Revival

Revival https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/236593/mid_revival-6YH-236593.jpg 4 816 187

Temný a uhrančivý román vypráví o knězi, který před lety přijel do novoanglického městečka. Získal si zdejší obyvatele a stal se přítelem a mentorem mladého chlapce. Při nehodě však přišel o rodinu. V plamenném kázání proklel boha a z městečka odešel. Po několika desetiletích se chlapec, nyní narkoman, s knězem náhodou setká. Životní příběh obou mužů, jejich setkání a střety jsou stejně šokující a nevyhnutelné jako ohromující vyvrcholení knihy. Román je dokonale namíchanou nostalgií 60. let a starého dobrého amerického hororu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Fantasy

Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Revival , 2014


více info...

Přidat komentář

Nik..
16.01.2024 4 z 5

Samotné čtené:
Revival je poměrně kratší knížka. Hodně dobře se čte, i když vlastně nevíte proč. Kolikrát jsem se jen tak zastavila a říkala si, co mě na tom sakra baví Nedokázala jsem si odpovědět, ale věděla jsem, že tam prostě něco je, něco proč mě to strašně baví číst. Od prvního slova Vás vtáhne, na začátku jen proto, že čekáte, co se z toho tak vyloupne, pak už samozřejmě čekáte, jak tohle může skončit. Jednoznačně radím, přečtěte si tuhle knihu, svým způsobem je dech-beroucí, z nějakého důvodu. Až teda na konec, musím říct, ten mi přišel, mírně řečeno, přitažený za uši, až se mi tam asi jedna část vůbec nehodila.

Začínáme malým chlapcem, a knězem, který se nastěhuje k nim do města. Tihle dva k sobě najdou cestu, která se vlastně bude proplétat celý jejich život. Kněz si většinu lidí i dětí ve městě získá. Co tam tak přidat, aby děj nabíral na obrátkách? No jednoduše úmrtí milované rodiny kněze, která ho naprosto změní.. Jo a tenhle kněz má veelkou slabost pro elektřinu a všeho kolem ní. Po hodně nevydařeném kázání opouští město. No a mezitím než se tihle dva potkají, tak je vykreslený život teď už ne-malého chlapce, přes bouřlivý románek (ano, dámské srdce nejednou zaplesá i u Kinga) přechází to na život hudebníka v drogách. Jak už by se to čekalo, v tomto životním dnu se životy těchto dvou mužů potkají znovu. . A jak to bude pokračovat? Jak do tohohle všeho pořádně zasáhne elektřina?

Závěr:
Takžeeee... přeji příjemné čtení! - Doporučuji!

LuckaLO
09.10.2023 5 z 5

Po přečtení téhle knihy nechci umřít. Ne že bych teda předtím chtěla, ale teď se toho trochu bojím. Trochu víc. :D


kolacky
21.08.2023 4 z 5

Kam Mistr na ty hnusné nápady chodí... Zpracuje je bezvadně, ale dobře po nich člověku není.

Luigi1
23.06.2023 3 z 5

Pomalý rozjezd u kterého i zůstalo

Disease
27.02.2023 4 z 5

Jako popis jednoho života a doby s tím související parádní. Když se "začnou dít podivuhodné věci", je to slabší, ale celkový dojem je fajn.

esfinge
10.02.2023 3 z 5

Za mě, jako velkého milovníka S. Kinga, je tento průměrný. Četlo se mi zvláštně, hltání stran se střídalo s lehkým nucením se do čtení.
Ale jinak sonda do jednoho životního osudu, který sledujeme od dětství až prakticky do stáří, od nevinnosti přes životní omyly a osudová setkání, je krásně a mrazivě tajemná.

