Prstenec

Prstenec https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51697/prstenec-prstenec-ubp-51697.jpg 4 101 16

Prstenec série

1. díl >

Román ověnčený cenami Huga i Nebula se odehrává ve vzdálené budoucnosti, kdy lidé už potkali ve vesmíru řadu inteligentních tvorů. Hlavního hrdinu Louise Wu kontaktuje v den jeho dvoustých narozenin Ness, příslušník civilizace "loutkařů". Vyprovokuje cestu k neznámému umělému tělesu, obrovskému tajemnému prstenci.

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Baronet
Originální název:

Ringworld , 1970


více info...

Přidat komentář

ludek.n
27.11.2023 4 z 5

Loutkáři při svém exodu ze Známého vesmíru objevili obrovské umělé těleso ve tvaru prstence a rozhodli se vyslat speciální expedici, aby ho prozkoumala. Výsadkový tým zde však namísto technologického zázraku nalezl barbarský svět, trosky a zkázu. Zřejmě nejznámější Nivenovo dílo, uváděné snad ve všech literárních encyklopediích, získalo v roce 1970 obě nejvyšší sci-fi ocenění - ceny Hugo i Nebulu a zařadilo se tak do zlaté síně slávy po bok nesmrtelných velikánů. Myslím, že si svá ocenění skutečně zasloužilo. Prstenec je napsán svižně, napínavě, se zajímavou zápletkou, tajemstvím i skvělým zakončením. Vlastně to jediné, proč jsem románu nepřiřkl plné hodnocení je fakt, že zatímco jsem očekával zkoumání geniálních strojních zařízení, umělých vesmírných habitatů, ohromujících technických vynálezů, tajných chodeb a ukrytých staveb, případně i záhad ukrývajících se stavitelů, dostal jsem dobrodružnou road movie světem trosek odtud tam a zase zpátky. Neseděla mi ani postava Teely Brownové, jejíž účinkování je sice originální, ale na můj vkus příliš frivolní. Myšlenka dítěte štěstěny mi prostě nezapadla do schématu Nivenova snažení a onen komediální prvek mi celou dobu jitřil pocit vnitřní spokojenosti.

Hakkon
30.01.2023 3 z 5

"Ringworld" je hard scifi ako remeň, je dobrá no nie excelentná, avšak knihu som si naozaj užil. Postavy tu boli zaujímavé, mimozemské rasy taktiež a v mnohom je tu naozaj cítiť čím sa vizuálne inšpirovali aj iné svety. Kniha samotná je ako matrioška a tajomstvá sa pomaly logicky odkrývajú, témy do seba zapadajú aj filozoficky a celé to vo finále dáva úplne zmysel. Niven vykreslil veľmi pekný a zaujímavý svet, do ktorého istotne ešte niekedy zavítam a táto kniha nie nadarmo cenená tak vysoko. Je to staple žánru, 6/10.


R47
20.01.2023 3 z 5

Mám z toho dost podobný pocit jako z Nivenova Integral Tree. Autor si vybere fantastické prostředí a hledá technické možnosti, jak by mohlo existovat a čím by mohlo překvapovat, ale pak do něj vsadí naprosto tuctový dobrodružný příběh s mizivou psychologií postav. Ale ano, je to ze 70. let, tj. půlstoletí stará space opera. A číst se to furt dá. Kzin občas baví hláškami, občas nudí. Škoda, nevyužitý potenciál. Přidal bych půl hvězdy za hvězdná semena a nápad s genetickým šlechtěním štěstí. Pokračování ale rád vynechám.

Tinkus
13.10.2021 3 z 5

Na poněkud zdlouhavý začátek byl konec relativně krátký.

Jarka_rybář
02.10.2020 5 z 5

Tahle knížka rozhodně stojí za přečtení. Zaslouží si mnohem vyšší hodnocení. Námět je velmi dobrý, děje odehrávající se v uzavřené oblasti mám ráda. Docela zajímavé mi přišlo i uvažování loutkářů. A to, jak dopadlo štětí... Jo, to bylo opravdu dobré. Taky je tu zajímavý obraz toho, co může zničit civilizaci.
Opravdu stojí za přečtení.

Bašťák
19.09.2020 4 z 5

Prstenec je velmi originální (dnes již možná tolik ne, ale v době vydání určitě ano). Líbila se mi zejména vykreslenost jednotlivých hlavních ras, která je dobře promyšlená a dělá knihu velmi zábavnou. Možná celý ten "známý vesmír" na pozadí, je mnohem zajímavější k objevování, než samotné prozkoumávání Prstence. PS: je zde nesoulad v překladu s Neutronovou hvězdou, Kzintové jsou Kzinové a Outsideři jsou Nezůčastnění z Prstence? Povedené

Fatis04
23.05.2020 5 z 5

Na mě kniha udělala opravdu dobrý dojem a určitě plánuji (po pauze) přečíst minimálně Stavitelé prstence. Někde jsem v diskuzích četla jeho srovnání s Rámou. Setkání s Rámou jsem četla a Prstenec mi přijde určitě daleko vydařenější, jak po dějové stránce, tak po vykreslení hlavních postav nebo vysvětlení určitých dějů nebo jevů.

