Rezistence

Rezistence https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134258/bmid_rezistence-134258.jpg 4 3705 514

Měl to být pro Tris šťastný a slavnostní den, ale všechno dopadlo úplně jinak. Po krvavé tragédii mezi frakcemi vzrůstají konflikty a nad společností se vznáší válka. Tris se musela rozhodnout už jednou – a teď ji čeká další volba. Dřívější rozhodnutí, obavy, zármutek i provinilost, to vše ji teď dostihlo a Tris nezbývá než bez výhrad přijmout svou Divergentní identitu. Dokáže se ale vyrovnat se vším, co to znamená?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Sci-fi , Pro děti a mládež

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Insurgent , 2012


více info...

Přidat komentář

Ejmy30
07.04.2024 5 z 5

Dvojka za mě trochu slabší, než první díl. Bylo tu sice mnohem víc akce a nebezpečí, jednička je ale takový hezký úvod do celé série, který u mě vede.
Rezistence se od filmu liší docela dost, hlavně ten konec, který mi tady přišel lepší (i když - zase takový rozdíl v tom, jak to dopadne, není)
Tris mě trošku štvala - dokážu ji pochopit, ale kvůli svému strachu se párkrát zachovala dost hloupě.
Jinak skvělé porkačování a jsem zvědavá na trojku, která nebyla dotočená.

Michelle13
21.02.2024 5 z 5

Druhý díl této série opět nezklamal, jak film, který byl skvělý tak i kniha, která byla ještě lepší, je to tak napínavé, že Vás to nutí aby jste tu knihu přečetli na jeden zátah. Mě to sice trvalo pár dní, ale už jsem se těšila až vezmu do ruky třetí díl. Za mě fakt super a dobře se to čte. Kdo ještě nečetl určitě si to přečtěte.


Eva_Skala99
04.12.2023 3 z 5

Celá série má své kouzlo, přečteno jedním dechem, ale znovu už se k ní asi nevrátím. I tak doporučuji, určitě si najde své oblíbence. Knihy jsou dobře napsány, ale není to můj šálek kávy.

Nathally
06.11.2023 5 z 5

I tento díl, stejně jako Divergence se mi líbil a bylo to ještě mnohem víc napínavé. Sice byl trochu slabší, ale to vůbec nevadí, protože i tak je to úžasná knížka. Opravdu velká škoda, že film pokazili.

Magdyla.8
02.11.2023 3 z 5

Rezistence se velmi liší od filmu. Je to nejspíš škoda, protože mě začíná velmi bavit série Divergence. Kniha je sice místy zamotaná, ztrácela jsem se v tom kdo ským zrovna bojuje. Ale má to spád, žádné hluché místo, romantiku na nože taky u hrdinů chápu. Film neměl takový akční náboj a nemohl vystihnout všechny ty pocity, které jsou v knize dobře popsány. Jsem zvědavá na konec této trilogie.

Malarkey
08.08.2023 3 z 5

Do pokračování této série jsem šel okamžitě, moc neváhal. Když tu knihu mám doma, tak proč ne, že? Kór, když první díl skončil tak, že Vás hned láká na čtení druhého.

Druhý díl mě ale trošku zklamal. Jsou tu momenty, které se vlečou. Děj se nikam neodvíjí, vlastně se toho nic moc neděje. A tyto momenty jsou poměrně dlouhé a neberou konce. Navíc je z toho pořád cítit to young adult, takže je tu stále kladen důraz na city, který je mnohdy až přes čáru.

Bylo zajímavé nicméně sledovat, jak se tento dystopický román odvíjí a docela jsem zvědavej, jak rozdílný bude ve filmovém provedení. Na třetí díl si nicméně dám nějaký čas odstup.

