Rozhovory s C. G. Jungem

Rozhovory s C. G. Jungem https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/265947/mid_rozhovory-s-c-g-jungem-265947.png 5 52 4

Rozhovory z let 1933–1961 jedinečným způsobem zachycují vývoj osobnosti C. G. Junga a jeho ducha. Soubor tvoří zhruba 20 interview pro noviny, časopisy, rozhlas i televizi. Obsažen je i rozhovor s Johnem Freemanem pro televizní stanici BBC, jenž proslul tím, že se v něm Jung svou slavnou větou „Nemusím věřit, ale vím“ vyjadřuje k víře v Boha. Jung v rozhovorech např. popisuje svůj vztah s Freudem a postoj ke klasické psychoanalýze, vyjadřuje názory na válečnou a poválečnou dobu (včetně odkazů na Československo), na německou mentalitu, odpovídá na obvinění, že kolaboroval s nacismem, vysvětluje základní alchymické koncepty, pojem archetypu či téma osobnostní typologie, zmiňuje se o své rodině. Rozhovory umožňují nahlédnout do způsobu, jakým Jung komunikoval, a odhalují informace, které se jinak v jeho knihách či statích hledají jen těžko.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Portál
Originální název:

C.G. Jung Speaking: Interviews and Encounters , 1977


více info...

Přidat komentář

IvaniceTamta
24.08.2023

Knížka mě opravdu velmi bavila. Jsem si jistá, že i v budoucnu po ní rozhodně znovu šáhnu. A to není tak časté :-).
Je velmi čtivá a informačně přínosná. V některých částech jsem byla i v úžasu z toho, že jsou rozhovory staré 100 let.

Thomas1222
01.08.2021 5 z 5

Po dlouhé době od hodnocení doplňuji i komentář.

Tato knížka by se dala doporučit pro začátečníky, kteří se s C. G. Jungem setkávají poprvé. Nejedná se o nijak těžkou četbu a kniha neposkytne nijak velký vhled do jeho práce. Jedná se spíše o seznámení s Jungem jako člověkem skrze 20 rozhovorů, při nichž můžete objevovat vývoj a směr jeho myšlení.


Dorrinka
31.01.2018 4 z 5

Jsem ráda, že jsem na tuto knihu narazila, přišla mi pod ruku ve vhodném období, jak už se tak věcí dějí, když je necháte. Jungem jsem se prokousávala od dob gymnaziálních studií a zaměstnával mne dost intenzivně asi šest let. Byl na mě náročný, inspiroval mne, iritoval, nevýslovně štvala a pak mi utíral slzičky. Dodnes nevím, jestli jeho myšlenky chápu a asi mi to nevadí. Tato kniha mi oživila nejdůležitější z nich v úplně jiné formě, než je monografie, a bylo to pro mne tak přínosné, až z toho propadám nemístnému sentimentu. Rozhodně se vrátím i k jeho vědeckým pracem, ale ještě si chvilku počkám. Před čtyřicítkou si na ně stejně nedávám moc šanci, jsem ještě pořád ve fázi duševní rozcvičky.

blackholesun32
19.02.2016 5 z 5

Po dlouhé době jsem četl Junga a jsem tomu rád. Kniha se velice příjemně čte, poutavě, čtivě, asi mi neodhalila žádnou novou Jungovu myšlenku, kterou bych před tím již nečetl, ale oživila ty staré a to je jistě jednou za čas velice prospěšné. Až se mi z toho hnedle zdál archetypický sen!

Štítky knihy

rozhovory Carl Gustav Jung, 1875-1961

Autoři knihy

William McGuire
americká, 1917 - 2009
Richard Francis Carrington Hull
americká, 1913 - 1974
Carl Gustav Jung
švýcarská, 1875 - 1961

Kniha Rozhovory s C. G. Jungem je v

Právě čtených6x
Přečtených71x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených10x
Knihotéce36x
Chystám se číst46x
Chci si koupit26x
dalších seznamech1x