Návrat Rámy

Návrat Rámy https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15198/navrat-ramy-15198.jpg 4 311 38

Ráma série

< 2. díl >

Po letech se Clarke společně s Gentry Leem k tématu vracejí pokračováním. A protože tajemství Rámy v minulém románu nebyla odkryta, mají na co navazovat. Ráma se vrací a i tentokrát k němu míří raketa s lidskou posádkou na průzkumy. Další tajemství a záhady přibývají a k tomu všemu se stává nehoda, která zabrání třem členům výzkumné posádky včas opustit Rámu před odletem z naší Sluneční soustavy. Kam s Rámou míří a co je na jejich cestě očekává?... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Baronet
Originální název:

Rama II , 1989


více info...

Přidat komentář

Usire
20.12.2023 1 z 5

Jinak než otřesné, toto veledílo hodnotit snad ani nelze. Po prvním díle, se zde setkáváme s neuvěřitelně zpracovanými postavami a o to horšími dialogy, které jsou naprosto hloupé a neodpovídají adekvátně daným situacím. Po stránce S-F to špatné není, jen pláču nad stránkou dějovou. Pokud mě kniha měla navnadit na pokračování, tak to se jí povedl pravý opak. Měl jsem vážné problémy text dočíst a opravdu se divím, že se pod to podepsal A. C. Clarke.

Luigi1
14.11.2023 3 z 5

Tak jsem trochu sklamaný protože jsem počítal se vztoupajícím napětím omyl pravdou


Jack Bauer
01.11.2023 3 z 5

První polovina knihy velice nudná než se příběh krásně rozjede, pak to stojí za to. Nejslabší z celé ságy , nudné náboženství a popisy na Zemi mě po skvělém prvním dílu nudily k smrti. Chytlo mě to až ke konci. Už aby to bylo zfilmované, první 4 díly. Nejlepší sci-fi série dodnes nepřekonaná.

sf1
24.12.2022 1 z 5

Stupidita plná hloupých intrik, povrchních romantických vzplanutí a křesťanských žvástů, kterou dorazil otřesný překlad a obrovské množství překlepů.

Hakate
03.09.2022 5 z 5

Serii mám ráda a ráda se k ní vracím.

guardian
22.08.2022 2 z 5

Můj názor již naprosto přesně vystihlo mnoho předchozích komentářů. Velké zklamání a zároveň velká škoda. Po prvním díle jsem byla natěšená, jaká Rámova tajemství odhalí další díl, ale než jsem se dostala k pasáži, která snad popisuje Rámův svět, stránky jsem začala přeskakovat "rychločtením", takže mám jen hrubou představu. Něco tak vleklého a nudného jsem dlouho nečetla (že jsem po půl roce čtení byla na 160. straně, o něčem vypovídá). Kdyby se autoři věnovali poslední třetině knihy, kdy se očividně začalo něco dít, mohlo to být zajímavé čtení, nicméně prokousat se k tomu stojí člověka opravdu hodně sil.

Eldar80
15.06.2022 2 z 5

Už od začátku jsem nechápal, co vlastně čtu. Co tím A. C. Clarke chtěl říct? Vůbec netuším. Je to sice pokračování, ale setkání s Rámou je událost stará 70 let. Liší se i světová politika. Prvních 20 stran bylo vyloženě utrpení.
Byl to nevěrohodný popis historie. A výběr postav je také podivný. Sci-fi je to jen tím, že se to odehrává v budoucnosti ovlivněné existencí Rámy. Oproti prvnímu dílu to nepřináší téměř nic nového.
Co je lepší, že je to skoro normální beletrie a ne strohá technická zpráva. Jenže vývoj světových dějin je pochybný a co páchají hlavní postavy při výzkumu Rámy, se nedá. Díky tomu je to nezáživné a čtení fakt nebaví.
Působí to jako snaha něco sdělit, která se nepovedla. Děj je slabý a nedává to smysl. Možná to nějak odráží studenou válku nebo dobu napsání. Opět se trochu řeší i náboženství, ale myšlenkově nic extra.
Tak jako je drama a absurdní drama, tak tohle je absurdní sci-fi. Smysl to začne dávat až necelých 50 stran před koncem. Toho se někteří nedočtou a já se jim vůbec nedivím. Do té doby je to příliš samoúčelné.
Napsat druhý díl se vyloženě nabízelo a tak to autoři napsali. Román má příliš mnoho vrstev, na které není prostor. Nakonec se jako jedna z hlavních ukáže ta šamanistická či náboženská. Takže je to spíš soft sci-fi.
Závěr je podařený a napínavý. Rád bych hodnotil lépe, ale většina knihy je špatná. Hlavně chování postav je bída. :( Výborné zakončení na lepší hodnocení nestačí. Je to spíš na pokec s někým, kdo to taky četl. 55% 2,5*

zaphod3846
06.05.2022 2 z 5

Po předchozím skvělém "setkání" neskutečný propad, nečitelný sranec který vyplodil primárně Gentry Lee. Špatné po všech stránkách - pouze z úcty k A. C. Clarkovi a za těch pár kousků z kterých ho je "cítit" dávám za 2 z 5, jinak je to prostě odpad. K dočtení jsem se musel hodně nutit.