Noshelfcontrol
21.07.2023 4 z 5

Rezistence mi dala trochu víc zabrat. Některé pasáže se neskutečně vlekly. Tady už se film hodně odchýlil od knižní předlohy a my tak měli možnost zažít spoustu nových neznámých scén.
Hodně se zde rozebírala Trisina psychika a to jak se vyrovnává s traumaty boje a ztráty milovaných osob. Bohužel jí to nemohu vyčítat, kdybych já přišla o své rodiče a zabila nejlepšího přítele, také by se mi pak nechtělo dál žít ... Ale pořád je tu alespoň ten Čtyřka, který se tedy až od půlky knížky začal konečně chovat jako zamilovaný muž :D Protože do té doby mi hodně lezlo krkem, jak se k Tris chová.
Trisino sebevražedné jednání a místy nelogické chování se bohužel táhlo většinu knihy. Nechci znít necitlivě, určitě je to tu moc dobře napsané a detailně rozebrané. Toho si vážím. Jen jak se říká, čeho je moc, toho je příliš.
Poslední čtvrtina knihy mě bavila a četla se asi nejlépe, když konečně Tris došlo, že nechce umřít a začala tak pořádná smršť zvratů.
A jak už to tak bývá, pořádně jsme si poplakali (nebo aspoň já, protože jsem cíťa :D). Postav, které nás opustili je mi velmi líto... byli to úžasní lidé, které jste si okamžitě oblíbily...

Ale teď už na mě čeká to dlouho očekávané finále, které mi ani filmová plátna nedopřála :DD

gabriela05
02.05.2023 5 z 5

Druhý díl knižní série se mi četl stejně dobře jako první. Bylo v něm napětí a příběh měl spád. Více se zde dočteme o Trisiných pocitech a myšlenkách. Oproti filmu se ale knižní verze značně liší. Tris mi v této druhé knížce přišla zlomená, slabá, nedokázala vzít ani zbraň do ruky. Měla pocity viny, které nejspíše chtěla vykoupit vlastním sebeobětováním, takže se bezmyšlenkovitě vrhala do nebezpečných situací. Nelíbilo se mi, jak se k sobě Tris a Čtyřka chovali. Ve filmu mi jejich chování přišlo dospělejší, uvědomělejší, v knize odpovídalo chování náctiletým. Z toho důvodu se mi film líbil o něco více.

Tamirai
16.04.2023 3 z 5

Prvá časť sa mi veľmi, veľmi páčila. Táto bola podľa mňa už nejaká slabšia, ale stále fajn . Bola som sama zvedavá, po Divergencii, ako to bude ďalej.

Ejv
16.04.2023 5 z 5

Druhý díl taky skvělý! :)
Můžu jen doporučit..

Veve721
15.11.2022 4 z 5

Slabou stránkou (z mého pohledu) je poměrně vleklé rozpitvávání psychického stavu hlavní hrdinky. Tris se po traumatických událostech zaviněných bojovou simulací nedaří dostat pod kontrolu své pocity. Vyšiluje, nikomu nedůvěřuje a dělá tajnosti. Na jednu stranu je pochopitelné, že se člověk po tolika úmrtích sesype. I tak mě ale jako čtenáře štvalo, když vycvičená bojovnice odmítala vzít do ruky zbraň, přestože byla v ohrožení života a když se každou chvíli slepě vrhala do nebezpečí s vidinou mučednické sebeobětující smrti.

Dokážu plně pochopit, že pořádně mužným chlapákům kňourání náctileté hrdinky poleze krkem a tento díl se jim proto nebude číst tak hladce, jako díl první. Mě ale bavil. Mám Divergenci jako sérii jednoduše ráda, a to i se všemi slabostmi a nedokonalostmi v charakterech hlavních hrdinů. Postavy díky tomu působí neuvěřitelně živě a realisticky, ne jako banda dokonalých superhrdinů. Mají své strachy, traumata, výčitky svědomí, nedůvěru a problémy ve vztahu, které musí vyřešit. Autorka dokázala výborně zachytit křehkost psychiky běžného člověka a uvěřitelně zapracovat reakce na krveprolití a smrt nejbližších. Zároveň nám poodhalila více ze světa frakcí a jejich fungování. To vše velmi čtivou formou, kdy vás baví otáčet stránku za stránkou, přestože nad některými rozhodnutími hlavní hrdinky nevěřícně kroutíte hlavou.

JaniisB
02.11.2022 3 z 5

Konec se mi víc líbil ve filmu.

Hakate
23.08.2022 4 z 5

Napínavý dobrodružný Sci-fi příběh z postapokalyptického světa, svět rozdělený do frakcí.
Serie se mi líbila. Film jsem neviděla, tak nemohu porovnat.

