Ragemoor

Ragemoor https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/163708/bmid_ragemoor-DMn-163708.jpg 4 82 20

Příběh, který vás za chladných, temných a deštivých nocí donutí zkontrolovat, zdali jsou všechna okna dobře zavřená. Geniální gotický horor na pomezí E. A. Poea, H. P. Lovecrafta a B. Stockera. Zrozen ve hvězdách a odkojen pohanskou krví, si zámek Ragemoor vynucuje svou vůli na všech nešťastných smrtelnících, kteří se kdy odváží vkročit mezi jeho oživlé zdi! Je pevností... obráncem... strážcem... i vězením! Ti, co se mu odváží postavit, zemřou! Ti, co se mu podvolí, zešílí! Ragemoor je atraktivní především skvělou kresbou slavného kreslíře Richarda Corbena.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Komiksy

Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Ragemoor , 2012


více info...

Přidat komentář

Lenka.Vílka
24.10.2023 5 z 5

No, brrr! Tohle byla ale vážně luxusní žánrovka!

Divný lidi na na divnym hradě, který si žije svým životem. Ale proč? Proč se tohle všechno děje? Ano, příběh jde ve šlépějích klasického gotického románu a půjčuje si základní kameny daného žánru, aby Strnad vytvořil něco úchvatného. Místy děsivého i tajemného, místy odborného i citlivého. Přičemž tady víc než kde jinde je důležitá spolupráce s kresbou. Protože tohle bylo prostě perfektní. Černobílá kresba je povedená a naprosto se k vyprávění hodí. Jak je to temné, depresivní a šílené.

Ragemoor se moc povedl. A jsem ráda, že jsem konečně četla. To, jak dlouho jenom kniha jenom stála na poličce, lze skoro nazvat hříchem!

Politre
10.07.2023 4 z 5

Ragemoor se mi trefil do vkusu, scénář je kombinací Poea a Lovecrafta, dokáže upoutat vaši pozornost a přikovat vás k děsivým černobílým obrazům geniálního kreslíře Richarda Corbena. A opět je mi důkazem, jako u knihy Duchové mrtvých, že Corbenovy hororové výjevy mají tu správnou děsivou groteskní atmosféru.


Ivan Kučera
03.12.2022 4 z 5

Mne to zahralo na strunu a to tak, že poriadne. Chápem, že (a prečo) mnohým tvorba Richarda Corbena nesedí. Občas tak úplne nesedí ani mne. Ale nadšenie a pozitívne pocity zakaždým prevládnu. Tvorba tohto pána ma hlboko zasiahla (nechcem povedať traumatizovala) už ako dieťa, keď sa ku mne dostal šokujúci poľský KOMIKS a zo stránok na bezbranné malé dieťa vyskočili nezabudnuteľné Richardove explicitné obrazy zo Sveta mutantov. Odvtedy sa zakaždým poteším každému novému balíčku s komiksami, z ktorého si vytiahnem práve dielo tohto výnimočné komiksového tvorcu. Tentoraz došla rada na Ragemoor a som príjemne prekvapený. Neviem prečo, ale čakal som zbierku na spôsob Duchové mrtvých. Tí bol super, ale predsa len mi o štipku viac sedel Bůh krys. Teda kniha pozostávajúca z celistvého príbehu. Taký je i Ragemoor. Ponúka úchvatnú, typicky corbenovskú kresbu a poburujúci, kontroverzný, na správnych miestach nechutný scenár Jana Strnada (Nezastavitelný Juggernaut), ktorý má české korene, ale on sám sa už na rozdiel od svojich predkov narodil v USA (napriek tomu mu rodičia dali typický české meno, nie jeho americkú podobu). Ťažko zabudnuteľné, nezmieriteľné dielo. Vyzerá ako niečo od Lovecrafta a Poea, až som bol prekvapený, že som ich nenašiel uvedených v tiráži. Chýbali mi medailóniky autorov, zákulisné textové info o vzniku tohto konkrétneho diela a keďže som od CC zvyknutý na prebaly, chýbal mi i prebal. Z bonusov je tu len 3-stranový skicár, ale lepšie ako nič. Rád by som to videl tiež vo farbe (a nestavil by som sa, že sa dodatočnej kolorizácie časom nedočkáme), ale už takto čierno-biele je to úchvatná hororová žranica.

