Rafa

Rafa https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/115976/rafa-115976.jpg 4 60 14

Ústredným motívom knihy, ktorá sa ako niť vinie celým jej obsahom, je wimbledonské finále 2008 medzi Rafom a Rogerom Federerom, o ktorom John McEnroe vyhlásil, že to bola ,,najväčšia dvojhra v tenisovej histórii". Pravda, nie je to iba o jednom súboji. Rafa odhaľuje tajomstvá svojich úspechov od detstva, keď sa bolestivo rozhodoval, akú športovú kariéru si zvoliť. Či dať prednosť kolektívnemu futbalu, alebo individuálnemu tenisu. Je to až nečakane úprimná spoveď nevídaného bojovníka na dvorci a nesmierne priateľského, rodinne založeného džentlmena v súkromí, ktorý doposiaľ vládol 102 týždňov svetovému tenisu a má na celom svete tisícky obdivovateľov. Je to príbeh ostrovana z Malorky, ktorý svojím tenisom ohúril svet a zaujímavo o tom rozpráva.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Timy Partners
Originální název:

Rafa, mi historia , 2011


více info...

Přidat komentář

MartinaP1984
09.03.2022 3 z 5

Bohužel knize ubírá naprosto otřesný překlad - mám na mysli české vydání. Jak je u knih se sportovní tematikou u nás celkem běžné. Bylo by fajn, kdyby korekturu dělal někdo, kdo se ve sportu alespoň trochu vyzná. Tennis player opravdu není hráč tenisu, ale jednoduše tenista. Na kurtu se nezápasí a hráči na grandslamu nevyhrávaji zlatou medaili. A podobných příšerností je kniha plná. Dávám 3 hvězdy, protože autor ani Rafa za to nemohou.

michal7592
26.08.2020 5 z 5

Velice se mi líbila forma jakou byla kniha psána. Chvílemi mě to až vtáhlo na kurt a dokázal jsem se vcítit do pocitů samotného Rafi, čím si zrovna procházel. Velká část knihy je psána jako průběh finále ve Wimbledonu proti samotnému RF, avšak často se děj odklonil a popisoval Rafové dospívání a tenisovou kariéru. V knize je krásně popsán Rafův vztah k rodině a jeho skromnosti, pokoře, ke které ho od útlého věku vedla jeho rodina. Velmi mě překvapilo, jaký je Rafa dříč a neodpustí si žádný trénink, ale také jak pevné pouto ma se svoji rodinou a jak důležitý pilíř pro něj rodina a domov v Manacoru. Snad jen škoda, že kniha byla napsána tak brzo v Rafově kariéře, ale není se čemu divit, Rafa zasloužené patří mezi velkou trojku, nebo chcete čtyřku.

Určitě bych doporučil si přečíst i knihu o Roger Fededer od Chris Bowers, pro porovnání jak jejich vzájemnou "rivalitu" vnímá druhý zmiňovaný .


LadyCotton
06.10.2019 3 z 5

Ačkoliv nejsem velká fanynka mužského tenisu, (autorizovaný) životopis giganta jako je Rafa jsem si ráda přečetla.
Valná většina knihy je psána Ich formou a popisuje zážitky a pocity Rafy během důležitých utkání v sezonách 2007-2010. Což je sice zajímavé ale v roce 2019 už Vám to přijde jako dosti vzdálená historie, což si během četby připomenete několikrát... Bohužel český čtenář se musí spokojit s tímto, jelikož prakticky nic jiného o Rafovi u nás nesežene :-)

zuziosi
29.07.2018 5 z 5

Jsem fanynka fenomenálního Rafy (i stejně fenomenálního Rogera), takže tohle byla kniha jako stvořená pro mě. Památné finále jsem tehdy ještě nesledovala, tenis mě chytil asi o rok později ;)

mirkoczentovic
08.12.2017 5 z 5

Čo môže potešiť knižného a tenisového fanatika? Navyše ak fandí Rafaelovi Nadalovi? Kniha však nie je určená len pre priaznivcov "kráľa antuky", myslím, že jeho životný príbeh dokáže zaujať každého fanúšika bieleho športu.

