Pýcha, předsudek a zombie

Pýcha, předsudek a zombie https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/114073/bmid_pycha-predsudek-a-zombie-5LA-114073.jpg 3 88 26

Adaptace klasického románu Jane Austenové s odvážnou Elizabeth, srdečnou Jane, trochu nesnesitelnou paní Bennetovou, povýšeným panem Darcym... a hordou obživlých mrtvol. Posláním paní Bennettové je provdat co nejdříve všech pět dcer, posláním pana Bennetta je ochránit je před útoky krvelačných zombie, které sužují celou Anglii. Všechny dcery jsou zdatné v boji s nebezpečnými stvůrami, jejich každodenní trénink je však narušen příjezdem mladého a nezadaného pana Bingleyho a jeho přítele Darcyho. Elizabeth Bennettová ovšem neslyší svatební zvony, ale řinčení šavlí a lámání kostí. A jak by se mohla zamilovat do arogantního Darcyho? Bude pro Darcyho a Elizabeth těžší boj s nenasytnými zombie nebo s vlastními předsudky...?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Thrillery

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Pride and Prejudice and Zombies , 2010


více info...

Přidat komentář

Carol1122
11.02.2023 2 z 5

Zlatá Austenová... Tohle byla tak špatná parodie... Na jednu stranu mě první polovina knížky bavila, už jen svým trochu modernějším jazykem a vylepšením oněch známých scén, na druhou stranu se z knížky stala obrovská nuda. Řekla bych, že filmové zpracování bylo trochu zajímavější. Příběh byl vlastně jen okopírován a v pár frázích upraven na apokalypsu zombie. Bohužel tedy nedoporučuju, pokud si nechcete zkazit nejmilovanější originál.

barleyfox
31.08.2022 1 z 5

Často to neříkám, ale film je lepší. Už jen proto, že u něj tak často nezapomínáte, že na pozadí příběhu zuří zombie apokalypsa. Čekala jsem něco více na způsob dnes tak populárních převyprávění pohádek. Když to přeženu, kniha působí, jako by někdo zkopíroval text celé originální Pýchy a předsudku a přepsal pár scén a dialogů. Skoro tak málo inovace tam je. Ale nápad mě bavil, líbilo se mi, jak se o zombících mluvilo dobovým jazykem aniž by to bilo do očí. Líbilo se mi jak autor pozměnil osud pana Collinse a Charlotte Lucasové a katastrofální Darcyova první žádost o ruku. Ale to je hrstka věcí - zbytek na mě působí hrozně odfláknutě. Víc věcí na příběhu mění i moderní filmové adaptace a přes ctrl+c se prostě knížky nepíšou.


Parwana
19.06.2022 1 z 5

(SPOILER) Dle komentářů v knižních aplikacích od předchozích čtenářů jsem čekala bombu a neotřelou parodii klasiky, u níž se budu válet smíchy. To se bohužel nekonalo. Originál jsem nečetla, možná bych pak měla na knížku jiný náhled, takto jsem se do poloviny knihy brodila v něčem, co není ani zábavné, ani čtivé. Jediný svěží moment byl zápas Elisy s panem Darcym, který následně vzal hlavou o krb. Druhá polovina knihy měla být svižnější; to tedy vpravdě nebyla, spíše snesitelnější a přežvýkatelnější. Knihu jsem dočetla, ale měla jsem v průběhu čtení velké nutkání ji odložit, jako jsem udělala u jiné parodie této klasiky Pýcha, předsudek a seznamka - to bylo megatrapné už na straně č. 5. Když se ale vrátím k této knize, cítím zklamání. Ani těch zombií tam moc nebylo.

medvídě
03.11.2019 4 z 5

Klasika, kterou mnoho lidí četlo a oblíbilo, ne-li přímo zamilovalo se do pana Darcyho.
Ale teď trošku jinak. Ponechejme hlavní dějovou linku, ale přidejme zombie a špetku novodobého humoru a máte tuto knihu.
I přes několikrát zpracované dílo (hlavně filmově a seriálově), tak se to dobře četlo a vykouzlilo mi nejen úsměv na tváři, ale i výraz, kdy jsem přemýšlela, zda tím autorka vážně chtěla říci to, co si myslím.
Rozhodně se mi líbilo i filmové zpracování této knihy, které je ale v některých částech pozměněno - někdy i zásadně.

saman001
04.02.2019 1 z 5

Jednu hvězdu za ilustrace.

petra5588
26.09.2018 3 z 5

Uznávám, není to zrovna perla světové literatury, ale to od toho snad ani nikdo neočekává, ne? Pro pobavení super! Kor když originál znáte skoro zpaměti ;-)

hellena1523
29.04.2018 3 z 5

Nejsem fanda Austenky a tohle byla asi jediná forma, jak jsem byla ochotná se seznámit s tím opěvovaným panem Darcym.
Chvílemi vtipné, ale asi jsem čekala víc. Každopádně pro mě lepší, než předloha.

AllyKumari
12.07.2017 odpad!

Po několika těžkých a chmurných knihách jsem toužila po něčem hloupém a vtipném. Hloupé to je, ale vtipné ne. Jediné, co jsem ze čtení měla, bylo protáčení panenek.

Fanttastica
29.05.2017 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Zombii filmy aktivně sleduju a Pýchu a předsudek taky. Musím říct, že film se od knihy v mnoha případech neshodoval ne že by mi to vadilo. Nejsympatičtější postavou pro mě byl rozhodně pan Darcy. Elizabeth v některých případech snad ani nemyslela.