Adapa
15.02.2022 2 z 5

Poprvé jsem to četl asi před dvaceti lety. Moc jsem si z toho nepamatoval, všechny další díly po tom prvním se mi v paměti spojily do jednoho.
Tento druhý díl je katastrofa. Až se mi zdá, že nejslabší Clarkův román, co jsem kdy četl. Uvědomil jsem si, že Clarke nikdy neuměl pořádně vykreslit své postavy. Tady se k tomu přidala spolupráce s druhým autorem a zdá se mi, že se zrodila katastrofa. Postavy jsou divné, neustále se vrací někam ve flashbacku, neustále přemýšlí a intrikují – a je to nuda.
Děj románu se odehrává v roce 2200. Oproti prvnímu dílu obrovský rozdíl v lidské civilizaci. Lidé žijí zase jen na Zemi – stáhli se z Merkuru, Marsu a měsíců ve sluneční soustavě. Jednotlivé národy zase proti sobě intrikují – to v minulém díle chybělo. Nevypadá to ani jako pořádné sci-fi, ale jako pokus o psychologický román. Kosmonauti letící k Rámovi jsou bandou neschopných frustrovaných naivních lidí, kteří proti sobě intrikují. Prvních snad sto stran se neděje vůbec nic. Pak se to začne trochu podobat sci-fi románu, aby se to najednou zvrtlo pomalu v červenou knihovnu.
Nechtělo se mi to ani číst. Divil jsem se, že jsem to kdysi dočetl celkem rychle. Číst tuto knížku jako první od Clarka, asi nikdy po žádné jeho knize nesáhnu.

Meda77
26.11.2021 3 z 5

Někdy hold narazíte v sérii na slabší díly jako třeba zde. Autor se někdy nechá unést a zapomene na příběh pro čtenáře, pak se stane, že napínavého děje ubude.

MagdaFish
05.07.2021 2 z 5

Tři čtvrtě knížky se nic neděje. Tím nic, myslím NIC. Ono se toho u Clarka povětšinou nic moc neděje a v posledních kapitolách se pak děje všechno. Nicméně tohle bylo utrpení. Přesně jak napsali mnozí přede mnou. Zdlouhavé a nezajímavé retrospektivy některých postav, laciná červená knihovna a na to všechno narvané katolictví. Sci-fi někam zmizelo a zůstalo ... no, takové ble. Ještě uvidím, jestli budu někdy mít masochistické choutky a zkusím prubnout další díl.

Clint
30.05.2021 odpad!

Nešlo to dočíst. První díl mě nadchnul. Extra skvělé scifi. S jakou chutí a doslova nadržeností jsem se zakousnul do Návratu Rámy... Jako když dopíjíte nádhernej plnej Malbec a do sklenice vám číšník naleje trpkej, žluklej a kyselej patok. Oklepete se a za chvilku to ještě jednou zkusíte, jestli jste se před tím nespletli a dáte tomu druhou šanci.
Nedal jsem vic jak polovinu. Zmatek, děj neustále utíká někam jinam, zlouhavé popisy mimo Rámu. Řešení církevního pohledu v takovém objemu ve scifi? Wtf?
Jedním slovem hrůza.

Ence
07.01.2021 odpad!

V porovnání s prvním dílem neuvěřitelná bída.
Doslov autora, kde vychvaluje svoji genialitu a sebejistě tvrdí, že by každý skvělý prvek ve sci-fi už dávno objevil, považuju (zejména v kombinací s tímhle brakem) za solidní úlet.

Tupoun
04.12.2020 1 z 5

Mistr Clark si v doslovu všemožně pochvaluje spolupráci s Gentrym Lee, ale výsledek pokračování klasické sci-fi Setkání s Rámou je v návratu více než tristní. Dvě třetiny knihy připomínají dějovými podrazy, intrikami a popisem všeho možného spíše telenovelu. Velkým tématem je zde rozebírán postoj církve, jak to sešmoulit, aby i Rámané zapadli do mantinelů víry, což ale v díle A. C. Clarka není nic nového. Teprve v poslední třetině se začíná dít něco jakž takž z oboru sci-fi, ale rámanský svět je zase potlačen červenou knihovnou, miláčku sem, miláčku tam, takže jako celek je pokračování skvělého začátku naprostý tématický i dějový guláš. Děj každou chvíli utíká do zcela jiných sfér, ale není to retrospektiva, spíše životopis jednotlivců, podrobně a zdlouhavě sepsané zážitky z dětství nebo určitých etap života. Hlavní hrdinka Nicole je na jednu stranu nedůvěřivá snad ke všemu, ale podrazy mrchy Sabatini donekonečna omlouvá. S oprávněným přesvědčením bych označil jako odpad, ale s úctou k Mistru Clarkovi dávám alespoň jednu hvězdu. Z daleké minulosti si matně vzpomínám, že následující díly jsou ještě horší, takže jen pro napsání komentáře je znovu číst odmítám.

