Prokletý ostrov

Prokletý ostrov https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29406/bmid_proklety-ostrov-MVZ-29406.png 4 388 90

Píše se rok 1954 a vykonavatel federálního soudu Teddy Daniels se svým novým spolupracovníkem Chuckem Aulem přijíždějí na ostrov, kde sídlí nemocnice pro duševně choré zločince. Mají za úkol vyšetřit zmizení několikanásobné vražedkyně Rachel Solandové, která se nyní volně pohybuje po ostrově, ačkoliv měla být držena v cele pod stálým dohledem. Když se nad ostrovem přežene smrtící hurikán, nabývá případ stále temnějších a zlověstných rozměrů. Objevují se známky experimentů, děsivých chirurgických zákroků a smrtelných protitahů, prováděných ve skryté stínové válce. Nikdo z ostrova nevyvázne bez šrámů, protože v nemocnici není nic takové, jak se zdá být.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: , Olympia
Originální název:

Shutter Island , 2003


více info...

Přidat komentář

mila2411
05.11.2023 5 z 5

(SPOILER) Wow. Kdysi jsem viděl film, pamatoval jsem si jen, že VŠE je tak nějak jinak. Výborně napsaná knížka, autor chytně, nepustí a pak... no, přeqapení!

thezelda
22.10.2023 4 z 5

Rozpacitost. Na jednu stranu spousta zajimavych napadu, strhujici zaver. Na druhou stranu to bylo cely takovy rozvlacny a nebylo v tom ono "neco", co by me nutilo hltat stranky. Jenze ona ta zdanlive zbytečná rozvlacnost ziska s koncem knihy sve ospravedlneni. Byl bych radsi, kdyby bylo dilo kratsi? Mozna. Pusobilo by pak na konci stejne komplexne? Asi spis ne. Takze, jak s tim při hodnoceni nalozit...?


Arwen777
12.10.2023 4 z 5

Audiokniha
Filmové zpracování neznám, takže jsem šla do knihy, aniž bych tušila cokoliv. Nedávno jsem viděla Tajemnou řeku, protože jsem ji nemohla sehnat v knižní podobě, a chtěla jsem si přečíst aspoň něco jiného od tohoto autora.
Bohužel nesdílím bezmezné nadšení většiny čtenářů. Líbila se mi atmosféra a líbilo se mi rozuzlení a jemu předcházející konec. Oceňuji zvraty a překvapení, které člověk pocítí, když mu zase dojde další kousek.
Ale nemůžu říct, že by mě děj přikoval k poslechu. A navíc na mě byl přednes až moc dramatický, nevyhovoval mi. Takže ano, bylo to fajn, ale k absolutní špičce bych knihu nezařadila. Možná se časem podívám na film, zdejší komentáře mě docela naladily.

janina66
12.09.2023 3 z 5

I když jsem poslouchala audioknihu s P.Rímským, tak nesdílím takové nadšení.
Začátek super, pak celkem nudná část a závěr opět napínavý. Někdy nás ten náš mozek může zradit.
Zkusím film.

katy238
25.08.2023 5 z 5

Už poněkud pozapomenutý příběh, ke kterému čtenáře přitáhne nejčastěji filmové zpracování z roku 2010 je mysteriózním thrillerem s poněkud prázdninovou atmosférou. Se dvěma detektivy se v poválečných letech poloviny dvacátého století vydáte na ostrov s ústavem pro choromyslné, kde však zjevně o rozum přišli úplně všichni přítomní. Ústřední postava peroucí se s vlastními démony minulosti se pomalu propracovává všemi tajemstvími polopusté skály, aby nakonec stanula před tím největším, svým vlastním.

Rozhodně kvalitní příběh se spádem i mnoha zajímavými odbočkami, který by neměl minout žádného milovníka tajemné atmosféry a srozumitelných vyústění.

Česneksmedem
11.07.2023 5 z 5

Tak tohle bylo geniální. Do poslední věty knihy si nejste jistí prakticky ničím. Řekl bych, že si čtenář tuto knihu náležitě vychutná teprve až při druhém čtení. Parádní záležitost!

alca-212
11.06.2023 5 z 5

Myslím, že vše podstatné už bylo napsáno v komentářích přede mnou, s většinou z nich se ztotožňuji. Přidání dalších superlativů už by bylo jen nošení dříví do lesa...
Tak alespoň doporučím Tajemnou řeku, další skvělou knihu od autora.

