Ztracený přístav

Ztracený přístav https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/149200/bmid_rob-ryan-a-cassie-maddox-ztraceny-p-L6T-149200.jpg 4 385 79

Další román, ve kterém irská autorka dokládá své mistrovství psychologické detektivky. V nedostavěném a jen z části obydleném satelitním městečku za Dublinem dojde k vraždě dvou dětí a jejich otce. Matka je převezena na intenzivní péči a bojuje o život. Případu se ujímá Dělovka Kennedy, vyšetřovatelské eso dublinského oddělení vražd. Zprvu se spolu se svým mladším parťákem Richiem domnívají, že případ je jasný: Pat Spain se stal obětí hospodářské krize, takže zabil svoje děti, pokusil se zabít i svou ženu Jenny a nakonec spáchal sebevraždu. Je tu však až příliš mnoho nevysvětlitelných okolností a stopy vedou dvěma směry zároveň. Navíc se ke slovu hlásí i Dělovkův soukromý život. Jeho sestra Dina, která se o případu dozví ze zpráv, začíná mít opět psychické problémy a vzkřísí něco, o čem se Dělovka domníval, že to má pevně pod kontrolou – něco, co se v těch končinách jednoho léta přihodilo jejich rodině, když byli ještě děti...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Argo
Originální název:

Broken Harbour , 2012


více info...

Přidat komentář
exlibris470
exlibris470
24.01.2024 3 z 5

Dlouhéééééééééé!

broskev28
broskev28
18.11.2023 4 z 5

„Když si necháte od ostatních mluvit do toho, na co byste měli mít svůj vlastní názor, když jdete s davem jenom proto, že je to v módě, tak co jste?“
Další detektivní případ Tany French – ne tak zašifrovaný jako třeba Temná zahrada, pro mne ne tak čtivý jako Podoba nebo Místo pro tajnosti. Ale určitě zajímavý a přečtení hodný, navíc právě s Podobou tady jistá podoba je. Mladické ideály a vidění světa v určitém věku ztratí své kouzlo a jednoznačnost, všichni dospějeme a většina z nás „prozře“. Naštěstí ne všichni, o to obdivuhodnější je jejich výdrž a přesvědčení. Určitě doporučuju, už jen kvůli Richiemu, Dině a Conorovi. (A nenechte se odradit opakovanými Kennedyho osloveními: synu, synku, starej brachu nebo brácho sype z rukávu častěji, než by mně jako čtenářce bylo milé.)

„Vražda je unikátní zločin z mnoha důvodů a jedním z nich je fakt, že pouze vražda nás nutí ptát se proč. Loupež, znásilnění, podvod, obchod s drogami, každý zločin z tohoto nechutného seznamu s sebou nese i vysvětlení; stačí pouze vložit pachatele do předem připravené přihrádky. Vražda si ale žádá odpověď.“


RafaelOrtega
RafaelOrtega
15.02.2023 5 z 5

Detektivky od Tany French mi kdysi nabídl někdo v knihkupectví jako alternativu za jinou knihu, kterou neměli. Autorka píše skvěle, přesně ví, jak funguje motivace, jak věci zdánlivě řešitelné, mohou v někom vyvolat úzkost tak velkou, že udělá fatální rozhodnutí. A přesně o tom je i Ztracený přístav. Je to nejdříve napínavé, potom výborně psychologicky rozehrané a nakonec sžíravé. Osobně mám z celé série nejraději Na Věrnosti, ale Ztracený přístav vyznívá v důsledku možná ještě silněji. Právě proto, že z odstupu a nadhledu nedává motivace pachatele smysl. Při bližším pozorování všech duševních pochodů a souvislostí do sebe všechno zapadá jako puzzle. Vždy se pozná, pokud je autor vzdělaný. Tana French studovala psychologii, a to je nesporná výhoda oproti jiným autorům. Ona přesně ví, jak některé myšlenkové a duševní pochody mohou, ale nemusejí, fungovat. Výborné a smutné.

lenny_prague
lenny_prague
04.11.2022 4 z 5

Kniha za mě mohla mít o 100-150 stránek méně a byla by i tak dobrá. Líbil se mi vhled do myšlení detektiva, příběh na pozadí ekonomické krize. Vrah byl pro mě překvapením a motiv mě trochu nadzvedl ze židle (proboha proč z takového důvodu vraždit?)... Něco dalšího od autorky si ráda přečtu, byla to od ní moje první kniha.

