Projekt Kronos

Projekt Kronos https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/335582/bmid_projekt-kronos-hxb-335582.jpg 4 547 126

Projekt Kronos série

1. díl >

Být hrdinou není ve skutečnosti ani zdaleka takové, jak se o tom píše v komiksech… Píše se rok 2052 a to málo, co po válce ze světa zbylo, halí šero nukleární zimy. Attiona City, jednu z posledních výsep lidské civilizace, zevnitř požírá záhadná epidemie a společenské rozkoly. Zatímco prominentní občané v horní části města se vzpamatovávají z válečných hrůz, méně šťastní obyvatelé spodního Downtownu je stále prožívají. Drogový byznys jen kvete, ulicím vládnou konkurenční gangy a zoufalí Downtowneři se ocitají v čím dál větší izolaci. To vše jsou ale jen první výstřely do tmy předznamenávající občanskou válku. Mladý Downtowner Jason Blake vždycky toužil být hrdinou. A teď se mu — k jeho smůle — tohle přání beze zbytku vyplní. Naproti tomu Luco Scarpa nikdy nechtěl nic jiného než prožít svůj život v klidu a míru. Přesto má pod taktovkou nejmocnější organizace světa lovit právě takové lidi, jako je Jason. A ačkoli o tom ani jeden z nich nemá nejmenší tušení, brzy se z nich mají stát pouhé figurky šachové partie, ve které se hraje o osud celého města.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká , Sci-fi

Vydáno: , Host
více info...

marco026
marco026
26.09.2023 4 z 5

(SPOILER) Svet po vojne bol zničený, no niektoré mestá táto skaza akoby zázrakom obišla. Attiona City je jedným z takýchto miest a patrí medzi posledné oblasti, kde dokázali ľudia prežiť. Zatiaľ čo obyvatelia v horných častiach mesta žijú v bezpečí a blahobyte, tak v spodnej časti takzvaného Downtownu ľudia bojujú o svoje životy každý jeden deň. Drogy, gangy a záhadná epidémia prispievajú k postupnej izolácií tejto časti mesta. Mladík menom Jason Blake, ktorý tu žije dostane jedného dňa záhadné schopnosti a rozhodne sa ich využiť k odstráneniu živlov ohrozujúcich obyvateľov Downtownu. Na jeho smolu najmocnejšia organizácia sveta s pomocou svojich agentov loví a likviduje ľudí s podobnými schopnosťami ako má on.

Opäť originálny nápad od jedného z českých autorov. Naposledy ma takto prekvapila kniha Naslouchač od Petry Stehlíkovej. Projekt Kronos má však pár nedostatkov, ktoré mi občas vadili. Dielo obsahuje niekoľko dejových liniek a celkom dve hlavné postavy. Vzhľadom k tomu, že kniha má 568 strán, tak obaja hlavný hrdinovia dostanú dostatok priestoru, ale príbeh v momente, keď dospeje do bodu výcviku agentov inštitútu (najmocnejšia organizácia sveta), tak stratí tempo a dosť sa vlečie. Našťastie sa to potom opäť rozbehne a dostaneme aj výbornú akciu, zvraty, ale aj viacero zaujímavých záporákov. Je tu dokonca niekoľko záhadných postáv, ktoré podľa mňa mohli dostať viac priestoru, ale úplne chápem, že si to autor necháva na pokračovanie.

Superschopnosti sú v súbojoch veľmi dobre využívané, čo sa mi tiež páčilo. Očakávam, že v ďalších častiach dôjde k väčšiemu prepojeniu niektorých dejových liniek lebo je vidieť, že si autor niekedy až príliš veľa vecí nechával v zálohe. Celkovo sa kniha číta veľmi dobre a až na pár drobností je to výborný prvý diel série, ktorý pevne dúfam, že ďalšie časti prekonajú.

Vidlička
Vidlička
01.09.2023 2 z 5

Ale to se mi mělo říct předem, že je to young adult! Nic proti tomu, ale bezmála 600 stránek "kdo s kým, proč a nač" jen ve sci-fi hrdinskym oblečku už fakt není nic pro mě...


