Respektovat a být respektován

Respektovat a být respektován https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56109/bmid_respektovat-a-byt-respektovan-GBY-56109.png 4 269 65

Výchova dětí založená na uplatňování moci a síly je vyčerpávající a přitom málo účinná. Má negativní dopady nejen na plnění každodenních oprávněných požadavků, ale také na sebeúctu, rozvoj osobnosti a vzájemné vztahy všech zúčastněných stran. Totéž platí i pro komunikaci dospělých mezi sebou, kdykoliv v ní převládne vzájemný boj o moc. Kniha Respektovat a být respektován je určena všem, kteří se snaží o partnerský, respektující přístup ve výchově, vzdělávání a v mezilidských vztazích. Nabízí jednak postupy a dovednosti okamžitě využitelné v praxi, jednak pohled na širší souvislosti mocenského a respektujícího pojetí výchovy, vzdělávání a komunikace. Je využitelná nejen pro rodiče a učitele, ale pro všechny, kteří chtějí investovat úsilí do rozšíření repertoáru svých komunikačních dovedností pro zvládání běžných i náročných životních situací. Přirozeným důsledkem osvojení těchto postupů a dovedností je udržení vlivu i dobrých vztahů a vzrůstající pocit vnitřního klidu, sebeúcty a kompetentnosti. Autoři jsou známí jako lektoři stejnojmenného kurzu, který je již řadu let organizován po celé ČR.... celý text

Přidat komentář

DreamerX9
03.04.2024 4 z 5

V poslední době se objevuje spoustu knih o výchově v podstatě mi to připadá jako nová náboženství. Myslím si že tato kniha má hodně co do sebe člověk v ní může najít inspiraci zajímavé myšlenky i několikrát přikývnout v popisovaných situacích Nicméně souhlasím s tím že je kniha do běžného života v podstatě nepraktická kromě několika situací v knize nad kterými se můžeme pozastavit a říct si že by to třeba šlo řešit i takto a možná poté i vidět to jaké osobnosti vychováváme. Kniha je rozhodně na delší po čtení a delší zpracování a rozhodně neuškodí si z ní něco vzít do běžného života

tereza1964
03.04.2024 5 z 5

Koncept této výchovy mi sedí a dává smysl, kniha je za mě napsána hezky a metody výchovy dokáže popsat na ilustrativních případech. Rozhodně dává k zamyšlení, jak výchova ovlivňuje děti.


Faither
23.03.2024 3 z 5

Koncept výchovy fajn, ale kniha napsaná dost roztahaně a přečíst těch 350 stran hutného textu bylo s každou další kapitolou náročnější. V tomto pojetí mi to přišlo jako kniha pro lektory tohoto konceptu, nikoliv pro běžného čtenáře (rodiče), pro kterého by to stačilo zkrátit maximálně na polovinu. V tom ale tato kniha není v sekci osobního rozvoje zrovna osamocená, bohužel :)

xxxmoncicak
18.11.2023 5 z 5

Chce vědět co se čte a pak se ukáže i to že je to přesně jak se v životě děje a také je to dobré pro uvědomění si některých věcí a něco taky dělat jinak a lépe.

LukasB.453
18.07.2023

jak vytočit životního partnera/partnerku? snadno: "miláčku, vidím, že křičíš na naše dítě kvůli malichernostem a také vidím že jsi si neuklidil(a) ponožky."

