Říše

Říše https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/322489/mid_rise-7yt-322489.png 3 44 10

Říše série

1. díl

Americká říše se rozrůstá až příliš rychle a rozpory v domácí politice ji zároveň přivádějí na pokraj kolapsu. Válka slov mezi pravicí a levicí přechází do otevřené války, ačkoliv většina lidí chce jen žít dál v klidu. Bitva mezi ultramoderními zbraněmi na jedné straně a pěšími vojáky na straně druhé ničí města a začíná ovládat venkov. Nicméně drtivá většina, jež nechce nic jiného než ukončit krveprolití a vrátit zemi do časů mírové existence, disponuje vlastní technikou, zbraněmi a geniálními stratégy. Když se americký sen rozplývá v násilnostech, kdo dokáže zajistit, aby národ a vláda táhly za jeden provaz? A na čí stranu se postavíte vy? * Orson Scott Card je výtečný vypravěč, jenž si svými sci-fi a fantasy romány získal miliony fanoušků a slova nesmírné chvály. Tentokrát se vydává vstříc přítomnosti a nabízí mrazivý pohled na možný průběh nové americké občanské války.... celý text

ViBe
ViBe
19.06.2020 2 z 5

Na knize je snad nejlepší doslov. Ačkoliv originál vyšel už v roce 2006, jeho myšlenky stále platí - v roce 2020, v době etnických nepokojů a s prezidentem, který je všechno jiné, než laskavá a moudrá osobnost, na jejíž volbě se shodly obě strany:
"Zapomínáme, že Spojené státy nejsou etnická země, kde starobylá krevní pouta dokážou lidi semknout i navzdory rozdílnosti názorů. Jsme tvořeni ideologií; myšlenky jsou naším jediným spojovníkem. A protože jsme dnes zavrhli volný trh idejí a polarizovali jsme se do dvou stejně nepříčetných ideologií, takže se obě strany mohou, s dokonalou přesností, označovat za šílence, jsme zralí realizovat zmíněnou další fázi, učinit preventivní kroky k tomu, abychom druhé straně zabránili uchopit moc a utlačovat naši stranu..."

Doslov je diskutován samostatně zde:
Keeping Things Civil: The Afterword to Empire by Orson Scott Card
http://americandigest.org/keeping-things-civil-the-afterword-to-empire-by-orson-scott-card/

patrik7568
patrik7568
01.12.2018 odpad!

Kniha, která začíná celkem všedně a obyčejně. Ze začátku nezaujme ani nezklame, avšak časem se začnou střídat akční a filozoficko-politické kapitoly, přičemž většinu čtenářů zřejmě více zajímá právě jedna z nich a ta druhá o poznání méně. Obojímu je věnován dostatečný prostor.
Odečítám hvězdičky za následující věci:
-1 hvězdička: v těch kapitolách, které jsem výše označil jako filozoficko-politické se autor zřejmě bojí ponořit do hloubky (nebo toho není schopen)

-1 hvězdička: "obyčejní" protivníci (ať už z řad armády nebo povstalců) jsou až příliš neschopní a neinteligentní (v úkrytu ve státě Washington na konci knihy elitní vojáky ani nenapadlo, že zajatec může nevymlouvat jméno člověka, který má jejich frakci velet schválně - že dotyčný člověk třeba s nimi nemá nic společného a povstalec je chce jen uvést na falešnou stopu, pár vojáků zvládne víc než desítky protivníků apod.)

-1 hvězdička: autor se snaží skrývat svoji pravicovou orientaci, a to jen velmi těžko, zejména v pozdější fázi. Což je ještě horší než, kdyby ji záměrně neskrýval a prostě napsal tu knihu otevřeně neobjektivní z politického hlediska. Aspoň by to nebylo tak ubohé (levicoví povstalci, kteří zabíjí nevinné civilisty, fanaticky levicová sekretářka, která ze vzdálenosti pár centimetrů svému šéfovi po letech známosti vystřelí mozek z hlavy, a v kontrastu s nimi fašistický generál, který sice chce vyhlásit stanné právo a zbavit se novinářů a "teploušů", možná pár barevných, kteří si budou vyskakovat, ale jinak je to v jádru vlastně dobrý člověk - nikoho jiného nezabije).

-1 hvězdička: za "vážný" doslov o toleranci, který mě málem i rozesmál (vzhledem k tomu, za co jsem odečetl minulou hvězdičku). Tvrzení, že jak levičáci, tak pravičáci se do autora naváží a říkají, že k nim nepatří, mne rozesmálo opravdu. Jediný důvod, proč by extrémní pravice mohla na tohoto autora útočit, je snad jen to, že ještě nepopírá holocaust (po dočtení knihy jsem si schválně vygooglil jeho politické postoje), jinak mě nic nenapadá.