eraserhead
11.08.2021 3 z 5

A já si myslel, že Ragemoor bude po dlouhé době zase komikse, který dá prudký kopanec mé komiksové skepsi a ukáže mi, že stojí za to komiksům jako médiu věnovat pozornost. Protože první kapitola má neskutečnou mrazivou atmosféru a je prostě dokonalá. Jenže hned druhá kapitola je obrovský pokles a další dvě už to moc nezachrání. Já prostě od příběhu, ať ho konzumuju v jakékoliv podobě, potřebuju trochu více. Komiksová forma mě, až na malé výjimky, zatím ještě nedokázala oslovit. Milovníkům komiksů asi kniha poskytne mnohem více, má to nejednou zajímavou kresbu a hezké okamžiky, ale jako celek se to u mě nakonec vyšplhalo sotva na průměr. Navzdory skvělé první kapitole. 2,5*

Atlantis
09.07.2020 4 z 5

Ragemoor je rozhodně zajímavým kouskem. Kresba je relativně "komiksová", tedy že postavy si se živými lidmi určitě nespletete, ale v tomto kousku funguje skvěle. Ragemoor je zvláštním způsobem syrovým čtením, kdy se střídají divné scény s až nechutnými. Hlavně jde ale o pozorování toho, jak člověk dokáže propadnout svojí psychice a zabředávat stále hlouběji a hlouběji, přičemž je vše v jeho okolí proti němu.

Terva
08.02.2020 3 z 5

Zámek Ragemoor je pevností,
obráncem, strážcem
i vězením.
Raději jste sem
neměli jezdit.

Černobíle kreslený hororový příběh má to kouzlo, že postrádá barvu. Absence barev tomu dodává to správné ponuré rozpoložení a tajemno. Ano, kresba se mi líbí. Jinak už však vypadá scénář. S tím zas tak spokojený nejsem. Rychlí děj, nelogické situace a vlastně celý kontex příběhu je pro mě záhadou. Hlavní hrdina své rozhodnutí až moc rychle mění. Obsah je pro mě nestravitelný, podivný a nepřehledný.

Malá ochutnávka:
...občas jej pozoruji v zahradě nahého tančit při hudbě kterou slyší jen on sám.
Jedné noci jsem ho přistihl močit v jedné ze zámeckých chodeb. Mrknul na mě a pak promluvil jazykem, který podle mě ani nebyl lidským......
I kdyby bylo to, co říkáš, pravda, těžko můžeš z jeho chování obviňovat ZÁMEK! Ragemoor je jen sídlo....prostě stavba!

Nejkrásnější, nejhororovější a nejlepší je tak Kapitola čtvrtá. U té se máte tendenci smát, brečet a bát se. Ne zrovna v tomto pořadí. Někdo si pobrečí i smíchy. Což ve vší té ironii byl můj případ. U Tristana jsem se musel prostě smát. To jinak ani nešlo. Tak že se tento příběh pro mě spíše stal tragikomedií než napínavým hororem. Tři hvězdy dávám za dobrou pointu a sci-fi nádech. Jako celek to však považuji za průměrné dílo, která stačí přečíst jen jednou a nebudete mít chuť se k němu vracet.

Citát: Ještě nikdy jsem neslyšel zámek tak zuřit!

Také mě trochu zklamalo, že tato kniha, respektive její obal je o půl centimetru vyšší, než ostatní komiksy vydané společností Comics Centrum. Mám v knihovně poličky přesně na výšku různých společností a tahle se tam prostě nevejde. Musel jsem jí dát mezi jinou nakladatelskou společnost. Při čtení tohoto krátkého příběhu jsem poslouchal Švédskou Hard-Rockovou skupinu Dead Kosmonaut a jejich studiová alba z roku 2017 - Expect Nothing a 2020 – Gravitas. Vybral jsem pouhopouhé tři citáty a vložil je Janu Štefanovi Strnadovi na jeho profil.

Citát: Musím nakrmit paviány.

DennisMoore
30.11.2018 5 z 5

Čirá esence gotického hororu. Všechno je tu na svém místě, od záhadného hradu přes jeho zádumčivého pána a tajemně podezřelého komorníka po návštěvníky s tajemstvím a bůhvíjaké zlo číhající všude kolem... Ale neměl jsem ani na chvíli pocit, že by Strnad s Corbenem (černobílá kresba těm jeho šíleným obličejům nesmírně svědčí) cokoliv vykrádali. Naopak je to stoprocentně láskyplné dílo (plné různých mrtvol atd.).

jarynek
11.09.2017 4 z 5

Kresba pěkná, takže i přes ne zcela originální kostru příběhu, mne atmosféra knihy rychle vtáhla a byl jsem zvědavý, kdo z hrdinů je, kdo není a kdo se stane šílený v zámku, z jehož vlivu není úniku.

