Průvodce lidovou kulturou

Průvodce lidovou kulturou https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/305600/bmid_pruvodce-lidovou-kulturou-ur2-305600.jpg 5 10 4

Přehledný výklad reálií tradičního venkovského života, které byly běžné pro generaci našich prarodičů a s nimiž se i my ještě setkáváme. Mnohá pojmenování, slovní spojení a rčení jsou součástí i dnešního hovorového jazyka, ne vždy jim však jejich uživatelé dobře rozumí. V jednotlivých kapitolách, které doplňující slovníčky pojmů, je čtenář uveden do struktury původní vesnice, selské usedlosti a hospodaření, je obeznámen s pracovními činnostmi, bydlením, domácností, stravou, oděvem, společenskými a rodinnými vztahy, pozdravy, správou obce, vesnickými řemeslníky, měrnými jednotkami a lidovou duchovní kulturou, zahrnující vedle výročních slavností projevy náboženského cítění, lidové magie i hudební, výtvarné a slovesné tvořivosti. Funkčnost publikace podporují tematické rejstříky umožňující vyhledávání pojmů z výkladových textů i slovníčků.... celý text

Přidat komentář

Joges
28.01.2018 5 z 5

Výborný soubor reálií venkova z dob dávno minulých. Ti, co mají rádi lidovou kulturu si přijdou na své. Z obsahu: Krajina a vesnice, Selská usedlost (hospodářství, polnosti, zemědělské plodiny, zahrady), Obydlí a domácnost (domácí práce), Strava, Oděv, Rodina, Ze světa dětí, Zdraví a nemoc, Obec (život vesnice, řemeslníci, míry, váhy, počty, platidla), Výroční slavnosti a obřady, Kulty, magie a symbolika, Víra a lidová zbožnost a Lidová tvořivost se dá vyčíst cokoli jen chcete nebo potřebujete.

Mánička178
10.09.2017 5 z 5

Nádherný ucelený soubor venkovských reálií. Tento průvodce by mohl být považován doslova za bibli pro každého milovníka folkloru či za odrazový můstek pro hlubší studium národopisu. Lidová kultura je v této knize pojata velmi komplexně - od charakteristik krajiny a vesnice, selské usedlosti, obydlí, domácnosti, přes stravu, oděv, rodinný život až po život v obci, přírodní kulty a lidovou zbožnost a tvořivost.
Témata se mohou zdát rozebírána spíše povrchně, avšak protože jde o práci souhrnnou, nelze jí tuto "stručnost" vytýkat. Koneckonců o každém ze zmíněných témat by se dala napsat samostatná diplomová práce či kniha.
Encyklopedické informace jsou osvěženy pěknými ilustracemi a slovníčky pojmů, ve kterém si každý čtenář zajisté najde nějaké to slovíčko, které mu dodatečně odkryje svůj význam :)
Skvělá kniha!


Pawlisman
31.03.2017 4 z 5

Je to velký a ucelený soubor. Spíše na mě však kniha působila hodně popisně až encyklopedicky, což je škoda, chtěl jsem vzpomínky, atmosféru, praktické ukázky života. Zde například u tematu pohádek máme holý výpis o čem pohádky můžou být, jací jsou hrdinové atd, jak z učebnice literatury. To je škoda... A takto zpětně vlastně je to ve většině témat. Navíc se pak někzteré informace již opakují - jídlo, svátky, rituály...

Gwendelína
14.02.2017 5 z 5

Tak toto je snad úplně nejvíc nejlepší knížka, jaká se mi o lidové kultuře dostala do ruky:-) Autorka si s touto publikací zajisté dala velikou práci. Kniha obsahuje jasná, stručná a výstižná fakta, žádné sáhodlouhé pasáže, a přitom zcela vystihuje to podstatné. V knize je zachycen život našich předků ve všech sférách, od jednotlivých životních událostí přes jednotlivé návyky a zvyky (stravování, hygiena) až po popis každodenních činností a řemesel. Samozřejmostí je popis a vznik jednotlivých svátků. Tuto knihu doporučuji všem, kdo se chtějí o lidové kultuře cokoliv dovědět. Přidanou hodnotou jsou např. míry a váhy a použitá úsloví. Vřele doporučuji!