MollyCornelia
MollyCornelia
28.08.2023 5 z 5

4,5*/5*
Projekt Kronos je pro mě jedna z top knih tohohle roku. Ze začátku jsem se ztrácela v ději a postavách, ale jakmile jsem si všechno ujasnila, příběh mě strhl.
Příběh je hodně spletitý a komplexní, má mnoho odboček, je vyprávěn z mnoha úhlů pohledu, a do toho se mění časové roviny - což mě naprosto pohltilo.
Postavy jsem si oblíbila, nejradši mám sociopata Luca. Kniha je plná akce, je čtivá a autor se s ničím nemazlí (trochu jako Jay Kristoff).
Těším se na další díly.
Doporučuji teenagerům cca od 15 let a dospělým, kteří mají rádi sci-fi.

Fanthea
Fanthea
04.03.2023 5 z 5

Projektu Kronos jsem naprosto propadla, i když přiznám se, že knihu jsem vlastila dobrých 5 let než jsem se do ní konečně pustila. Přibližně 2-3x jsem se snažila do ní začíst, ale nějak mi to ze začátku prostě nešlo. Každopádně, asi to chtělo těch 5 let, abych dostatečně ocenila to, co se Pavlu Barešovi ve zmíněné knize tolik povedlo. Poměrně složitý a propletený svět, spousta hlavních, vedlejších-hlavních a vedlejších postav, že se v tom člověk i ztrácí, ale to je jeden z těch parádních prvků, které kniha s sebou přináší. Je tu rovněž dosti dějových linek, které se postupně proplétají a spojují v jedinou (což já osobně mám velmi ráda).
O čem samotná kniha pojednává rozepisovat nebudu, to by bylo na dlouho.
Jediné, co zmíním je, že to není jenom o boji "dobra" se "zlem" a všechno není jen černá a bílá.

Iva095
Iva095
03.03.2023 5 z 5

Na to, že je to české sci-fi tak to nebylo vůbec špatné. Trošku mi vadila délka kapitol, některé byli až moc dlouhé a to množství postav to bylo něco strašného, dlouho dobu mi trvalo než jsem si v nich udělala alespoň trošku pořádek. Ale jinak knížka byla skvělá. Krásně se četla, byla zajímavá, nebyla vůbec nudná. Myslím, že brzy se pustím do druhého dílu.

Denny456
Denny456
29.01.2023 4 z 5

Je tam dost postav. Je tam fakt dost postav. Sakra neměl jsem si psát nějakou mapu, kdo je kdo? A sakra, kdo je zase tohle a s kým se sešel? No nebylo to lehké a přehledné a nejvíc mě zklamalo, že když jsem se konečně chytil, kdo je kdo, tak už mi zbývalo jen 40 stran. Ale bylo to dobrý. :)

Hzjena
Hzjena
06.12.2022 4 z 5

Jak už psali mnozí, dlouho čekáte, tak si jako čtete/posloucháte a z ničeho nic to začne zapadat do sebe... Mě osobně tenhle způsob výpravy moc nevyhovuje páč většinou poslouchám audio verze a pak stačí chvilku nedávat pozor a musím neustále přetáčet. Nicméně stejnak si kniha žádá druhé čtení, protože už víte která bije a užijete si jí hned od začátku.



Celkově je to dobrý počin až na pár odpustivších detailů (například proč Dóner nepoužíval létající cihly místo toho aby vytvářel složitě celé ulice, nebo proč nenechával lidi uvízlé v chodníku atd. atd.). Všimnul jsem si už u Mety, že co se týče nadpřirozených schopností dostává se autor na tenký led a moc se v tom raději nepitvá a zaměřuje se spíše na jednotlivé charaktery, akci a děj jako takový, což na druhou stranu zvládá bravurně. I když sem tam z toho byla cítil lehká šablonovitost.

