Čarojízda

Čarojízda https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342690/bmid_reky-londyna-carojizda-44O-342690.jpg 4 112 22

Řeky Londýna (komiks) série

1. díl >

Patří do série Řeky Londýna s pořadím #4,5. Příběh se odehrává mezi Prokleté domovy a Záludné léto. Další magický případ Petera Granta - tentokrát v KOMIKSU! Grant patří k velmi zvláštní londýnské policejní jednotce. Je na plný úvazek policistou, na částečný čarodějem. Pracuje na velmi neobvyklých zločinech – na těch, které zavánějí magií a nejrozmanitějšími podivnostmi, které vyhřezávají z temného londýnského podsvětí. Zatím poslední případ začíná na první pohled dokonale neškodným autem a jeho záhadným vražedným řáděním – bez řidiče. A než se stihnete vzpamatovat, je na scéně bosenský uprchlík, nejstrašidelnější auto v Anglii, partička teenagerů sjetých ketaminem a zejména – prostá dřevěná židle s nepěkně temnou minulostí…... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Argo
Originální název:

Rivers of London: Body Work , 2016


více info...

Přidat komentář

Terva
23.10.2020 5 z 5

Říká se, že život je to,
co se stane,
když si plánujete něco jiného.
A bohužel
stejně je to se smrtí.

Petera Granta z metropolitní policie, přesněji z oddělení „Rozmar“, které se zabývá magií a nadpřirozenem, již znám z několika knih v sérii „Řeky Londýna“. Neodolal jsem proto, a zakoupil si i příběhy z komiksové řady. První dojmy po otevření komiksu jsou velmi kladné. Příjemná, barevná kresba tvůrců Lee Sullivana (kresba) a Luise Guerrera (barva) je na první pohled velmi sytá a na druhý pohled plná. Kreslíř se snaží zaplnit celý prostor v oknech a barvíř se snaží dát do popředí ty důležitější aspekty daného okna. (myslím tím komiksově rozdělená stránka na několik oken)

Malá ochutnávka:
Když děláte u policie, na určité věci si zvyknete. Jako třeba když lidé nemají vždycky radost, když vás vidí. Někdy zacházejí do krajností, jen aby se vám vyhnuli. Někdy prostě vezmou roha. Snažíme se nebrat si to osobně.

Musíte však vědět jednu základní věc. Tento komiks vlastně navazuje na některé knižní příběhy. Nepotkáváme tak Petera Granta a jeho vyšetřovací tým na počátku všech příběhů, ale jsem někde mezi čtvrtou a pátou psanou knihou. Pro ty, kteří knižní příběhy nečetli, tak může sem tam vzniknout dojem, že mu něco uniká. A mám pocit, že to bude častější. Není proto naškodu si nejdříve přečíst knihy. Vlastně pro svoje dobro se nejdříve přečtěte ty knižní příběhy.

Citát: Vzhledem k tomu, že je její máma bohyně řeky Temže, mám sklony jí věřit, když mi říká, že se děje něco divného.

Z mého pohledu je to jednoznačně za pět hvězd (devět a půl žlutého motýlka), ostatní, kteří neznají knižní příběhy nechť si jednu hvězdu a jeden a půl žlutého motýlka odečtou, protože neznalost jim do hlav vžene pár otázek, které se z komiksu nedozvědí. Na konci tohoto příběhu je ještě šest malých povídek. Převážně jednostránkových až na jednu, která je delší. Ale jsou tak malé, že nemá smysl psát k nim obsah a vkládat je do sekce povídky.

parvitas
20.10.2020 5 z 5

Príbehy Petra Granta v grafickej podobe sú vtipné a skvele doplnia obraz Nightigala, Molly, či Beverly. Práve Bev je skvelá, ako očaruje ruských zločincov tak, že jej (konečne!) upracú. ????V Nočnej kúzelnici sa tiež stretávame s ruskou čarodejnicou Varvarou (vystupovala v knihe Prokleté domovy), jej minulosť sa tu odhalí a celé je veľmi zaujímavé (znalosť azbuky nie je nutná).


Disease
10.06.2020 2 z 5

Je to evidentně pro děti, i když si nejsem jistý, zda se v tom poněkud chaotickém stylu vyprávění vyznají. Kresba je dost nepříjemná, zejména na některých obrázcích anatomie postav.

gleti
28.10.2019 5 z 5

Skvělé čtení, vynikající oddychovka.