SuperSojka
SuperSojka
22.05.2022 4 z 5

Tana French je sázka na jistotu. Napínavý děj, solidní literární styl. Zde ještě navíc reflektuje bolestivou epizodu irské hypoteční a finanční krize, kterou symbolicky zobrazuje nedostavěné satelitní městečko. Vyvrcholení celého příběhu mě nakonec uvrhlo do tíživé melancholie, což není pocit, který bych čekala, když dočtu detektivku a odhalím pachatele.

kinsey
kinsey
06.02.2022 5 z 5

To mě tak strašné bavilo, že bych zvládla klidně ještě o 300 stran víc super děj, zápletka a hlavně postavy naprosto top. Díky moc

Eistee
Eistee
05.11.2021 5 z 5

Tana French píše trošku obšírněji, ale vůbec to nenudí. Dokáže mistrovsky popsat psychologii postav a zajímavě vyprávět detektivní příběh. Řekla bych, že u této autorky nevytváří těžiště příběhu ani tak děj samotný, jako spíše postavy. Ztracený případ je krásně rozehraný psychologický detektivní thriller z prostředí irského satelitního městečka.

Marcik7
Marcik7
02.08.2021 5 z 5

Všechny knihy Tany French jsou rozměrnější, mírně řečeno, ale čtenář to ani nevnímá, protože mají spád, popis prostředí a osob napomáhá představivosti a kapitoly rychle ubíhají. Zatím ani jeden díl mě nenudil, takže doporučuji!

Awča
Awča
23.03.2021 4 z 5

Autorku mám ráda, její styl vyprávění z pohledu hlavní postavy chytne a nepustí. Zločin a rozplétání nitek bylo zajímavé a originální. Na mě trošku moc košaté, přiznám, že kapitoly s Dinou jsem přeskakovala. A přes všechny řádky a písmenka se nám na některé věci nedostalo odpovědi (souhlasím s Wooloong). Závěrečná část knihy byla temná a nechala ve mě dost chmurné pocity.

martineden
martineden
19.03.2021 5 z 5

Jsem neobjektivní, protože autorka je moje oblíbená. Ale i přes mé růžové brýle ocěnuju vynikající psychologickou detektivku maximálním počtem hvězdiček.

Toledo
Toledo
19.03.2021 4 z 5

Detektivka za mne velmi povedena a i když se jednalo o delší čtení, nenudila jsem se. Vraha jsem neuhodla a konec byl pro mne překvapeni.
Jediné co mi trochu vadilo, byla dějová linka sestry detektiva, podle mne tam nemusela být...

sasena
sasena
11.08.2020 4 z 5

Mně se velice líbí styl psaní této autorky, takže mi vůbec nevadí délka jejích románodetektivek. Baví mě postavy, dokážu si je živě představit, celková atmosféra i děj. Právě to, že její detektivky mají atmosféru, pokaždé zatím úplně jinou, ale dokáže to vtáhnout do děje. Výhrady uvádět nebudu, protože bych prozradila příliš, ale asi takhle: když dva dělají totéž, není to totéž, že, detektive Kennedy? Peníze opravdu nejsou všechno a i zdánlivě neřešitelné problémy mají řešení, jen si je musíme umět připustit a pojmenovat a případně si nechat pomoci. A nemuselo by se to nechat zajít až tak daleko, že jde o život.
to wooloong: já si myslím, že to bylo vysvětleno stavem mysli té osoby (nechci být konkrétní).

