Rok v Provenci

Rok v Provenci https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/156318/rok-v-provenci-156318.jpg 4 401 102

Provence série

1. díl >

Rok v Provenci, kniha britského publicisty a spisovatele Petera Mayleho, nás provází měsíc po měsíci rokem novopečeného majitele domu v Provenci. S anglickým humorem v jeho nejlaskavější podobě nás autor seznamuje s radostmi i úskalími života cizince, který se rozhodl uskutečnit svůj sen žít v místě, které dosud znal pouze jako turista. Pro přistěhovalce je všechno nové, barevnější, voňavější, a to se netýká pouze výborného vína a kuchyně. Občasné potíže s úřady či rekonstrukcí domu jsou mnohonásobně vyváženy krásnou přírodou, kulinářskými zážitky, poznáváním neobvyklých zvyků, sportů a nových přátel. Kniha se stala mezinárodním bestsellerem, posloužila jako předloha pro TV seriál a získala prestižní cenu British Book Awards pro rok 1989 za nejlepší cestopisnou knihu a řadu dalších ocenění.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

A Year in Provence , 1990


více info...

Přidat komentář

vvikingg
07.04.2024 5 z 5

Poslechl jsem jako audio knihu, namluvil skvěle Pavel Chovanec a poslech jsem si rozdělil vždy denně 2 měsíce celá audio kniha trvá přes 8 hodin. Svérázné figurky francouzských vesničanů byli naprosto skvělé. Z knihy se posluchač doví mnoho zajímavých věcí nejen o Provenci, ale i Francii a Francouzech. Francouzi jsou posedlý jídlem a při poslechu jsem často dostával hlad.

libuse6749
11.02.2024

Co se vám vybaví, když se řekne Provence?

Většině asi fialové levandulové pole, pronikavé vůně. Ale Provence není jen o levanduli, celý rok v této oblíbené francouzské lokalitě vám přiblíží autor Peter Maile, Angličan, který tam s manželkou zakoupil dům.

Od ledna po prosinec přibližuje, jak se žije cizincům mezi domorodci. Jaká úskalí na ně mohou číhat třeba v pojetí času a plnění termínů po francouzsku nebo jak ovlivní jinak poklidný život, když zavane mistral. V průběhu čtení se vám budou určitě sbíhat sliny nad labužnickou kuchyní, proteče mnoho litrů vína a šampaňského, nebude chybět vyprávění o olivovém oleji a dozvíte mimo jiné zajímavé informace o hledání lanýžů.

Autor dokáže po pár stránkách přenést na čtenáře místní atmosféru, příběh psal doslova sám život a je to z něj cítit. Je velmi inspirující, úplně se podat pomalu plynoucímu stylu života, stejně jako to udělal autor s manželkou. V průběhu čtení jsem spřádala plány, kam se odstěhuji já.

Kniha vyšla již v několika vydáních a já ji rozhodně doporučuji, zvláště těm, kteří chtějí v této hektické době trochu zabrzdit. Na knihu volně navazují knihy Znovu Provence a Navždy Provence. Mimochodem, jestli jste si oblíbili romantickou komedii Dobrý ročník, tak právě autor napsal jeho předlohu.


Bedřich63
27.12.2023 5 z 5

Mile popsaný způsob života anglických přistěhovalců do oblasti Provence ve Francii. Charakteristické pro tuto oblast je pomalé tempo života, časté gurmánské zážitky, spousta výstav, festivalů a různých akcí zaměřených na společně prožité okamžiky, minuty a hodiny. Pro nás množství nepředstavitelných, ale určitě zajímavých a přitažlivých odlišností. Náš život je mnohem hektičtější, než autor popisuje ve své knize.
Autora jsem si oblíbil už u zbývajících dvou knih této série, kterou jsem nečetl postupně. Poohlédnu se i po nějaké další jeho knize, jeho styl mi sedí.