Elion
23.08.2019 5 z 5

Krásné, prostě Ben Aaronovitch =)

azzies
22.07.2019 3 z 5

Svět Petera Granta jsem si během čtení celé serie hodně oblíbil. Bavily mě zápletky, postavy i policejní humor. Pravidla fungování fantazy světa jsou celkem jednoduchá a celé to tak nějak i dává smysl.
To se o komiksu Čarojizda říct nedá. První třetina pro mě byla záhadou (neustálé nesmyslné skoky v příběhu + co ta stránka s tankem, nebo ta s textem začínajícím na @), druhá třetina taková...nudná a závěr ? Vlastně ani nevím, kdo nebo co. Možná, že takhle nejak může vypadat pokus o zkrácení 300 stránkového románu na x-stránkový komiks, nevím.
Kresba je trochu víc mainstreamova, hlavní postavy velice přesně odpovídají svým knižním predobrazum, možná až moc. Naproti tomu, Molly je sice velmi sexy, ale nevypadá, že by měla "příliš mnoho zubů ".
Knize dám ještě druhou šanci, pak se rozhodnu, zda si jí nechám, zatím jen pouze proto, že patří do série. Tak trochu.

Elany
08.07.2019 4 z 5

Lepší než kniha ????

nik077
01.06.2019 5 z 5

Dlouho jsem komix nečetla..za mě super..přečtu si další...

Marushka27
07.03.2019 3 z 5

Tento komiks je sice dobrý fanservis, ale mám s ním úplně stejné problémy jako s knihou. Prostě děj je o ničem, všechno se motá dokola a nejvíc se motá autor, který nedotahuje do konce myšlenky a pořád jakoby se ztrácel ve vlastním příběhu. Kresba je vcelku obstojná, ze začátku to vypadalo slibně, ale prostě tento autor mě nepřesvědčil, i když celý svět i postavy mají potenciál.

LimedkaMikki
20.01.2019 4 z 5

Jako jeden z mála čtenářů jsem se ke komiksu dostala náhodou, bez předchozí znalosti knihy a musím říct, že to bylo zajímavé. Docela by mě zajímal i ten rozdíl, nebo rozvití knihy.

Eillen
02.12.2018 4 z 5

Komix jako takový mám ráda. Ale nedokázala jsem si představit, jak by slušel právě Řekám Londýna. A s radostí musím uznat, že se jedná o povedený kousek. Petera jsem si dosud neuměla pořádně představit, ale odteď už ho jinak neuvidím. A asi nikdy nedostanu z hlavy představu Molly "řídící" auto :-)

Tyrkysová
19.05.2018 4 z 5

Komiksová verze byla jak skvělým, tak odvážným nápadem. Přece jen měl každý z fanoušků vlastní představu o podobě hlavních hrdinů, zejména pak Peterova šéfa Nightingalea :) Přiznám se, i já k Čarojízdě přistupovala s lehkými obavami. Naštěstí se však nepotvrdily. Grafické zpracování má samozřejmě svá specifika, příběh je díky tomu ale hezky svižný a Aaronovitch naplno využívá své scénáristické schopnosti, kterým Andrew Cartmel pěkně dodává šťávu.

LadyHip
18.04.2018 5 z 5

Krásný kousek. A konečně žádné zdlouhavé popisy Londýna :) Bylo zajímavé pro změnu vidět další díl spojující známé postavy a magii. Vizuálně je to nádherný počin, příběhově spíš průměr. Ale možná je to dané i délkou. Aaronovitch podle mě vyniká postupným odkrýváním souvislostí a charakteristikami postav, což vyžaduje prostor, který komiks nemá.

Sarajana
07.04.2018 5 z 5

Naprosto skvělý díl.

Zmiu
19.03.2018 4 z 5

Mám pocit, že komiks sluší téhle sérii víc než knižní podoba. Asi i z důvodu, že jde o kratší příběh a drží se jedné linie. Ale uvidíme, ještě mě pořád čekají další knihy.

E.lisabeth
27.12.2017 4 z 5

Prijemna jednohubka k doplneni a predstave o vzhledu postav z oblibene magicke detektivni serie.

Pistácie
08.09.2017 5 z 5

Člověk si vždy, když čte knihu, představuje, jak asi každý hrdina z knihy vypadá. A pak přijde komiks, a už si nic představovat nemusí. Někdy hrdinové odpovídají představě, někdy se to rozchází, někdy to předčí veškerá očekávání. Každopádně mě to utvrdilo v tom, že komiksy jsou mým šálkem kávy.

Ayuzawa
30.08.2017 5 z 5

Boží, boží, boží. Písmenka mi vyhovovaly, komiks jsem přečetla jedním dechem za půl hoďky

Galadwen
20.08.2017 4 z 5

Komiks není špatný, ale asi slepnu, na písmenka aby si člověk vzal mikroskop.

AriArenka
08.07.2017 4 z 5

Chvilku mi trvalo, než jsem si zvykla na podobu hrdinů, ale nakonec mi to přišlo velmi pěkné. Samotný příběh byl povedený, jen poněkud menší - asi stárnu a špatně vidím :D :D

Autoři knihy

Ben Aaronovitch
anglická, 1964
Andrew Cartmel
britská, 1958

Kniha Čarojízda je v

Právě čtených1x
Přečtených169x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených7x
Knihotéce58x
Chystám se číst33x
Chci si koupit19x