Patrik02
03.01.2023 5 z 5

Řekl bych klasický King. Pomalejší začátek, plíživé cosi, co Vás při čtení lechtá na zátylku od prvních stran, se postupně dere na povrch a graduje až do hrůzného finále. King v knize nechává nahlédnout za oponu života rockového kytaristy a jeho bujarého života, líčí osudy muže, který ztratil víru a pro odpovědi na své otázky neváhá jít přes mrtvoly. Grimoáry a zmínka o H.P. Lovecraftovi byla velice příjemným zpestřením.

soukroma
21.09.2022 4 z 5

Děsivý hororový konec a ohavné hrůzy kolem nejrůznějších "vedlejších" účinků záhadné léčby páté postavy a její posedlosti elektřinou jako prostředku uzdravování (a nahlédnutí za brány smrti).
Ale jinak velice propracovaný životopis hlavní postavy, se všemi úlety, plusy a mínusy, a jeho rodinou, opět s plusy a mínusy, první láskou a hlavně vztahem ke komplikované páté postavě.
A ještě lepší dumání ne nad smrtí a životem po životě, ale o víře jako záchranném kruhu pro nás všechny, zejména v případě nouze nejvyšší, trvalém strachu, stresu, bolesti vlastní a bolesti a ztrátách nejbližších.

"Psaní je báječná a děsivá věc. Otevírá hluboké studny paměti, které byly dosud pevně zatlučeny."

"Neexistuje žádný důkaz o životě po životě, věda neposkytuje žádnou oporu. Máme jenom to holé ujišťování doplněné naší mocnou potřebou věřit, že to vše dává mysl. ... měl jsem zjevení.
Náboženství je teologický ekvivalent pojišťovacího podvodu, kde rok za rokem platíte pojistné, a potom, když potřebujete čerpat výhody, za které jste platili s nábožnou přesností, zjistíte, že společnost, která si vaše peníze brala, vlastně neexistuje. "

"Domov je tam, kde chtějí, abys zůstal déle."

MM_Master
26.07.2022 5 z 5

Nie, nezomrelo to, čo večne odpočíva, a dlhý vekov beh i smrťou smrti býva.

hankamol
15.07.2022 5 z 5

Drsný, nemám z toho dobrý pocit.

killy
03.09.2021 3 z 5

Jamie šel životem přesně tak jak by asi každej kluk a chlap jeho věku chtěl... Holky, kapela, večírky, chlast... Kdo by řekl, že ta cesta bude z velké části spojená s cestou reverenda Jacobse. Opět mě velmi zaujala povaha postav, posuny k dospělosti a zodpovědnosti které dělal Jamie i posuny k šílenství reverenda Charlieho... Finále je velkou Lovecraftovskou poctou. Musím říct, že jsem stále v knize hledala jednu věc, té jsem se ale nedočkala a proto hvězdičku dolů :)

Alix
07.05.2021 4 z 5

King sice svůj styl během let trochu mění, ale pořád je to on a to je důležité. Příběh reverenda, který se postavil Bohu, když mu vzal to nejdražší, a malého chlapce, na kterého měl kdysi velký vliv, se zamotává, když se ti dva znovu a znovu setkávají a chlapec, už jako dospělý muž, se dostává do vleku sil, kterým se nedokáže vzepřít. Je to zajímavá sonda do duše lidí nešťastných i doufajících a konec je, aspoň pro mne, hodně deprimující.

Dani419
07.03.2021 4 z 5

Asi jsem od tohoto příběhu čekal víc. Ale je to jeden z mých prvních Kingů a věřím, že dojdu v jeho knihách k porozumění a dokonalosti.

michal3736
18.02.2021 3 z 5

Kniha se mi v podstatě lbila, ale myslím, že si ji určitě užije více milovník starého rock and rollu, než já. Ta spousta kapel a písní, které mi nic neříkali bylo trochu iritující. příběh o šíleném vědci super...finále, které jakoby se snažilo vypadnout od Lovecrafta bylo super, akorát by toho mohlo být více...