Planktom
04.06.2023 5 z 5

Subjektivně jedna z nejhlubších propastí mezi prvotním dojmem z grafické úpravy knihy a jejím obsahem! Při vší úctě, snad ještě nikdy jsem se necítil tolik lákán tématem i pověstí a zároveň vyloženě odpuzován estetickou stránkou knihy. Dlouhatánské roky jsem se jí proto v soustředěných kruzích nesčetněkrát přibližoval a znova a znova uhýbal s podezřením, že vyjadřuje-li obal cit autorů, nemůže přece stát za to. Nyní však, když jsem touto zajisté zkouškou nejryzejší důvěry v text samotný prošel, mohu konečně za obsah knihy vděčně poděkovat, neboť je v mých očích skutečným pokladem ~

muchomurka
10.05.2023 4 z 5

Konečně jsem ji dočetla. A byla dobrá. Jen to chce klid a čas číst. Zpracování knížky se mi líbilo, stručně napsané, jednoduše podané. Odnáším si mnoho poznatků, které v kombinaci s dalšími knihami tvoří základ, ke kterému se budu vracet a který budu využívat. Ale jako u všech knih, chce to o tématu přemýšlet a vybrat si to, co nám dává smysl.

Turmee
29.07.2022 3 z 5

Rozhodně obsáhlá publikace na téma respektujícího rodičovství, která v době prvního vydání (2005) musela být opravdu hodně "alternativní". Už podle názvu je jasné, že se zabývá hlavně respektem ve vztahu k dětem a v rámci rodiny. Řeší témata hranic a jejich vytyčení, uznávání emocí, nesmyslnosti trestů a pochval, rozdíly mezi vnější a vnitřní motivací...Brala bych ji jako historicky základní knihu, i když některé techniky nejsou představeny zrovna ideálně.

Uvádí různé ukázkové situace a jejich možnosti řešení doplněné o podrobnější vysvětlení. Líbí se mi teze, že "Poslušnost není žádoucí výsledek výchovy; chceme zodpovědnost.", "Poučování není výchova. Je potřeba mluvit s dítětem, ne na něj.", "Přijetím emoce automaticky nemusíme souhlasit s chováním."
Na konci se dozvídáme několik praktickýchc tipů jak začít a uvést jednostlivé principy do praxe. Celkově je tón knihy neutrální, podporuje dospělé ve snaze do zkusit jinak.

Už na první pohled jde o obsáhlou publikaci, chvílemi docela těžkou na čtení. Oproti "modernějším" knihám je plná textu, poslední 3 nebo 4 kapitoly jsou hodně teoretické, spíše pro vychovatele a učitele nebo psychology. Spousta myšlenek se zbytečně opakuje.
Některé věty a situace mi přijdou vysoce nepravděpodobné. Vůbec se neřeší jiné možné reakce dětí, například neustálé odmítání a nespolupráce. Někde uprostřed je důležitá poznámka, že tyto technikyfungují především tam, kde jsou dobré vztahy a ochota vyjít si vstříc.
U některých teoretických částí bych ocenila víc praktických příkladů.
Naprosto zde chybí jakékoli členění nebo řešení dle věku. S dvouletými dětmi budu jednat jinak než s puberťákem. Obecně mi přijde, že většina principů je proveditelná až tak od školního věku, kdy děti trochu rozumí světu a delším větám.
Ke konci bych ocenila nějaký přehled vhodných/nevhodných frází podle věku nebo podle situací.

Make20
26.04.2022 4 z 5

Z přečtení této knihy si odnáším mnoho zajímavých poznatků pro výchovu dětí (vlastních i cizích). U mnoha vět jsem se pozastavila a řekla si "jo, přesně tohle na mě působilo dobře a tohle špatně, když jsem sama byla dítětem". Doufám, že až sama budu mít vlastní děti, že budu mít dostatek trpělivosti, abych k nim přistupovala s respektujícím přístupem. Ke knize se rozhodně ještě vrátím.

Lorri
20.04.2022 1 z 5

Kniha jako taková je fajn, spousta ukázkových situací, nicméně zde chybí i příklad, kdy přes veškerou domluvu dítě řekne NE! Jak tedy pak zareagovat?