Anetiina
Anetiina
22.06.2020 5 z 5

Moje srdcovka. Tana French píše skvěle, její Podobu miluju a Ztracený přístav je stejně dobrý, i když úplně jiný. Ztracený přístav je psycho a pro slabší povahy to asi není úplně snadné čtení. Líbí se mi vykreslení dopadů hypoteční krize na obyčejnou rodinu v Irsku, o to drsnější dojem to pak dělá na chudáka čtenáře :-)

marcela0282
marcela0282
23.03.2020 5 z 5

Ma treti kniha od teto autorky a uz je mi jasne, ze chci precist vsechny. Obdivuji to, jak dokaze vtahnout do deje a nikdy nepochybuji o jedine vete, ktera je napsana. Bavi me i to, jak dokaze popsat zed :D vlastne se mi tezko popisuje, co se mi v hlave odehrava po docteni. Zrejme je to opravdovy smutek. At uz u teto, nebo u jinych del autorky, se me osudy hrdinu natolik dotykaji, ze mam opravdovy pocit, ze jsem tam byla s nimi a to pouto je pro mne mnohem silnejsi nez u jinych knih. Netusim, cim to je, ale je to tak. Tato kniha je pro mne jeste osobnejsi, take mam dve deti, take bydlime v nove zastavbe, ale to je nastesti vse, co se tyce podobnosti. Nesouhlasim s tim, ze druha polovina knihy byla zbytecne natahovani. Naopak.

wooloong
wooloong
15.03.2020 3 z 5

Ten příběh, který začínal velmi napínavě a velmi tajemně, se nakonec zvrhl v předvídatelnou detektivku rozvláčně rozepsanou na víc než 500 stran. Ke konci už jsem četla jenom ze setrvačnosti. Dobrá spisovatelka se nám mění v grafomanku.
SPOILER! A navzdory naprosto vyčerpávajícímu popisu činu (především pro čtenáře) jsme se nedozvěděli, jak to bylo s těmi kostřičkami, sýkorkou s ukousnutou hlavou a rozmetanou moukou na půdě.

hana1988
hana1988
05.01.2020 4 z 5

Napínavé a poutavé, kniha vás hodně vtáhne do děje, ale byla jsem maličko zklamaná z konce.

Veronika2017
Veronika2017
09.06.2019 5 z 5

pro mě jedna z nejlepších knížek. Mám ráda, když je kniha obsáhlejší a má "hlavu a patu"

aralka
aralka
30.04.2019 4 z 5

Další super psycho detektivka od Tany, chytla, nepustila a bavila :-) ...nechápu, proč někdo řeší to, že kniha byla "zbytečně" dlouhá, prostě autorka považovala za vhodné popsat, co se stalo, tedy samotný trestný čin a dále myšlenkové pochody, pohnutky, naděje, strachy, sny, nutkání a touhy svých postav, aby měl čtenář všechny indicie a informace, jak k možnému vyřešení samotného trestného činu, tak i následně k pochopení příčiny a motivu pachatele.... a tomu se říká literatura, v tomto případě detektivní :-) a pokud to někoho nebaví, tak nevím, proč tedy vůbec čte, však i zvenku je vidět, že kniha je tlustá :-) ... všechny knihy od Tany French jsou kvalitně napsané a ve svém žánru patří k vyššímu levelu, právě ten nimravý způsob rozboru psychiky jednotlivých postav a uvěřitelnost samotných vražd vidím v jejím případě jako tu přidanou hodnotu oproti jiným rádoby šokujícím detektivkám, kdy dochází někdy až fantasmagorickým zvrácenostem...

konicekbily
konicekbily
24.07.2018 3 z 5

Spisovatelka píše dobře, a dobře se to i čte. Ale tentokrát si nás vychutnala se zbytečným natahováním - přes 500 stránek pro tuto zápletku považuji za přetaženou. Proč byly vraždy spáchány se mohlo popisovat v knize o sto až dvěstě stránek tenčí.

pifffka
pifffka
08.07.2018 5 z 5

Díky za takové knihy. Detektivka "s přesahem". Už dlouho ve mně kniha nevzbouřila tolik emocí. V životě nic není černobílé ani jednoznačné. Tana to ví a umí o tom napsat.

Štítky knihy

detektivní a krimi romány Irsko napětí

Autorovy další knížky

Tana French
irská, 1973
2010  80%V lesích
2012  83%Na Věrnosti
2013  84%Ztracený přístav
2015  81%Místo pro tajnosti
2017  77%Vetřelec

Kniha Ztracený přístav je v

Právě čtených2x
Přečtených531x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených33x
Knihotéce246x
Chystám se číst160x
Chci si koupit19x
dalších seznamech5x