Lenka.Vílka
19.01.2021 5 z 5

"Revival - Before Their Eyes / Landon Tewers"

Dnes začnu něčím, čím bych spíš měla končit, ale kdo nemá rád změny, že? Je to ale tím, jak kniha začíná. Protože já mám takové vyprávění ráda. Část děje se odehrává v minulosti a část v přítomnosti. Ale je to vyprávěno pohledem už dospělého Jamieho. (Letmým pohledem na poslední řádek v knize zjistíte, proč tomu tak je. Ale na co si kazit den, že? I když přiznávám, mělo mě to napadnout vzhledem k věnování autorům). Čili je tam hodně vsuvek, který by jinak šestiletého kluka rozhodně nenapadly. Bylo to příjemný. Protože tím pádem to není naivní vyprávění o tom, "jak se ta strašná věc tehdy stala". A taky se příjemně skáče ve vyprávění. To já ráda.

Jamie se tedy s Charlesem znovu potká ve svojí nejhorší chvíli, leč on sám si nic takového nepřipouští. A potom přijde ta nabídka. Že Jamiemu pomůže. Způsobem, který umí nejlépe. A mě hned zajímalo, jestli dojde k vyléčení jednoho ubohýho feťáka nebo bude nahrazena jedna závislost za druhou. Protože anotace je krutě tajemná. Vždyť já původně myslela, že to bude nadpřirozená elektřina. Jo, a potom jsem asi šestkrát přehodila výhybku. Že má borec rád výplachy, které občas vyjdou a občas ne. (Protože já jsem vážně chtěla vědět, proč to Jacobs dělá a jestli to souvisí a tou věcí v zatáčce, nebo to byla jenom výmluva.) Abych se před koncem rozesmála, jak mě ten kulišák královskej kralovsky dostal, abych dočetla se zatajenym dechem, přestože jsem měla jít dávno spát. (Dobře jsem tedy udělala, že jsem četla pouze anotaci knihy, ne zadní desky knihy. Tam je totiž od anotace jedna věta navíc. Bez ní jsem si knihu užila knihu mnohem víc. A hlavně déle.)

"Charlie Jacobs byl dobrý Samaritán. Byl však napůl šílený vědec a toho dne v opuštěném autoservisu jsem mu posloužil jako nejnovější pokusné morče. Mohl mě zabít a někdy - vlastně dost často - lituji, že se to nestalo."

Protože od té doby, co jsou Jamiemu poprvé "nasazena sluchátka", začne dost hustej matroš, mnohem hustější než ten, který si do té doby dávkoval sám. A pravda začne vyplouvat na povrch, aby to bolelo. Všechny.

Musím říct, že mě Revival chytil. Přestože kniha nemá moc stran. Lehce přes 300. Přesto obsahuje strašně moc sdělení, myšlenek a celý život kluka a reverenda, který to vzal za špatný konec, kterým tajemně probublává to, co na konce děsivě bouchne. Protože Revival je o víře (normální, ztracené i slepé), závislostech (nejenom těch, které vám běhají v krvi) a rozhodnutí, která z vás možná udělají boha, ale za jakou cenu. Taky hodně o muzice, stárnutí, naději a její ztrátě.

Po dočtení absolutně chápu smíšené reakce. Je to v podstatě popis jednoho života. Což bych mohla říct též o knize mistra Nesba, kterou jsem teď četla, kterou na zadním obalu vychvaluje mistr King. A to nebudu zmiňovat, že i v Revivalu je taky "zatáčka, kde končí vraky". Moje já vyhledávající konspirace hned ožilo :O ale zpátky ke Kingovi.

Nerada bych nějak spoilerovala ohledně konce. Ale mě se líbil. A usínalo se mi po něm vážně těžce. Protože mě celou dobu zajímalo ono "Kde najendou byla tvoje víra?". Protože Charlie Jacobs ztratil svojí víru, když přišel o rodinu. V rámci těch pouček, není tam náhodou něco o tom, že bůh je milosrdný? (Expert promluvil, že?) Protože na popisu smrti jeho rodiny vážně nic milosrdného nebylo. Možná váš pohled na knihu ovlivní, jestli pochopíte Charliho Jacobse. Protože tu myšlenku a to co v lidech zneužíval, je to nejhorší, co může jeden člověk tomu druhému udělat.