Jim.Keyman
06.02.2017 3 z 5

Děj se odehrává neznámo kde a neznámo kdy na zlověstném oživlém zámku, který nebyl postaven lidskou rukou, nýbrž sám povstal z krve pohanských otroků. Příběh plný šílenství a beznaděje vypráví o utrpení smrtelníků, kteří jsou vydáni na milost a nemilost tomuto děsivému zámku Ragemoor, ze kterého není úniku. Zámek má svou vlastní vůli, své ohavné plány a v žádném případě netoleruje sebemenší odpor. V díle můžeme spatřit prvky H. P. Lovecrafta, E. A. Poea a F. Kafky. Černobílá kresba Richarda Corbena navozuje ponurou gotickou atmosféru, ale i přes všechny snahy se podle mého názoru jedná o hororový příběh, který sice neurazí, ale ani příliš nenadchne.

Lískaran
22.10.2016 4 z 5

Chutně rouhavý dezert upečený na návštěvě Lovecrafta (jehož rysy se otiskly i ve tváři nešťastného pana Herberta) v Poeově domě Usherů. Inspirováno gotickou gastronomií (tzv. „černá kuchyně“).

Gordson
22.03.2016 2 z 5

Jak již bylo psáno - příběhově lze tento hororový námět zařadit mezi Lovecrafta a Poea, volba spíše neutrálního jazyka dobře koresponduje s dobou, která v komiksu není jinak specifikována, stejně jako poloha hradu. Corbenova kresba sice dobře navozuje atmosféru a snaží se ve vás vzbuzovat napětí a udržet vás v pozoru, mne však příliš nezaujala a párkrát jsem se přistihl viset pohledem na jedné a té samé vinětě se znuděným pocitem. Na druhou stranu, všechny čtyři kapitoly nejsou příliš dlouhé a přímo na sebe navazují, kromě několika 'flashbacků' z minulosti nelze říci, že se ztratíte v závalu retrospektivy, což se u některých komiksů které hodně pracují s minulostí může stát.

[spoiler]
Přiznejme si, autoři nepracují s nijak oslnivým a světoborným námětem, tajemný hrad, který tu stojí od počátků věků, vybudovaný z krve otroků a mající vlastní duši se může zdát jako fajn nápad a mile mě překvapilo prohození rolí "šílený pán" a "duchaplný sluha" na "duchaplného pána" a "šíleného sluhu" a trošku nostalgicky se mi mihla myšlenka na Frankensteina, avšak tím pro mě jakákoliv pozitiva pro tento komiks končí. Snad jen ještě vytknu trošku neučesaný pokus o zakomponování mimozemských entit, který v konečně fázi dle mého názoru vypadal jako výstřel do ztracena.
[/spoiler]

Možná tomu komiksu přijdu na chuť časem, pro teď však musím dát 2/5.

trudoš
22.11.2015 4 z 5

Jeden hrad, jeden pán, jeden sluha a mnohá děsuplná tajemství, to je hororový komiks Jana Strnada a Richarda Corbena. Ti využili jednoduchého tématu, které funkčně zpracovali do čtyř samostatných částí, jež na sebe přímo navazují. Přitom nepotřebují potoky krve, vyhřezlá střeva, či bafající strašáky - bohatě si vystačí s tíživou atmosférou místa a doby zaplněnou podivnými postavami s pokroucenými charaktery, to vše okořeněno fantastickou imaginací.
I když jsou povídky stručně přímočaré, nedá se jim upřít kouzlo neobyčejnosti. Možná jen trochu zamrzí krátký rozsah, protože události mnohdy naberou tak zběsilý spád, že konec působí dojmem náhlého kolapsu.
V důsledku je celé album především poctou starým hrůzostrašným příběhům, které kolikrát nepotřebovaly mnoho, aby fungovaly. A to o Ragemooru platí bezezbytku. Autoři sice pracují s otřepanými atributy, ale pracují s nimi vynalézavě, dovedně a s citem.

memphisz
01.04.2015 4 z 5

Zajímavý černobílý příběh na rozmezí E. A. Poea a H. P. Lovecrafta, který splňuje všechny požadavky žánru a řadí se k těm lepším uzavřeným komiksovým minisériím, které v ČR vyšly.

ondrash77
26.11.2013

Pod příběhem Ragemooru je podepsán americký scénárista s česky znějícím jménem Jan Strnad. Rozehrál komorní příběh, který je více než na efektech postaven na dialozích a vzájemných vztazích mezi postavami.