Mona-Lisa
08.04.2023 5 z 5

S každou jeho knížkou ti běží hlavou, že jde o špičku svého žánru.
Že máš v ruce/uchu proklatě dobrý thriller. A je to sakra dobrý pocit, který se nemrzí.
Tady jde o zmizení( nebo vraždu?) na ostrově. Americkém ostrově, na kterém se nachází psychiatrické zařízení pro narušené zločince. A celou knihu záhadu řešíte spolu s dvěma detektivy.

Jsou tu odbočky pro dokreslení celkového obrazu jako minulost postav.
Především části z druhé světové války, kdy Teddy(jeden z detektivů) osvobozoval koncentrační tábory jsou syrové a dokresluji už tak pochmournou atmosféru.

"A tví příbuzní a známí se ptají: Jaké to bylo?
A tobě se chce říct: Já nevím, jaké to bylo! Jako by se to stalo někomu jinému. Jako bys to jen pozoroval zhora.
Líp to nedokážu vysvětlit."

A pak to začne nabírat obrátky. Ono se totiž příhodně během vyšetřování zhorší počasí a ostrov se odřízne od civilizace.
Křivdy tu nežďáráme jen z pacientů v rámci pátrání, ale i z hlavní dvojice detektivů. A že to teda je plejáda. Ztráta blízkých, válka, dětství bez otce...
A těch rozměrů kolik ten text má, že nevíš, který máš zachytávat dřív. Jak moc barbarské jsou metody v psychiatrických zařízeních? Když psychopat někoho zabije nezaslouží si trest jako zdraví člověk? Jaké traumata si sebou chlapy nosí z války. Jak s těmi zážitky doprkna můžou přežít a normálně existovat?
A vrývá se se to všechno postupně do tebe do té míry, že se toho nikdy nezbavíš.

Příběh potažmo knížka s tebou neskutečně žongluje - z detektivky se přesuneš do traumat války, pak přemýšlíš, jestli nepřešels do osobní vandety a pak lup k samému konci se přehoupneš do hororové psychojízdy, ze které už do konce nemáš šanci vystoupit a ani nechceš.
Nechceš aby to skončilo.
Celé se to vygraduje to té míry, že ta finální pointa na tebe dopadne jak šutr a ty se doslova nemůžeš hýbat pod tíhou toho poznání a jen hledíš před sebe.
No, Lehane je definitivně na stejné příčce pro mě jako King. To je neuvěřitelné, jak umí žďárat vnitřní démony a všechny je před tebe vyskládat. A udělá to tak autenticky, až si uvědomíš, jak jsou součástí reálného světa kolem tebe a pak Lehane odejde, poslední stránka, konec. A ty se s tím nějak srovnej.
I když jsem viděla film z 2010 podle knihy, i tak to byl zážitek. Jako doporučuju, to je jasné doufám.

Čmeláček
22.02.2023 5 z 5

Dost zajímavá a dobře vygradovaná kniha. Navíc se to celé odehrává na ostrově a má to skvělou atmosféru, což já fakt můžu :). A konec je jedna velká jízda! Film jsem zatím neviděl, ale chystám se, když ho tady všichni tak chválí :).

KnihoSny
04.02.2023 3 z 5

Kniha je docela dobrá jen trošku jsem se ztratila v ději nejvíc mě dostalo rozuzlení na konci:P doporučuji přečist dalo se to:)

Kopta
20.01.2023 4 z 5

Film je pro mě již klasika. Síla na všech pozicích. Kniha má věci, které jsou originální a napínavé. Scorsese se hodně držel předlohy a zároveň vytvořil veledílo, takže respekt. Zde už vás nemá, co překvapit, až na to, že ten příběh díky tomu vůbec máme. Kniha dobrá. Hezky se četla. Ale Scorsese to posunul opět na vyšší úroveň. V rámci překladu teda docela katastrofa. Chtěla by to nový háv, kde někdo nepřeloží "jste plný sraček" nebo "nezvoní to ve mně žádný zvonek". Jasně, je to originální, ale nevím, jestli jsou tyto doslovné překlady úplně šťastné.

AndulinaU
03.09.2022 4 z 5

Prvně jsem viděla film, že to bylo podle knížky jsem se dozvěděla až po dlouhé době. Ve filmu jsem si dlouho nebyla jistá, jak to skončilo, u knihy mi to přijde více vše jasné. Knížka mě rozhodně nezklamala, sice je škoda, že jsem věděla, jak to bude probíhat díky filmu. A film je knížce opravdu hodně podobný, i když závěrem ve filmu jsem si jistá nebyla. Akorát je mi z toho příběhu a konce dost smutno, není to zrovna nejvíc optimistická knížka.