Každopádně když budete mít trpělivost, tak vám ji kniha oplatí vskutku dobrou četbou/poslechem. Doporučuji


P.S: Jen některá ta jména to mě vohrň .... ale to je nepodstatné :D

lukas7591
lukas7591
23.08.2022 5 z 5

Sice mi ještě zbývá cca 100 stránek k dočtení knihy, ale jsem více než mile překvapen tímto českým počinem. Autorovi se daří budovat atmosféru města a svého světa budoucnosti překvapivě uvěřitelně, často nekompromisně, a mně se tedy navýsost trefil do vkusu i do nálady. Knihu čtu téměř jedním dechem, po letech převážně poslechu audioknih jsem skutečně rád, že jsem vzal opět do ruky knihu tištěnou a zrovna Projekt Kronos byl tím prvním, do čeho jsem se pustil. Další dva díly trilogie už mi čekají na komodě (knihovna je opět plná), jsem zvědav, jak se bude příběh, svět a jeho postavy (ačkoliv zatím většinou poněkud dvourozměrné) vyvíjet.
Nejde možná o instantní světovou sci-fi klasiku, ale jako prvotina setsakramentsky dobrý kousek. Pokud jste fandové cyberpunku, či postapokalyptického sci-fi, můžu rozhodně doporučit.

Johncze
Johncze
26.07.2022 4 z 5

Překvapivě dobrý český kousek, který se dobře čte a kromě toho, že někdy až zbytečně tlačí na pilu v tom, aby byl drsnější a víc cool, není tomu moc co vytknout. Příjemný odskok od zahraniční tvorby a určitě zkusím druhý díl.

Ctenaricek4
Ctenaricek4
03.07.2022 5 z 5

Knihu jsem četla podruhé. Bavila a chytla mě úplně stejně jako poprvé. V mé knihovně na mě čekají zbylé dva díly, na které se moc těším. Opravdu velmi čtivě psaná kniha. A to, že je od českého autora tomu přidává pomyslnou šestou hvězdičku.

Dragell
Dragell
02.06.2022 5 z 5

Temná sci-fi nás přenáší do neblahé budoucnosti a jednoho města, které se utápí ve své špinavosti. Jen ti nejbohatší totiž mohou žít tam nahoře na čerstvém vzduchu, zatímco střední třída si musí vystačit s umělým osvětlením v hlubinách tohoto do nebes rostoucího kolosu. Chtělo by to nejspíše superhrdinu, který by prosté lidi zbavil kriminality a vyvedl je opět na světlo.

Příběh především dvou hlavních hrdinů, Jonase, který žije v Attiona city a přeje si vše změnit, tak jako jeho otec, a také Luca, který je pro změnu nabrán organizací pro výcvik vojáků. Oba žijí své životy jinak, než by si představovali a příběh se začíná splétat. Kromě nich ovšem sledujeme události očima také jiných vedlejších postav, abychom měli komplexnější pohled.

Ponurou budoucnost také protne příslib akce, krve a mrazivých okamžiků. Nikdo se totiž s ničím nemazlí, v čemž vás vlastně hned otestuje první scéna, která předá trochu své morbidnosti. Žádnou prostou střílečku ovšem nečekejte, Projekt Kronos je promyšlené dílo, u kterého je potřeba sledovat bedlivě děj a to i z důvodu příběhových linek vracejících se také do minulosti. Především pak v jeho audioknižní podobě. Tam mne sice Ondřej Novák jako interpret oslovil, na druhou stranu mi chybělo důslednější a přehlednější oddělování scén rozdílných charakterů.

sarahmoon
sarahmoon
30.05.2022 4 z 5

Audiokniha - Souhlasím s komentáři podemnou.

Jako mazec, toto :o). Sledovat dějové linky, postavy, všechny postřehy, dny.... (Jako fakt, se tohle všechno událo během pár dnů?! :o) Je teda dost náročné.

vím, že to nebylo naposledy.... Už poslouchám 2 díl. :o)

Tleskám autorovi. Tak náročné a přesto tak čtivé...

zandu
zandu
24.04.2022 4 z 5

Naprostý souhlas s komentářem uživatele groula - též pořádně nechápu. Přesto mě to hodně baví a jsem zvědavá, co bude dál.

groula
groula
18.04.2022 4 z 5

No. Do šedesáti procent knihy jsem vůbec nechápal o co jde. Četl jsem to jako E knihu a tudíž tam chyběly ty poznámky a vůbec výstřizky z novin nešly přečíst. Musel jsem si vzít lupu.
Každopádně šedesát procent knihy jsem četl a četl a četl a nechápal, nechápal, a nechápal. Pak to konečně začalo bejt zajímavý a trochu mi to začalo dávat smysl.
Jdu na druhej díl, tak snad to bude lepší.....