PS: na to kolik má kniha stran, je tam pekelně dost chyb. Neruší to v čtení, ale jsou to takové zbytečnosti, které prostě zamrzí. Třeba špatně použitá spojka. To byla častá chyba :(

smudlajs
07.01.2021 5 z 5

Čekala jsem trochu něco jiného, ale rozhodně nejsem zklamaná. Příběh je poutavý a velice dobře psaný, takže se čte velice dobře a prostě vás zajímá co má Rev za lubem. Jak už tu bylo zmíněno, Kingův styl se za ta léta psaní prostě změnil, ale neřekla bych, že k horšímu. Je prostě jiný. Za mě si kniha pět hvězd rozhodně zaslouží.

n.ezn.amy
01.01.2021 5 z 5

V šedesátých letech přijede do města kněz, který ihned získá oblibu mezi místním obyvatelstvem a hlavně chlapcem Jamie Mortonem, pro svou milou povahu. Ovšem po nehodě, kdy zemře jeho žena při kázání prokleje boha a odejde. Po letech se oba setkají a vše směřuje tragickému závěru. King prostě umí napsat tu správnou atmosféru 60. let, vždy mě díky tomu vtáhne do děje a člověk vidí to malé ospalé městečko, kostel, staré dobré americké káry. Tohle na jeho psaní obrovsky oceňuji. Můžeme namítnout, že prostě jeho styl psaní už není takový co byl před třiceti lety, ale člověk se mění a s ním i styl jeho psaní. Přesto za mě pořád skvěle odvedená práce

Petkona
30.12.2020 3 z 5

Kniha se mi líbila tak napůl. Některé časti mě bavily a některé ne. Rozhodně má kniha skvělý nápad. To se nezapře, ale s ostatními Kingovými horory to bohužel nemůžu srovnávat, protože tohle většinu knihy horor nebyl. Snad nějakých padesát stránek před koncem o to byla snaha, ale nepříjemný pocit jsem z toho neměla. A konec byl poměrně zvláštní a moc mi k celé knize jako rozuzlení neseděl. Přinejmenším to byl ale zajímavý námět, ale jinak mě kniha moc nenadchla.

Metla
02.12.2020 4 z 5

Otázka: Smrti, kde jest tvá kosa?
Odpověď: Ta je kurva všude.

Jak napovídá citát, "Revival" je kniha o smrti. Ale také o životě, o lidech, jejich důležitých momentech a křižovatkách, o ztrátách, bolesti, víře i nevíře, o závislosti, posedlosti... Muzikant Jamie Morton nás provede od svého dětství až po "jak jsem sakra mohl tak zestárnout?"
Kniha má pár napínavých i děsivých momentů, většina stránek však s hororem jen decentně koketuje. Stephen King už dávno minul hranici, kdy musel dělat vše pro čtenářskou spokojenost - zdá se, že častěji píše podle své vnitřní potřeby. Představuje své postřehy, přemýšlí, analyzuje, stále dokazuje znalost lidské duše (zvláště jejích temnějších zákoutí).
"Revival" se mi bohužel trefil do období, kdy mám nedostatek času a klidu na četbu, což se na dojmech podepsalo kapku negativně. Zvolna jsem se houpala na vlnách kolem 70%. Tři nebo čtyři? Přiznávám, pořád mám pro pana Krále slabost, jakkoliv bych tento román nezařadila do TOP 10 jeho knih.

pidalka777
23.08.2020 2 z 5

Jak King stárne tak měkne. Kniha začala mít takové ty "kingovské koule" až padesát stran před koncem. Bohužel se mi moc nelíbila

Štítky knihy

horory

Autorovy další knížky

Stephen King
americká, 1947
1994  87%Řbitov zviřátek
2023  89%Pod kupolí
1993  90%Osvícení
2001  95%Zelená míle
2008  89%Svědectví

Kniha Revival je v

Právě čtených15x
Přečtených1 110x
Čtenářské výzvě66x
Doporučených38x
Knihotéce454x
Chystám se číst182x
Chci si koupit60x
dalších seznamech7x