Maki229
01.10.2023 4 z 5

Příjemně se četla. Seznámení s běžných životem vesniček na jihu Francie. Osobně jsem v Provence nebyla, ale byla mi velmi blízká s naším krajem jižní Moravy - trhy, vinohrady, lidé, kteří zase tolik nespěchají a rádi si posedí u dobrého jídla a pití. Byl to pro mě tak trochu návrat domů, ke stylu života, který je mi blízký... A s nadsázkou mohu říci, že rozdíl je v tom, že u nás na jižní Moravě nemáme lanýže.

Radimka
30.09.2023 3 z 5

Vlastně si nejsem jistá, jestli je to ta kniha, co jsem kdysi četla. Ta moje byla o jídle, víně, olivovém oleji a o rekonstrukci provencské usedlosti. Četla jsem ji na dovolené v Provence a dost jsem se bavila, protože v té době jsme byli po rekonstrukci bytu a dost mi to ty problémy připomínalo.

bararich8
23.06.2023 5 z 5

Ideální čtení před dovolenou v Provence, příjemně naladí, udělá hlad po všech těch dobrotách a člověk se nemůže dočkat, až to všechno spatří a pozná na vlastní kůži (nebo spíš chuťové pohárky). Bavila jsem se výborně, knihu moc doporučuji. I kdybyste do Provence nechtěli. Protože po přečtení chtít budete.

Luigi1
05.06.2023 4 z 5

Tak nějak oddechové čtení na dovolenou

Johncze
07.10.2022 5 z 5

Příjemné počtění o životě v Provenci, kde jeden měsíc v roce představuje jednu kapitolu. Ve výsledku se točí všechno kolem jídla, takže počítejte s tím, že budete mít neustále hlad (i když jste sami po jídle). Příběh je podán mile a s lehkostí. Netuším, zda bude dost zajímavého materiálu na další díl, ale zkusím.

fénix56
14.07.2022 4 z 5

Měla jsem to štěstí navštívit Provence, mám ráda dobré jídlo i dobré víno. Líbí se mi neuspěchaný život obyvatelů Provence, jejich několikahodinové posezení u jídla, takže se mi nemohla knížka nelíbit.
Navíc je to zpestřeno spoustou osobních zážitků spisovatele (kamenný stůl, příšerný Tony, otravní návštěvníci, svérázní řemeslníci atd.)

alekis
01.02.2022 5 z 5

Jedna z nejlaskavějších knih. Jednoduchý děj, spíše popisný, ale čtení je to rozkošné. Manželé - Angličané, kteří se rozhodli koupit domek v Provenci, poznávají v průběhu roku krásy, potěchy a zvláštnosti tohoto nádherného regionu.
Pevně doufám, že Provence je stále taková, jak ji autor popsal v roce 1990... a jak bych si přála se tam vypravit. Kdo ví, třeba se podaří, svět je plný krásy :-).

Knihomillka
09.12.2021 5 z 5

Tuhle trilogii jsem četla během léta. Autor se přestěhoval do Francie se svojí manželkou (podobně jako to udělal můj oblíbenec Peter May) a popisuje trampoty cizáka mezi Francouzi. Hrozně jsem se nasmála a děkuji autorovi za přiblížení života na francouzském venkově. :)

Marla
12.11.2021 5 z 5

Voňavé a chutné čtení o radosti ze života a o umění si život užívat. Ráda se k němu vracím.

yellow
07.11.2021 5 z 5

Velice příjemná oddechovka, která humorným způsobem popisuje první rok autora v jižní Francii.

harena
02.10.2021 5 z 5

Zaujal mě komentář čtenářky 85098211, která Rok v Provenci poslouchala jako AUDIOKNIHU a půjčila jsem si ji také. Doporučuji, díky skvělému přednesu sympatického Pavla Soukupa se v klidu přeneseme do krásné Provence, jako kdyby jste to byli vy, kdo tam koupil dům, hovoří se sousedy, buduje ústřední topení, pořídí si velký čtvercový stůl vyrobený z jednoho kusu kamene a navštěvuje všechny malé i větší hospůdky v blízkém i vzdáleném okolí. Krásný zážitek, pohodové a úsměvné čtení jsem si užila.

