Ráchelina kniha

Ráchelina kniha https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/251708/bmid_rachelina-kniha-251708.jpg 4 254 80

Dramatická smrt rodičů přivede Ellu z New Yorku zpět do rodného Bergenu, aby tam vyřešila majetkové záležitosti. Na místě však zjistí, že jejich rodinnou vilu obývá již několik měsíců stará paní jménem Ráchel. Ella chce dům po smrti rodičů prodat a hodlá Ráchel vypovědět nájemní smlouvu. Při jednom setkání však Ráchel Ellu, která pracuje jako novinářka, požádá o sepsání svého životního příběhu. Ella se rozhodne spíše ze slušnosti vyslechnout její vyprávění, avšak zakrátko je vtažena do pozoruhodného životního příběhu, který se odehrává v několika zemích, od Ráchelina dětství, kdy byla jako uprchlík poslána z Bratislavy do Norska...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Válečné

Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Rakels bok , 2014


více info...

Přidat komentář

misssicccka
25.05.2023 3 z 5

Ja jsem na rozpacich. Na jednu stranu vidim plus, ze je tam novy zemepisny uhel - Slovensko, Norsko, Svedsko.
Kniha je napsana ctive, presto obsahuje ponekud nudne pasaze. A takova hlucha mista. A pak je to takovy eintopf spolecenskych problemu. Napr. Vysvetleni vztahu matky a otce bylo uz takove krecovite. Je to plne smrti a bolesti, nalezu a ztrat.
Ale tri hvezdicky za splneny sen v padesati jsou asi super hodnoceni.

Jana.Kuc
20.10.2022 5 z 5

Moc pěkná knížka, s příběhem, který si budu dlouho pamatovat. V knížce Pekařova dcera mi nevadilo, že se prolínala současnost s minulostí. U Rácheliny knihy mě to trošku rušilo, protože jsem byla zvědavější na ten příběh tenkrát...


Adrusa
16.07.2022 5 z 5

Jiné,smutné, ale krásné čtení

Amazonka72
17.10.2021 4 z 5

Další z knih, které popisují příběh židovského děvčátka za 2. světové války.
Byla to rozhodně zajímavá kniha, válka je zde popisována pouze okrajově, tak, aby dokreslila příběh Ráchel. Zaujal mě příběh Nansenovy nadace, která podobně jako Sir Nicolas Winton pomáhala židovským dětem dostat se do západních zemí, kde byla větší šance na přežití. Tentokrát se příběh odehrává v Oslu a Bergenu. Tedy v zemích, o kterých se knihy moc často ve spojitosti s holocaustem nezmiňují.
Asi od poloviny knihy jsem odhadovala, jak příběh dopadne. Každopádně kniha vyznívá i tak, že nic není v životě "černo-bílé", a že pokud má člověk vůli něco ve svém životě změnit, je to pouze v jeho rukách a není to věc nemožná... Líbilo se mi, že se Ráchel dokázala vždy postavit na vlastní nohy, nenechala se zlomit, a díky tomu byl její život místy i šťastný... Příjemné čtení, lidský příběh.

tinka1974
17.09.2021 4 z 5

Začátek byl pro mě trochu rozpačitý. Když se ale ukázala druhá dějová linka, už jsem se vezla. Pro mě to byly nové informace o dětech, Židech a druhé světové. Navíc Rachel pochází z Bratislavy. Jak příběh plynul, Ráchel vyprávěla, sbližovala se s Ellou, i ta začínala roztávat a nacházet cestu ke svým blízkým a k sobě. Zase je tu vidět, že člověk jako dítě vidí situace jinak, než když je dokáže nazřít jako dospělý. A dospělý časem dokáže zhodnotit svůj vztah k dětem. Škoda konce, ale i takové věci se v životě dějí. Nakonec je třeba říct, že vše vlastně dopadlo tak jak mělo. Ráchel prožila krásný život a na Ellu snad teprve čeká

Knihomolka506
06.08.2021 5 z 5

Siseel Værøyvik- Rachelina kniha

Opět další silný příběh z druhé světové, ale z jiné souvislosti.
Když se Ella vrací domů, aby si urovnala myšlenky po tragické nehodě rodičů, uklidila jejich věci, ale jak později zjistí není tu jen kvůli tomu.
V zadním domě, který je součástí domu po rodičích, ve kterém žije Ella bydlí podnajemnice , se kterou se život taky "nemazlil" , ale v jiném slova smyslu . Rachel poprosit mladou novinářku, aby si vyslechla její příběh a napsala ho později jako knihu o jejím životě...
Dva úplně jiné příběhy, které se uprostřed nečekaně spojí.
Opět nádherný, tragicky příběh. Pokud máte rádi Zusakovu Zlodějku knih nebo Klíč k minulosti (podobný příběh, jiné události, Francie 1942) tak se vám bude určitě líbit.
Doporučuji ️

