Průmysl holocaustu

Průmysl holocaustu https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77759/bmid_prumysl-holocaustu-ytS-77759.jpg 4 29 6

Podtitul: Úvahy o zneužívání židovského utrpení. Americký politolog kritizuje současný trend mocenského zneužívání utrpení židovského obyvatelstva za 2.světové války. V současnosti se holocaust stal nepostradatelnou ideologickou zbraní pro určité izraelské a židovské kruhy. Podle autora se tezí o historické výjimečnosti holocaustu Izrael, jedna z vojensky nejsilnějších zemí světa s otřesnou bilancí v oblasti lidských práv, obsadil do role permanentní oběti a stejný status si přivlastnila i nejúspěšnější etnická skupina ve Spojených státech. Hlavní motivy k oživování této historické události Finkelstein odhaluje dva. Na straně jedné si židovské organizace díky umělému udržování problematiky holocaustu neustále nárokují od určitých států finanční odškodnění. Druhým motivem je ospravedlňování zahraniční politiky Izraele, který se díky historické genocidě snaží na věčné časy stylizovat do role "státu-oběti"...... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Dokořán
Originální název:

The Holocaust Industry , 2000


více info...

LordByron
LordByron
10.01.2022 4 z 5

Moje obľúbené časti a pasáže - ako vyslovene NÁBOŽENSKÝM jazykom sa hovorí o holokaustu miesto vedeckého, ako sám svätý velknaz Wiesel píše v pamätiach viacero nezmyslov ktoré sa stať nemohli (ako čítal Kanta v jidis keď Kanta nikdy do jidis nepreložili) a ako sa za,, prezivsich holokaustu "už nadivoko označujú aj tí čo pred táborom vlastne ušli alebo tam len mali rodičov alebo (v jednom prípade) clovek co,, precítil to utrpenie duchovne":).
Veľmi pekné bolo ako Finkelstein zboril ten mýtus ako preživši,, nechceli po vojne hovoriť "vraj kvôli traume keď to reálne bolo preto aby sa lepšie integrovali v Amerike McCarthyizmu.
Atď.. Bohužiaľ Finkelstein neberie Irvinga :) ale neva a aj na facebooku aj trz píše zdieľa skvelé veci.
EDIT :Pri pozornejsom prečítaní som si uvedomil ze Irvinga celkom berie a hovorí o ňom ako o časti revizionistickej literatúry ktorá má fakt istý zmysel a skvelom historikovi. Zároveň sa vysmieva Debore Lipstadt a Wieselovi ako,, velkňazovi kultu", a rozbíja zažity mýtus o židovskom zlaté v švajčiarskych bankách. Je skutočne príznačné, že najväčší historik holokaustu Hilberg túto knihu tak vyzdvihoval a naopak mocichtiví chamtiví lobisti z AIPAC ju tak nenávidia.

LordByron
LordByron
01.10.2021 4 z 5

Jednoznačne veľmi potrebná a pravdivá kniha. Typické je že ju napísal žid a syn preživších holokaustu. A že ju schvaľuje aj najväčší (židovský) historik holokaustu Raoul Hilberg. Väčšina sionistov o nej naopak radšej mlčí. Bolo by až príliš zjavné, že ich útoky by boli čisto účelové. A tí čo do nej prdia - no tak to si presne viete predstaviť prečo a za koho prachy (ech ech AIPAC) to robia..


JanaPav
JanaPav
29.08.2018 5 z 5

Hm... autor to vystihl opravdu dokonale. Ať už se to někomu líbí, nebo ne, je to bohužel tak... Začtěte se do nevšedních úvah a udělejte si sami svůj názor. Myslím, že není od věci nad touto problematikou alespoň zapřemýšlet...

JLČ
JLČ
20.12.2016 5 z 5

"Politicky nekorektní" kniha, velmi zajímavá. Vyšla mimo jiné díky Pavlu Baršovi, který když něco říká, tak stojí za to, ho poslouchat.

kyssling
kyssling
11.08.2014 4 z 5

Sionista si knihu asi nikdy nepřečte, antisemitovi to bude připadat zbytečné. A nestranní lidé začnou trochu nad Izraelem a jeho politikou uvažovat, proto mě kniha připadá potřebná. Člověk nemusí holocaust popírat, aby slovy klasika Izraelskou politiku "neměl rád". Rozhodně velké plus vydavateli, že se nebál knihu vydat ...
Celkově samozřejmě jsou v knize potlačovány názory, které se autorovi příliš nehodí, ale tak je to vždycky.

herdekfilek
herdekfilek
22.07.2011 5 z 5

Vydělat se dá na všem a pokud je pocit, že někde někdo za nic trpěl, tak budeme zatrachtile teatrálně trpět s ním a snažit se ze všech zúčastněnejch vydřít co největší možný vstupný.
Musíme myslet na ty chudáky přeživší.
Musíme, a proto je potřeba vybrat všem peněženky.
Mysleli jste na ta kvanta mrtvejch dětí? Těch promarněnejch životů? Těch neprodanejch aut jen proto, že zákazníka zabil jinej zákazník, už neplatící zákazník?
Finkelstein, Žid jako poleno, se pustil do Židů. Udělal to nadmíru šikovně. Tnul do jejich zadního voje, stvořnýho z lačnosti a ziskuchtivosti. Však i na těch mrtvejch se dá vydělat. Nebo spíš právě na nich.
Poskvrněná památka bůh ví kolika mrtvejch znevážená ziskuchtivostí jejich bratří.
Finkelstein nepopíral holocaust, ale lidskost, tu roztomile poválečnou, kde vydělávat se musí i přes mrtvoly, nebo právě přes ně.