Celá serie se mi líbila, postavy jsou sympatické.

Obelix15
23.08.2022 4 z 5

Pokračování ságy o budoucím soužití lidí a lidské komunity. Opět pěkně napsáno, líbili se mi to.

krejcovka76
14.06.2022 4 z 5

Další díl ze známé trilogie, který jsem nejdřív viděla jako film a teprve potom četla knižní předlohy. Na rozdíl od prvního dílu se docela dost lišil v příběhu. Některé pasáže byly zajímavější, některými jsem se trochu prokousávala, proto o jednu * míň. Tris mě začala trošku štvát svým heroickým sebeobětováním a "chozením přes mrtvoly". Tak uvidím jestli si to v dalším díle vylepší.

Jara.v
08.06.2022 4 z 5

Za mě je pokračování lepší než první díl. Celý byl napínavý a jde víc do hloubky ohledně myšlenek Tris a toho co prožívá. Vývoj její osobnosti a poznání. Všechno ve velmi krátké době. Těším se na třetí díl.

E.T.007
07.05.2022 4 z 5

Vydarené pokračovanie prvej časti. Latku, ktorú autorka nasadila v Divergencii, nespustila v Rezistencii ani o milimeter. Opäť ma vtiahla do deja a ja som sa chcela ocitnúť priamo v ňom.

TerezaMondeková
14.04.2022 4 z 5

Co se týče druhého dílu... nechybělo překvapení, vzrušení, akce. Ani láska, přátelství, jak se vyrovnat se ztrátou blízkých, jak je těžké žít s vinou, jak odpouštět. Nechyběly ani dost emoční okamžiky. Ale přijde mi že knižní a filmové zpracování se teď docela lišilo. Ať už jde o charaktery postav, děj, konec.
Romantická linka... nevím. Mezi Čtyřkou a Tris to dost skřípalo. I když... kdo z nás by měl romantický a dokonalý vztah bez hádek, když je válka. A navíc i když se hádali, tak mezi nimi bylo pouto, které i přes to všechno bylo evidentní.
Jsem moc ráda, že jsme se v knize opět setkali s předešlými postavami, které jsem si oblíbila a blíže jsme se s nimi seznámili. U některých jsem ráda nebyla a samozřejmě mi bylo líto některých postav, které v rámci války zemřeli.
Co mi dost zkazilo dojem z knihy, tak to byla Tris. V tomhle díle mi dost lezla na nervy. V prvním dílu se mi líbila... odvážná, nebojácná, citlivá, nesobecká. Ale teď mi přišlo, jako by ze sebe dělala schválně mučednici. Na jednu stranu jsem se jí snažila pochopit, přišla o všechno. Rodinu, přátelé, výčitky z toho, co udělala, ale po čase to prostě lezlo na nervy. Navíc to její myšlení "Já jsem divergentní, já všechno můžu dokázat, nikdo jiný ne". Prostě ne.
P.S. Neohrožení jsou svobodný a umí žít!

roman9276
25.03.2022 3 z 5

Nějak jsem nepochopil hype okolo týhle série. Jasně, jsem teprve po konci druhého dílu, ale stejně. Děj je nemastnej neslanej, nějaký velký odhalení se teda moc nekonalo, Tris mě teda neskutečně sere. Děj je nějak neuvěřitelnej a další Hunger games se tady určitě nekonají. Průměrná dystopie, která nabízí spíš nic, než moc. Opravdu k neuvěření je jak z hlavní hrdinky, která žije celý život ve frakci odevzdaných, je během pár týdnů neohrožená bojovnice, když tréninků teda moc neabsolvovala a celkově se překopala její osobnost. Asi už jsem na tenhle žánr starej nebo nevim...

holkazbrooklynu
22.03.2022 5 z 5

Druhý díl Sci-fi příběhu z postapokaliptického světa plný emocí, netradiční hierarchie společnosti, zakázané lásky a nepříznivých okolností. Krásně zvolený způsob psaní, každá informace v příběhu má svůj význam a smysl. Mezi hlavními hrdiny je nadupaná chemie. Skvělé, stojí za přečtení, ale není nutno pokracovat v dalším díle. Neshoduje se s filmem, chybí posavy a důležité scény co formují postavy.