Djkoma
27.04.2020 2 z 5

Přetažené dálkou, podivuhodně nepřímočaré a celkově za mým očekáváním. Je to 400 stran dlouhý román, který působí jako velkolepá cesta do neznáma s objevováním světa, ale reálně jde o těžkopádné scifi, které se samo v sobě ztrácí. Po prvních cca 100 stranách jsem měl velký problém knihu dočíst...

r0st4
04.02.2020 3 z 5

Uff... to trvalo o pár týdnů dýl, než jsem původně plánoval. Nivenovo opus magnum jsem poprvé četl moře let nazpět a tehdy mi naprosto učarovalo, což se bohužel zopakovat nepodařilo. Ač o kvalitách jeho knížky nepochybuju, těch víc jak 50 let se na ní krutě podepsalo. Stylistika i skladba samotného příběhu (který prakticky nemá žádné vyústění) je zoufale zastaralá. Skutečně doporučit se tak kniha dá pouze fanouškům hard sci-fi, kteří si nad tunou faktů a vědecké promyšlenosti budou chrochtat blahem. Pro běžného čtenáře těch 400 stran ale bude spíš utrpením.

enymey
30.12.2019 3 z 5

Tak nevím jestli dát 3 nebo 4 hvězdy. Vzhledem k tomu, že se mi to nečetlo zrovna svižně, nakonec 3. Jedině konec měl pořádný spád, jinak jsem se ke čtená musela místy nutit.
Kladně hodnotím autorem vytvořený svět, který je popsán velmi barvitě a jeho zákonitosti jsou poutavé. Chyběla mi ale asi pořádná akce, zvraty přicházely pomalu. Až tedy na konec, který byl velmi pěkný.

B4LU
18.08.2019 4 z 5

Knihu jsem zkoušel číst už kdysi před lety, ale tehdy můj zájem nějak vyvanul a nechal jsem ji nedočtenou. Nyní jsem se ke knize znovu vrátil, jednak proto, že Prstence jsou součástí PC hry, již jsem si v poslední době oblíbil (Stellaris, kdyby náhodou), a druhak proto, že nyní vyšla nová edice.
Jde o poctivé SF ze staré školy - namísto výbuchů a laserových zbraní je kladen důraz na průzkum neznáma, tj. obytného Prstence postaveného kolo hvězdy. Postavy jsou zprvu docela šablonovité, ale postupně jsem si k nim většinou dokázal najít cestu.
Hvězdu dolů nakonec musím dát za podivný nápad se "šlechtěním štěstí".

Predator3313
21.02.2019 5 z 5

Po neutronové hvězdě jsem se nemohl dočkat, až si přečtu prstenec.
Musím říct že jsem nebyl zklamaný. Bavil mě pohled na různé problémy z pohledu lidí, kzinta a loutkaře. Teším se, co přijde v dalších dílech a jestli autor udrží kvalitu. Dávám plných 5*

zaphod3846
01.10.2016 5 z 5

Docela bavilo, ale chce mít nejdřív přečtenou sbírku povídek "Neutronová hvězda", jinak se přijde o spoustu souvislostí, narážek atd.

józi.odkudkam
24.02.2015 5 z 5

Srovnání s Rámou absolutně nechápu, tohle je úplně jinde. Všežravý muž a žena, masožravý kočičák a býložravý loutkář společně putují nevšední krajinou plnou fantaskních obrazů. Dost mě právě bavila odlišnost povah čtyř jednotlivých ras, i to, jak hezky dokázal Niven zdánlivě přímočarý děj zaplést a navíc tím vším protáhnout nit jemného humoru. On se totiž Prstenec nebere tak úplně smrtelně vážně, nenese bůhvíjaké poselství, "jen" vás nechává se kochat. A musím říct, že královsky. 5***** zasloužená Hubula

MaxQ
25.02.2013 4 z 5

Srovnání s Rámou je na místě. Mimozemský artefakt, v tomto případě obří, nepředstavitelně rozlehlý prstenec kolem vzdáleného slunce má samozřejmě vlastní fyzikální zákony, stejně jako Ráma. Zatímco Clarke se vyloženě vyžíval v popisu těchto zákonů a hrají u něj hlavní roli, Niven na ty své sice upozorní, ale na prvním místě jsou čtyři hlavní hrdinové a jejich kosmomovie. Nicméně Clarke u mě boduje o jednu hvězdičku navíc.

Jack Bauer
30.01.2012 4 z 5

Slavná Nivenova sci-fi od které jsem podle pověsti očekával mnohem víc. Možná za to může špatný překlad. Na Rámu to ani zdaleka nemá. Snad další pokračování budou ještě lepší. Na knize mě nejvíce fascinuje rok vydání 1970 ! V té době to musela být naprostá bomba.