Putování s dinosaury

Putování s dinosaury https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36679/bmid_putovani-s-dinosaury-tIN-36679.jpg 5 19 3

Kniha představuje éru dinosaurů - líčení druhohorního světa provázejí shrnutí odborných diskusí o mnoha sporných otázkách. Autor knihy je tvůrcem stejnojmenného seriálu BBC. Názornou vizuální představu tohoto období navozují ilustrace vzniklé díky spojení klasické fotografie krajiny a uměleckou počítačovou grafikou.

Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Walking with Dinosaurs: A Natural History , 1999


více info...

Přidat komentář

aydam
20.02.2022 5 z 5

Po 22 letech opět přečtena jedním dechem.

yaoiyuri
28.06.2017 5 z 5

Seriál je moje srdcová záležitost. Je proto neuvěřitelně ostudné, že mi tato kniha v době mé dětské posedlosti dinosaury unikla a přečíst jsem si ji mohla až o 17 let později. Nic to ovšem nemění na tom, že je prostě úžasná!

Nebude vás sice doprovázet komentář Afreda Strejčka (miluji jeho hlas) ani podmanivá hudba Benjamina Bartletta, ale oproti seriálu dostanete mnohem detailnější a odbornější popisy druhohorní krajiny, geologických procesů, klimatu, flóry a především fauny. Dozvíte se věci, které v seriálu kvůli stopáži či náročnosti ztvárnění mnohdy vůbec nebyly (např. z jaké lokality a podle jakého klíče byli vybráni dinosauři - a další tvorové - sloužící jako reprezentativní vzorek).

Nemusíte se tak bát, že příběhy z knihy už znáte ze seriálu – neznáte! V mnohém se shodují, ale často vás dokáží překvapit zvratem, který v seriálu nebyl nebo ho filmoví tvůrci ztvárnili jinak. Přesto je škoda, že někteří zmínění tvorové se v textu objevují bez jakéhokoliv doprovodného obrázku nebo ilustrace (fytosauři) – paradoxní také je, že „fotky“, které jsou přímo „vyscreenované“ ze seriálu jsou v hrozné kvalitě, jinak jsou ilustrace naprosto úžasné.

Jediné, co mi na knize opravdu vadilo, bylo nejednotné psaní názvů zvířat – jednou byli psáni oficiálně „věděcky“ a podruhé „počeštěně“ (coelophysis x célofýzis, z „majasaura“ mi krvácely oči), někdy se jednalo snad vyloženě o chyby v psaní (peteinosaurus x petenosaurus, původní leaellynasaura psaná jednou jako lelynasaura a podruhé lelynosaura), a občas kostrbatý překlad (rok jedna x rok třetí, „velice málo přitažlivé“, slovenský „okamih“, názvy kapitol se v originále shodovaly s názvy epizod seriálu, ale tady byly přeloženy jinak apod.).


Evus
26.06.2016 5 z 5

Pro mě to byla jedna z nejoblíbenějších knih dětství sotva jsem se naučila číst. A to nádherné putování časem mě asi neomrzí nikdy.

Štítky knihy

dinosauři pravěká zvířata

Autorovy další knížky

Tim Haines
anglická
2000  93%Putování s dinosaury
2001  96%Putování s pravěkými zvířaty

Kniha Putování s dinosaury je v

Přečtených20x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených5x
Knihotéce21x
Chystám se číst2x
Chci si koupit3x