jadwiga
02.12.2020 5 z 5

To byla tak nádherná kniha! Mé pocity se měnily s příběhem...naštvanost, stesk, úzkost, radost, strach a nakonec pláč, ale ten šťastný :-) Než jsem se do knihy pustila, ani jsem si nepřečetla anotaci, jen jsem věděla, že se v ní objeví téma 2.světové války. A objevilo se z úplně z jiného pohledu než jsem čekala. Byl to vlastně převážně velký životní příběh jedné malé židovské holčičky. Ale jak skutečný, lidský a krásný. Já mohu knihu jedině doporučit. Jediná věc, která mě zarazila byla spíš historicky časového charakteru. Autorka mluvila o Slovensku před 1.světovou válkou,ale tenkrát to bylo ještě Československo. Ale tento detail nemění nic na faktu, že kniha byla pěkná. Prostě taková,na kterou budete ještě dlouho vzpomínat.

zdehan
06.08.2020 5 z 5

Mě se kniha moc líbila.

Noreda
30.05.2020 5 z 5

Kniha zachycuje životní příběh. Kdo si nese stopu z knihy Hana od Mornštajnové jistě nepohrdne. Za mě osobně ohromné plus za norské reálie.

sabca
03.05.2020 5 z 5

Zajímavý příběh židovského děvčátka Ráchel a jejího bratra, které rodiče poslali prostřednictvím Nansenové nadace do Norska, aby je zachránili před smrti v některém z koncentračních táborů, což jim v době druhé světlové války hrozilo. Kniha mě tak zaujala, že jsem musela číst každou volnou chvilku, abych se dočetla jak vše dopadne. Doporučuji

Katka2382
02.05.2020 5 z 5

Už je to delší čas co jsem tuto knihu četla,ale líbila se mi a dobře se četla.Mám ráda takovéto knihy.

tabaluga
20.03.2020 4 z 5

Kniha se mi četla moc dobře, pro mne to bylo takové oddechove čtení i když jedním z témat byla druhá světová válka. Život Ráchel byl velice zajímavý a byly tam pro mne i nové informace. Někdy jsem se tedy v ději trochu ztratila a konec mne zklamal, ale Elle jsem přála, aby konečně našla sama sebe...

aktijnov
17.02.2020 3 z 5

Na začátku jsem měla velký problém se začíst. Hlavní hrdinka mi připadala jako rozmazlená hysterka, v některých chvílích dost nepochopitelná. S vysvětlením, že jí tragicky zemřeli rodiče si autorka dala na čas. Později už děj ubíhal. Někdy byl dost předvídatelný, často zdlouhavý. Nebyla to úplná ztráta času, ale ke knize už se rozhodně vracet nebudu.

Kája95
25.01.2020

Prvních asi sto stran bylo těžké vůbec přečíst. Na mne zbytečně zdlouhavé. Také er forma mi nevyhovovala. Škoda

Marikapachlova
20.11.2019 4 z 5

kniha sr mi moc libila

JaniisB
07.11.2019 4 z 5

Velmi zajímavý a poutavý příběh

marketa9252
05.11.2019 5 z 5

Ze začátku jsem chtěla čtení vzdát,ale po první čtvrtině mi příběh zaujal!

Eliza20
06.08.2019 3 z 5

Ráchelina kniha obsahuje velmi zajímavý příběh, nicméně pro mě osobně nebyl tak čtivý (možná za to mohla er-forma, kterou nevyhledávám). Mnohokrát jsem se nemohla ztotožnit s Ráchelinými volbami a rozhodnutími napříč desetiletími a rezervovanost obou hlavních postav mi znemožnila, aby mi na nich záleželo. Nicméně posledních cca 30 stran mě pohltilo a dojalo. Přeci jen, když s postavami strávíte nějakých 350 stran, zajímá vás jejich osud až do konce.

slaska77
27.07.2019 5 z 5

Začátek knihy s dějovou linkou ze současnosti je trochu zvláštní a dost se i vleče, kdo vydrží a dostane se zpátky do 20. století před 2. světovou válku, ten se od knížky již neodtrhne. Rozuzlení jsem sice odhadla již tak 100 stránek před koncem, ale to mi rozhodně nebránilo si celou knížku užít. Hlavní téma knihy je hledání sama sebe, jak v případě Ráchel na pozadí historických událostí, tak její posluchačky Elly na pozadí rodinné tragédie. Knížka je prostě krásná, laskavá, milá. Za mě zcela jiná než Zlodějka knih, ke které ji přirovnávají na přebalu, ale opravdu skvělá. Dávám plný počet hvězdiček a doporučuji. (Červenec: 1616 str.)

Jana512
08.07.2019 5 z 5

Ráchelina kniha popisuje osudy, které vypráví židovská žena Ráchel, toho času ubytovaná v areálu domu, který zdědila po svých rodičích Elly, která sem přijela po jejich tragické nehodě. Život obou žen byl zajímavý a napínavý a přinesl nečekaný závěr, kterým se mnoho objasnilo. Zajímavé, doporučuji!