Prosté umění vraždy

Prosté umění vraždy https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35528/proste-umeni-vrazdy-35528.jpg 4 21 3

Hrdinou výboru osmi detektivních povídek, nazvaného podle Chandlerova známého úvodního eseje, jsou sice různí soukromí detektivové, mají však vzácně jednotný, typicky chandlerovský charakter: jsou ochránci slabých a napadených, jsou to nepodplatitelný a neohrožení vykonavatelé spravedlnosti, muži bojující proti korupci v jakékoliv podobě, často poslední útočiště ztracených a pronásledovaných. Příběhy zavádí čtenáře do nejrůznějších prostředí na Floridě a v Hollywoodu. Obsah : Prosté umění vraždy (esej) - Španělská krev - Počkám na tebe... - Král v žlutém rouše - Perly jsou jen pro zlost -Výpalné na Noon Street - Přehnaně rafinovaná vražda - Výstřely u Cyrana - Nevadský plyn (povídky)... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Povídky

Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

The Simple Art of Murder , 1950


více info...

Zelený_Drak
Zelený_Drak
02.01.2024 2 z 5

Z této sbírky mě nejvíc bavily povídky "Španělská krev" a "Výstřely u 'Cyrana'", ostatní mě nezaujaly, nejsem moc ani na detektivky ani na povídky, takže zaujmout mě 80-90 let starými detektivními povídkami není zrovna jednoduché. Knihu jsem dočetla hlavně proto, že předtím jsem četla výběr 4 povídek "Maléry jsou můj denní chleba", které mě bavily více a podobné očekávání jsem měla i od této sbírky. Ale nebyla naplněna.

konicekbily
konicekbily
05.06.2022 4 z 5

Výběr detektivních povídek, ve kterých jsou hlavními hrdiny soukromí detektivové, a tito se vždy postaví na stranu slabších a pomáhají jim z potíží. Všechny jsou bez autorovy hlavní postavy - bez Philla Marlowa - a děje se odehrávají na západním i východním pobřeží Států před více než sedmdesáti lety. A tomu odpovídá i prostředí, do něhož autor příběhy posadil a i vztahy mezi lidmi.


nightlybird
nightlybird
01.05.2011 5 z 5

Povídky zařazené v tomto výběru vycházely v třicátých letech v různých časopisech a mám pocit, že se už objevily všechny v různých povídkových výběrech i v českých vydáních. Rozhodně ale stojí zato si je přečíst znovu a osobně si myslím, že by hlavně žádný čtenář neměl přeskočit úvodní esej - ta musí nutně potěšit každého čtenáře detektivek.