ZlýJabko
27.05.2017 4 z 5

Zajímavější adaptace poněkud unylého originálu.

trudoš
27.03.2017 2 z 5

Podobně jako v případě románu Rozum a cit a mořské příšery Bena H. Winterse, ani tady jsem bohužel nedostal, co jsem nadšeně očekával. Legrace knihy totiž spočívá v tom, že do původního textu Jane Austenové jsou zakomponováni živí mrtví, což samozřejmě vyplívá už ze samotného názvu. A opomenu-li nějaké ty kung-fu prvky, je to vlastně všechna invence, kterou Seth Grahame-Smith předvede. Žádné vybočení ze základní osnovy se nekoná. Původní text je akorát parodován a to ani nepříliš nápaditým způsobem. Paradoxně mi tak nejvíc vadila nepromyšlenost celého nového světa, což je pochopitelně z mé strany hloupost. Je to jako si stěžovat na Mr. Beana, že se chová jako idiot. Ovšem zdejší zombie působí dojmem nalepených postaviček, které nemají jiného opodstatnění, než odlehčit a zesměšnit prvoplánový děj. Naneštěstí s vrtkavým výsledkem. Netýká se to však ilustrací, jenže těch v knize zdaleka není tolik, kolik by si jeden přál. Takže mi nezbývá než konstatovat, že originál je prostě originál.

machelka
30.01.2017 4 z 5

Předělán klasiky nemusím, ale tahle se mi líbila. Doporučuji každému kdo se chce pobavit a mít sny o zombie apokalypse :)

Etvel
14.01.2017 odpad!

Nečíst! Zakázat! Vykastrovat!

daryna
07.11.2016 5 z 5

Když jsem si přečetla komentáře, nacházející se níže, byla jsem dosti zaskočena. Mně ta kniha připadá skvostná! Ano jistě, je mi jen 14, v literatuře se nevyznám, ale tohle mě doopravdy bavilo. Tohle je prostě kniha pro někoho, kdo má na povinnou četbu Pýchu a Předsudek. Když si odmyslíte ty zombies, boje a dýky v botách, nemusíte PaP ani číst (dělám si srandu, musíte! je to boží kniha).
Doporučuji.

Noshelfcontrol
06.10.2016 5 z 5

Nechápu jak může někdo považovat tuto knihu za odpad. Když se někomu nelíbí zombie tématika, tak proč tuto knihu vůbec bral do ruky? To nepochopim. Nicméně pokud jde mně, tak já rozhodně nelituju přečtení. Až mě zamrzelo, že jsem nikdy nečetla originál. Romantika, vtip, něco na zamyšlení + pár zapovězenych - nevidím chybu, ale ano dobře musím uznat, že se třeba našla část trochu více bizarní, ale to se dalo přehlednout. Já jsem rozhodně spokojena :)

maja8148
21.04.2016 5 z 5

Pokud jste četli původní verzi a nemáte nic proti inovaci, určitě si i toto zpracování užijete a pokud se vám původní kniha zdála nudná, tady se nudit určitě nebudete

Dee.Grusova
20.02.2016 2 z 5

Nikdy se mi nestalo, že bych nedočetla knížku. Vždycky jsem v knize našla alespoň něco, co mě drželo při čtení. Bohužel v tomhle případě se to nestalo. Přijde mi, že autor neměl dost nápadů, aby napsal vlastní knihu, tak ukradl uznávaný best-seller a přidal tam pár zombíku. Vážně jsem byla zklamaná.

Jass
18.01.2016 5 z 5

Mě se to kupodivu dost líbilo (promiňte, nemůžu odolat, když někdo nějakou knihu naprosto sepsuje, musím jít prostě proti proudu...). Musím uznat, že jsem čekala, že příběh bude převyprávěný, ale mně se právě dost líbilo, že austenovský styl zůstal zachován (až překopírován...). Pýchu a předsudek (i obecně knihy od Austenové) mám velmi ráda, ale zjistila, jsem, že když se pokouším dát si re-reading nějaké knihy pokaždé u toho usínám. Poprvé mi přijde skvělá, podruhé už tak ne. Tahle kniha mi umožnila si zopakovat Pýchu a předsudek bez chrápání... Uznávám, že práce autora tu byla minimální a opravdu toho vlastně napsala víc Austenová, ale bylo to příjemné osvěžení. Opravdu se těším na film, trailery vypadají božsky.

eviku19
08.10.2015 2 z 5

Veľmi ma to teda nebavilo, ale nejdem tu kydať na autora,že zneuctil Austenovej dielo,lebo aj to mi pride ako nuda.Problém je,že on je tiež nudný takže dvojitá nuda,taká druhá mocnina nudy...alebo tretia?:)

zuzana5716
04.01.2015 odpad!

Otrasná zlátanina. Autor skopíroval celý text od Jane Austen, popridával nejaké nezmysly so zombies a nejaký blázon to vydal a ešte väčší blázon to kúpil a najväčší blázon to aj čítal. Som zvedavá na film...

Štítky knihy

zfilmováno zombie Jane Austen

Autoři knihy

Seth Grahame-Smith
americká, 1976
Jane Austen
britská, 1775 - 1817

Kniha Pýcha, předsudek a zombie je v

Právě čtených4x
Přečtených108x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených7x
Knihotéce53x
Chystám se číst37x
Chci si koupit15x
dalších seznamech5x