senbja
07.06.2020 4 z 5

První díl mě trochu zklamal, ale navnadil. Ve druhém, se aspoň něco dělo, i když to sci-fi spíše skomíralo někde v koutku. Přesto jsem byla vtažena do děje. Jsem ráda, že se mi podařilo na tuto tetralogii narazit a nechápu, jak mi mohla dlouhá léta unikat.

protokol
14.05.2019 odpad!

úplný odpad oničom nestojí to kupovať nedoporučujem nikomu kto má rád scifi

Nifredil
04.12.2018 3 z 5

Až v závěru se to přiblížilo perfektními prvnímu dílu. Chování postav divné a ty pasáže, které popisovaly vztah Richarda a Nicol, ty byly jako z laciné červené knihovny. Překvapilo mě, jak se to posunulo. Až vlastně úplně na konci jsem si začala říkat, ze ano, tohle by taky šlo a zkusím číst sérii i dal.

bnmbnm
15.11.2018 4 z 5

Příšerný překladatelský počin již byl zmíněn, tak opravdová překladatelská perla (z kapitoly 10) jako příklad:

"Did the creatures who made these two incredible
space vehicles commit some original sin and also need a savior
sometime in their history?"

"Dopustili se podle vás tito tvorové sestrojením oněch dvou
neuvěřitelných vesmírných monster nějakého specifického hříchu a
myslíte, že i oni potřebují nějakého spasitele?"

Janadvorackova
06.08.2018 1 z 5

Četla jsem to v době, kdy mi bylo náct, což už bude dvacet let. Tehdy jsem byla ještě poměrně nadšená.
Dneska, navíc jsem bohužel knihu podruhé slyšela, to říct nemůžu.

Zaprvé - předčitatel: Pan Jiří Kubeš.
Má místy ucpaný nos, často poliká vzduch, zívá a snaží se nekrkat. Nojo, jenomže v těch sluchátkách to neokecá. Strašně mi zmršil druhý dojem, a to já většinou předčitatele chválím. Tohle fakt nešlo. Navíc se vůbec neobtěžoval s nějakým projevem...

Co se děje týče, je vidět, že to není čistě Clarke.
Kupodivu mi nevadil ten začátek. Kudy se Země ubírala od prvního Rámy, mě docela zajímalo. Nevadila mi ani detektivní zápletka, různé ty pikle a sex. Jako proč ne.
Vadily mi divné charaktery hlavních hrdinů a řešení jejich situace:
Třeba jedna za všechny:
Nicol vleze do New Yorku, dojde ke stavbě, vleze dovnitř a uvidí jámu. Posvítí dovnitř baterkou a nedosvítí na dno. Tak se tam nahne a spadne.
Ale když je dole, tou samou baterkou dosvítí v pohodě ke stropu té místnosti, kde se nachází??? Při poslechu děje kolem tohoto jsem trpěla. Původně přeci šlo o dočista jiný úkol - hledání kolegy. Ale na kolegu se všichni dočista vykašlali a jako by řešili "důležitější" věci, které byly úplně mimo mísu.

Část uvnitř Rámy by mě měla bavit. Snažila jsem si představit všechny ty novoty, ale díky chování hrdinů příběhu jsem se spíš nudila. A veškerá představivost se opírala o vzpomínky na první díl, byť tam nebyly popisy měst a jejich detailů.
No, tady také ani moc ne. Spíš jsem se smířila s jakoukoli podobou, kterou si dokážu vybavit z nejrůznějších sci-fi filmů a seriálů.

buitenlander
05.08.2018 4 z 5

Určitě to byla úplně jiná kniha než první díl a bylo trochu zvláštní jak byla rozkouskovaná do různých bloků, ale mně se určitě líbila. Zaujala mě už první, údajně nudná, část tím, že se neorientovala pouze do vesmíru, ale spíš na lidskou společnost, podle mě to k sci-fi taky patří a užila jsem si to. Některá rozhodnutí posádky mi sice nedávala úplně smysl a obecně se mi to zdálo trochu blíž červené knihovně než prvnímu Rámovi, ale stejně si další díly určitě přečtu.