Z formálneho hľadiska stojí za pozornosť okrem prelínania Rafových a Carlinových výpovedí (čo už spomína martula.07 v prvom komentári) aj originálny nápad postaviť gro knihy na legendárnom wimbledonskom finále 2008. "Skoky" medzi jednotlivými časovými obdobiami však vôbec neprekážajú, naopak, dodávajú knihe akýsi punc výnimočnosti.

peedbook
01.03.2017 4 z 5

Pekný príbeh .... poučné ...

Mali88
11.11.2016

Jsem fanynka Rafi Nadala, proto jsem si nemohla nechat ujít přečtení této knihy. Kniha je pěkně napsaná, čtivá a nabízí pohled do zákulisí a do myšlenek skvělého světového tenisty. Věřím, že až doléčí zranění, tak si půjde pro desátý titul z Roland Garros :)

Juzzy
25.05.2016 5 z 5

Pěkný příběh jednoho z nejúspěšnějších tenistů historie. Sice se standartně vyhýbám autobiografiím aktivních sportovců, ale u něj mi to nijak nevadilo. Mrzely mě občasné odlišnosti v překladu, očividně překladatel nebyl úplně zběhlý v tenisové hantýrce, ale za to Rafa nemůže. :-)

Obuvník
27.06.2015 5 z 5

Pravák, kterého strýček přeučil na levorukého tenistu. Představte si, že by Nadal během vypjatého grandslamového finále přehodil pálku do pravačky a prohlásil: "OK, Novaku, je na čase hrát mojí šikovnější rukou." :-)
Ale teď vážně. Kdo má rád tenis a Nadala považuje za vysvaleného primitiva, nechť otevře tuto knihu. Já ho zpočátku taky nemusel, rozčilovaly mě jeho tříčtvrťáky, tílko a přerostlý levý biceps. Po přečtení jeho biografie jsem ale musel obrátit kurz o 180 stupňů. Je to pokorný dříč, bojovník a rodinný typ.
No jo, mohl by zrychlit pauzy mezi svým servisem, ale od té doby mu fandím :-)

Ulrika
04.05.2015 5 z 5

Rafa je prostě pravý tenisový bojovník, který se vždy po těžkém zranění dokáže dostat na vrchol. Tato autobiografie Vám umožní náhled na jeho cestě k vavřínům slávy:)

Filip.S
20.05.2013 5 z 5

Rafa je nejen nejlepší tenista,ale také má nejlepší životopis. Opravdu krásně napsané. :)

rtesarova88
11.05.2013 5 z 5

Krásně napsáno. Rafa je jednička.

Rafa-P
27.09.2012 4 z 5

Četl jsem tento slovenský překlad a byl to opravdu moc zajímavý příběh. Rafa má můj obdiv !

martula.07
29.06.2012 5 z 5

Moc hezky napsaná biografie. Rafa odhalil hodně ze svého života, jak profesního tak osobního. Originální forma, kdy se prolínají příspěvky Rafy Nadala a Johna Carlina. Neskutečně čtivá a pokud po dočtění ještě třeba shlédnete finále Wimbledonu 2008, to finále, které je považováno za nejlepší finále všech dob, tak to bude dokonalé. Doporučuju Rafovým fanouškům, stejně jako těm, kteří ho moc nemusí. Já se řadím k těm prvním. Určitě na něj změní názor, protože nikdo na světě snad není tak odlišný od toho, jaký se zdá být.

Štítky knihy

sport tenis autobiografie

Autoři knihy

Rafael Nadal
španělská, 1986
John Carlin
britská, 1956

Kniha Rafa je v

Přečtených81x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených6x
Knihotéce35x
Chystám se číst13x
Chci si koupit4x