Prodavač snů

Prodavač snů https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59384/bmid_prodavac-snu-G1J-59384.jpg 4 76 26

Uznávaný lékař, spisovatel a univerzitní profesor Augusto Cury napsal velký příběh, který se stává oslavou obyčejných lidí, kteří se nebojí jít za svým snem, přestože při hledání lásky sklízejí posměch a setkávají se s nepochopením. Bestseller tohoto brazilského autora učí, že každý člověk je složitý vesmír, a proto zasluhuje obdiv. Kniha nadchla už miliony čtenářů díky hluboké lidské moudrosti příběhu i osobitému humoru.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

O Vendedor de Sonhos: O Chamado , 2008


více info...

Přidat komentář

Cechratka
07.02.2021 4 z 5

Byla jsem mladá (= naivní), když jsem poprvé četla prodavače snů. Zhltla jsem ho za pár dnů. Byla jsem okouzlena množstvím myšlenek a moudrostí. Říkala jsem si, to by si měl přečíst úplně každý.
Dnes už je čtení mnohem střídmější. S mnohým nesouhlasím, ale hlavně je těžké uvěřit, že by slova prodavače snů mohla v reálném životě vůbec obstát. I tak je to ale pořád krásná kniha hodna přečtení.

Natali.159
08.11.2020 5 z 5

Výborně napsaná kniha, donutí člověka se nad sebou zamyslet..


Gweny
03.07.2020 5 z 5

Hluboce filosofická kniha o životě každého z nás, se kterou jsem se opravdu hodně prala, ale jen proto, že její obsah byl pro mě obtížně pochopitelný, nebo spíše vstřebatelný. Nejsem si jistá, že jsem pochopila vše, ale rozhodně vím, že mi kniha mnohé dala.
Kdybych měla jmenovat, tak konečně chápu, na čem je založený kapitalismus a socialismus (dvě ideologie, jejichž filosofii jsem nikdy nedokázala pochopit).
Můj pohled se změnil na mnohé z lidí, od kterých jsem se vždy chtěla nějak odlišit jen proto, aby si mě s nimi ostatní nespojovali...
Kniha je ale především o snech. O těch, o nichž si myslíme, že jsou naše, i když je do nás skryl systém i o těch, které nám našeptává naše duše, ale my nejsme schopni ji slyšet, protože systém, v němž žijeme, žádnou duši člověka neuznává.
Tak moc mi kniha chvílemi připomínala Matrix. Lidé jako stroje ovládaní vyšším mozkem, generálem, který řídí naprosto vše. Jenže kniha je pouhým odrazem skutečnosti. A má otázka nyní zní... Opravdu žijeme ve svobodném světě? Opravdu nad námi nikdo nemá moc? Ano, máme sice demokracii, ale přitom všichni žijeme v otrokářském systému. Dobrovolně se pereme o to, abychom dostali hypotéku a nemuseli platit nájem bytu... A komu pak platíme nájem? No bance. Na desítky let se upíšeme a přitom nemáme nikde jistotu, že ty desítky let tady bude naše existence trvat. Abychom byli šťastní, potřebujeme toho hodně vlastnit, potřebujeme cestovat, potřebujeme tedy to, co nikdo jen tak na první stupínek zcela upřímně nedá, protože dávat najevo se to nesluší - PENÍZE!

"Žádám vás, abyste si uvědomili, že peníze samy o sobě nepřinášejí štěstí, ale jejich nedostatek vás o štěstí může drasticky připravit. Člověk se nezblázní kvůli penězům, ale láska k nim mu může sebrat klid. Když člověku chybějí peníze, je chudý, ale když s nimi nakládá špatně, je ubožák." (s. 177)

Ale opravdu tohle všechno potřebujeme ke štěstí?
Ne všichni.
V posledních letech se začínají probouzet lidé, kteří zjišťují, že štěstí lze hledat někde úplně jinde.
Jsem za ně vděčná. A ráda bych se považovala za jednu z nich.
Jsem blázen?
Možná. Ale jaká je definice normálnosti? Nevyčnívat, jít s davem?
Děkuji, to není má cesta.

"Nemějte strach z toho, že vás odsoudí veřejnost. Bojte se svých vlastních myšlenek, protože jen ty dokážou proniknout k podstatě člověka a zničit ho." (s.75)

"Kdo nabídne druhou tvář, dokáže, že je dospělý a vnitřně silný. Tváří se přitom nemyslí fyzická líce ale psychická stránka člověka. Nabídnout druhou tvář znamená prospět tomu, kdo nás ponížil, s grácií pochválit toho, který nás pomlouvá, prokázat altruismus a trpělivost s člověkem, který nás unavuje. Znamená to umět tiše a bez velkého křiku opustit palebnou linii, když na nás útočí. Schopnost nabídnout druhou tvář je prevencí vražd, traumat a nezhojitelných jizev. Slaboši se mstí, silní se umějí chránit." (s. 195-6)

DajaF
24.06.2018

Nedočteno 57%

YA-girl
20.06.2018 5 z 5

Skupinka lidí, které k sobě seslala náhoda, putuje městem a "prodává sny" ostatním lidem: mění jejich životy tím, že jim otvírají oči (a duši) dokořán a nabízejí jim úvahy, které je přimějí změny buď udělat, nebo o nich aspoň uvažovat... Tohle byla jedna z prvních filozofických a "poučně-přemýšlivých" knih ve formě románu, které jsem četla (už je to asi osm let zpátky). I mně změnila pohled na život - nabídla mi naději, alternativy, ukázala mi, že existují i jiné "cesty"... Nádherné dílko, a nádherně napsané.