Mishak
Mishak
08.01.2022 5 z 5

Nemůžu si pomoct, ale i po třetím přečtení téhle knihy jsem nadšená! Postavy jsou skvělé, nikdy pořádně nevíte, co nového se o nich dozvíte, co zvládnou, nebo naopak podělají. Jestli jsou dobré, nebo naopak špatné. Tohle mě prostě baví!

Neustále velmi silně prožívám kapitolu Blackout, protože ta je tak dokonale napsaná, že si přijdu, že jsem tam také a bojuji o svůj život stejně jako naše postavy.

Pavel umí mistrně přeskakovat v čase a po chvíli se vrátit zpátky, aby právě v ten přesný moment vše zapadlo do sebe. Ještě u žádné knihy jsem takovýhle pocit přímo nezažila. Několikrát jsem byla nucena otáčet stránky zpátky a utvrzovat se ve svém přesvědčení. Úžasné! Miluju to!

Největší problém jsem měla při každém čtení s tou obrovskou spoustou postav, ale nebojte se, ve všech se nakonec vyznáte. A když ne, napište si na papírky pomůcku.
Knihu mohu více než doporučit! A já jdu podruhé na druhý díl, protože konečně už mám i ten závěrečný, aby příběh nezůstal otevřený.

puczmeloun
puczmeloun
07.01.2022 4 z 5

Projekt Kronos je velmi čtivý, a to přitom rozhodně nevychází čtenáři vstříc – skáče se v čase, mezi postavami, v ději... Začátek je tak těžký a pokaždé, knihu jsem četl třikrát*, jsem měl pocit, že se dostatečně nechytám. Jak se ale začnou jednotlivé linky spojovat a propojovat, začíná to dávat smysl. Zmatení tak střídá nadšení z umně spletených časů. A s každým dalším čtením člověk zjišťuje něco nového.

Když jsem se do knihy vrhl poprvé, mrzelo mě, že se na první pohled tvářila jako uzavřený příběh, ne vše se ale dokončilo. Čtenář pak ani nevěděl, jestli některé nedovysvětlené a nedokončené věci jsou "tajemné" schválně, nebo přijde ještě nějaké rozpletení. Teď, když je trilogie kompletní, ono prvotní překvapení mizí a naopak oceňuji, že jistou formu závěru to má. Ani tak si ale nejsem jist, co vše napsané je důležité i pro čtenáře. Respektive, zda ve své vcelku komplikované formě kniha neskrývá i některé důležité věci a spojení (je velmi jednoduché něco přehlédnout). Bylo by určitě zajímavé psát si jednotlivé otázky a zjišťovat, zda na ně autor postupně odpoví. Nebo porovnávat drobné náznaky. Jen nebýt tak líný :)

Každopádně jde o dílo plné příběhových i grafických nápadů a té správné postapokalyptické atmosféry. Autor má dostatečný dar jazyka, že je čtení svého druhu zábavným akčním filmem. Divím se proto, že se kniha nesíří do ciziny. Na tuzemskou literaturu jde o nezvyklou úroveň promyšlenosti.

A mimochodem, knihu jsem četl v roce 2018 a 2019. Teď v roce 2022 po více než dvou letech pandemie je dosti zvláštní číst o nákaze, karanténě nebo nechuti nosit respirátor...

* Druhá kniha Kronovy děti je zdá se ještě o krapítek nepřístupnější a bez osvěžené znalosti prvního dílu nemá čtenář bez velmi dobré paměti šanci. Jsem zvědav na třetí pokračování Kronův odkaz, kvůli kterému pro jistotu začínám znovu od začátku.

