R. U. R. / Bílá nemoc / Matka

R. U. R. / Bílá nemoc / Matka https://www.databazeknih.cz/img/books/81_/81244/r-u-r-bila-nemoc-matka-81244.jpg 5 231 19

Tři nejproslulejší autorova dramata, jimiž promlouval k nejpalčivějším problémům meziválečné doby. Drama R.U.R. z roku 1920 ukazuje na nebezpečí jednostranně intelektuálního vývoje člověka, který v nerovnováze s citovým vývojem spěje přes přebujelou technickou civilizaci k zániku. Drama Bílá nemoc z roku 1937, z doby narůstajícího nebezpečí světového ohrožení nacismem, předvádí konflikt pacifistického lékaře a diktátora usilujícího o uchvácení světové moci. Drama Matka z roku 1938, z doby bezprostředního ohrožení naší vlasti nacismem, rozvíjí vnitřní konflikt matky, jež obětovala pro čest, vědu a politickou ideu čtyři syny a jež v době ohrožení země musí dát a nakonec dobrovolně dává i syna posledního, nejmilejšího.... celý text

Přidat komentář

konicekbily
11.06.2023 5 z 5

Začetl jsem se do R.U.R. - kvůli modernímu světa pojetí- umělá inteligence - co vše lze dělat za člověka. Kam až to může dovést: k tomu autor zaujímá jasné stanovisko. A obě další hry patří mezi to nejlepší, co autor napsal - Karel Čapek byl velký vizionář a skvělý spisovatel.

Abako
18.10.2020 5 z 5

Karel Čapek je moje láska. Nemůžu nedat plný počet hvězdiček. Pořád mám dojem, že měl snad třetí oko a viděl věci, o jakých se nikomu ani nezdálo.


Addelka
28.09.2020 5 z 5

Rychlovka na cestu vlakem nebo autobusem. Ve dvou a půl hodinách poslechu (nebo 80 stránkách četby) je toho ukrytého strašně moc a přitom s sebou příběh doktora Galéna nese jednoduché poselství. Apel proti válčení a ve své době především proti fašismu je tu pro dospělého čtenáře podán srozumitelně a jasně. Obávám se, že pro dětského čtenáře na základní škole, se skutečný význam skryje za příběh a zůstane nepochopený. Já osobně neumím číst mezi řádky a před přečtením si negooglím historické pozadí knihy (to dělám až po přečtení, protože se bojím spoilerů), takže když příběh hodnotím jako srozumitelný, tak je to pro nenáročného čtenáře

Depe
30.08.2020 5 z 5

Čapek to prostě umí

pige
20.03.2020 5 z 5

Úžasně nadčasové dílo, až z toho mrazí.

MilanCFC
17.02.2020 5 z 5

Co dílo, to skvost. Co dílo, to horská dráha emocí. Čtěte během studií v rámci povinné četby, čtěte i po nich.

matej.kulistak
08.01.2020 5 z 5

První setkání s Čapkem. Buď byla každá další hra byla ještě lepší než ta předchozí, nebo se postupně zamilovávám.
Smekám.

Mahuleno
30.04.2018 5 z 5

Nemám příliš rád tuto divadelní formu - vadí mi odkazy na osoby a nepřítomnost klasického popisu děje. Ale rychle jsem si zvykl, Čapek je skvělý a umí.
R.U.R., Bílá nemoc a Matka - tři Čapkova dramata - první s vidinou nástrah, které může přinášet nekontrolovaný či nekontrolovatelný technický pokrok, bez důrazu na jeho sociální a sociologické aspekty. Technika přerůstá člověku přes hlavu a nakonec ho zničí. To není protest proti technickému pokroku, jenom zdůraznění nutnosti udržet proporce a zodpovědnost. Čapkův výhled do budoucnosti je jasnozřivý - vývoj umělé inteligence není v žádném případě jenom otázka technická.

Bílá nemoc - silně protiválečné drama - ani nebezpečí smrtelné nákazy a výhled na vítězství nad touto nakažlivou nemocí podmíněné ukončením všech válečných konfliktů a uzavřením světového míru, nezastaví válečnou náladu a přípravy na válku. Snaha dr. Galéna donutit lidstvo k míru vyznívá v kontextu válečné hysterie téměř naivně. Tragický závěr je apelem na uskutečnění této jeho ideje.
Matka - podle mne nejsilnější z těchto tří dramat, právě díky akcentaci bolesti matky, která za různých okolností ztratí manžela a syny. Vší silou se snaží za občanské války uchránit od stejného osudu svého posledního, nejmladšího syna ("...připadám si jako vlčice! Nic na světě není tak zběsilého jako mateřství...")