Tebby
26.09.2021 3 z 5

Pohodové čtení, které nenadchne ani neurazí. Jakožto vegetariána mě detailní popisy všech způsobů příprav masa moc nenadchly, ale popisy krajiny a života v Provence byly úžasné. Určitě se tam chci někdy zajet podívat.

85098211
14.09.2021 5 z 5

Audiokniha, kterou jsem poslouchala, je výborně načtená sympatickým hlasem Pavla Soukupa. Jedná se o příjemné a pohodové vyprávění, ve kterém se přeneseme spolu s autorem do nádherné Provence. Ten zde nepopisuje žádný ucelený příběh, jako spíše rozličné příhody a střípky toho, co jakožto Angličan ve Francii a konkrétně v této její části zažil. Moc se mi líbilo střetávání dvou různých kultur, přičemž ta francouzská je – pro mne tedy určitě ;-) - sympatičtější a také mému srdci definitivně bližší. Knihu autor rozdělil podle jednotlivých měsíců do dvanácti částí a ukončil ji stejně jako běžný kalendářní rok prosincem. A i když se to možná nezdá, každé období má něco do sebe. Zážitky jsou totiž skvělé v každé roční době a já jsem se opravdu často přistihla, jak se směji vtipným situacím a autorovým humorným postřehům. Kniha je prostě takovým hezkým pohlazením na duši, proto ji nejenže hodnotím plným počtem, ale zároveň doporučuji k přečtení těm čtenářům, kteří chtějí aspoň na chvíli zapomenout na všechno kolem sebe a přenést se do světa, kde si mohou pochutnat (nejen) na lanýžích a vypít vynikající víno ;-).

MarioKingOfPlot
10.09.2021 5 z 5

Pre tých ktorí hľadajú romantiku, síce bez vzťahov ale s gastrozažitkami Povensalska a s krátkymi poviedkami o bežnych a niekedy aj vtipných situáciach a ľuďoch vo fracuzskom raji - v Provensalsku. Kniha je rozdelená na 12 častí- každý mesiac v roku a rozpráva a porovnáva život angličanov s francuzmi.

drakamena
19.07.2021 5 z 5

Kniha, která mi opakovaně vnesla úsměv na rty. Jednoduše dílko pro dobrou náladu. Skvěle napsáno, humor laskavý a milý. Poslouchala jsem jako audiobook a byl to vskutku zážitek. Určitě si poslechnu i další díly!

Nicole_picole
04.02.2021 odpad!

Příšerné, nečtivé, nezajímavé. Hlavní hrdinové popisují svůj život v Provenci..jak je vše složité oproti Anglii odkud pocházejí..ale že je v Provenci všude dobré jídlo..a o to jediné jde. Vážně nevím čím tahle kniha zaujala tolik čtenářů.

CarrieVel
31.01.2021 5 z 5

Jsem milovnicí všeho francouzského a především krásné Provence, kde jsem dokonce strávila svůj erasmus. Knihy od tohoto autora jsou pro mne proto srdcovou záležitostí, které mám spojené především s částí života, na níž nikdy nezapomenu.

Je obdivuhodné, jak spisovatel dokáže nenuceně, lehce, vtipně i hluboce líčit své francouzské zážitky. Přestože by se mohlo zdát, že se tato kniha ztratí mezi jinými podobného rázu, myslím si, že tato vybočuje nejen mezi jinými cestopisy, ale také mezi knihami samotného Petera. Obzvlášť skvělý je leden a červen... Ale ne. Všechny měsíce jsou úžasně popsány. Ke knize se neustále vracím stejně jako do krásné Provence.