Příklad: Jsme na nákupu, dítě chce hračku, ok, dle knihy bych to měla podat asi takto " Ale Milánku můj, ve svém pokojíčku máš přeci hračiček spousty, nemyslíš? HMMM NE, JÁ JI CHCI. Já si ale myslím, že ji nepotřebuješ, co kdybychom ji koupili příště? HMM NE! :D :D no a samy si na sebe ušijeme bič

Také mi vadí v knížce zdrobněliny, však je zde jasně uvedeno, že dítě je taky člověk a jak jednáme s kamarádem (partnerem, šéfem, kamarádkou), tak tak bychom měli jednat i s dítětem... hmm ok, já ale teda nikomu neříkám, jestli si dá jablíčko nebo rohlíček...
Základní myšlenka tedy není vůbec špatná, i když se spíše ztotožňuji s francouzkou výchovou, ale ukázkové situace v knížce, dle mě nemají řešení...

papada
09.04.2022 3 z 5

Základní myšlenka knihy je skvělá, s respektující výchovou velice souzním, ale styl, jakým je to napsáno, je nešťastný. Takové výpisky z přednášek. Na toto téma byly napsané čtivější a lépe podáné knihy, třeba Psychologie pro milující rodiče nebo Kéž by to naši četli.

Romanka89
13.03.2022 5 z 5

Za mě jedna z nejlepších knih o rodičovství, spoustu příkladů a hlavně to není jen o rodičovství, ale o komunikaci mezi lidmi celkově - v práci, ve škole. Spoustu stránek mám založených, podtrhaných, abych mohla kdykoli listovat a připomínat si principy respektující komunikace.

Jenny46
08.08.2021 5 z 5

Dobře napsaná kniha, zajímavé informace doporučuji 5*

sheldon8410
07.08.2021 5 z 5

Knih o výchově mám už pár přečtených, ale troufám si tvrdit, že tahle shrnuje asi nejvíc informací nejen o respektující výchově, ale i o správné komunikace (nejen) s dětmi. Určitě doporučuju.

Entchen
03.08.2021 5 z 5

Četla jsem přepracované vydání z roku 2020 a byla jsem ohromena. Tolik skutečností, které mi v komunikaci (nejen s dětmi) tak dlouhou dobu utíkaly.. Jsem moc ráda, že jsem na tuto knihu narazila, doporučila bych ji komukoliv a s velkým nadšením!

zarovicka4
26.05.2021 5 z 5

měla by to být povinná četba každého rodiče.....moc příjemně napsané

lencin
28.08.2020 5 z 5

Výborné.
(2008)

WildEv
20.05.2020 1 z 5

Přijde mi to poněkud přehnané. To aby si člověk před dítětem s prominutím ani neuprdl. Jo, s některými pasážemi souhlasím, spousta z nás žije ve stereotypech, neříkám, že já ne. Sama se zajímám o alternativní způsoby výchovy, ale tohle už je na mě asi trochu moc, nebo jsem do tohoto bodu možná spíše ještě nedospěla, třeba někdy později. Ano, je důležité, aby dítě bylo šťastně, spokojené samo se sebou, mít nějaké hodnoty, ale k těm se dá dostat i jednoduše tím, že své dítě milujete a přijímáte jaké je.

Verrrunka
15.05.2020 5 z 5

Perfektní kniha, měla by být jako povinná výbava každého rodiče. Jsem ráda, že jsem konečně narazila na knihu o výchově z českého prostředí, se kterou můžu naprosto souhlasit. Měla jsem ji půjčenou z knihovny, ale rozhodně si jí pořídím domů.

Berny97
02.12.2019 5 z 5

Za mne nejhodnotnejsi kniha o vychove a komunikaci jako jsem kdy cetl. Cely odborny tym autoru v cele s neslabnouci bojovnici za modernejsi skolstvi Jano Novackovou prokazuje hluboke znalosti na poli komunikace, vychovy, respektu a vzdelavani obecne. Tato kniha by mela byt bibli pro kazdeho rodice, ucitele, trenera a vlastne uplne pro kazdeho. Velke bravo!