Placi
18.08.2022 5 z 5

Scorseseho film s Di Capriem a Ruffalem mi jaksi uvízl pod kůží a nedokážu na něj přestat myslet. Románová předloha, podle které byl film věrně natočen, se stala povinně novým přírůstkem mé knihovny. Neobyčejná sonda do temných zákoutí lidské mysli ve spojení s poutavým kriminálním thrillerem. Celý děj postupně graduje neuvěřitelným způsobem až k velkému finále s koncem, nad kterým nepřestanu dumat snad už nikdy.

MarcoPolo936
03.07.2022 5 z 5

Další kniha přečtena, i díky fascinací Scorseseho filmem. Psychologická páka se tady pohybuje naprosto neuvěřitelným způsobem.. Úžasné nahlédnutí do hlavy člověka s tragickým osudem, která nevědomě utváří nový šílený příběh...

Timkim
09.03.2022 4 z 5

Těžko tuto knihu hodnotit. Z počátku jsem si řekl, dobrá detektivka, pak to začalo ztrácet náboj. Jeho sny a výplody jeho mozku byly chaotické a nebavilo mě to. Konec byl prozřením všeho a bylo to perfektně vysvětlené, včetně jeho snů. Celá kniha je sen ve snu. Ačkoliv povedená, něco mi tam chybělo a nebyly to hektolitry krve. Něco ...... No, něco wow.

m_martina
25.01.2022 5 z 5

Knihu mi doporučily obě moje děti, proto jsem se rozhodla si ji přečíst. Sice to není přímo četba, kterou bych vyhledávala, ale kniha se mi líbila a ani stránky jsem nestačila obracet. A konec mě překvapil.

janka2000
19.12.2021 5 z 5

Tahle kniha je prostě hustá. Když jsem konečně měla pocit, že už to chápu, tak se událo něco nečekaného či se to ještě víc zamotala. Geniální kniha, která vypráví tajemný příběh Teddyho, jemuž zemřela žena, přijel na ostrov vyšetřovat zmizení a vše je podivně spojené. Jenže jaká je skutečnost?
Prokletý ostrov má obří přesah. Ukazuje nakolik se vyvíjí psychologie/psychiatrie, a že tento obor není vůbec jednoduchý.

ddkk
05.12.2021 5 z 5

Podivný, matoucí, šálivý, to je pro mne Teddyho příběh odehrávající se na prokletém ostrově. Až k nepřečkání neustále se opakující zvraty děje, nejistota, pocit, že užuž je jasno, to vše mě provázelo při poslechu audioknihy (i já jsem Prokletý ostrov poslouchala v nezaměnitelném podání Pavla Rímského). A konec, který odhaluje celou autorovu hru se čtenářem, vizi ve vizi...

Dennis Lehanne je neuvěřitelný mág a znalec křehké lidské mysli, s níž není radno si zahrávat, která ovšem má úžasnou tendenci "svého" člověka za všech okolností ochránit...

Plný počet a doporučuji, stejně jako Scorseseho film.

Metla
08.11.2021 5 z 5

Jedním slovem: nářez! Nejsem však z těch, kteří by se vnitřně spokojili s takto stručným komentářem, bude tedy následovat více slov. Ale zase ne příliš (doufejme). Zkušený, pozorný čtenář možná nebude překvapen jednotlivými zvraty, ostatní bych každopádně nerada připravila o překvapení. Mnozí samozřejmě viděli film, já taky – dá-li se to tak vůbec říct. Před nějakými deseti lety, v nočních hodinách, při blocích reklam jsem jako obvykle vytuhla a k vědomí se vracela sporadicky… zapamatovala jsem si všeho všudy hustou atmosféru, představitele hlavní role a taky že sovy nebyly tím, čím se zdály být. Teď jsem za ten výpadek vděčná, užila jsem si totiž Lehanneho majstrštyk prakticky bez znalosti děje.
Temné, tísnivé, znepokojivé, vyvolávající nejprve pocity zmatku, ztráty příčetnosti, později přecházející v paranoiu, k tomu emočně drtivé finále, prostě skvělá psychologická hra s výraznými prvky thrilleru a trochou detektivky. Tempo v první polovině bylo snad poněkud rozvážné, ovšem v závěru se všechny střípky složily do jednolitého obrazu, připomínajícího „Výkřik“ Edvarda Muncha.
Perfektní v Kindlu i audio podobě, k filmu se časem vrátím (hlavně bez těch po… reklam).
90%

Zorka
10.08.2021 3 z 5

V nemocnici není nic takové, jak se zdá být. To jsem si částečně pamatovala z filmu, který jsem zřejmě nikdy neviděla celý. Přesto se mi do knihy občas promítaly nějaké obrazy... Na základě předchozích komentářů jsem čekala od knihy trochu více. Závěr překvapivý, ale styl psaní mě nějak neoslovil.