Rok ve světě - Zápisky vášnivé cestovatelky

Rok ve světě - Zápisky vášnivé cestovatelky https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/332839/mid_rok-ve-svete-zapisky-vasnive-cestov-yw9-332839.jpg 4 21 5

Českým čtenářům již důvěrně známá autorka bestsellerů Pod toskánským sluncem a La bella Toscana přináší ve své nové knize bohatou směs zážitků, postřehů a úvah z cest do Španělska, Portugalska, jižní Itálie, Francie, Británie, Turecka, Řecka a severní Afriky. Podobně jako při svém mapování toskánské krajiny, historie a životního stylu, i ve svých „zápiscích vášnivé cestovatelky“ dokáže čtenáře zároveň pobavit i poučit o dějinách, umění a architektuře, kuchyni i zvycích míst, která navštívila.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Cestopisy a místopisy

Vydáno: ekniha , Paseka
Originální název:

A Year in the World , 2006


více info...

Přidat komentář

vercas945
27.04.2021 3 z 5

Popravdě, pro mě byla kniha jako celek taková nijaká.. Vlastně jsou to zápisky z cest, které přímo nemají nějaký společný nosný příběh a každá část je psaná trochu jinak, tudíž ani nepůsobí moc komplexně. Myslím, že pokud máte rádi cestování, každý si tam najde místo, které ho zaujme víc (některá cesta byla víc zaměřena na gastronomii, jiná na památky, historii nebo třeba zahrady, zvyky..). Najdou se tam určitě i zajímavé cestovatelské tipy, ale pro obyčejné smrtelníky i hodně cenově nedostupného ubytování, restaurací... Jiné autorčiny knihy se mi líbily víc.

soukroma
22.08.2020 4 z 5

Naštěstí kniha začala mými oblíbenými destinacemi - Španělsko (Madrid a jih, Andalusie) a Portugalsko (Lisabon a pár dalších míst, bez severu včetně Porta), což mě docela navnadilo. Mnohá následující dílčí zastavení v některých dalších středomořských zemích mne ale vůbec neuchvátila, zejména výletní loď východním Středomořím, Maroko apod. Autorka si zamilovala Itálii, takže i jí dává přednost zde a hlavně vše porovnává s místem v Toskánsku, kde si s manželem nechali přestavovat starý dům (zatímco si užívali na cestách).
Je znát, že autorka je Američanka (neváhá se až poněkud neomaleně obout do různých cizokrajných zvyků, situací a míst, protože ve srovnání s rodnou Georgií a domovinou v Kalifornii vše bledne), bohatá (nic si neodepře a na ubytování si i tak občas postěžuje přestože třeba ve Španělsku nocovali hlavně v "paradores", což je bezkonkurenčně nejdražší možnost ubytování v autentických historických budovách) a známá svými předchozími knihami (proto jí asi umožnili takovýto nesourodý deníček z cest po světě vydat).
Gastronomie v její podobě mne nijak neuchvátila, většinou jmenuje místní speciality a vůbec svůj jídelníček, čemuž věnuje velkou část textu.
Literární exkurzy (zejména španělští a italští autoři) by byly zajímavé asi spíš pro znalce, protože povětšinou se jedná o velmi málo známá jména, nebo alespoň méně známou tvorbu.
Těžko hodnotit jako celek, průměr za jednotlivé kapitoly takových 70%.


niknikita
14.09.2019 5 z 5

Rok ve světě je luxusní a laskavá kniha, která se nedá jednoznačně pojmenovat. Cestopis, povídkový a historický román, gurmánský průvodce? Nic z toho neodpovídá skutečnosti, protože v této knize najdete všechno a já jsem se doslova mazlila s každým řádkem a litovala, že jich není mnohem víc.
Dlouho jsem nečetla tak krásnou knihu, knihu, která by mne tolik obohatila po všech stránkách.

lištička123
17.07.2019 5 z 5

Knížka plná cestování, zajímavých zemí, receptů. Společně s mapou a vyhledávačem na internetu jsem pomalu cestovala s autorkou. Hezky a čtivě napsané.

Marla
10.02.2017 5 z 5

Tak tuhle knížku od Frances jsem si opravdu vychutnala. Já, která knihy doslova hltá, jsem si užívala čtení po kouscích, s přestávkami, s hledáním na mapách a v atlasech.....je to čtení o odjezdech a návratech, o poznávání a hledání nových míst, o přátelích s kterými se tak dobře cestuje....a zároveň o tom, že se člověk jednou, až bude mít procestováno opravdu hodně, stejně vrátí domů.....