Prvorozený

Prvorozený https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/278988/mid_prvorozeny-HhA-278988.jpg 5 41 11

Úžasný román se zvířecími hrdiny, inspirovaný Voláním divočiny a Lvím králem Straka Maggie žije na ranči v Montaně. Jednoho dne uvidí vlka, což ji velmi překvapí. V Montaně a vlastně na celém americkém západě se totiž vlci neukázali celá desetiletí. A tenhle vlk jménem Safír je navíc výjimečný. Je to nádherné stvoření s neobvyklým modravým odstínem srsti. Maggie se rozhodne, že mu bude dělat společnici. Safír se připojí ke skupině dalších tří vlků. Společně založí smečku v nádherném údolí Lamar v Yellowstonském parku - a Safír pojmenuje svého prvorozeného syna právě po tomhle údolí. Lamar začne záhy projevovat nesmírnou touhu po poznání okolního světa. A Maggie tomuhle zvláštnímu mladému vlkovi postupně propadne. Spolu zvládají nástrahy života v divočině a jejich pouto se ještě upevní. Tor Seidler vykresluje dojemný a věrohodný portrét života ve vlčí smečce, kde je k přežití třeba spousta odříkání i velká dávka štěstí.... celý text

Žánr:
Dobrodružné , Pro děti a mládež

Vydáno: , Host
Originální název:

Firstborn , 2015


více info...

zofieExYq
zofieExYq
21.02.2024 5 z 5

Je to smutné ale skvělé velmi doporučuji

V_O_J_T_A
V_O_J_T_A
19.04.2023 4 z 5

Kniha Prvorozený se mi velmi líbila. Je zábavná a dobrodružná. Myslím si, že se bude líbit všem co májí rádi přírodu a zvířata. Odehrává se na hranících Kanady s USA a v Yellowstonském národním parku. Kniha je psána z pohledu straky Maggie. Vypráví nám příběh vlka Safíra a jeho smečky, která se párkrát dostane do problémů. Společně ale vždycky všechno vyřeší. Vykresluje vlky se všemi jejich dobrými i špatnými vlastnostmi. Děj byl srozumitelný a přehledný. Kniha byla místy i trochu smutná. Ukazuje nám, že život přináší dobré i zlé.


oskli
oskli
22.01.2021 5 z 5

Taková krásná pohádka z americké divočiny. Myslím, že není potřeba řešit, že straka ví, kde končí Montana a začíná Idaho, stejně tak netřeba řešit, že si rozumí straka, vlci a další zvířata. Příběh jako takový je krásný, může dětem něco předat a já jako dospělák oceňuji i jazyk. Při čtení děj krásně plyne, nedrhne a člověk se může stát součástí smečky (když už s vlky může žít straka, proč ne čtenář) :-)

PaniWiga
PaniWiga
15.10.2020 3 z 5

Hezká a zajímavá kniha pro mládež. Příběh dobře plyne a autor určitě umí vyprávět.
Co mi ale vadilo bylo, že na jednu stranu je kniha skutečně o životě v divočině (např. vysvětluje, jak jsou vlci užiteční pro přírodu a krajinu, jak to chodí ve vlčí smečce) a na druhou stranu zbytečně polidšťuje zvířata - např. je nesmyslné, a pro děj knihy i zbytečné, aby zvířata znala zeměpisné názvy a údaje. Jak by mohla divoká straka nebo vlk vědět, kde končí Montana a začíná Idaho? Vím, že je to nepodstatné, ale mě to prostě rušilo. Nebo, když vlci "přenášeli" kus jelena pro smečku. Vím, že vlci slabším a štěňatům nosí maso z lovu - ale určitě ne způsobem, který autor popisoval. Také pocity typu - dám své sestře přednost, protože to, že jsem silnější neznamená, že mám právo se první najíst - to jde proti myšlence popsat skutečný život vlčí smečky.
I přes tyto "úlety" se mi to líbilo.

PanTydlitát
PanTydlitát
05.04.2020 5 z 5

Nádherná kniha psaná z pohledu straky Maggie, která se vydává na dlouhou cestu - kde potká vlka Safíra a který ji zavede do své smečky.

Lepší dobrodružný příběh o zvířatech jsem opravdu nečetla ;-)

No a více k tomu nemám co dodat :-D

blimba
blimba
20.10.2019 5 z 5

Četli jsme s dětmi a velké nadšení.

Betti
Betti
26.02.2019 5 z 5

Od příběhu jsem se nemohla odtrhnout a rozhodně jeden z nejlepších, které jsem za poslední dobu četla. Vypravěčkou je straka Maggie, která se seznamuje s mnohými bytostmi, na které si utváří názor i navazuje vztah. Pohled z nebes od straky dává na knize originalitě. Každý člen vlčí smečky, kterou ona doprovází, má speciální charakter a určitě si nějakou oblíbíte. Doporučuji.

Bára2003
Bára2003
23.10.2017 4 z 5

Poutavá kniha i když ze začátku moc zdouhavá ale jak se Megie přidala do Safírovy smečky a narodil se Lamar stránky se mi střídali pod rukama. Knihu vřele doporučuji :)

PanterAnn
PanterAnn
02.10.2017

Knížka se mi moc líbila. Já osobně už jsem přečetla hodně knížek o vlcích.
Poukazuje na to jak to doopravdy chodí v přírodě a myslím si, že s tím má
i autor nějáké zkušenosti...
Doporučila bych těm, kteří mají rádi přírodu, dobrodružství a obzvláště vlky:)

S.monika
S.monika
06.01.2017 4 z 5

Na knihu jsem se těšila a četla jsem ji s otevřenou pusou. Překvapila mě celkem drsná realita přírody, kterou autor nijak moc necenzuruje. Asi jsem čekala krásný příběh plní vlčků a strak a krásných popisků přírody a všude louky a veselí motýlci. Ale chyba. Kniha celkem reálně popisuje hlavně drsný život, který zvířata v divočině zažívají. Ukazují se nám kladné vlastnosti, ale i ty záporné, nebo jen smutné vlastnosti. Vlastně jak to bývá i u lidí. Oceňuji pohledy ze života zvířat na lidi a jejich svět. Doporučuji, ale počítejte i s nalitím čistého víno, že příroda bývá krásná, ale i nemilosrdná.

rarášek
rarášek
29.12.2016 5 z 5

Nádherná knížka vyprávěná z pohledu straky Maggie o neobyčejném vlčkovy Lamarovy, jeho otci Safírovy a jejich smečce. :) Maggie mi strašně připomněla Zazua. :D

Štítky knihy

vlci

Autorovy knížky

Tor Seidler
americká, 1952
2016  92%Prvorozený

Kniha Prvorozený je v

Právě čtených2x
Přečtených51x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených4x
Knihotéce16x
Chystám se číst31x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x