Pyramidy / Stráže! Stráže!

Pyramidy / Stráže! Stráže! https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34692/zemeplocha-pyramidy-straze-straze-34692.jpg 5 169 7

V pořadí již čtvrtá dvojkniha románů z Úžasné Zeměplochy, vázaná v červených deskách se zlatou ražbou a s velmi kvalitním papírem uvnitř, na němž se dobře vyjímají černobílé ilustrace Paula Kidbyho. Doplněné a opravené vydání titulů Pyramidy a Stráže! Stráže! Jakýsi tajemný noční tvor mění obyvatele Ankh-Morkporku v něco, co silně připomíná tablety živočišného uhlí. A tady začíná obtížný úkol kapitána Elánia, velitele Noční hlídky městské stráže. Ve městě plném zmatků, tablet živočišného uhlí, tajných spolků a bláznivých chovatelek draků pátrá kapitán a s ním muži hlídky – seržant Tračník, desátník Nóblhóch i nově příchozí svobodník-čekatel Karotka – po stopách vedoucích k rozřešení celé záhady. Není snadné být faraonem v pubertě. Nesmíte s sebou nosit peníze, ovoce vám loupají mladé ženštiny nevázaných mravů, kdekdo si myslí, že můžete za to, že vychází slunce a kukuřice roste. Neustále se vám zdá o sedmi hubených a sedmi tučných kravách, a k tomu všemu ještě díky parakosmické nestabilitě vybuchne Velká pyramida. Pak si ještě musíte poradit se všemi těmi vrahy, sfingami, dřevěnými koňmi, filozofy, svatými krokodýli, chodícími mumiemi, dravým stavitelem pyramid a s Hitem se supí hlavou, který je bohem všech neočekávaně příchozích. Přitom všechno, co byste opravdu chtěli, je udělat něco pro mladé lidi a starobylý střed města.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Humor , Fantasy

Vydáno: , Talpress
Originální název:

Pyramids / Guards! Guards! , 1989


více info...

whiolet
whiolet
25.10.2019 4 z 5

Klasicky Prachett. Nenudi,ale na druhou stranu moc nepřekvapí. O vtipné situace a dialogy v knize není nouze. Zamilovala jsem se hlavne do Karotky,skvěle napsána postava!

kamibe
kamibe
19.03.2019

Dočtena další dvojkniha. Pyramidy mi neuhranuly, Stráže byly pro mne lepší hlavně kvůli Elániovi a Karotkovi. Velmi se mi líbí ilustrace a je mi divné, že se nedočítám, kdo je provedl.
Mám teď také lepší propojení mezi Elániem v této knize a Elániem v knížce Kdepak je má kravička? A to mi budí úsměv na tváři.


zuzana4291
zuzana4291
07.02.2019 4 z 5

Tak vzhledem k tomu, že jsou to opět 2 různé knihy. Tak ohodnotím každou zvlášť.
Pyramidy pro mě velké zklamání, strašná nuda, až teprve, když se začaly problémy s pyramidou, tak to konečně začalo být zajímavé. Ale celkově nudný dojem.
Stráže!Stráže! z této knihy jsem byla nadšená. Draci, dráčci od začátku dokonce a Errol neměl chybu. Stejně tak Karotka, který se tak krásně naivní, až se legrační. Vyřešení zápletky bylo krásné.
Takže mé hodnocení je průměr. Jinak by to byli 3 hvězdy a 5 hvězd.

Mergirus
Mergirus
27.03.2018 4 z 5

Pyramidy pro mě byly slabší, příběh se mi vlekl, ale Pratchettův humor to napravil. Skvěle zpracovaná tématika starého Egypta. A Stráže!Stráže!? Moje oblíbená kniha o Noční hlídce a Elániovi. Vřele doporučuju.

meluzena
meluzena
14.03.2018 5 z 5

Báječné čtení na posílení mozkových závitů, břišních a mimických svalů, a taky svalů ruky, protože jedinou vadou téhle dvojknihy je její váha (683 stran na křídovém papíře vyšší gramáže z ní dělá nepraktickou cihlu, u níž budete zvažovat, zda si ji vezmete jako čtení na cesty :).

K obsahu Pyramid i Stráže! Stráže! viz komentáře u samostatného vydání každé z nich.

V.lee
V.lee
19.08.2017 5 z 5

Pyramidy mě teda neusadily.Stráže ty mě úplně odrovnali jako Karotka Navážku paráda

Jonny
Jonny
09.11.2013 3 z 5

Jsem nadšený, ale nevím jestli mě víc nadchnul autor nebo překladatel.
Třeba slovotvar "inhumovat" používám tak často jak je to jen možné.
Není to nic hlubokého, spíš oddychovka. Ale moc se mi líbí že se architektura příběhu vymyká standartním postupům. Jasně, není to otočené o 180 stupňů, ale nejlepší egyptský počtář nebo Ankh Morporský knihovník mě dost zaskočil.

Štítky knihy

Zeměplocha

Autorovy další knížky

Terry Pratchett
britská, 1948 - 2015
1993  84%Barva kouzel
1997  87%Dobrá znamení
2007  77%Darwinovy hodinky
2003  94%Noční hlídka
1995  93%Stráže! Stráže!

Kniha Pyramidy / Stráže! Stráže! je v

Právě čtených3x
Přečtených312x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených14x
Knihotéce87x
Chystám se číst25x
Chci si koupit14x