Mikulík
Mikulík
29.11.2021 5 z 5

Naprosto mě to uhranulo, do tohohle světa jsem uvrtal i mojí češtinářku prostřednictvím mého asi dvacetistránkového ČD, přičemž oba napjatě čekáme na Odkaz. Poslední dvě hodiny literatury nebyly o ničem jiném a je to dobře, tahle kniha si to určitě zaslouží. Konec mě naprosto uhranul a původně jsem si myslel, že je to standalone. A ve výsledku se to dá, jakožto standalone brát. Pokud Vaše peněženka nezvládne nápor trilogie, je to podle mě úplně ideální.

Míša1980
Míša1980
11.11.2021 5 z 5

(SPOILER) Když jsem knihu otevřela a dočetla o městu rozděleném plošinou, o městu, kde chudí jsou dole a bohatí nahoře, měla jsem dojem, že se nám autoři urbanfantastiky "točí" kolem stejného tématu, protože jsem nedávno dočetla druhý Kotletův Underground a Město v oblacích od Sněgoňové (reálně jsou Kronovy děti mnohem starší), ale pak jeden z hlavních hrdinů použil billboard jako portál a dál už jsem jen žasla. Město jako živý organismus, jednotlivé jeho prvky, které dokáží hrdinové měnit, tvarovat a používat tak, jak potřebují. Hrdinové, každý jiný, každý hluboce lidský a každý čtenáře nějakým způsobem zasáhne. Dějové linky se proplétají v relativně velice krátkém období, obdivuji úžasnou propracovanost. Sama se považuji za povrchního čtenáře, který dějem proletí, ale nemám dojem, že bych se v téhle tlusté knize ztrácela v počtu postav (větším, než bývá obvyklé), nebo čase. Jediné, co mě trošku zamrzelo, bylo, když na konci „zbyly“ v podstatě jen mladé (ne dějem, ale věkem) postavy. Ale kniha jako celek mi přijde ÚCHVATNÁ! A už šetřím na další díly :)

Ales.BD
Ales.BD
26.10.2021 3 z 5

V roce vydání 2017 už bych nečekal prosté napodobování amerických komiksů. Všechna možná klišé zmíněného žánru, nepřehledná řada anglických jmen, wowování, arrrghování, yardů, palců a mílí. Od Čecha z okolí Prahy bych si přál více osobitosti a odvahy. Jinak to má většinou celkem spád, takže jako temný akční příběh obstojí.

soupik2012
soupik2012
06.09.2021 5 z 5

Když to jde, snažím se knihu ohodnotit jedním jediným slovem. V tomto případě to slovo bude: jedinečné. Konečně někdo přišel s příběhem, který je originální. Alespoň pro mě byl. Měla jsem pocit, že čtu, poslouchám, filmový scénář. Pročítám si autorův životopis a příběh který sepsal mi teď dává ještě větší smyl. Ano, bylo to jako nějaká akční videohra s komixovým hrdinou. Ale to by bylo příliš jednoduché hodnocení. Nejvíc mě bavilo, že žádná z postav není černobílá. V každé je trocha toho dobra, ale ve většině z nich je především zlo. Svět po atomové katastrofě. Pokolikáté již? Ale tentokrát je to opravdu hodně dobrý příběh, který ani chvilku nenudí. Drobnou výtku bych snad mohla mít ke složitější orientaci v příběhu. Mnoho postav a skoky v dějových linkách, které jsou velmi nenadálé a dost časté. Rozhodně tato kniha vyžaduje větší soustředění. Párkrát jsem musela přetáčet zpět, abych pochopila sled událostí. Jsou zde totiž střihy jako ve filmu. Ale suma sumárum? Dávám více než 5 hvězd. Audiokniha, kterou perfektně načetl pan Ondřej Novák, je zpracována vynikajícím způsobem. Především jsem ocenila, že je přechod do jiné dějové linky, většinou ohraničený nenápadným zvukovým signálem. Což velmi usnadňuje orientaci v příběhu.