4 z 5

Pravdou je, že nešlo přestat číst.

irousek9
irousek9
16.07.2023 5 z 5

Úplně skvělý historický detektivní román, děj vás tak nádherně vtáhne do sebe, že budete muset číst a číst a číst...

sweeney
sweeney
07.05.2023 5 z 5

První díl série a určitě budu pokračovat :) historie jako taková je mým koníčkem a proto mě tato detektivka z období vlády Jindřicha VIII nemohla zklamat. Hlavní hrdina, právník Shardlake, možná není ve všech ohledech tou nejsympatictejsi postavou, ale přesto se nakonec dobere k překvapivému konci. Super :)

Sulmo
Sulmo
13.04.2023 4 z 5

Tuto celou sérii oceňuji vysokým počtem hvězdiček, ikdyž je opravdu rozvláčná. Ale celkový dojem super, doporučuji si přečíst.
Hlavnímu hrdinovi nezávidím, v jaké rozporuplné době žil,ale vždy si poradí, i díky přátelům.

VA_Krtek
VA_Krtek
11.04.2023 3 z 5

Příběh zajímavý, ale na můj vkus trochu utahaný. Předpokládám ale, že to byl autorův záměr. Popis tehdejší doby působí dost syrově a realita musela být ještě o dost horší.

RADIN
RADIN
07.04.2023 5 z 5

Pekné to bolo.

MartiSim
MartiSim
27.03.2023 2 z 5

Kniha vybraná kvůli výzvě.. Neni to můj šálek kávy

Elea
Elea
28.02.2023 4 z 5

Kniha se mi líbila, zajímavý popis života v 16. století v Anglii, hlavní hrdina je celkem sympatický, napětí se postupně stupňovalo, rozuzlení bylo pro mne nečekané. I když jsem knihu četla v rámci Čtenářské výzvy, určitě si přečtu i další díly.

PitoR
PitoR
25.02.2023 4 z 5

Matthew Shardlake – 1. diel
Mnohé pozitívne ohlasy i odporúčania rozhodli o mojom záujme zoznámiť sa s prvou knihou historických detektívnych príbehov zo série Matthew Shardlake, ktorých autorom je anglický spisovateľ C. J. Sansom.

Píše sa rok 1537 a tudorovské Anglicko je rozdelené na zástancov katolíckej viery a tzv. protestantov, novozaloženej národnej cirkvi kráľom Henrichom VIII.. Thomas Cromwell, obávaná postava anglických dejín, poveruje právnika Matthewa Shardlaka vyšetrením brutálnej vraždy kráľovského komisára, ku ktorej došlo v jednom kláštore na juhu Anglicka. Príbeh sa rozbieha veľmi pomaly a jednu štvrtinu knihy sa takmer nič nedeje. Až s pribúdajúcimi stránkami dej dostáva väčšie grády a začína byť zaujímavý i napínavý.

Mám rád historické detektívky, preto so Zánik_om nakoniec vyslovujem spokojnosť, ale musím pri tejto príležitosti dodať, že naši autori historických detektívnych príbehov (Barbora Gero, Tina Van der Holland, Juraj Červenák…) sa nemajú za čo hanbiť, práve naopak. A dovolím si napísať, že sú lepší!

MarqueeMoon
MarqueeMoon
06.02.2023 4 z 5

Bez knižnej výzvy by som sa o tejto knihe nikdy nedozvedel a bola by to veľká škoda. Pre niekoho je Boh prírodou, pre niekoho svedomie/vedomie, pre niekoho múdry ujo s plnofúzom, pre niekoho vôbec nič a pre niekoho pragmatický nástroj k moci a výhodám s tým spojených.
Veľmi dobrá detektívka s výborným komisárom-detektívom, ktorý sa správa a koná uveriteľne a ktorému chcem fandiť. Z horlivého zástancu reformy a idealistu sa stáva mierny zástanca reformy a realista. Zaujímavejšia postavička ako kdejaký tuctový "cool" vtipný detektív v americkej kriminálke.
Taktiež poučná sonda do histórie, kniha mi pootvorila nové obzory.

