Red Nails / Rudé hřeby

Red Nails / Rudé hřeby https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207357/bmid_red-nails-rude-hreby-207357.jpg 4 20 7

Slyšte! Pět rudých hřebů zarazím do pilíře pomsty! Legendární válečník Conan se v divokém pralese obývaném smrtícími ještěry setkává s krásnou pirátkou Valerií z Rudého bratrstva. Spolu nacházejí město se zdmi z drahokamů, v němž zuří nelítostný boj. A nejsou to jen lidé z masa a kostí, kterým se oba hrdinové musejí postavit... Z angličtiny přeložil Jan Kantůrek.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Garamond
Originální název:

Red Nails , 1936


více info...

Přidat komentář

Profesorskey
14.04.2023 3 z 5

Odpočinkové čtení, na kterém jsem ocenil především anglicky psanou část. Kde jinde se naučíte slovíčka jako "stáhnutí z kůže". Co se týče jazykových prostředků a příběhu, tak se jedná o lepší Howardovinu, která dějem nepřekvapí, ale ani nenadchne.

xulij01
31.12.2022 4 z 5

Je to taková fantazy „oddechovka“. Příběh solidně odsýpá, je plný děje a napětí. Hlavní postavy jsou vcelku zajímavé, Conana asi netřeba představovat, kromě něj v příběhu vystupuje krásná pirátka Valerie. Krátký úryvek:

„Ušklíbl se a v modrých očích mu zaplálo světlo, kterému musela porozumět každá žena. Pohledem přelétl její nádhernou postavu a s obdivem spočinul na křivce krásných ňader napínajících látku tenké blůzky a na pásu hebké kůže mezi horním koncem bot a dolním okrajem kalhot. Nic tě nenapadá? Zasmál se. Copak jsem ti nedal svůj obdiv dost jasně najevo už při našem prvním setkání? Ani hřebec se nemohl vyjádřit jasněji, zněla pohrdavá odpověď.“

Nad logikou příběhu je lepší nepřemýšlet, věci jako rostliny, které potřebují ke svému životu pouze vzduch (a přesto plodí) jsou pravda originální, ale působí trošku zvláštně. Aby si člověk příběh užil, tak je lepší vypnout levou mozkovou hemisféru (zodpovídá za logické myšlení) a když vypne i pravou, tak se vůbec nic nestane. Jak jsem psal, je to taková nenáročná oddechovka, velká výhoda je, že je to psané dvojjazyčně, takže vhodná knížka k nenásilnému procvičení angličtiny.


MC87
02.04.2018 4 z 5

Na prvních 30 stranách se Barbar Conan profiluje překvapivě jako stopař a jako intelektuál, který se po mnoha úvahách rozhodne dračího boha otrávit jedovatými jablky.
"Co se stalo? Čemu se tak divíte?" " Vy - vy jste zahubili dračího boha?" "Boha? to nevím, zabil jsem draka. A proč ne? Měl snahu si na nás pochutnat!". Na uvedené ukázce lze jasně demonstrovat Conanův břitký humor, který nás provází celou knihu v podobě vynikajícího překladu nedávno zesnulého Jana Kantůrka.

Nechybí ani poměrně obsáhlá scéna mučení ženy ženou " Bila ji nemilosrdně, tak jak ji naučil život, kde se bolest a utrpění vyskytovaly dennodenně, a se vší cynickou zlomyslností, jaké je schopna jen žena vůči ženě" a pořádná porce napětí v katakombách, jen oproti jiným barbarovým povídkám chybí pití vína ve velkém měřítku.

Další skvělá kniha od Roberta Evrin Howarda, u kterého stejně podobně jako u Švandrlíka oceňuju nadprodukci, která však netrpí kvalitou a vždy se dočkáme silného nadprůměru.

Gustik5
10.11.2017 4 z 5

Je to svižné, odsýpá to a vůbec to není špatné... Asi tak. Není to sice nejnáročnější čtení, ale vůbec to není "nasteroidované béčko," jakého jsem se obával. Postavy nejednají zcestně a dává to smysl. Děj s celým finálním odhalením je docela nápaditý. Sypu si proto popel na hlavu, a chystám se na další Howardova díla. Mé první setkání s Conanem tak dopadlo výtečně.

DennisMoore
07.11.2016 4 z 5

Každý muž je živý pletenec svalstva, každá žena bujná tak, že slova, která ji popisují, málem pálí do očí. Intriky jsou rafinované, tajemno mrazivé, příběh nápaditý a akce brutálně zábavná. Člověk by skoro nevěřil, že něco takového bylo napsáno před 80 lety. Ale bylo. A je úplně jedno, že to je vlastně brak, který si přímo říká o parodování - právě v tom totiž spočívá velká část jeho kouzla.

Yarwen
11.07.2016 4 z 5

Howard nás tentokrát prostřednictvím Conana a Valerie zavede do tajuplného starobylého města plného nenávisti, temných čar a zrady. Zatímco méně zdatní autoři by si vystačili s jednou zápletkou, Howardův příběh je jako studánka nevyčerpatelných nápadů, ze které vyrůstá a rozmanitě se kroutí silný fantasy stonek s množstvím postranních výrůstků. Osobně dávám u tohoto autora přednost neconanovským povídkám, ale tahle se povedla výtečně.

dobroslav9182
11.02.2015 5 z 5

Nové, tentokrát dvojjazyčné vydání jednoho z nejepších příběhů otce barbara Conana Roberta E. Howarda. Conan, spolu s pirátkou Valerií, se dostanou do podivného města postaveného z drahokamů, kde už po mnoho let zuří válka. Dva kmeny jedné rasy spolu bojují na život a na smrt v prázdných ulicích a komnatách podivného "městského" hradu a příchod bílých cizinců se jeví jako poslední naděje na ukončení vleklé války... Tajemný, napínavý a atmosférický příběh byl očividně hodně ovlivěn tehdejší Robrtovou zálibou v tajemství Mayských kmenů, čemuž odpovídají nejen jména postav a klanů, ale i stylizace prostředí odkazující na Mayské pyramidy. Pokud ve vás barbar z Cimmerie pořád dokáže vyvolat mrazení v zádech, napětí a (možná) i trochu toho vzrušení, je příběh Rudé Hřeby jasnou volbou. A jako vždy si pochvalu zaslouží i osobitý překlad mistra Kantůrka.

Štítky knihy

Conan meč a magie ztracená města

Autorovy další knížky

Robert Ervin Howard
americká, 1906 - 1936
1997  92%Conan Barbar / Conan Dobyvatel
1994  93%Conan
2007  86%Conan I.
1991  84%Conan barbar
2001  82%Solomon Kane

Kniha Red Nails / Rudé hřeby je v

Přečtených25x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce13x
Chystám se číst2x
Chci si koupit3x