Další neméně důležitým faktorem příběhu je všudypřítomný strach, sklíčenost a děs. Je tady patrný odkaz na gotický román, ale také E. A. Poa, Brama Stockera nebo Franze Kafku. Vliv H. P. Lovecrafta snad ani netřeba zmiňovat.

Kortexo
10.11.2013 5 z 5

Velmi promyšlená pocta Lovecraftovi.Užasná kresba.Počet stran, který udrží pozornost a atmosféru...
Škoda jen ceny, která dokáže spoustu lidi odradit...Za kvalitu je radost zaplatit...

kolacky
25.08.2013 4 z 5

Půjčila mi ke čtení dcera milující Lovecrafta. Ano, přátelé, Lovecraft žije... ! (Možná na Ragemooru...)

Kapis
19.07.2013 5 z 5

Líbilo se mi to moc. Ano, téma provařené, Cthulhu, barva z kosmu, živý kámen, Proměna, všechno tu už bylo, nic prudce originálního autor nevymyslel, naplácal všechny ty motivy do Lovecraftovsko-Kafkovských kulis a nechal je pořádně protřepat - a docela se to povedlo. Velice příjemné odpočinutí od všedního stresu, ponořit se takhle do příběhu pološílených obyvatel živého zámku se světovládnými úmysly, bez zeměpisného či časového určení. Záměrně nekomentuju nic směrem k CC, ale tenhle komiks se vážně povedl. Se slevou 30% na Crweconu mi ani pořizovací cena 350 Kč nepřijde závratná. Takže za 90%...jo a abych nezapomněl...ta čeština zde užitá byla opravdu krásná, nezprzněna žádnými trendy vlnami ani dialekty ve vejtahu či "obecněna", ono by se to speciálně do tohohle "retro" komiksu opravdu nehodilo a za soudnost v překladu si i p. Trojan zaslouží plný počet hvězd.

JP
10.07.2013 4 z 5

Netřeba dodávat, že Corben je legenda v oboru (a pro mě za poslední roky i jedna z největších inspirací). Bohužel u nás i navzdory snaze a podpoře v časopisu Crew a sem tam cameo roli ve větších sbornících, není vlastně vůbec známý (zatímco třeba ve Španělsku je). Jeho tvorba byla vždy zaměřená na poněkud brakovější náměty, nicméně s každým rokem zrála i tak jako víno a možná, že v Ragemooru dosáhla vrcholu. Jan Strnad vyplodil více než skvělý scénář, přitom stačilo málo a byla by z toho opravdu laciná báchorka, co se snaží být něčím, na co její autor nemá, ale poklona Lovecraftovi a jeho odkazu s oživlým hradem a všemi jeho stvořeními se zkrátka a jednoduše povedla a nic víc k tomu netřeba dodávat.

Ikkju
30.06.2013 5 z 5

Nepříliš dlouhé, ale výborné! Stavba která je vlastně tvorem, její osazenstvo tvoří (do jisté doby) rovnovážný ekologický systém, ve kterém jeden druh má za úkol hlídat druhý. Lidé, kteří hrad obývají, mu zároveň slouží jako nástroj prosazování vlastní vůle, a to někdy hodně brutálním způsobem... Je to bizardní, šílené, ale je to ten tip komixu, který můžu číst znovu a znovu..

RaptoR
23.06.2013 5 z 5

Ragemoor je hrad. Ragemoor je místo, kde byste ještě rádi vyhledali rakev s Draculou jen proto, abyste tam nebyli sami. Ragemoor vás dostane. Nejen díky postupně odhalovanému tajemství, ale hlavně díky vykreslení šílenství, kterému propadá hradní pán. A to i přesto, že popis Ragemooru dostanete hned na první stránce a čtenář tak tuší co bude následovat. Věřte mi že netuší...
Pokud máte rádi Poea a Lovecrafta, tohle se vám bude hodně líbit!