Sůvazknihovny
16.04.2018 5 z 5

Tato kniha mě naprosto nadchla. Nedá se hltat, musí se u ní přemýšlet. Cury do ní vložil spoustu filozofických otázek, které chtě-nechtě donutí čtenáře k přemýšlení. Není to ale kniha pro každého. Několika lidem jsem ji doporučila jako úžasnou, ale prý byla "těžko stravitelná". Pro mě byla ale třešničkou na dortu. Dala bych i 6 bodů.

japan25
05.07.2017 5 z 5

Podle mě by se mezi supermana a spidermena mohl řadit i prodavač snů. ¨
Doporučuji všem kdo chtějí pochopit život.

_INCOGNITO_
08.06.2016 4 z 5

Tahle kniha na me cihala dva roky od koupe, nez prisel cas ji nakonec prece jen dolouskat az do samotneho konce.
Je napsana velice prijemne. Neda se rict, ze by se pri jejim cteni clovek nepobavil. Problemem jsou vsak nektere prilis zdlouhave a obsahle pasaze, ktere lze preklenout s odstupem casu a nazirat na tyto etapy s nadhledem.
Pak je to pronikavym charismatem sepsany kus privetive vypovedi o tom, jak muze clovek jineho popohnat k vlastnimu niternemu poznani kohokoli uvnitr sebe sama.

Aladinka89
03.01.2016 3 z 5

Na knihu jsem se moc těšila, ale byla pro mě spíš zklamáním. Jazyk postrádal jakékoli prvky umělecké tvorby, takže z mého úhlu pohledu šlo o předání zprávy/poselství, ale forma zde byla již sekundární. Občas mi nějaké pasáže přišly trochu naivní, ale přesto všechno se v té knize dají objevit nějaké hodnotné myšlenky. Celkově mě kniha nenadchla, ale ani to nebyla úplná ztráta času. Jen asi potřebuji knihy, které jdou více do hloubky. Tady se mi zdá, že se autor snaží oslovit co největší publikum, zprostředkovat své "poselství" co největšímu počtu lidí. A z toho pro některé lidi vznikají trošku nudnější pasáže.
Všeobecně ale knihu doporučuji. Jen se mi v tomto případě potvrdilo, že není dobré mít velká očekávání.

Janin
16.11.2015 5 z 5

Moc krásná kniha,měla jsem pocit,že autor mi v mnoha případech hovoří z duše a ze srdce.Doporučuji.

karel9045
07.08.2015 1 z 5

Nemohu si pomoci, ale tuhle knihu považuji za obří kýč. Je nesnesitelně nasládlá a naivní. Těžko se dá věřit čemukoli z toho, co se v ní píše. Parta outsiderů kráčí světem a pod vedením svého mistra koná dobro kde se dá.

monulka
01.03.2015 odpad!

A tohle mělo být jako co? Dle hodnocení a komentářů knihy jsem měla pocit, že mě čeká skvělá kniha. Dvakrát jsem ji odhodila, že tohle se vážně nedá číst. Nakonec jsem se zakousla a knihu dočetla, respektive místy už jen listovala a zavracela oči. Takovou nehoráznou slátaninu jsem snad v ruce ještě neměla. Ono by se tam pár mouder našlo, ale to by musel autor umět psát. Kniha mu musela dát zabrat, jde vidět, jak je každá věta vydřená, stokrát přepsaná, aby byla co nejpůsobivější, ale na mě to má přesně opačný efekt. Knihu nedoporučuju a opravdu považuji za velký odpad!!!

Knihomolkaa
18.12.2014 5 z 5

Opravdu úžasná knížka. Moc se mi líbilo zpracování. Skutečně jsem nad ní musela hodně přemýšlet a myslím, že změní život mnoha čtenářům.

paja.snb
07.11.2014 5 z 5

tato knížka mě dostala! výborná

rfa
15.06.2014 5 z 5

Výborný příběh o nalezení " obyčejné " lidské duše v dnešní zrychlené a necitlivé době. Rád se nechám tímto příběhem inspirovat.

lakyh
11.05.2014 5 z 5

Pro mě osobně jedna z nejlepších knížek, protože má opravdu hluboké myšlenky a hlavně až příliš pravdivé. Kéž by si ji tak přečetli všichni a začali se pak chovat alespoň o trochu lépe.

Vercik
12.10.2013 5 z 5

Moc pěkná knížka na zamyšlení a uvědomění, jak bychom se měli chovat a také to, jak se chová dnešní společnost. Na konci mě příběh dojal, že jsem měla co dělat, abych se ubránila slzám. Určitě všem knihu doporučuji, stojí za přečtení.

luciasek86
15.05.2013 5 z 5

Knížka mě velmi zaujala a člověk se zamyslí nad chováním společnosti i sebe samým knížka je velmi dobře napsaná a čtivá vřele doporučuji :)

Lensiiee
20.04.2013 5 z 5

Velmi pěkná kniha, která nutí člověka zamyslet se nad svým chováním a chováním společnosti

Kristian
02.01.2013 4 z 5

Nebudu v komentáři knihu rozebírat ani hodnotit. (I když vřele doporučuji.) Nicméně, co mě odrovnalo a šokovalo je, jak prasácké (pokud vůbec nějaké proběhly) byly korektury. Tolik chyb (nikoliv překlepů) jsem v knize snad ještě nikdy neviděl.

Štítky knihy

duchovno brazilská literatura psychoanalýza duchovní rozvoj

Autorovy knížky

Augusto Cury
brazilská, 1958
2011  81%Prodavač snů

Kniha Prodavač snů je v

Přečtených103x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených17x
Knihotéce59x
Chystám se číst74x
Chci si koupit8x