alekis
alekis
07.01.2023 5 z 5

SPOILER
Název mi připadá trochu nevhodně zvolený, i když v tom tkví podstata knihy. Rozpuštění - rušení klášterů, z důvodu zákazu katolické víry v Anglii a přechod na reformní církev...
Děj je trochu suchopárný, stejně jako hlavní hrdina. Každopádně je ale celá kniha zajímavá, bavila mě a otevřela mi zas nové obzory. Doufám, že si pro doplnění přečtu něco o důležité postavě v pozadí, o Thomasi Cromwellovi.
Pominu-li, co znamenalo rušení klášterů pro mnichy, kteří v jejich zdech mnohdy prožili desetiletí, přemýšlím, čím byla změna přístupu k víře pro obyvatele království. Jistě to bylo pro ně hrozné. Žili po generace v čemsi, co se rázem změnilo a teď, co si z toho vybrat? Co je správné? Co na to nejvyšší instance - Bůh na nebesích?
Druhá věc, související s rušením, lépe řečeno s likvidací klášterů, je popsaná v závěru knihy poměrně stručně, ale výstižně. Zboření kostela a nepotřebných budov, s tím, že se využije všechno, co se využít dá, a holé kamenné zdi si pak rozeberou vesničané na stavbu svých domů... Všechno, co má nějakou cenu, se zabaví... a to, co souvisí se zakázanou vírou - sochy, relikvie, knihy... se zničí. Jedno nahrazuje druhé a to staré musí zmizet. Tak to na světě chodí od věků a je to docela smutné.
Těším se na další díly série, myslím, že v 16. století v Anglii nebude mít Matthew Shardlake ani nadále jednoduchý život.

Pavlína2019
Pavlína2019
24.02.2022 2 z 5

Tak - kniha dočtena, musím přiznat, že ačkoli čtu obsáhlé knihy, tato mi připadala trošku zdlouhavá, ale její děj byl zajímavý, rozuzlení jsem nečekala, námět určitě dobrý. Autor inteligentní a studovaný. Rozhodně jsem se o této době dost dozvěděla. Hlavní hrdina je také sympatický, je možné, že si další knihy s ním ještě přečtu.

Kanylka
Kanylka
18.01.2022 5 z 5

Naprosto famózně napsané dílko. Detektivka a zároveň popis doby Jindřicha VIII. Přečteno podruhé v rámci Čtenářské výzvy...Díky

Ahmose
Ahmose
26.09.2021 3 z 5

Z hodnotenia tejto knihy som značne rozpačitý. Na strane jednej, ak sa v knihe zrovna niečo dialo, bolo to veľmi zaujímavé a chcel som vedieť viac. Na strane druhej, kniha obsahovala veľké, ale naozaj obrovské množstvo vaty. Myslím si, že by sa vôbec nič nestalo, keby mal Zánik o sto a možno aj stopäťdesiat strán menej. Viem, že autor má Ph.D. z histórie a je to v knihe aj dosť cítiť. Na môj vkus sa až príliš ponoril do vtedajšej politiky a pokúšal sa nám ukázať ako veľa o danej téme vie. Žiaľ, ako sa hovorí, menej je niekedy viac. Čo ma ešte mrzí, je predvídateľnosť deja. Kto je vrah som uhádol už v prevej tretine knihy. Aby som ale iba nekritizoval, veľmi kladne hodnotím hlavnú postavu Matthewa Shardlaka. Skutočne originálna postava vyšetrovateľa, s akou som sa doteraz nestretol v žiadnej detektívke.

Awča
Awča
21.07.2021 5 z 5

Příjemné překvapení.
Historická detektivka, při které mě bavilo jak vyšetřovaní, tak popis doby, do které byl příběh zasazen. Zjistila jsem, že Cromwella znám jen Olivera a o Thomasovi jsem netušila vůbec nic. Zrovna tak jsem věděla, že se Jindřich VIII. stal hlavou církve, ale co to všechno obnášelo, rušení klášterů a dopad na život lidí...
Kniha mě inspirovala k pátrání po dalších informací o této době.
Četla se velmi dobře, případ byl zajímavý a mistr Shardlake se stal mým oblíbencem, těším se na další díl.

jarin58
jarin58
17.02.2021 5 z 5

Výtečný detektivní román z tudorovské Anglie.Můj tip na vraha opět nevyšel.

marhoul
marhoul
01.02.2021 5 z 5

Pro mě perfektní historická detektivka z prostředí benediktínského kláštera ( podobnost tématu se Jménem růže se nabízí, ovšem nikterak to románu neubírá) , precizní kombinace zápletky i reálných událostí z časů vlády Jindřicha VIII., výborně mi to sedlo, těším na další volná pokračování z této série.