Putování k Mongolům

Putování k Mongolům https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83714/bmid_putovani-k-mongolum-Cki-83714.jpg 4 4 2

Tři středověké cestopisy, dva ze třináctého a jeden z počátku patnáctého století. Jsou i dnes poutavou a poučnou četbou, neboť nejen vyprávějí o dalekých zemích, jejich obyvatelích, životě a mravech, ale vzhledem k časovému rozpětí zachycují i proměnu země a jejího života z primitivismu a divokosti v mocnou a bohatou říši i počátky jejího rozkladu.... celý text

Přidat komentář

Andi
05.05.2023 3 z 5

První dva cestopisy byly fajn, ale u toho třetího jsem přeskakovala, protože obsah byl očividně napsán na zakázku, zkresleně, spíš mi to připadalo, že čtu vymyšlený román, sprostý brak, rozhodně ne věrohodné historické údaje. Ruy Gonzales de Clavijo pohořel.

Arnold
15.01.2023 5 z 5

Roku 1245 posílá papež Inocenc IV. františkánského bratra Jana de Plano Carpiniho jako svého posla k Mongolům. Má zjistit, jak veliká je jejich moc a protestovat proti jejich vpádu na křesťanská území. Bratru Carpinimu bylo v té době 63 let a dostal se až ke dvoru samého Güjük-chána u Karakorumu.
Bratr Vilém z Rubruku se roku 1253 vydal jako vyslanec francouzského krále Ludvíka IX. Svatého navštívit Sartacha, protože král se dozvěděl, že se stal Sartach křesťanem a chtěl s ním navázat styky. Když Vilém k Sartachovi doputoval, ten ho poslal k svému otci Batuovi a ten zase dál až k Velkému chánovi nedaleko Karakorumu. Byla to cesta dlouhá pět tisíc mil a Vilémovi bylo v té době 47 let.
Ruy Gonzales de Clavijo, komoří kastilského krále Jindřicha III. sepsal svůj cestopis Poselstvo k Tamerlánovi někdy po svém návratu v roce 1406.

Super dobové čtení. Když se člověk podívá na mapu, tak se nestačí s obdivem divit. Výborné porovnání, jak se během 150 let změnily mravy tehdejších východních vládců. Moc se mi líbila předmluva Edgara Knoblocha. Skvělý doslov od Pavla Pouchy - takové dějiny Mongolů ve zkratce.


Štítky knihy

Mongolsko Tataři středověké cestopisy

Autoři knihy

Guillaume de Rubrouck
francouzská, 1215 - 1270
Ruy Gonzáles De Clavijo
španělská, ? - 1412
Giovanni Da Pian del Carpine
italská, 1185 - 1252

Kniha Putování k Mongolům je v

Přečtených5x
Knihotéce4x
Chystám se číst6x
Chci si koupit5x