Prožitek hor a zkušenost smyslu

Prožitek hor a zkušenost smyslu https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225116/bmid_prozitek-hor-a-zkusenost-smyslu-225116.jpg 5 29 7

Strach z lezení působil na známého neurologa a psychiatra jako koření života. "Copak si člověk musí od sebe nechat všechno líbit? Nemůže být silnější než strach? V horách dostávají myšlenky volný průběh a vlastně není žádné větší podstatné rozhodnutí v mém životě, které bych tam neučinil." Veškeré zážitky, za které jsme horám a stěnám a horským hřbetům vděčni, se podle Frankla svážejí a ukládají jako životní úroda do stodol, kde jsou chráněny před pomíjivostí. Hluboké myšlenky k horolezectví jsou doplněny působivými snímky Jana Zahradníčka.... celý text

Žánr:
Fejetony, eseje , Obrazové publikace

Vydáno: , Cesta
Originální název:

Bergerlebnis und Sinnerfahrung , 1997


více info...

Přidat komentář

Italkaaa
16.04.2022 5 z 5

Ta anotace je strašně nabubřelá "hluboké myšlenky o horolezectví"... Na těch není nic hlubokého, každá zní spíš jako klišé, nedoporučovala bych se na text dívat dopředu tak, že v něm najdete něco hlubokého, protože nenajdete. Ale je tam určitý cit, práce s jazykem, snaha se vyjádřit jinak než je běžné, a právě to bych na tomto textu ocenila. A když vás nechytne text, tak fotografie určitě ano.

R.E.M.
10.03.2022 5 z 5

Útlá kniha, která je esencí autorova přístupu k životu, překážkám a obtížím, zaměřené na zdolávání hor, jeho vztah k horám, i k sobě. Odvaha, houževnatost a nezdolnost. Jak inspirativní.

Autorovu lásku k horám sdílím. A nejen ji.


Elen.aja
12.01.2022 5 z 5

Útlounká knížka, kterou přečtete za čtvrt hodiny, ale zamyšlení hluboké. Text doprovázen rozjímavými fotografiemi. Možná bych vybrala fotografie Alp (než z vysokých Tater) když pro ně Frankl žil, pro mě osobně by to emoci ještě více umocnilo, ale i tak to stojí za to.
Stručné myšlenky, ale přesto jde na dřeň. Po podstatě a smyslu, není divu, když se.jedna o zakladatele logoterapie. Podnětné i pro ne-horolezce jako jsem já :-).

Mánička178
22.11.2020 5 z 5

Kratičká knížka, a přesto mám pocit, že ve mně zůstane její semínko klíčit dlouhou dobu. O překonávání sebe sama a k čemu to je pro člověka dobré, o strachu a proč je přínosné ho někdy mít, o askezi člověka, který žije v blahobytu... taky jsem pár horských zážitků sklidila do své stodoly a už tam skutečně leží dlouhou dobu a snad i do konce života :)

kirkous
20.01.2020 5 z 5

Krátká esej, s ještě kratší předmluvou Marka Váchy, ale stojí za přečtení, určitě nejen pro milovníky hor. Pro mne byly překvapením (nevěděl jsem to) i informace o Franklovi v doslovu - totiž jeho alpinistická formace a celoživotní vášeň. Hned jsem dostal chuť se vydat do Alp, prožít moderní formu askese v podobě překonávání sebe sama. Ale je taky rozdíl mezi tím, kdo má Alpy za barákem (jako Frankl) a člověkem, který za nimi jede autem třeba i deset hodin na víkend. Pak se z toho místo askese stává spíš rozežranost a zhovadilost, jak to v extrémní formě dokumentují zástupy na Everestu.

Shindo
30.08.2018 4 z 5

Táto kniha na potešila dvojnásobne - ako milovníka Frankla a Vysokých Tatier. Pod Tatrami som vyrastal a hoci momentálne žijem v zahraničí, keď som videl fotky pána Zahradníčka, až sa mi za tými našimi vrchmi zacnelo a mal som chuť vybrať sa tam znova.

Čo sa týka obsahu knihy, Frankl mal obvykle ťažké, no výživné práce, mám pocit, že túto odľahčili práve spomínané fotografie. Bez nich by sa mi zrejme čítala inak. Navyše, doteraz som netušil, že autor bol horolezec.

vekune
27.12.2014 4 z 5

Jedná se o obecné zamyšlení nad životem, neřekla bych, že je tam nějak popsán prožitek hor, jen pár obecných myšlenek. Dla jsem čtyři hvězdy, protože mě nadchly fotky pana
Zahradníčka a vazba knihy, prostě je moc hezká:)