Radost z poznání

Radost z poznání https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34105/radost-z-poznani-34105.jpg 4 36 4

Třináct esejů a rozhovorů s Richardem Feynmanem, jedním z největších teoretických fyziků, nositelem Nobelovy ceny (1965), amatérským malířem a hudebníkem, vynikajícím člověkem a myslitelem, zahrnují široký okruh témat od vzpomínek na práci na atomové bombě za 2. světové války, vizionářský esej (1955!) o budoucí miniaturizaci elektroniky, přes objasnění tragédie kosmické lodě Challenger (1986) až po obecné úvahy o hodnotě vědy, jejím vztahu ke kultuře a náboženství a vlivu na společnost vůbec. Přeložil Jan Klíma.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Filozofie , Věda

Vydáno: , Aurora (Praha)
Originální název:

The Pleasure of Finding Things Out


více info...

Přidat komentář

JirkaTob
05.12.2020 3 z 5

Některé sekce jsou si velmi podobné a tak se části textu opakují. Není se čemu divit, když jde o souhrn rozhovoru a přednášek pana Feynmana. Knížka určitě není tak kvalitní jako jiné jeho knihy (To nemyslíte vážně).
Nicméně i pokud jste některé Feynmanovy knihy četli, objevíte zde skvělé pasáže.

Greenfingers
12.12.2019 4 z 5

Radost z poznání ve mně vyvolávala opravdovou radost ze čtení. Kniha je hodně zajímavá a inspirativní, zejména pak v částech věnovaných obecným tématům: úloze a postavení vědy ve společnosti a jejího vztahu k náboženství. Feynman jako renomovaný vědec, který k vědě přistupuje s pokorou, je v otázce existence či neexistence Boha zdrženlivý. Je si vědom, že vědecký přístup mu káže o všem pochybovat. Proto také dle jeho názoru nelze jednoznačně dokázat, źe Bůh není (stejně by to ovšem mělo platit i obráceně).
Každopádně je otázka víry intimní záležitostí každého z nás a žádný věřící nebo bezvěrec by neměl být ostrakizován druhou stranou jen na základě jeho světonázoru.


Jonny
17.04.2017 3 z 5

Je to soubor esejů a tak se není co divit, že text je nesourodý. Některé eseje jsou fajn, některé jsou slabší. Knížka "To nemyslíte vážně, pane Feynmane!" se mi líbila o dost víc. Richard P. Feynman je ale tak jako tak neskutečně inspirativní.

carbici
13.12.2015 5 z 5

Feynman nikdy nezklame. Jeho knížky mi příjdou neskutečně inspirativní - je důležité se ptát a zároveň rozvíjet i v dalších oborech, než je náš "hlavní". Eseje a rozhovory určitě stojí za přečtení, je téměř neuvěřitelné, co všechno "předpověděl".