Z knihy:
Matka rozmlouvá se svým mrtvým mužem a na jeho argument o čestné smrti říká:
"Čestnou, já vím! Vám připadá hrozně čestné za něco umřít; ale, že zemřete někomu, na to už nemyslíte!"

Hlas z amplionu: "Slyšte, slyšte, slyšte: bez odpovědění války, bez důvodu, beze slova jednání překročila cizí armáda hranice naší země. Nepřítel využil chvíle, kdy se náš národ sám smrtelně oslabil nešťastnou občanskou válkou, a přepadl naše území pod záminkou, že přichází obnovit pořádek. Kdo mu dal k tomu právo? Jaký má důvod k intervenci? Není důvodu, není práva. voláme celý svět: slyšte stal se zločin, stal se nevýslovný zločin!"

Viděl Čapek do budoucnosti, nebo "jenom" viděl do politiky a znal cesty lidského myšlení a uvažování?
Každopádně jeho myšlenky předložené v těchto dramatech neztrácejí ani
v současnosti nic na své naléhavosti. Spíše naopak!

Mistr119
07.07.2017 5 z 5

Karel Čapek je génius!! :)) Matka mi přijde jako slabší odvar Bílé nemoci, neboť myšlenka je tatáž, ale jinak dobrý!!! :))

lucille48
18.07.2016 5 z 5

Skvělé, prostě skvělé! Zbožňuji tyto tři divadelní hry. Mám ráda styl jakým Čapek psal, využívá bohatou slovní zásobu, ale zároveň se neuzavírá veřejnosti. Je skvělý vypravěč a jeho příběhy mají spád. Dílo se mi velmi líbilo.

ivzu77
02.06.2015 5 z 5

Co geniálního napsat k tak geniálním myšlenkám, které měl K. Čapek pěkně v hlavě poskládané? Všechny tři dramata se mi moc líbila. Skutečně jsem se při jejich čtení cítila jako v hledišti divadla. Nevím, zda to doporučovat jakou povinnou četbu na středních školách, protože já sama jsem si k tomu našla cestu až po 25ti letech odchodu z gymnázia.

Matt Baker
04.01.2015 5 z 5

Všechna tato tři díla po kupě vzdávají hold dle mého názoru nejlepšímu českému spisovateli - Karlu Čapkovi.

Byxy123
03.03.2014 4 z 5

Matku jsem nečetla, ale R.U.R. a Bílá nemoc byly pro mě úžasné povídky. Měly v sobě jakousi nadčasovost a docela se i hodí k dnešní době. :)

Anetinecka
28.02.2014 4 z 5

Nikdy by mě nenapadlo, že mě zaujme kniha od Čapka a podobných spisovatelů. Musím uznat, že jsem se hodně spletla. DOPORUČUJI.

Christo
19.12.2013 5 z 5

O Matce Čapek napsal: " Nechce umravňovat, nemůže řešit: chce jen podmínit v lidech svědomí. "

Erezka
27.01.2013 4 z 5

Matka nejlepší, Bílá nemoc v těsném závěsu, R.U.R. o něco slabší. Matka je působivá a na konci se člověku vážně sevře srdce. Opravdu nutí člověka se zamýšlet nad tím, kdo je hrdina a co tím působí ostatním. Bílá nemoc mi přišla opravdu děsivá a vyvolávala ve mně dost sugestivní představy celé té hrůzy.

katty.k
28.10.2012

Kniha mě překvapila. Čekala jsem, že to bude nudná klasika. Ale nakonec mě zaujala. RUR nic moc, ale ostatní 2 hry se mi opravdu líbily.

WEIL
10.08.2011

Z těhcto tří divadelních her mám v největší vážnosti "Matku".

eraserhead
29.06.2011 4 z 5

Abych pravdu řekl, od R.U.R. jsem čekal mnohem více a navzdory aureole celé hry (např. že dala světu slovo robot), jsem z ní byl dost zklamaný. Naproti domu dvě následující dramata jsou jedno lepší než druhé. Bílá nemoc má velmi zajímavou zápletku, skvělý závěr, ale na rozdíl od např. Matky, z ní čiší takový ten strnulý a neproduktivní (až by se mi chtělo napsat zpátečnický či reakční) idealistický humanismus. Nejzajímavější bezesporu je silně vnitřně pocitové drama Matka, odhalující vnitří běsy a trápení žen coby manželky/matky/ženy tváří v tvář dravému, nemilosrdnému a nepochopitelnému mužskému světu. Matka drtí silou pneumatického svěráku. Hry hodnotím vzestupně: R.U.R. - 60%, Bílá nemoc - 80% a Matka 100%.