Knihu jsem četl na základě recenzí a doporučení na autorovu jinou knihu (Enderova hra), kterou jsem se chystal přečíst, jakmile dočtu tohle. Nyní se ji již přečíst nechystám. Když jsem Říši dočetl, nemohl jsem uvěřit, že tohle napsal údajně "skvělý autor".


karantena
karantena
14.10.2018 5 z 5

Mě se kniha líbila a doporučila bych jí hlavně pro muže.

trudoš
trudoš
14.10.2018 3 z 5

Orson Scott Card rozehrává drama moderní občanské války na území USA. Ovšem válečná masakrovaná se nekoná, na tuhle strunu se totiž nehraje. Celý konflikt v důsledku připomíná rétorický souboj těch špatných (tedy pomýlených rebelů) a kladných (obránců „pravých amerických hodnot“), čistě proto, že zápletce chybí širší rozsah. A to i přesto, že zde dojde k bitvě o New York. I když tu bych raději nevytahoval.
Pořád je v tom ale spousta dobrých myšlenek. Navíc děsivá historie konfliktů v Jugoslávii a Rwandě ukazuje, že je-li země dostatečně paranoidní, vyostřený konflikt uvnitř vlastních řad není úplně nereálný. Po stránce teoretické je tak román perfektní, pokládá mnoho zajímavých otázek a srovnání, které člověka donutí zamyslet se nad uskutečnitelností autorovy vize. Jestliže však hledáte realistickou reportáž s tématikou moderní občanské války, sáhněte raději po bravurní komiksové sérii DMZ Briana Wooda a Riccarda Burchielliho. V konkurenci s tímhle, nemá Card absolutně žádnou šanci.

Ladinek
Ladinek
01.10.2018 3 z 5

Trochu jsem z toho měl pocit, že čtu nějakou sci-fi z meziválečného období. Zničehožnic se vyloupnuvší armáda robotů - to je jako něco od J.M.Trosky.

3DD!3
3DD!3
16.10.2017 4 z 5

Výborná politická sci-fi, která se může skutečnosti blížit více než by některým bylo milo. Card předestírá vizi, ale zároveň stíhá bavit. Teoreticky by mohla jeho kniha sloužit jako předloha pro díl ze série Call of Duty (třeba Civil War). Jak Malich ta Cole jsou sympaťáci a Torrent jako génius v pozadí vynikající. Akce svižná, politické pasáže tak akorát, pro příznivce televizních 24 hodin dokonalé.

Hadati
Hadati
12.08.2016 3 z 5

Při čtení této knihy je vhodnější mít větší povědomí o fungování vnitřní politiky Spojených států amerických, ale není to nezbytné. Politické komploty se zde střídají s vojenskou akcí. Jak je u Carda zvykem, příběh šlape jako hodinky, někdy až moc dobře, ale Cardův patriotismus tady nejen vystrkuje růžky, ale i všechna chapadla, takže čtenářům, kteří mají vůči USA averzi tuhle knihu nedoporučuji. I nestrannému čtenáři několikrát přijde na mysl, že to Card přehání. V druhé polovině knihy pak přijde nečekaný zvrat, který by jen málo čtenářů očekávalo. Kniha pak celkově vyznívá spíše jako seminární práce na téma, co by se stalo, kdyby se v Americe znovu rozhořela občanská válka, než jako klasické sci-fi, ale nutí čtenáře k zamyšlení. Přirovnal bych to k diskuzím typu, co by se stalo, kdyby se Československo rozhodlo, že odmítne Mnichovskou dohodu a bude svou zemi bránit se zbraní v ruce.

Polinius
Polinius
02.05.2016 3 z 5

Nejedná se o mistrovské dílo a nejedná se o SF. Kniha je vojensko-politická fikce, která se čte poměrně dobře, ale pro čtenáře, který nežije v USA ztrácí dost kouzla. U nás prostě neprobíhá boj Demokraté – Republikáni. Chtěl bych ocenit autora, že když už šlápl námětem knihy to příslovečného výkalu, že to moc nerozmazával a zůstal u 400 stránek.
EDIT po delší době:
Přesto, že jsem dal jen *** tak jsou to poctivé tři hvězdy. Kniha je prostě jen dobrá.
EDIT2: Příběh nekončí v první knize, má i pokračování, které u nás nevyšlo.

Disease
Disease
30.06.2014 4 z 5

Méně akční, než jsem čekal (naštěstí). Jen ty pokusy o humor trochu obtěžovaly. Ovšem možná to byl autorův záměr, z vojny si pamatuji, že gumy smysl pro humor nemají.

SONP
SONP
15.04.2014 4 z 5

Kdo se rád rochní v politice jako já, tomu se bude (stejně jako mě) kniha líbit a akční pasáže mu budou spíše překážet ve vychutnávání páně Cardových někdy dosti zajímavých politických názorů na politickou situace v USA (a nejen tam). Hodnocení jsem chtěl dát původně nižší za za vlasy přitažené vybavení rebelů "mechy a motovznášedly", nicméně jsem se v doslovu dozvěděl, že kniha patří do jakéhosi herního světa a tak je to trochu i pochopitelné. Tedy 80%, ale pokud nejste homo politicus, odečtěte si klidně i 30-40%, protože v takovém případě se pravděpodobně unudíte k smrti.

Autorovy další knížky

Orson Scott Card
americká, 1951
1994  88%Enderova hra
2002  89%Mluvčí za mrtvé
2001  89%Enderův stín
2002  78%Xenocida
2010  84%Ender ve vyhnanství

Kniha Říše je v

Právě čtených2x
Přečtených62x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce52x
Chystám se číst16x
Chci si koupit9x